Δημόσιες Σχέσεις – Ψυχολογία . Φήμες – Ψίθυροι .

Οι φήμες έχουν ανεξέλεγκτη πορεία , εκτός εάν αντιμετωπίζονται έγκαιρα με έγκυρη διάχυση πληροφοριών , ήθος και ειλικρίνεια .
Οι ψίθυροι ξεφεύγουν από τον κοινωνικό έλεγχο και αντικαθιστούν την έλλειψη τεκμηριωμένης πληροφόρησης.
Οι ψίθυροι γιγαντώνονται μόλις επέλθει κρίση εμπιστοσύνης, ανάμεσα στα μέλη διαφόρων ομάδων.

Όσο οι ψίθυροι απομακρύνονται από την πηγή τους , τόσο χάνουν σε λεπτομέρειες , γίνονται συντομώτεροι και γιαυτό πιό εύληπτοι.Αυτή η ιοσπέδωση (leveling) από πλευράς αποχρώσεων και λεπτομερειών σταματά εκεί που η πληροφορία αποκτά τέτοια συντομία , σαφήνεια και – σχεδόν – απλοικότητα που να την συγκρατεί εύκολα η μνήμη.

Όσο η πληροφορία «ταξιδεύει» χάνει σε λεπτομέρειες και αποχρώσεις .Οι πληροφορίες που απομένουν είναι αυτές που για διάφορους λόγους διαλέχτηκαν σε «βάρος» άλλων .Στο σημείο αυτό υπάρχει μία τεχνητή διόγκωση μία όξυνση ( sharpering ) της σπουδαιότητας μερικών λεπτομερειών.

Η συγκρότηση των ψιθύρων γίνεται μετά από υποσυνείδητες πληροφοριακές επιλογές με αποτέλεσμα τον παραμερισμό και την εξαφάνιση των ανεπιθύμητων λεπτομερειών και αντίστροφα τη διόγκωση της σπουδαιότητας των λεπτομερειών εκείνων που είναι ευπρόσδεκτες.Έτσι η νοηματική αφομίωση του ψιθ΄ρου γίνεται όχι με βάση αυτά που υποδηλώνει ο ψίθυρος αλλά σύμφωνα με εκείνα που εμείς θέλουμε να υποδηλώνει.

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s