Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ , ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΗΜΩΝ ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΩΝ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ . ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ – ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ .

Στην Ελληνική κοινή γνώμη υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμα ενημέρωσης και πληροφόρησης με αποτέλεσμα τη δημιουργία πανικού . ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ .ΑΜΕΣΑ .  Επί παντός ζητήματος . Με την επίσημη ενημέρωση διαλύεται  ο  πανικός και αποσπάται  η  συγκατάθεση της κοινωνίας .

Η έλλειψη πληροφόρησης και επίσημης ενημέρωσης αποδεικνύονται σημαντικότατα στοιχεία τα οποία οδηγούν στην αποδόμηση της εικόνας και τη φήμης εταιρειών και κυβερνητικών μηχανισμών καθώς οι φήμες ακολουθούν μία υπόγεια διαδρομή με ανεξέλεγκτες συνέπειες .

Διαβάστε προσεκτικά :

Στο στάδιο που εντοπιστεί η φημολογία πρέπει να αντιμετωπιστεί με επίδειξη της επιβεβαίωσης ή μη της αλήθειας .

Όταν οι φήμες εισπράτονται από τον άνθρωπο είναι συνήθως διαμορφωμένες με τρόπο τέτοιον ώστε να αρέσουν στον παραλήπτη .Έτσι δεν απορρίπτονται , στο αρχικό τους στάδιο .

Στο επόμενο στάδιο αναλύονται με θετικό πρόσημο πρός την πλευρά της επιθυμητής αλήθειας .

Στο τρίτο στάδιο διαμορφώνεται και προσαρμόζονται και διαχέονται με διαφοροποίηση .

 

Οι φήμες δημιουργούν ισχυρές πεποιθήσεις στις κοινωνίες .

Δημιουργούν εικόνα η οποία ανακαλείται απλά και αυτοματοποιημένα χωρίς να γίνεται εκ νέου επεξεργασία .

 

Οι φήμες αναχαιτίζονται :

 

  1. Mε άμεση πληροφόρηση .
  2. Ανθρωπιστικές συμπεριφορές .
  3. Συναισθηματική επιρροή .
  4. Κοινωνική δράση .
  5. Ειλικρινές ενδιαφέρον .

 

To Φαινόμενο του Ψιθυρισμού .

 

 

 

Οι ψίθυροι ξεφεύγουν από τον κοινωνικό έλεγχο και αντικαθιστούν την έλλειψη τεκμηριωμένης πληροφόρησης.

Οι ψίθυροι γιγαντώνονται μόλις επέλθει κρίση εμπιστοσύνης, ανάμεσα στα μέλη διαφόρων ομάδων.

Όσο οι ψίθυροι απομακρύνονται από την πηγή τους , τόσο χάνουν  σε λεπτομέρειες , γίνονται συντομώτεροι και γιαυτό πιό εύληπτοι.Αυτή η ιοσπέδωση (leveling) από πλευράς αποχρώσεων και λεπτομερειών σταματά εκεί που η πληροφορία αποκτά τέτοια συντομία , σαφήνεια και – σχεδόν – απλοικότητα που να την συγκρατεί εύκολα η μνήμη.

Όσο η πληροφορία «ταξιδεύει» χάνει σε λεπτομέρειες και αποχρώσεις .Οι πληροφορίες που απομένουν είναι αυτές που για διάφορους λόγους διαλέχτηκαν σε «βάρος» άλλων .Στο σημείο αυτό υπάρχει μία τεχνητή διόγκωση μία όξυνση ( sharpering ) της σπουδαιότητας μερικών λεπτομερειών.

Η συγκρότηση των ψιθύρων γίνεται μετά από υποσυνείδητες πληροφοριακές επιλογές με αποτέλεσμα τον παραμερισμό και την εξαφάνιση των ανεπιθύμητων λεπτομερειών και αντίστροφα τη διόγκωση της σπουδαιότητας των λεπτομερειών εκείνων που είναι ευπρόσδεκτες.Έτσι η νοηματική αφομίωση του ψιθύρου γίνεται όχι με βάση αυτά που υποδηλώνει ο ψίθυρος αλλά σύμφωνα με εκείνα που εμείς θέλουμε να υποδηλώνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s