Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι ένα από τα βασικά «εργαλεία» της Διοίκησης κάθε Οργανισμού – κάθε εταιρείας .
Οι Δημόσιες Σχέσεις , διαμορφώνουν και διαχειρίζονται την εικόνα Οργανισμών αλλά και φυσικών προσώπων ( στελεχών / προέδρων / πολιτικών / διοικητών / διευθυντών ) .
Οι Δημόσιες Σχέσεις εργάζονται στη δημιουργία σχέσεων αμοιβαίου συμφέροντος μεταξύ των επιχειρήσεων και των ομάδων που αυτές επικοινωνούν .
Οι Δημόσιες Σχέσεις σχεδιάζουν στρατηγικά και αποτελεσματικά τα προγράμματα τους : Κοινωνικής Υπευθυνότητας / Πρόληψης – Διαχείρισης – Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων / Σχέσεις με τα ΜΜΕ / Διοργάνωση Εκδηλώσεων / Διαμόρφωση Προσωπικότητας / ………. αναλυτικά τα προγράμματα στο βιβλίο Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων .
Οι ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ δεν είναι αυτό που δυστυχώς , ΑΣΧΕΤΟΙ ( δήθεν επαγγελματίες ) ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ κανιβαλίζουν , χρησιμοποιώντας την επαγγελματική ταυτότητα των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ααφέροντας πως το επάγγελμα αυτό είναι να ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ή ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΠΟΙΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ . ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ως επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων .
Η επιστήμη και το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων αναπτύσσονται παγκοσμίως και στελέχη αναζητούνται με ασταμάτητους ρυθμούς καθώς ο τομέας των Δημοσίων Σχέσεων αποδεδειγμένα επικοινωνεί αποτελεσματικά με κάθε ομάδα κοινού και μεταβάλλει συμπεριφορές .
ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΛΛΟΝ .
Diploma In Public Relations – Σεμινάριο με εισηγητή τον Γιώργο Παπατριανταφύλλου .
Επικοινωνήστε με την εταιρεία ΚΑΡΙΕΡΑ – BUSINESS SEMINARS στο 210 8115350 ή στο www.kariera.gr και δηλώστε συμμετοχή .
Εισαγωγή στις Δημόσιες Σχέσεις
Πιο πολύ για την αγορά ενός αυτοκινήτου, θα επηρεαστείτε από μία διαφημιστική καταχώρηση ή από αυτά που θα σας πει για το αυτοκίνητο , ένας φίλος σας ;
Η πειθώ από το περιβάλλον του καταναλωτή είναι μία αξιόπιστη πηγή.
Οι Δημόσιες Σχέσεις, σύμφωνα με τον ορισμό που της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων είναι το πλαίσιο των ιδεών, των ενεργειών και των μεθόδων , που καθιστούν την επιχείρηση, τον οργανισμό και τον ίδιο τον άν-θρωπο, πιο κοινωνικούς, ευσυνείδητους και τους εφοδιάζουν με ήθος, αξίες και σεβασμό προς την ανθρώπινη προσωπικότητα. Ξεχωρίζουν από κάθε άλλη επικοινωνιακή τακτική, γατί δεν στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο κέρδος και τα εμπορικά πλεονεκτήματα αλλά κοιτούν κατευθείαν μέσα στον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώ-πων και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πεδίο αγάπης και συνεργασίας μεταξύ των ατόμων των κοινωνιών και των λαών.
Οι Δημόσιες Σχέσεις , είναι το λειτούργημα και ταυτόχρονα η επιστήμη , που μπορούν να δώσουν στον κόσμο όλες τις λύσεις για μία αληθινή επικοινωνία.
Οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων, αναγνωρίζουν και σέβονται τον Χάρτη που διακηρύσσει την πίστη στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου , στην αξία και στην αξιοπρέπεια της ανθρώπινης προσωπικότητας και με την εφαρμογή των προγραμμάτων των Δημοσίων Σχέσεων οδηγούν την επικοινωνία σε δρόμους πνευματικούς. Η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων σε κάθε επίπεδο της ζωής , είναι ο θεμέλιος λίθος για την οικουμενική ευη-μερία και πρόοδο. Κοινωνίες που συνεργάστηκαν πραγματοποίησαν θαυμαστά έργα , ενώ λαοί και άνθρωποι που οδηγήθηκαν στη σύγκρουση , δημιούργησαν τεράστια κενά στην εσωτερικότητα τους , οπισθοδρόμησαν και έχασαν την ευτυχία τους , βασικό συστατικό της καλής υγείας και της ζωής του ανθρώπου.
Αναλύοντας τις Δημόσιες Σχέσεις – Βασικά Χαρακτηριστικά των Δημοσίων Σχέσεων
Είναι πολλά τα χαρακτηριστικά του επαγγέλματος των Δημοσίων Σχέσεων. Προκειμένου όμως να ξεκινήσουμε να «χτίζουμε» το προφίλ τους, ας ξεκινήσουμε από τα πέντε ενδεικτικότερα χαρακτηριστικά τους, τα οποία είναι:
- Οι Δημ. Σχέσεις ενδιαφέρονται για το δημόσιο συμφέρον και όχι για την χρηματική επιτυχία. Αυτή είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων των Δημοσίων Σχέσεων εμμέσως, σε ένα χρονικό άξονα μακροπρόθεσμο. Όμως η θεσπέσια εικόνα , η φήμη, η αγάπη , η συμπάθεια για τον οργανισμό και τον άνθρωπο είναι τα πιο σημαντικά τους περιουσιακά στοιχεία, που με μαθηματική ακρίβεια αποφέρουν τεράστια κέρδη , τα οποία όμως δεν είναι αυτoσκοπός των Δημοσίων Σχέσεων.
- Οι Δημ. Σχέσεις έχουν ως προορισμό τους τις σχέσεις αμοιβαίου συμφέροντος μεταξύ των οργανισμών και των ατόμων αλλά και μεταξύ ατόμων. Δεν επιδιώκουν την πώληση αλλά την κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου με συνέπεια και ειλικρίνεια στην ενημέρωση του.
- Η άσκηση των Δημ. Σχέσεων βασίζεται στην αλήθεια και στην πραγματικότητα. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται το ψεύδος , η μη ειλικρίνεια , οι συκοφαντίες και οποιεσδήποτε τακτικές που υποβιβάζουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, από επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων.
- Ο Σύμβουλος Δημ. Σχέσεων , ερευνά και μελετά διαρκώς με επιμονή και υπομονή όλα τα χαρακτηριστικά των κοινωνικών ομάδων, τις τάσεις και τις στάσεις τους και ιδιαίτερα επιμένει στην μελέτη των χαρακτηριστικών των ομάδων κοινού με τις οποίες επικοινωνεί.
- Η επαγγελματική άσκηση των Δημ. Σχέσεων βασίζεται στην πρακτική εφαρμογή των κοινωνικών επιστημών.
Αποστολή των Δημοσίων Σχέσεων
Το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων, προέρχεται σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές που έχουμε και θα παραθέσουμε στη συνέχεια , από τα βάθη των αιώνων, ενώ η πρακτική τους εφαρμογή ξεκινά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Η επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων συνδυάζει την έρευνα των τάσεων, την ψυχολογία και την κοινωνιολογία.
Η πορεία των Δημοσίων σχέσεων , ακολουθώντας το ιστορικό χρονοδιάγραμμα των δράσεων τους, μαρτυρά πως οι δημόσιες Σχέσεις εκτελούν πραγματικά μία αποστολή η οποία περνά από γενιά σε γενιά επαγγελματιών. Στην εποχή μας η αποστολή αυτή έχει όλα τα χαρακτηριστικά των δράσεων αυτών που αποτελούν μονόδρομο για την επικοινωνία των ανθρώπων.
Οι Δημόσιες Σχέσεις εξανθρωπίζουν τις σχέσεις, όταν αυτές στο σκληρό πεδίο των επαγγελματικών στόχων αποκτούν χαρακτήρα πολεμικής σύρραξης.
Ο εξανθρωπισμός αυτός οδηγεί με βεβαιότητα σε αύξηση της παραγωγικότητας , αφού οι άνθρωποι παρακινούνται ώστε να εργαστούν σε ένα βελτιωμένο περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν το ήθος και ο σεβασμός.
Τα προγράμματα των Δημοσίων Σχέσεων δημιουργούν μία ελκυστική εικόνα και μεταφέρουν στην κοινωνία μία ιδανική φήμη για τον οργανισμό και τα πρόσωπα αυτού ή και μεμονωμένα, χωρίς να ωραιοποιούν τις καταστάσεις αλλά και χωρίς να ψεύδονται.
Η εικόνα και η φήμη είναι βασικά χαρακτηριστικά για την πορεία και την επιτυχία στις σχέσεις των ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Αξιοπρόσεκτη είναι η σημασία και το βάρος που έδινε ο αρχαίος Ελληνικό κόσμος στην φήμη.
ΦΗΜΗ : Αρχαιοελληνική θεότητα ,προσωποποίηση της μετάδοσης του λόγου , των παραδόσεων , των διηγήσεων κλπ.( εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ ).
Αποστολή των Δημοσίων Σχέσεων είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη επικοινωνία των επιχειρήσεων και των οργανισμών με την κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα οι Δημόσιες Σχέσεις:
- Με συγκεκριμένη στρατηγική προωθούν τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων, όταν τίθεται σε εφαρμογή το συγκεκριμένο πρόγραμμα των οικονομικών Δημοσίων Σχέσεων, για το οποίο θα γίνει αναφορά στο Diploma.
- Επικοινωνούν με τους οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χαράσσουν κοινωνική πολιτική.
- Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι απαραίτητες στα κυβερνητικά σχήματα. Βοηθούν το πλαίσιο επικοινωνίας των πολιτών με την κυβέρνηση και τα στελέχη της αλλά και καθιστά πιο αποτελεσματική τη συναλλαγή και συνεργασία του πολίτη με τον Δημόσιο Τομέα.
- Με ειδικά προγράμματα Lobbying, μεταφέρουν μηνύματα σε βουλευτές, υπουργούς, και υπηρεσιακούς παράγοντες, για αιτήματα και συμφέροντα, που δημιουργούν σχέσεις αμοιβαίου συμφέροντος και για τις δύο πλευρές.
- Δημιουργούν το περιβάλλον ώστε να μπουν οι επενδυτές ή οι πελάτες γιατί έμαθαν πως……..για παράδειγμα , η επιχείρηση ή ο οργανισμός έχουν καλή εξυπηρέτηση ή σέβονται τον άνθρωπο ή έχουν ικανότατα στελέχη ή ……
- Επιπρόσθετα αποστολή των Δημοσίων Σχέσεων είναι να προάγουν τις ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων :
- Η μετάδοση των πληροφοριών και των ειδήσεων – ως γεγονότα – παρέχονται από τα τμήματα των Δημοσίων Σχέσεων και ως εκ τούτου τα τμήματα αυτά διαχειρίζονται τις σχέσεις με τους λειτουργούς της δημοσιο-γραφίας. Η διαχείριση των σχέσεων είναι καθήκον των επαγγελματιών των Δημοσίων Σχέσεων, με κάθε ομά-δα επικοινωνίας.
- Τα προγράμματα των Δημοσίων Σχέσεων έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων και να μεταβάλλουν τις συμπεριφορές τους. Είναι μία ικανότητα που βασίζεται στον συναισθηματικό χαρακτήρα που διαθέτει αυτή η επιστήμη.
Η Φιλοσοφία των Δημοσίων Σχέσεων
Η φιλοσοφία των Δημοσίων Σχέσεων , οδηγεί στα ενδότερα της δράσης αυτής της επιστήμης και εξηγεί πως η δράση των Δημοσίων Σχέσεων φτάνει εκεί που δεν μπορεί να φτάσει η δράση άλλων τομέων της επικοινωνίας.
Αναλυτικά:
- Οι Δημόσιες Σχέσεις έχουν κοινωνικοπολιτική δράση.
- Οι ενέργειες των Δημοσίων Σχέσεων δημιουργούν κλίμα συνεργασίας με το κοινωνικό σύνολο. Με τον τρόπο αυτόν συντελείται η ανάπτυξη επικοινωνιακής συνεργασίας.
- Οι Δημόσιες Σχέσεις επιτυγχάνουν την άμεση επαφή των ανθρώπων. Βασικά συστατικά είναι ο σεβασμός και η αγάπη που καλλιεργούν τα προγράμματα των Δημοσίων Σχέσεων.
- Τα προγράμματα των Δημοσίων Σχέσεων είναι η εφαρμογή της διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη βιομηχανία της επικοινωνίας.
- Οι πρώτοι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων , έμειναν κατάπληκτοι μπροστά στη διαπίστωση της κεραυνοβόλου αύξησης της παραγωγικότητας στους κοινωνικούς κύκλους , όπου κατόρθωσαν να έχουν άμεση επαφή με τους εργάτες τους υπαλλήλους ή τα στελέχη.
- Οι Δημόσιες Σχέσεις καλλιεργούν ένα πνεύμα εμπιστοσύνης – ομάδας, από το οποίο όλες οι πλευρές επωφελούνται.
- Οι Δημόσιες Σχέσεις και τα προγράμματα αυτών δημιουργούν ένα συναισθηματικό δεσμό που επιτρέπει στους ανθρώπους να συνεννοούνται καλύτερα και δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αίσθηση απόλυτης ασφάλειας.
- Ο σκοπός των Δημοσίων Σχέσεων είναι να δημιουργεί ή να αποκαθιστά τις επικοινωνιακές γέφυρες. Έτσι δημιουργούν αρεστές και συμπαθείς προσωπικότητες που συγκινούν.
- Οι Δημόσιες Σχέσεις «…ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ.» Vance Packard – The Hidden Persuaders ( Κρυφή –Κεκαλυμμένη Πειστικότητα)
- Τις Δημόσιες Σχέσεις διακρίνουν τα κριτήρια της αλήθειας και της ελευθερίας.
Στις Δημόσιες Σχέσεις υπάρχει ερευνητικό έργο και αυτό είναι στους τομείς που διερευνώνται οι τάσεις και οι στάσεις της κοινής γνώμης ώστε αυτή να διαμορφωθεί αλλά και σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό να μεταβλη-θούν οι συμπεριφορές της. Οι κοινωνικές επιστήμες αποτελούν τη βάση για τις περισσότερες από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Δημόσιες Σχέσεις αφού οι Δημόσιες Σχέσεις εξυπηρετούν το άτομο και το κοινωνικό σύνολο.
Τι προσπαθούν να επιτύχουν οι Δημόσιες Σχέσεις.
Οι Δημόσιες Σχέσεις , φέρνουν τις ομάδες κοινού κοντά, ακόμα και αν αυτές έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, ζητώντας τους να συζητήσουν. Ακόμα, προσδίδουν στην επιχείρηση κοινωνικό χαρακτήρα αφού όπως αναφέρ-θηκε και νωρίτερα μελετούν και συνδυάζουν τις κοινωνικές επιστήμες προτείνοντας μια αξιόπιστη λύση σε κάθε πρόβλημα των επιχειρήσεων.
Δημόσιες Σχέσεις είναι η διαχείριση – διοίκηση της εικόνας.
Συγκεκριμένα:
- Η εικόνα για την οποία είναι υπεύθυνο το τμήμα Δημοσιών Σχέσεων, θα πρέπει να δημιουργηθεί αλλά και να διαχειρίζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να επιδιώκουν οι ομάδες κοινού τη συνεργασία με τον οργανισμό.
- Οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων εργάζονται ώστε να δημιουργούν αρμονικές σχέσεις μεταξύ των στελεχών αυξάνοντας την αποδοτικότητα τους.
- Επιπλέον σχεδιάζουν τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να φτάσει το κατάλληλο μήνυμα στο κατάλληλο κοινό. Επηρεάζουν άμεσα την κοινή γνώμη, αλλά και μεταφέρουν τα μηνύματα αυτής στα τραπέζια των συναντή-σεων των στελεχών.
- Οι Δημόσιες Σχέσεις ενισχύουν το κύρος του οργανισμού. Οι Harlow & Jerkins αναφέρουν με πολύ απλό αλλά εύστοχο τρόπο τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις: «ΚΑΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ».
- Οι Δημόσιες Σχέσεις δημιουργούν και διατηρούν θετικές σχέσεις με τους δημοσιογράφους, τα στελέχη, με την κοινωνία, με τους επενδυτές και με κάθε κοινωνική ομάδα στην οποία απευθύνει μηνύματα ο οργανισμός.
- Bοηθούν τον οργανισμό να κάνει γνωστά τα προτερήματα του και τα προσόντα του, παρέχοντας πλήρης και αληθείς πληροφορίες για τον οργανισμό, στην κοινή γνώμη.
Προσδιορισμός των Δημοσίων Σχέσεων
Προσπαθώντας να βρεθούμε στον πυρήνα των Δημοσίων Σχέσεων, θα επιχειρήσουμε να διαχωρίσουμε τους άξονες των Δημοσίων Σχέσεων από αυτούς που μπλέκονται ή που τους μπλέκουν και σκοπίμως δημιουργείται σύγχυση γύρω από το τι είναι και τι δεν είναι Δημόσιες Σχέσεις, παρουσιάζοντας την πραγματική κατάσταση.
Οι Δημόσιες Σχέσεις , δεν ωραιοποιούν τις καταστάσεις. Αναφέρουν την αλήθεια και προσπαθούν να πετύχουν θετική εντύπωση. Σίγουρα οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων δεν είναι οι υπεύθυνοι για την είσοδο του κοινού σε εκδηλώσεις και δημόσια θεάματα. Σχεδιάζουν όμως ενέργειες με συγκεκριμένο επικοινωνιακό στόχο που εντάσσονται σε προ-γράμματα επικοινωνίας.
Οι ενέργειες των Δημοσίων Σχέσεων δεν είναι δωρεάν διαφήμιση. Με συγκεκριμένες ενέργειες διοχετεύονται στα ΜΜΕ πληροφορίες γύρω από γεγονότα. Κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως οι δαπάνες για τα προγράμματα των Δημοσίων Σχέσεων είναι χάσιμο χρημάτων. Αντίθετα είναι τεράστια επένδυση μελλοντικά, με μεγάλα κέρδη.
Δεν μπορούμε να πούμε πως οι Δημόσιες Σχέσεις είναι γνωριμίες και ευγενικοί τρόποι. Οι καλοί τρόποι και η ευγένεια είναι οχήματα που μεταφέρουν τις πράξεις μας. Οι Δημόσιες Σχέσεις δεν είναι απλά η διοργάνωση εκδηλώσεων, αλλά οι εκδηλώσεις και η σωστή διοργάνωσή τους, εντάσσονται στο στρατηγικό πλάνο.
Στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον τα προγράμματα των Δημοσίων Σχέσεων κερδίζουν συνεχώς έδαφος, έναντι των προγραμμάτων marketing και διαφήμισης, κυρίως για δύο λόγους:
α/ είναι πολύ πιο αποδοτικά, (φέρνουν πολύ θετικά αποτελέσματα και διαμορφώνουν με απόλυτη ακρίβεια την εικόνα της επιχείρησης).
β/ είναι οικονομικά και αποφέρουν μακροπρόθεσμα τεράστια οφέλη και κέρδη.
Στο μέλλον οι Δημόσιες Σχέσεις, θα επιμείνουν:
- Στη δημιουργία σχέσεων αμοιβαίου συμφέροντος.
- Στη μελέτη και ακριβή ανάλυση της κοινής γνώμης.
- Στη δημιουργία επιτυχημένων προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων.
- Στην επιστημονική κατάρτιση των στελεχών στον τομέα της επικοινωνίας ώστε να ξεφύγουν από το παραδοσιακό «γραφείο τύπου».
- Στη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων της επιχείρησης.Στη δημιουργία ιδιαίτερα αποτελεσματικών σχέσεων μεταξύ των στελεχών.
- Στη διερεύνηση και αξιολόγηση των νέων τάσεων.
- Στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και εξελίξεων.
Ορισμοί των Δημοσίων Σχέσεων
Το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων, αποτελεί λειτουργία αμφίδρομης επικοινωνίας, αποσκοπεί στην προγραμματισμένη διατήρηση ή δημιουργία σωστής εικόνας στο κοινό, για μια ομάδα ή άτομο, προκειμένου να πετύ-χει την ανάπτυξη της επικοινωνίας και των σχέσεων τους, σε βάση αμοιβαίου συμφέροντος.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Η οργανωμένη και συνεχής προσπάθεια θεμελίωσης και διατήρησης καλής θέλησης και αμοιβαίας κατανόησης, ανάμεσα σε μία επιχείρηση και το κοινό της.
INSTITUTE OF PUBLIC RELATIONS-IPR
«Δημόσιες Σχέσεις, είναι η τέχνη και η κοινωνική επιστήμη της ανάλυσης των τάσεων, της πρόληψης των συνεπειών τους, της προσφοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους υπεύθυνους οργανισμών και της υλοποίησης προγραμμάτων δράσης, που θα εξυπηρετούν τόσο το συμφέρον του οργανισμού, όσο και του κοινού.
Διακήρυξη του Μεξικού 1978
«Δημόσιες Σχέσεις είναι η διαχείριση της φήμης σαν αποτέλεσμα των πράξεων, των μηνυμάτων και της αντίληψης των άλλων για αυτά’». Η πρακτική των Δημοσίων Σχέσεων ορίζεται ως η διαδικασία μέσω της οποίας προφυλάσσεται η φήμη. Οι Δημόσιες Σχέσεις συμπεριλαμβάνουν την έρευνα και την ανάλυση, τη χάραξη στρατηγικής, τον προγραμματισμό και τη συλλογή πληροφοριών από πολλές διαφορετικές πηγές, και την ανταπόκριση πολλών διαφορετικών ομάδων κοινού.
MEXICO STATEMENT- ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΧΙCO1994.
«Τα μέσα που χρησιμοποιεί μία εταιρεία στην προσπάθεια της να αναπτύξει αμοιβαία κατανόηση, μεταξύ της ίδιας και των πελατών της.»
ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ(αναθεώρηση 1987).
Θεσμός των Δημοσίων Σχέσεων. Δημόσιες Σχέσεις είναι λειτούργημα αμφίδρομης επικοινωνίας που μετά από έρευνα και αντικειμενική πληροφόρηση, στοχεύει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης, ανάμεσα σε μια οργανωμένη ομάδα ή άτομο και στο κοινό τους, για να πετύχει την ανάπτυξη της επικοινωνίας και των σχέσεων τους σε βάση αμοιβαίου συμφέροντος.
ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Δημόσιες Σχέσεις αποκαλούνται οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται από μία ομάδα με σκοπό τη δημιουργία και η διατήρηση καλών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη μίας ομάδας και ανάμεσα στις ομάδες και τους διάφορους τομείς της δημοσίας κοινής γνώμης.
Εισαγωγή στο Diploma In Public Relations (Dip.PR):
Το Diploma αυτό είναι ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα 40 ωρών, που στοχεύει στο να καταρτίσει άρτια τους συμμετέχοντες σε ότι αφορά το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων, ώστε με το πέρας της εκπαίδευσης, να είναι σε θέση να αναλάβουν το ανάλογο τμήμα σε μια επιχείρηση.
Στο Diploma in Public Relations, θα μελετήσουμε με απόλυτη ακρίβεια όλα τα στάδια, πρακτικές και διαδικασίες του επαγγέλματος των Δημοσίων Σχέσεων. Επίσης θα αναλυθούν όλες οι ενέργειες του σύγχρονου επαγγελματία του κλάδου.
Θα γίνει αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ο λειτουργός των Δημοσίων Σχέσεων μπορεί να διεκδικεί με αξιώσεις να αναλάβει το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, πώς προσαρμόζεται στην κάθε επιχείρηση, ποιες είναι οι δραστηριότητές του και γενικά πώς λειτουργεί ώστε να είναι αποτελεσματικός στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
Στα πλαίσια του Dip. PR, οι συμμετέχοντες θα εργαστούν πάνω στα πιο περιζήτητα προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων, που είναι βασισμένα σε πραγματικά παραδείγματα εφαρμογής τους, τόσο από Ελληνικές όσο και από διεθνείς εταιρίες και οργανισμούς.
Επίσης, στο Diploma in Public Relations και σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες θα είναι προσκεκλημένοι πρωτοπόρα στελέχη και καταξιωμένοι καθηγητές των Δημοσίων Σχέσεων, που με τον δικό τους μοναδικό τρόπο θα καταθέσουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους. Στη διάρκεια του Σεμιναρίου , θα πραγματοποιηθούν έρευνες πεδίου καθώς και εργαστηριακές έρευνες, ενώ θα λάβει χώρα και πρακτική εξάσκηση Media Training .
Το Diploma In Public Relations, είναι απαραίτητο:
- Σε επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων, γιατί θα εφοδιαστούν με νέα στοιχεία και θα ενημερωθούν για τις σύγχρονες τάσεις στις Δημόσιες Σχέσεις, και επιπλέον θα γνωρίσουν τα νέα προγράμματα που ζητά το σύγ-χρονο περιβάλλον.
- Σε οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων και ξέρει πως αυτό δεν έχει σχέση με την αντίληψη που επικρατεί.
- Στον κάθε έναν που πιστεύει πως οι Δημόσιες Σχέσεις είναι ο επαγγελματικός του προορισμός.
- Σε αυτόν που ακούει πως σαν επάγγελμα οι Δημόσιες Σχέσεις παγκοσμίως αναπτύσσονται και θέλει να αποκτήσει τις γνώσεις και τα εφόδια για μια επιτυχημένη πορεία στις Δημόσιες Σχέσεις.
- Στους σύγχρονους managers, που θέλουν να γνωρίζουν καλά πως πρέπει να λειτουργεί ίσως το πιο κομβικό τμήμα στην επιχείρηση τους.
Η θεματολογία του Dip.PR, βασίζεται σε 16 βασικά κεφάλαια τα οποία καλύπτουν κάθε πτυχή του επαγγέλματος αλλά και του θεσμού των Δημοσίων Σχέσεων.
Ακολουθούν οι 16 ενότητες που θα καλυφθούν στα πλαίσια του προγράμματος:
1. Η ανάγκη της δημιουργίας του επαγγέλματος των δημοσίων σχέσεων
2. Οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων: o υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και o σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων
3. Στρατηγικό πλάνο των Δημοσίων Σχέσεων – Business Plan – Στόχοι
4. Ανάπτυξη προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων
5. Ανάλυση και παρουσίαση των πιο συχνά εφαρμοσμένων προγραμμάτων
6. Πληροφορία – Ο ακρογωνιαίος λίθος της επικοινωνίας
7. Ποια γλώσσα μιλούν οι Δημόσιες Σχέσεις και η επικοινωνία;
8. Δημόσιες Σχέσεις εσωτερικού χαρακτήρα
9. Οι νέες τάσεις στις δημόσιες σχέσεις
10. Προσαρμογή των ενεργειών των Δημοσίων Σχέσεων στα κυβερνητικά σχήματα
11. Οι πραγματικές επαφές των Δημοσίων Σχέσεων
12. Αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων
13. Τα επιστημονικά όργανα και οι ενώσεις των Δημοσίων Σχέσεων
14. Οι κώδικες δεοντολογίας Δημοσίων Σχέσεων
15. Η δράση των επαγγελματιών των Δημοσίων Σχέσεων
16. Βασικές αρχές των σύγχρονων οργανισμών
Μετά το τέλος κάθε κεφαλαίου αλλά και ενδιάμεσα σε ενότητες, θα πραγματοποιούνται μελέτες περίπτωσης, πάνω στις οποίες είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να εκπαιδευτεί ο επαγγελματίας του κλάδου.
Ακόμη:
• Θα συζητήσουμε με τους ανθρώπους που θεμελίωσαν το επάγγελμα και το θεσμό των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα.
• Θα μελετήσουμε αποτελέσματα ερευνών αλλά και είδη ποιοτικών ερευνών.
• Θα αναφέρουμε παραδείγματα ενεργειών Δημοσίων Σχέσεων και πως αυτές λειτούργησαν.
• Θα συζητάμε και θα λύνουμε κάθε απορία που θα προκύπτει.
Ακολουθεί η παρουσίαση των 16 κεφαλαίων:
1. Η ανάγκη της δημιουργίας του επαγγέλματος των δημοσίων σχέσεων
• Τι ρόλο παίζουν οι Δημόσιες Σχέσεις στον Οργανισμό
• Ιστορία και το μέλλον των Δημοσίων Σχέσεων
• Η πορεία των Δ/Σ στο πέρασμα των ετών
• Τι είναι οι Δ/Σ;
• Ορισμός των Δ/Σ
• Διαφορές με άλλους τομείς της επικοινωνίας, το marketing και τη διαφήμιση
• Ο ρόλος των Δημοσίων Σχέσεων
• Οι σωστοί τρόποι θετικής επικοινωνίας
• Τα βασικά επίπεδα της επικοινωνίας
2. Οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων: o υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και o σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων
• Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι διευθυντική λειτουργία
• Γιατί ξεχωρίζει ο επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων;
• Ποιές είναι οι προοπτικές;
• Πως λειτουργεί πως κινείται μέσα στον οργανισμό;
• Ποιές είναι οι δραστηριότητες των επαγγελματιών
• Εταιρεία Δ/Σ, και πως φτάνεται στην ίδρυση της
• Τομείς δράσης των επαγγελματιών
• Σύμβουλοι Δημοσίων Σχέσεων στον Οργανισμό
• Πως οι Δ/Σ επηρεάζουν την κοινή γνώμη
• Το επάγγελμα των Δ/Σ
• Ποια είναι τα καθήκοντα του επαγγελματία των Δημοσίων Σχέσεων
3. Στρατηγικό πλάνο των Δημοσίων Σχέσεων – Business Plan – Στόχοι
• Τι είναι στρατηγική. Πώς ορίζονται οι στόχοι
• Δημιουργία Business Plan
• Εταιρική ταυτότητα, όραμα, πώς προσεγγίζουμε τον πρόεδρο και δεσμοί εμπιστοσύνης
• Η Δημιουργία της Εικόνας
• Η θέση του οργανισμού στο επιχειρηματικό περιβάλλον
4. Ανάπτυξη προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων
• Έννοια και Ορισμός των Προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων
• Τα Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων στην Πράξη
• Χαρακτηριστικά των Προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων
• Πως σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα Δημοσίων Σχέσεων
• Στατιστικά στοιχεία για την ζήτηση και ποιων προγραμμάτων Δ/Σ
Επιστροφή στην αρχή της σελίδας
5. Ανάλυση και παρουσίαση των πιο συχνά εφαρμοσμένων προγραμμάτων
• Ανάπτυξη προγράμματος
• Εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
o Bιώσιμη Ανάπτυξη.
o Αειφόρος Ανάπτυξη .
o Ορισμοί της ΕΚΕ .
o Η πράσινη Βίβλος .
o Χαρακτηριστικά της ΕΚΕ .
o ΕΚΕ και Ελληνικές Επιχειρήσεις .
o Πως αντιμετωπίζει το Ελληνικό και το παγκόσμιο κοινό την ΕΚΕ των επιχειρήσεων .
o Η Παγκόσμια κατάταξη των εταιρειών βάση της Εταιρικής τους Υπευθυνότητας .
o Η μέθοδος μέτρησης Accountbility Rating .
o ΕΚΕ το πρότυπο Ευρωπαικών χωρών .
o Κατηγορίες δράσεων ΕΚΕ .
o Benchmarking .
o Corporate Social Responsibility .
o Ethical trade .
o Socially Responsible Investing .
o Triple Bottom Line .
o Αποστολή, Αξίες και Όραμα της ΕΚΕ .
o Εργασιακό Κλίμα .
o Κοινωνικός Διάλογος .
o ΕΚΕ : Ανθρώπινα δικαιώματα.
o ΕΚΕ : Τοπικές κοινωνίες
o Ανάπτυξη Τοπικών Οικονομιών .
o ΕΚΕ : ΗΘΙΚΗ .
o ΕΚΕ : Απαντήσεις σε προβληματισμούς.
o ΕΚΕ : Κοινωνικό Βαρόμετρο.S.B.I. – 2008 .ευρήματα .
o Εργομετρικό test μέτρησης του βαθμού Κοινωνικής υπευθυνότητας των επιχειρήσεων .Μετρά 10 διαφορετικούς τομείς Κοινωνικής Δράσης των Επιχειρήσεων , και αξιολογεί περισσότερες από 50 δραστηριότητες τους στην Κοινωνική ευθύνη τους
• Ανάπτυξη προγράμματος, media liaison- media relations
o Κοινωνική Ψυχολογία των ΜΜΕ . Ανάλυση .
o Η διείσδυση των μηνυμάτων
o McGuire Communication Model , το μοντέλο των 12 μεταβλητών.
o Το μοντέλο της πιθανότητας επεξεργασίας – Elaboration Likelihood Model των Petty και Ca-cioppo .
o Το ευρετικό – συστηματικό μοντέλο, Heuristic – Systematic Model των Chaiken και Eagly .
o Η επιρροή των μηνυμάτων .
o Τα περιφερειακά στοιχεία .
o Τα περιφερειακά συστήματα επικοινωνίας .
o Τα μηνύματα και η αλλαγή των στάσεων.
o Ο ρόλος της πηγής των μηνυμάτων.
o Οι μεταβλητές που επηρεάζουν την πορεία αφομοίωσης των μηνυμάτων .
o Η ανάπτυξη προγράμματος media relations.
o κατηγορίες των Μέσων Ενημέρωσης.
o Λίστες με βάσεις δεδομένων .
o Ποιοτικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των δημοσιογράφων.
o Ραντεβού, συζητήσεις και προσωπική επικοινωνία, προς δημιουργία σχέσεων αμοιβαίου συμ-φέροντος .
o Σύστημα διαχείρισης των πληροφοριών μας .
o Τo άρθρο.
o Δυνατές σχέσεις με τους δημοσιογράφους.
o Το Δελτίο Τύπου
o Ανακοίνωση Τύπου .
o Συνέντευξη τύπου.
o Οργανώνοντας τη συνέντευξη τύπου .
o Συναντήσεις Τύπου .
o Ο Γραπτός Λόγος .
o Η συνέντευξη .
o Νewsletter .
o Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων .
o Ο spokesperson .
o Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος .
o Μedia Training .
o Image Making.
• Ανάπτυξη προγράμματος: Ψυχολογία και Δημόσιες Σχέσεις
o Ο Τρόπος σκέψης
o Ο Ανθρώπινος εγκέφαλος
o Κοινωνική νοημοσύνη
o Η έννοια της ενσυναίσθησης
o Οι Ανθρώπινες αισθήσεις
o Ο κοινωνικός εγκέφαλος
o Ενσυναισθηματική ακρίβεια
• Ανάπτυξη προγράμματος, απευθείας επικοινωνία με το κοινό που στοχεύουμε.
• Communicating directly with a target audience
• Ανάπτυξη προγράμματος εσωτερικών δημοσίων σχέσεων – σχέσεις και δεσμοί εντός του οργανισμού
• Ανάπτυξη προγράμματος, χρηματοοικονομικές σχέσεις
• Ειδικά προγράμματα δημοσίων σχέσεων / Specialist public relations
• Oι δημόσιες σχέσεις στην κυβέρνηση
• Government affairs or lobbying.
• Πρόγραμμα ψυχαγωγίας και εταιρικής φιλοξενίας
• Ανάπτυξη προγράμματος: Διαμόρφωση προσωπικότητας – image making.
o H Πρώτη εντύπωση.
o Η Αρχή σε κάθε επικοινωνία .
o Το αρχικό συναίσθημα που εκπέμπουμε .
o Η εικόνα που δίνουμε προς το εξωτερικό περιβάλλον .
o Αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων .
o Το στιλ .
o Η εξωτερική εμφάνιση .
o Συμβουλές ιδανικής επικοινωνίας .
o Ιδανική προσωπικότητα .
o Η σωματική επικοινωνία .
o Ασφαλείς λέξεις .
o Απόδοση ομιλίας .
o Ρητορεία .
o Κλίμακα διαγνωστικών διαταραχών .
o Προσωπική νοημοσύνη.
o Κοινωνική νοημοσύνη .
o Απόδοση ομιλίας.
• Ανάπτυξη προγράμματος, πρόληψη-διαχείριση – επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων
o Πως εντοπίζουμε τα σενάρια κρίσεων. Ποιοι παράγοντες μας οδηγούν στον εντοπισμό τους.
o Ποιές ενέργειες πραγματοποιούμε ώστε να προλάβουμε μια κρίση.
o Πρακτικές και οδηγίες έρευνας και αποτελέσματος των σεναρίων κρίσεων.
o Πως πρακτικά καταλήγουμε στην ιεράρχηση των σεναρίων κρίσεων, ανάλογα με το βαθμό επι-κινδυνότητας τους.
o Τεχνικές υπολογισμού των επιπτώσεων μιας κρίσης.
o Ενέργειες αποτελεσματικής αποφυγής σοβαρών και προβλεπόμενων κρίσεων.
o Ποιές ενέργειες πραγματοποιούμε όταν διαχειριζόμαστε μια κρίση. Πως λειτουργούμε, ποιές πράξεις ακολουθούν τη θεωρία μας. Με ποιές ομάδες κοινού επικοινωνούμε και γιατί?
o Διαχείριση και ενέργειες προς αναδόμηση του οργανισμού και ενέργειες συγκράτησης αποδό-μησης του.
o Πως θα εντοπίσουμε τις ομάδες που πλήττονται από την κρίση.
o Τι εγκαταστάσεις χρειαζόμαστε για τη διαχείριση των κρίσεων? Πως εργαζόμαστε ώστε να τις δημιουργήσουμε?
o Οδηγίες για την ομαλή έξοδο από την κρίση.
o Επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων, και πρακτικές ταχείας ενεργοποίησης της.
o Στρατηγικό πλάνο της επικοινωνιακής διαχείρισης των κρίσεων.
o Οδηγίες και πρακτικές για άμεση εκτέλεση ενεργειών επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων.
o Πρακτικές για απόδοση λόγου κατά την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων, και δημιουργία μιας πειστικής ομιλίας, απαραίτητο προσόν κατά την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων.
o Πρακτικές και τεχνικές πειθούς κατά την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων.
o Άμεση ενεργοποίηση του συστήματος της ΕΔΚ, μόλις ξεκινήσει η εκτέλεση του συστήματος αυ-τού, με έμφαση στην κατανομή και ανάθεση –ανάληψη καθηκόντων στους κατάλληλους συνερ-γάτες.
o Πρακτικές θετικής εικόνας. Η αξία της πληροφορίας.
o Αναχαίτιση κρίσης. Πρακτικές.
o Σύστημα κωδικοποίησης των σεναρίων κρίσεων και άμεσης παράδοσης τους όταν ενεργοποιη-θεί το σύστημα.
• Πρακτικές και οδηγίες δημιουργίας εικόνας του διαχειριστή και του οργανισμού κατά την ΕΔΚ
• Ανάπτυξη προγράμματος χορηγίας
o Ιστορική αναδρομή της Χορηγίας.
o Τα είδη των Χορηγιών.
o Ορισμός της Χορηγίας.
o Διαφορές της Χορηγίας από το sponsoring.
o H Χορηγία στην Ελλάδα.
o Ο ΟΜΕΠΟ – Όμιλος Ενίσχυσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.
o Χορηγικά Κεφάλαια.
o Ανάπτυξη του Προγράμματος της Χορηγίας.
o Πως ταυτίζετε ο Χορηγός με την Χορηγία.
o Συγγραφή άρθρων από τον Χορηγό.
o Το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τη Χορηγία.
o Η Χορηγία είναι μακριά από την εμπορευματοποίηση των εκδηλώσεων.
o Η Χορηγία είναι ενέργεια με υψηλά ιδανικά.
o Διοργάνωση Συνέντευξης Τύπου , για την ανακοίνωση της Χορηγίας από τον οργανισμό.
o Ενέργειες δημοσιότητας της ανάληψης Χορηγίας από τον οργανισμό.
• Διοργάνωση Εκδηλώσεων
o Διοργάνωση Special Event .
o Κατηγορίες εκδηλώσεων .
o Μega Event – Hallmark Events – Major Event – Local Or Community Event – Festival – Sports Event – Business Event .
o Η σπουδαιότητα της στρατηγικής διοργάνωσης εκδηλώσεων στον Τουρισμό .
o Οργανισμοί προσέλκυσης ομάδων Τουρισμού , με βάση τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
o Η διαμόρφωση της εικόνας του οργανισμού , από τη διοργάνωση εκδήλωσης .
o Η επιχειρηματική ανάκαμψη από την στρατηγική διοργάνωση εκδηλώσεων .
o Η κουλτούρα και ο πολιτισμός μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων .
o Η δομή του στρατηγικού σχεδισμού . Πως ξεκινάμε και πως συνεχίζουμε .
o Η διαχείριση των ανθρώπινων αναγκών στις εκδηλώσεις .
o Παρουσίαση νέων προϊόντων – υπηρεσιών και η προώθηση πωλήσεων μέσω της επιτυχημέ-νης εκδήλωσης .
o Η τοπική κοινότητα στη διοργάνωση εκδηλώσεων .
o Ο εθελοντισμός στα Special Event .
o H Xoρηγία και το Sponsoring.
o H Βασική ιδέα της εκδήλωσης.
o Τα ΜΜΕ και η προβολή των εκδηλώσεων .
o Ο Event Manager .
o To πρότυπο της Disney.
o Σχεδιασμός εκδήλωσης . Χρόνος – τόπος – κίνητρα .
o Η έρευνα πριν από κάθε εκδήλωση .
o Το κοστολόγιο – το Check list .
o Όραμα και αποστολή της εκδήλωσης .
o Operation Plans.
o To προσωπικό των εκδηλώσεων.
o Ομάδες εργασίας .
o Swot Analysis, της εκδήλωσης.
o Ο άξονας επικοινωνίας των εκδηλώσεων .
o Το Budget – το εξοδολόγιο .
o Απειλές και κρίσεις στις εκδηλώσεις .
o Επικοινωνιακή Διαχείριση κρίσεων σε εκδηλώσεις .
o Ticketing.
o Oι προσκεκλημένοι.
o Φωτισμός – ήχος – ειδικά εφέ – οπτικοακουστικά μέσα – οι προσκλήσεις – διακόσμηση – Μέσα Μεταφοράς – το αναμνηστικό δώρο .
o Experimental Event Management.
o Διοργάνωση Συνεδρίων – εκθέσεων – δεξιώσεων – cocktail – Party – Συνέντευξης Τύπου – ε-πισκέψεις ξεναγήσεις – συναυλιών .
o Εκπαίδευση προσωπικού .
o Σαβουάρ Βίβρ.
o Catering.
• Εξυπηρέτηση πελατών
o Ερευνητικά στοιχεία .
o Πρόγραμμα Business To Consumer
o Πρόγραμμα Business To Business
o Πρόγραμμα Virtual Communities
o ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
o Δημιουργία εναλλακτικών off line και οn line μέσων.
o Πελατοκεντρική νοοτροπία.
o Τοποθέτηση στόχων.
o Γνώση νέων τεχνολογιών.
o έρευνα Pitney Bowes .
o νέες παρεχόμενες υπηρεσίες στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών.
o Η τεχνολογική εξέλιξη στην εξυπηρέτηση.
o Δημιουργία στόλου στελεχών με κατάρτιση και δεξιότητες στις υπηρεσίες Δημοσίων Σχέσεων και εξυπηρέτησης πελατών.
o ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
o να ξεπερνάμε τις προσδοκίες των πελατών .
o Η κουλτούρα και το όραμα του οργανισμού .
o Η προτεραιότητα στον πελάτη .
o Εξυπηρέτηση δεν είναι να χαμογελάμε στον πελάτη αλλά να χαμογελά ο πελάτης.
o Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης είναι ο πελάτης.
o Ο πελάτης πηγαίνει στον οργανισμό που τον εξυπηρετούν καλύτερα
o Ικανοποίηση του πελάτη.
o ποιότητα στην εξυπηρέτηση.
o πλαίσιο συμπεριφορών άρτιας εξυπηρέτησης .
o Γνωρίζουμε καλά τους πελάτες μας και κατανοούμε τις προσδοκίες τους.
o πελάτες, τις τάσεις και τις στάσεις τους.
o τα τέσσερα Π .Προσόντα – Προϊόντα – Παρουσίαση – Πρακτικές .
o σαφή μηνύματα.
o Οι Ενέργειες μας
o Image Making.
o Στους πελάτες εφαρμόζουμε τον κύκλο ΣΕΑΠ
o ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
o Next a competitive battlefield.
o η σκηνοθεσία των εμπειριών που απολαμβάνουν οι πελάτες.
o Total customer experience.
o H θεατρική τέχνη στην εξυπηρέτηση των πελατών.
o Predictive Analytics (ανάλυση πρόγνωσης).
o Data mining (εξόρυξη δεδομένων).
o Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον
o Branding
o Συμβουλές για αποτελεσματική εξυπηρέτηση πελατών .
o η υπεροχή στην εξυπηρέτηση πελατών.
o Ξεπερνώντας τις προσδοκίες των πελατών τους.
o Φροντίζοντας τις ανάγκες του πελάτη .
6. Πληροφορία – Ο ακρογωνιαίος λίθος της επικοινωνίας
• Τι σημαίνει η είσπραξη των πληροφοριών
• Γιατί είναι απαραίτητη η πληροφορία
• Πώς φθάνουμε στη συλλογή πληροφοριών
• Οι πληροφορίες που δίνουμε
• Ανάλυση μοντέλων έρευνας αγοράς και ερευνών ιδιαιτέρων ποιοτικών χαρακτηριστικών
• Μετατροπή της πληροφορίας
• Παραδείγματα ερευνών που βασίζονται σε προηγμένα επικοινωνιακά μοντέλα και παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδι-αφέρον για τους επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων
• Πως οι πληροφορίες δημιουργούν την καινοτομία
• Μέθοδοι δειγματοληψίας
7. Ποια γλώσσα μιλούν οι Δημόσιες Σχέσεις και η επικοινωνία;
• Διείσδυση στους κώδικες και τους όρους των επαγγελματιών των Δημοσίων Σχέσεων
• Επεξήγηση και ετυμολογία των φράσεων που είναι κλειδιά για την αποπεράτωση των εργασιών μας
• Μαθαίνουμε και τους συνεργάτες μας να χρησιμοποιούν σωστά τα ιδιώματα και τους όρους
Επιστροφή στην αρχή της σελίδας
8. Εσωτερικές Δημόσιες Σχέσεις
• Εκπαιδεύοντας τους συνεργάτες μας και τα στελέχη, με συγκεκριμένη μεθοδολογία
• Πως θα κάνουμε τους περιβάλλοντες χώρους να θαυμάζουν τον οργανισμό μας
• Σε ποια προγράμματα εντάσσουμε τα στελέχη
• Νέες έννοιες και νέες τάσεις στα διευθυντικά μοντέλα
• Οφέλη από την πραγματική εφαρμογή των προγραμμάτων των Δημοσίων Σχέσεων
• Έρευνα και μελέτη των δεδομένων του οργανισμού μας
• To εργασιακό κλίμα.
• Οι ανθρώπινες Σχέσεις .
• Βιομηχανική Ψυχολογία .
• Η έννοια της αποτελεσματικής Διοίκησης .
• Ο ηγέτης manager .
• Βασικές αρχές του προγράμματος Εσωτερικών Δημοσίων Σχέσεων .
• Cooperation ( Συνεργασία ) – Coordination ( Συντονισμός ) – Confidence ( Εμπιστοσύνη ) .
• Σύστημα αξιών .
• Κοινωνική θέση .
• Εργονομικό test , αξιολόγησης στελεχών .
• Οι ρόλοι των στελεχών.
• Βασικές Αρχές του Human Resources .
• Κοινωνική Ψυχολογία της Εργασίας .
• Ηλικιακή κατανομή στελεχών ( κατηγορίες, Generation x – y – Baby Boomers …..)
• H ικανοποίηση των στελεχών.
• Θεωρίες φιλοσοφίας της διοίκησης .
• Κατηγορίες Manager .
• Tα κίνητρα στην εργασία.
• Εταιρική φιλοσοφία και κουλτούρα .
• Προσωπικές συνεντεύξεις .
• Διαδικασίες εκπαίδευσης στελεχών.
9. Οι νέες τάσεις στις δημόσιες σχέσεις
• Γιατί το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων εκτινάσσεται στις πρώτες θέσεις ζήτησης στην αγορά εργασίας;
• Ο αιώνας της διακυβέρνησης
• Πώς ξεκίνησε η επιχείρηση και που βρίσκεται τη δεκαετία αυτή
• Τι ζητούν οι πρόεδροι των εταιρειών
• Τι προβλέπουν οι οργανισμοί που παρακολουθούν τους κύκλους εργασιών των Δημοσίων Σχέσεων;
10. Προσαρμογή των ενεργειών των Δημοσίων Σχέσεων στα κυβερνητικά σχήματα (Πολιτική Επικοινωνία)
• Οι σύγχρονοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί, εστιάζουν στην εικόνα
• Ποια προγράμματα είναι απαραίτητα μέσα σε έναν κυβερνητικό μηχανισμό
• Γιατί είναι αναγκαία η εφαρμογή μόνο προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων σε κυβερνητικά σχήματα
• Πώς θα εργάζονται οι Δημόσιες Σχέσεις μέσα στις κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια;
• Ο Υποψήφιος
• Οργανόγραμμα Επικοινωνιακού Επιτελείου.
• Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Στρατηγική .
• Ο Υποψήφιος και οι Αντίπαλοι του.
• Ο Υποψήφιος και η συμπεριφορά του προς την κοινή γνώμη.
• Πρόγραμμα Image Making .
• Campaign Manager – Επικεφαλής Εκλογικής Εκστρατείας .
• Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα .
• Ποιοτική έρευνα – Depth Interview .
• Οικονομική Επιτροπή .
• Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας .
• Υπεύθυνος Οργάνωσης .
• Ομάδα Προγραμματικών Θέσεων .
• Υπεύθυνος Προγραμματισμού και Διαχείρισης Χρόνου.
• Υπεύθυνος Ειδικών Ομάδων .
• Υπεύθυνος Ειδικών Ομάδων .
• H ατμόσφαιρα του εκλογικού κέντρου.
• Οργανωτικές Δομές: Λίστες .
• Οργανωτικές Δομές: Πολύτιμα Έγγραφα .
• Οργανωτικές Δομές: Το Εκλογικό Κέντρο .
• Οι Πόροι του Εκλογικού Αγώνα .
• Η ανάλυση της κοινής γνώμης και οι δημοσκοπήσεις .
• Εκλογικό Μήνυμα .
• Εκλογικό Σλόγκαν (Σύνθημα) .
• Ιδιαίτερα σημεία στη στρατηγική της πολιτικής επικοινωνίας .
• Ιδιαίτερα σημεία στη στρατηγική της πολιτικής επικοινωνίας – Έλλειψη Αναγνωρησιμότητας.
• Έρευνα Αντιπάλου .
• Εκτέλεση στην πράξη: Ομιλία .
• Εκτέλεση στην πράξη: Έντυπο Υλικό .
• Εκτέλεση στην πράξη: Διαφημιστική Επικοινωνία .
• Εκτέλεση στην πράξη: . Ιστοσελίδα .
• Η Πολιτική επικοινωνία στο internet.
Επιστροφή στην αρχή της σελίδας
11. Οι πραγματικές επαφές των Δημοσίων Σχέσεων
• Με ποιές ομάδες επικοινωνούν οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων
• Επιλογή των ομάδων κοινού
• Πώς καταλήγουμε και πως στοχεύουμε το κοινό
• Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι στην ουσία, πρόληψη
• Οι σχέσεις αμοιβαίου και μόνο συμφέροντος με τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους
• Πώς προσεγγίζουμε το κοινό το οποίο στοχεύουμε
• Με την παρουσίαση αληθινών περιστατικών και σχέσεων τμημάτων Δημοσίων Σχέσεων με τα ΜΜΕ .
• Με πολλές εργασίες .
• Συγγραφή Δελτίων Τύπου .
• Με εικονική διοργάνωση Συνέντευξης Τύπου .
• Με Ακαδημαϊκή γνώση στην Κοινωνική Ψυχολογία των ΜΜΕ και του άξονα των σχέσεων με τα ΜΜΕ .
• Με ασκήσεις Media Training .
12. Αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων
• Μέθοδοι μέτρησης της αποτελεσματικότητας των Δημοσίων Σχέσεων
• Ανοιχτά και κλειστά συστήματα αξιολόγησης
• Παρατηρώντας τη μεταβολή
• Προσαρμογή στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας
• Τα προγράμματα και η στρατηγική τους
• Ανάλυση των επιδράσεων
13. Τα επιστημονικά όργανα και οι ενώσεις των Δημοσίων Σχέσεων
• Ποια είναι τα επιστημονικά σωματεία στην Ελλάδα και στον κόσμο – Ενώσεις και όργανα
• Τρόποι λειτουργίας τους και εργασίες τους
• Τι προσφέρουν
• Αναφορά στους καταστατικούς τους χάρτες
• Αρχές του ΟΟΣΑ
• Εκθέσεις διεθνών οργανισμών
14. Οι κώδικες δεοντολογίας Δημοσίων Σχέσεων
• Ο λαμπρός Κώδικας των Αθηνών
• Κώδικας της Λισσαβόνας
• Κώδικας ηθικής του διεθνούς συνδέσμου δημοσίων σχέσεων, της Βενετίας
• Που κινούνται δεοντολογικά οι Δημόσιες Σχέσεις
15. Η δράση των επαγγελματιών των Δημοσίων Σχέσεων
• Οι βασικές αρχές και οι δραστηριότητες των επαγγελματιών των Δημοσίων Σχέσεων
• Τι ακριβώς κάνουν οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων
• Πώς απαντάμε στην ερώτηση, τι κάνουν οι δημόσιες σχέσεις
• Δράση και κοινωνική ευθύνη
• Γενική εποπτεία- εταιρικό δίκαιο
• Βασικές αξίες
• Αρθρογραφία
• Δελτία Τύπου
• Γραφείο Τύπου
• Συνεντεύξεις τύπου
• Εταιρική διακυβέρνηση
• Πώς θα αποκτήσετε τις γνώσεις και θα αναπτύξετε τις δεξιότητες για ολοκληρωμένες Δημόσιες Σχέσεις
16. Βασικές αρχές των σύγχρονων οργανισμών
• Δώστε εσείς τις κατάλληλες κατευθύνσεις, αποκτήστε το θαυμασμό όλων
• Πώς λειτουργεί μία σύγχρονη επιχείρηση, σε ένα μοντέρνο περιβάλλον
• Όλες οι αρχές και οι δομές των επιχειρήσεων
• Αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων
• Corporate governance
• Governing body
• Παρακολούθηση απόδοσης της διοίκησης
• Θεσμικοί επενδυτές διεθνές δίκτυο εταιρικής διακυβέρνησης
• Παρακολούθηση απόδοσης
• Διευθυντικές ικανότητες
• Η εταιρεία του αύριο
Βεβαιώσεις
Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής, ελεγχόμενες και εγκεκριμένες από το www.kariera.gr και τον παγκόσμιο leader στην αγορά εργασίας www.careerbuilder.com