Στην Ελλάδα η Διαχείριση Κρίσεων είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο δεν δίνεται καθόλου ή τουλάχιστον δεν δίνεται η δέουσα σημασία .
Οι εταιρείες αλλά και οι κυβερνήσεις , στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν προετοιμάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν κρίσεις , δεν εργάζονται στην πρόληψη των κρίσεων και δεν διαθέτουν ειδικευμένα στελέχη στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων ( crisis communication management ) .
Η απουσία αυτών των τεχνικών επικοινωνίας έχει ως αποτέλεσμα την κατάρευση της εικόνας και την αναποτελεσματικότητα των οργανισμών .
Στο πρώτο επίπεδο εργαζόμαστε ώστε να προλάβουμε μία κρίση ( Πρόληψη Κρίσεων ) .
Στο δεύτερο επίπεδο προετοιμαζόμαστε για να διαχειριστούμε ενδεχόμενες κρίσεις ( Διαχείριση Κρίσεων ).
Στο τρίτο επίπεδο διαχειριζόμαστε επικοινωνιακά την κρίση ( Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων ) .
Το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που διαχειρίζονται τις κρίσεις με την ίδια σοβαρότητα που κυνηγούν την κερδοφορία . Όσες εταιρείες εξακολουθούν να λειτουργούν με το ένστικτο πιθανόν να κερδίσουν πρόσκαιρα , όμως θα χάσουν μεσοπρόθεσμα καθώς θα συναντήσουν απρόσμενες ζημίες και οι πελάτες του θα μετακινηθούν σε ανταγωνιστικούς οργανισμούς.
Κρίση είναι μία οποιαδήποτε κατάσταση η οποία προκαλεί αιφνιδιαστικά , αλλαγές στη συμπεριφορά και τη ζωή ανθρώπων , διαμορφώνει την εικόνα του οργανισμού στον οποίο προκαλείται και επιφέρει δυσμενείς εξελίξεις .
Οι φυσικές καταστροφές χτυπούν απρόσμενα ή έχουμε ένα μικρό χρονικό περιθώριο αναγγελίας τους στη διάθεση μας . Οι επιπτώσεις αυτών είναι άμεσες και σε πολλές περιπτώσεις τραγικές .
Η έλλειψη ετοιμότητας απέναντι στις κρίσεις μεγιστοποιεί τις πιθανότητες να έχει μία κρίση αρνητικές επιπτώσεις.
Η κοινή γνώμη έχει απαιτήσεις και προσδοκίες για τη διαχείριση των κρίσεων. Στις κρίσεις τα ΜΜΕ βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με ρεπορτάζ και έκτακτα δελτία .
Οι εταιρείες που επιβίωσαν από σοβαρές κρίσεις : 1.Ήταν καλοί εταιρικοί πολίτες . Δηλαδή εκτιμώνται από την κοινή γνώμη. 2.Είχαν καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ. 3.Διέθεταν ικανούς και ηθικούς επαγγελματίες . 4.Είχαν επιλύσει έγκαιρα εργασιακά προβλήματα . 5.Πρόσεξαν έγκαιρα τα σημάδια ένδειξης . 6.Ανταποκρίνονταν στις ηθικές και νομικές υποχρεώσεις τους .
Αναγνωρείστε κάθε στιγμή τι δεν πηγαίνει καλά . Μην αγνοείτε γεγονότα. Σκεφτείτε τις συνέπειες . Ζητήστε τη γνωμοδότηση ειδικών . Ακούστε τα παράπονα .
Μην χάνετε χρόνο . Δράστε απφασιστικά και γρήγορα. nΒρεθείτε στον τόπο της κρίσης . Δώστε πληροφορίες . Συγκεντρώνετε πληροφορίες . Οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσεων επιζητούν ηγέτες που κάνουν ορατή την παρουσία τους .
Η ενημέρωση πρέπει να είναι ειλικρινής . Τα στοιχεία να δίνονται έγκαιρα, μέσω , ιστοσελίδας , προσωπικής επικοινωνίας , Δελτίων Τύπου . Ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας είναι ο πρόσωπο με πρόσωπο .
Μην μιλάτε ποτέ ανεπίσημα. Ενημερώστε όλες τις ομάδες ταυτόχρονα . Είναι θετικό να βρεθούμε στον τόπο της κρίσης . Δεν είμαστε απαισιόδοξοι. Αν υπάρχουν λάθη πρέπει να τα παραδεχτούμε δημοσίως .
Τα 5 Cs Του Spokesperson :
1.Concern – ανησυχία για το πρόβλημα, για τους ανθρώπους . 2.Clarity (διαύγεια) – οι οργανισμοί πρέπει να μιλούν ξεκάθαρα.Να εξηγούν την κρίση από την πρώτη της έκρηξη. 3.Control ( έλεγχος ) – όταν μιλά ο spokesperson στα Media πρέπει να έχει τον έλεγχο της κατάστασης . 4.Confidence ( εμπιστοσύνη ) – πρέπει να διατηρεί την αυτοπεποίθηση του και να εμπνέει εμπιστοσύνη. 5.Competence ( ικανότητες / δεξιότητες ) – o spokesperson πρέπει να διαθέτει ικανότητες εξόδου από την κρίση.
Τα 5 Cs Του Spokesperson :
- Concern – ανησυχία για το πρόβλημα, για τους ανθρώπους .
- Clarity (διαύγεια) – οι οργανισμοί πρέπει να μιλούν ξεκάθαρα.Να εξηγούν την κρίση από την πρώτη της έκρηξη.
- Control ( έλεγχος ) – όταν μιλά ο spokesperson στα Media πρέπει να έχει τον έλεγχο της κατάστασης .
- Confidence ( εμπιστοσύνη ) – πρέπει να διατηρεί την αυτοπεποίθηση του και να εμπνέει εμπιστοσύνη.
- Competence ( ικανότητες / δεξιότητες ) – o spokesperson πρέπει να διαθέτει ικανότητες εξόδου από την κρίση.