H διεθνής βιβλιογραφία αναφέρεται όλο και περισσότερο στο ανθρωποκεντρικό μοντέλο διοίκησης , όχι πλέον μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και από πλευράς κυβερνήσεων που στην ουσία και οι ίδιες οι κυβερνήσεις διέπονται από τις αρχές διοίκησης των επιχειρήσεων .
Οι σύγχρονοι κυβερνητικοί μηχανισμοί εγκαταλείπουν το παλαιοκομματικό μοντέλο της διατήρησης της εξουσίας το οποίο οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα και στασιμότητα , καθώς οι Υπουργοί – Managers , σταματούν την πορεία των δράσεων τους υπό το φόβο του πολιτικού κόστους .
Οι κυβερνήσεις διοικούν την εταιρεία που λέγεται κράτος .
Στο βιβλίο τους Ζωικά Πνεύματα ( που σε ελεύθερη μετάφραση εννοείται η δράση κάτω από συναισθηματικές ωθήσεις ) οι δύο συγγραφείς προτρέπουν τους κυβερνώντες , να μην μελετούν διαρκώς δείκτες και αριθμούς αλλά να μελετούν και να ερευνούν την ψυχολογία των κοινωνιών τους όταν λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις .
Η ανθρώπινη ψυχολογία , ρυθμίζει τις οικονομίες .
Το ανθρωποκεντρικό μοντέλο δηλαδή η διοίκηση με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κατανόηση του , είναι η μόνη ελπίδα διάσωσης των οικονομικών συστημάτων αλλά και η μόνη ελπίδα ευημερίας των κοινωνιών .