Κώδικας των Αθηνών .Ο Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων . Τα 13 αξεπέραστα άρθρα του πιό λαμπρού Κώδικα Δεοντολογίας .

Στο βιβλίο του Δημήτρη Φερούση , Δεοντολογία των Δημοσίων Σχέσεων μπορείτε να δείτε τα 13 Άρθρα του Κώδικα των Αθηνών και τις αναλύσεις πίσω από αυτά .

Του Γιώργου Παπατριανταφύλλου .

Η ΕΕΔΣ έχει ένα λαμπρό ,παρελθόν . Ιδρύθηκε το 1960 . Ένας εκ των ιδρυτικών μελών ο Μάνος Παυλίδης , διετέλεσε πρόεδρος της IPRA ( International Public Relations Association ) . Το 1965 το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα , όπου και υπογράφτηκε ο Κώδικας των Αθηνών , ο Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων όπου εφαρμόζεται από τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων σε όλο τον κόσμο , μέχρι σήμερα .
 Ο Κώδικας Δεοντολογίας Δημοσίων Σχέσεων , των Αθηνών είναι ένα κείμενο οικουμενικής αναγνώρισης.
 Υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Δημοσίων Σχέσεων .
Ο Κώδικας των Αθηνών είναι βασισμένος στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 Ο Κώδικας των Αθηνών , αναφέρεται και βασίζεται στο άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης.
« Όλοι οι άνθρωποι γεννώνται ελεύθεροι και ίσοι εις αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογικό και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται πρός αλλήλους με πνεύμα αδελφοσύνης».
 Ο Ανθρωπισμός είναι η κυρίαρχη ιδεολογία του Κώδικα των Αθηνών.
 Ο Κώδικας απευθύνεται στον κάθε επαγγελματία ξεχωριστά.
 Προτείνει σε κάθε επαγγελματία , να αφεθεί με ειλικρίνια, ευθύνη και εμπιστοσύνη στη συνείδηση του και με πνεύμα απόλυτης ελευθερίας , να προσεγγίζει το συνάνθρωπο του , τον εαυτό του , την κοινότητα την ολότητα.
 Στις 10 Δεκεμρίου του 1948 ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ανήγγειλε πανηγυρικά την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 Η Διακύρηξη , ταυτίζεται με το αληθινό νόημα της ελευθερίας και της διακιοσύνης .
 Ελεύθερος είναι ο άνθρωπος που λυτρώνεται από εξωτερικά και εσωτερικά δεσμά για να αφοσιωθεί στη λατρία αξιών που οδηγούν στην υλική και ηθική ευτυχία του λαού και του έθνους του και που συντελούν ώστε να γίνει καθολική συνείδησις και πράξις ότι ο μόνος σκοπός της ελευθερίας είναι ο άνθρωπος , που για να βρεί και να νοιώσει την ανθρώπινη υπόσταση του πρέπει να σφυραλατηθεί στον αγώνα της ελευθερίας.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ :

Άρθρο 1.

Ο επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί ώστε , να συμβάλλει στην πραγμάτωση των ηθικών και πνευματικών προυποθέσεων που επιτρέπουν στον άνθρωπο να αναπτύσσει την προσωπικότητα του και να απολαμβάνει τα απαράγραπτα δικαιώματα του που αναγνωρίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Άρθρο 2.

Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει α προσπαθεί ώστε να καθιερώνει επικοινωνιακά πρότυπα και διαύλους επικοινωνίας , ώστε ενθαρρύνοντας την ελεύθερη ροή των ουσιωδών πληροφοριών , να καθιστά κάθε μέλος της κοινωνικής ομάδας ενημερωμένο και να του παρέχει τη συνειδητοποίηση της προσωπικής του συμμετοχής και ευθύνης αλλά και της αλληλεγγυότητας του πρός τα άλλα μέλη .

Άρθρο 3.

Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί να συμπεριφέρεται πάντα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες , με τρόπο που να καταξιώνεται της εμπιστοσύνης εκείνων με τους οποίους έρχεται σε επαφή.

Άρθρο 4 .

Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί ώστε να λαμβάνει υπόψη του , ότι επειδή η φύση του επαγγέλματος του αναφέρεται στο κοινό , η επαγγελματική του συμπεριφορά – συχνά και ιδιωτική – αντανακλάται στον τρόπο που κρίνεται το επάγγελμα στο σύνολο του.

Άρθρο 5.

Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων , είναι υποχρεωμένος , να τηρεί κατά τηνν άσκηση του επαγγέλματος του, τις αρχές και τους ηθικούς κανόνες της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Άρθρο 6.

Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων , είναι υποχρεωμένος , να σέβεται και να περιφρουρεί την αξιοπιστία της ανθρώπινης προσωπικότητας και να αναγνωρίζει σε κάθε άτομο το δικαίωμα να διαμορφώνει μόνο του την προσωπική του κρίση.

Άρθρο 7.

Ο επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων είναι υποχρεωμένος να καθιερώνει τις ηθικές , πνευματικές και ψυχολογικές συνθήκες για ειλικρινή διάλογο και να αναγνωρίζει το δικαίωμα των συμμετεχόντων να θέτουν το θέμα τους και να εκφράζουν τις απόψεις τους.

Άρθρο 8 .

Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων είναι υποχρεωμένος , να ενεργεί σε όλες τις περιπτώσεις με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα και των δύο συμμετοχόντων μερών : του Οργανισμού πρός τον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του και του άμεσα ενδιαφερομένου κοινού.

Άρθρο 9 .

Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων είναι υποχρεωμένος , να τηρεί τις υποσχέσεις και υποχρεώσεις του , οι οποίες πρέπει να διατυπώνονται πάντοτε με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνείας και να ενεργεί νομότυπα και με ακεραιότητα σε όλες τις περιπτώσεις , έτσι ώστε να διατηρεί την εμπιστοσύνη των πελατών ή των εργοδοτών του παρελθόντων ή παρόντων , καθώς και όλων των ομαδων κοινού που αφορούν οι ενέργειες του .

Άρθρο 10 .

Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων , πρέπει να αρνείται να υποτάσσει την αλήθεια σε άλλες επιταγές .

Άρθρο 11 .

Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να αρνείται , να μεταδίδει πληροφορίες που δεν βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και διαπιστωμένα γεγονότα.

Άρθρο 12 .

Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να αρνείται να δεσμεύεται ή να παίρνει μέρος σ’ οποιοδήποτε δραστηριότητα που προσβάλλει την ηθική , την τιμή ή την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Άρθρο 13 .

Ο επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να αρνείται να χρησιμοποιεί σκόπιμα μεθόδου ή τεχνικές με σκοπό τη δημιουργία ασύνειδων κινήτρων , τα οποία στερούν το άτομο από την ελεύθερη κρίση του και συνεπώς από την ευθύνη των πράξεων του .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s