ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ . ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ .

Στην Ελλάδα η Διαχείριση Κρίσεων είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο δεν δίνεται καθόλου ή τουλάχιστον δεν δίνεται η δέουσα σημασία .

Οι εταιρείες αλλά και οι κυβερνήσεις , στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν προετοιμάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν κρίσεις , δεν εργάζονται στην πρόληψη των κρίσεων και δεν διαθέτουν ειδικευμένα στελέχη στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων ( crisis communication management ) .

Η απουσία αυτών των τεχνικών επικοινωνίας έχει ως αποτέλεσμα την κατάρευση της εικόνας και την αναποτελεσματικότητα των οργανισμών .

Στο πρώτο επίπεδο εργαζόμαστε ώστε να προλάβουμε μία κρίση ( Πρόληψη Κρίσεων ) .

Στο δεύτερο επίπεδο προετοιμαζόμαστε για να διαχειριστούμε ενδεχόμενες κρίσεις ( Διαχείριση Κρίσεων ).

Στο τρίτο επίπεδο διαχειριζόμαστε επικοινωνιακά την κρίση ( Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων ) .

Το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που διαχειρίζονται τις κρίσεις με την ίδια σοβαρότητα που κυνηγούν την κερδοφορία . Όσες εταιρείες εξακολουθούν να λειτουργούν με το ένστικτο πιθανόν να κερδίσουν πρόσκαιρα , όμως θα χάσουν μεσοπρόθεσμα καθώς θα συναντήσουν απρόσμενες ζημίες και οι πελάτες του θα μετακινηθούν σε ανταγωνιστικούς οργανισμούς.

Κρίση είναι μία οποιαδήποτε κατάσταση η οποία προκαλεί αιφνιδιαστικά , αλλαγές στη συμπεριφορά και τη ζωή ανθρώπων , διαμορφώνει την εικόνα του οργανισμού στον οποίο προκαλείται και επιφέρει δυσμενείς εξελίξεις .

Οι φυσικές καταστροφές χτυπούν απρόσμενα ή έχουμε ένα μικρό χρονικό περιθώριο αναγγελίας τους στη διάθεση μας . Οι επιπτώσεις αυτών είναι άμεσες και σε πολλές περιπτώσεις τραγικές .

Η έλλειψη ετοιμότητας απέναντι στις κρίσεις μεγιστοποιεί τις πιθανότητες να έχει μία κρίση αρνητικές επιπτώσεις.

Η κοινή γνώμη έχει απαιτήσεις και προσδοκίες για τη διαχείριση των κρίσεων. Στις κρίσεις τα ΜΜΕ βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με ρεπορτάζ και  έκτακτα δελτία .

Οι εταιρείες που επιβίωσαν από σοβαρές κρίσεις : 1.Ήταν καλοί εταιρικοί πολίτες . Δηλαδή εκτιμώνται από την κοινή γνώμη. 2.Είχαν καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ. 3.Διέθεταν ικανούς και ηθικούς επαγγελματίες . 4.Είχαν επιλύσει έγκαιρα εργασιακά προβλήματα . 5.Πρόσεξαν έγκαιρα τα σημάδια ένδειξης . 6.Ανταποκρίνονταν στις ηθικές και νομικές υποχρεώσεις τους .

Αναγνωρείστε κάθε στιγμή τι δεν πηγαίνει καλά . Μην αγνοείτε γεγονότα. Σκεφτείτε τις συνέπειες . Ζητήστε τη γνωμοδότηση ειδικών . Ακούστε τα παράπονα .

Μην χάνετε χρόνο . Δράστε απφασιστικά και γρήγορα. nΒρεθείτε στον τόπο της κρίσης . Δώστε πληροφορίες . Συγκεντρώνετε πληροφορίες . Οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσεων επιζητούν ηγέτες που κάνουν ορατή την παρουσία τους .

Η ενημέρωση πρέπει να είναι ειλικρινής . Τα στοιχεία να δίνονται έγκαιρα, μέσω , ιστοσελίδας , προσωπικής επικοινωνίας , Δελτίων Τύπου . Ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας είναι ο πρόσωπο με πρόσωπο .

Μην μιλάτε ποτέ ανεπίσημα. Ενημερώστε όλες τις ομάδες ταυτόχρονα . Είναι θετικό να βρεθούμε στον τόπο της κρίσης . Δεν είμαστε απαισιόδοξοι. Αν υπάρχουν λάθη πρέπει να τα παραδεχτούμε δημοσίως .

Τα 5 Cs Του Spokesperson :

1.Concern – ανησυχία για το πρόβλημα, για τους ανθρώπους . 2.Clarity (διαύγεια) – οι οργανισμοί πρέπει να μιλούν ξεκάθαρα.Να εξηγούν την κρίση από την πρώτη της έκρηξη. 3.Control ( έλεγχος ) – όταν μιλά ο spokesperson στα Media πρέπει να έχει τον έλεγχο της κατάστασης . 4.Confidence ( εμπιστοσύνη ) – πρέπει να διατηρεί την αυτοπεποίθηση του και να εμπνέει εμπιστοσύνη. 5.Competence ( ικανότητες / δεξιότητες ) – o spokesperson πρέπει να διαθέτει ικανότητες εξόδου από την κρίση.

Τα 5 Cs Του Spokesperson :

  1. Concern – ανησυχία για το πρόβλημα, για τους ανθρώπους .
  2. Clarity (διαύγεια) – οι οργανισμοί πρέπει να μιλούν ξεκάθαρα.Να εξηγούν την κρίση από την πρώτη της έκρηξη.
  3. Control ( έλεγχος ) – όταν μιλά ο spokesperson στα Media πρέπει να έχει τον έλεγχο της κατάστασης .
  4. Confidence ( εμπιστοσύνη ) – πρέπει να διατηρεί την αυτοπεποίθηση του και να εμπνέει εμπιστοσύνη.
  5. Competence ( ικανότητες / δεξιότητες ) – o spokesperson πρέπει να διαθέτει ικανότητες εξόδου από την κρίση.

  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s