Δημόσιες Σχέσεις στον Κυβερνητικό μηχανισμό .

Αν οι Δημόσιες Σχέσεις περιγράφονταν με μία λέξη αυτή είναι ΗΘΟΣ .
Δεκάδες δημοσιευμάτων αλλά και τηλεοπτικών ρεπορτάζ αναφέρονται τους τελευταίους μήνες στις σπατάλες των » Δημοσίων Σχέσεων «. Όπως ενδεχομένως απορείτε και ίσως ξανακοιτάξατε τοποθετούμε σε εισαγωγικά τον επιστημονικό όρο των Δημοσίων Σχέσεων . Πολύ απλά γιατί αυτές οι ενέργειες στις οποίες αναφέρονται τα ΜΜΕ , ΔΕΝ – ΔΕΝ – ΔΕΝ – ΔΕΝ – ΔΕΝ – ΔΕΝ είναι Δημόσιες Σχέσεις . Βέβαια και υπάρχει τεράστιο κενό στην ενημέρωση από πλευράς Συμβούλων και Επιστημονικών Ενώσεων για το τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις αλλά θα έπρεπε και η δημοσιογραφική έρευνα να είναι ρεαλιστική έρευνα .
Οι Δημόσιες Σχέσεις :
-ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ , δώρα και λουλούδια , Πρώτα απόλα αυτές είναι απαράδεκτες και ανήθικες δραστηριότητες . Ο Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων απαγορεύει κάθε δωροθεσία παρά μόνο συμβολικά , σε περιπτώσεις συνεντεύξεων τύπου .
– ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ στρατηγικός σχεδιασμός κάθε εκδήλωσης , που σημαίνει έρευνα – ανάλυση -στρατηγική – σχεδιασμός – εκτέλεση .

– ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ταξίδια αναψυχής και δαπάνες για επιρροή π.χ τουριστικών πρακτόρων .

– ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ έρευνα ανάλυση – σχεδιασμός ώστε με επιχειρήματα , διάλογο και με γνώμονα το αμοιβαίο συμφέρον και των δύο πλευρών σχεδιάζεται επικοινωνιακή πολιτική ηθικότατης επιρροής και όχι επιβολής δια του χρηματισμού .

Συγκεκριμένα :

Μια δημοφιλής κυβέρνηση χωρίς θετική δημοσιότητα ή χωρίς τα μέσα για να την αποκτήσει, δεν είναι τίποτα περισσότερο απο τον πρόλογο μιας φάρσας ή μιας τραγωδίας ή ίσως και των δύο.

James Madison.

Οι κυβερνήσεις έχουν απόλυτη ανάγκη από την ανάπτυξη προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων.
Πρέπει να ενημερώνουν την κοινή γνώμη, και να διοχετεύουν πληροφορίες πρός αυτήν σχετικά με το κυβερνητικό έργο.
Τα τμήματα Δημοσίων Σχέσεων παράλληλα εισπράττουν πληροφορίες απο την κοινή γνώμη, ώστε να ενημερώνουν τους πολιτικούς για το ποιά είναι η πορεία του έργου τους , πόσο θετικά ή αρνητικά το αξιολογούν οι πολίτες αλλά και τι πρέπει να κάνουν ώστε να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα τους.

Η σωστή , αξιοπρεπής και πλήρης ενήμερωση των πολιτών είναι ιερό καθήκον των κυβερνητικών μηχανισμών, με πρωταγωνιστή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο , και μέσα διάδοσης τα κανάλια επικοινωνίας.
Ειδική παρουσίαση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου , όλων των τεχνικών που πρέπει να χρησιμοποιεί αυτός αλλά και όλο το πλαίσιο στο οποίο αυτός δρά, ακολουθούν στο κεφάλαιο της Επικοινωνιακής Διαχείρισης των Κρίσεων.

Οι επαγγελματίες στα τμήματα Δημοσίων Σχέσεων των κυβερνήσεων στη διεθνή ορολογία αναφέρονται ως Public Information Officers.

Οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων στην κυβέρνηση, διερευνούν την κοινή γνώμη και προσαρμόζουν στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της , το κυβερνητικό έργο.

Οι Public Information Officers ερευνούν εσωτερικά και εξωτερικά των κυβερνήσεων. Αυτό σημαίνει πως διερευνούν και μελετούν την κοινή γνώμη αλλά στρέφουν και το ερευνητικό τους ενδιαφέρον στο εσωτερικό της κυβέρνησης , ώστε να έχουν μία σαφή εικόνα για τον βαθμό επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.
Εκπονούν προγράμματα για να πετύχουν την επικοινωνία μεταξύ κυβερνήσεων και κοινής γνώμης.

Σκοπός αυτών των ενεργειών είναι να συνεργαστούν η κοινωνία και η κυβερνητική ομάδα, δηλαδή οικοδομούν σχέσεις αμοιβαίου συμφέροντος μεταξύ κυβέρνησης και κοινής γνώμης.

Βασική προϋπόθεση των οργανωμένων κυβερνητικών μηχανισμών, είναι η σωστή πληροφόρηση, γύρω απο όλες τις ενέργειες, τις σκέψεις τα εσωτερικά προβλήματα και την εσωτερική κατάσταση, και βέβαια την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σε περιπτώσεις κρίσεων.

Οι πληροφορίες απο τους κυβερνητικούς κόλπους, πρέπει να είναι συνεχείς και βασιζόμενες σε ένα πολύ καλά οργανωμένο και μελετημένο μοντέλο διάχυσης πληροφοριών. Αυτή η ανάγκη της κοινής γνώμης για πληροφόρηση και ενημέρωση, έχει σαν βάση της την επιθυμία για έλεγχο και διείσδυση στο κυβερνητικό έργο, αφού η υλοποίηση αυτού, εδόθη μέσω της εκλογικής διαδικασίας στη συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον και προς ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη κομμάτι, είναι αυτό της συνεργασίας με τα ΜΜΕ, αφού τα Μέσα έχουν ως πρωταρχικό σκοπό να υπερασπίσουν το δικαίωμα των πολιτών για ενημέρωση. Το χαρακτηριστικό αυτό τυγχάνει υψηλότατης ανάλυσης, καθώς επιβάλλεται ο πλήρης εναρμονισμός του επαγγελματία των Δημοσίων Σχέσεων στον άξονα αυτόν.

Μια κυβέρνηση χρησιμοποιεί προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων για να:
-Διαμορφώσει την εικόνα της.
-Να πείσει για το έργο της.
-Να διατηρεί την ομοιογένεια της.
-Να παρουσιάζει πάντα το ευαίσθητο και κοινωνικό της πρόσωπο.

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .
Συνεχίζεται ……..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s