Δημόσιες Σχέσεις στην πράξη .

Του Γιώργου Παπατριανταφύλλου .

 

 

Μία απο τις συχνότερες ερωτήσεις που δέχομαι από τους φοιτητές μου αλλά και από επαγγελματίες σε τομείς επικοινωνίας είναι η ακόλουθη :

 

« Μία εταιρεία έκανε ……………………, αυτή  είναι ενέργεια Δημοσίων Σχέσεων αυτή ή όχι ;»

 

Καμμία ενέργεια η οποία δεν έχει βασιστεί σε έρευνα και στρατηγικό σχεδιασμό δεν είναι ενέργεια Δημοσίων Σχέσεων .

 

Πρακτικά :

 

 

  1. Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων ερευνά το πεδίο στο οποίο θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα Δημοσίων Σχέσεων εντοπίζει το ερευνητικό πρόβλημα και στη συνέχεια καταρτίζει  τη στρατηγική .
  2. Παρακολουθώντας τις δραστηριότητες μίας εταιρείας δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το άν μία δραστηριότητα έχει σχεδιαστεί στρατηγικά παρά μόνο εάν έχουμε συμμετάσχει στο σχεδιασμό .

 

 

Τι Δεν Είναι  Δημόσιες Σχέσεις :

 

 

  • Είναι αστείο να χαρακτηρίζουμε Δημόσιες Σχέσεις , τις γνωριμίες . Πρόκειται περί μεγάλης ανακρίβειας που προέρχεται από την παρερμηνεία  της έννοιας Δημόσιες Σχέσεις . Ο σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων «χτίζει» σχέσεις εμπιστοσύνης , βασισμένες σε αξίες .
  • Είναι επίσης αστείο να αυτοχαρακτηρίζονται ως υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων εργαζόμενοι σε club και restaurant , οι οποίοι ανοργάνωτα «στο πόδι» μιλούν με όλους  , αναφέρουν διαρκώς πως είναι εκεί για να φέρνουν κόσμο ……..Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων είναι επιστήμων . Σχεδιάζει στρατηγικά τις επαφές του και όλες οι ενέργειες του είναι ενταγμένες σε πλάνο .
  • Είναι παράλογο να χαρακτηρίζουμε ως ιδανικό για Δημόσιες Σχέσεις έναν άνθρωπο που γελά διαρκώς , μιλά με όλους σε μία εκδήλωση , είναι ευγενικός και πολυλογάς . Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων είναι σοβαρός , διαθέτει ευγενική προσωπικότητα , είναι μη ανταγωνιστικός και γνωρίζει άριστα τους κανόνες της σωστής επικοινωνίας , οι οποίοι είναι προιόν της επιστήμης της ψυχολογίας .
  • Είναι ογκοδέστατη παρερμηνεία η ταύτιση του επαγγελματία των Δημοσίων Σχέσεων με τον « καταφερτζή» της παρέας .Είναι φρικτή η φράση « είσαι ιδανικός για Δημόσιες Σχέσεις , γιατί είσαι μέσα σε όλα , τους ξεγελάς όλους και είσαι γλυκούλης και εξαιρετικός κόλακας» .Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων είναι ηθικός – αξιοπρεπής – ειλικρινής δεν ψεύδεται ποτέ και λειτουργεί πάντα με γνώμονα το κοινό καλό .

 

 

Ενέργειες Δημοσίων Σχέσεων είναι :

 

 

  1. Η εκπαίδευση του προσωπικού μίας εταιρείας , στις αρχές του ήθους και της συναισθηματικής εμπειρίας με τους συνεργάτες αυτής .
  2. Η διοργάνωση εκδηλώσεων με στρατηγικό σχεδιασμό και μόνο εάν απαντάται το γιατί αυτές διοργανώνονται.
  3. Η διαρκής και ειλικρινής ενημέρωση στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον της εταιρείας .
  4. Η εξανθρώπιση της επιχείρησης με την οποία συνεργάζεται ο Σύμβουλος Δ/Σ .
  5. Ο Σύμβουλος δ/σ , να έχει εργαστεί στην πρόληψη κρίσεων , να είναι προετοιμασμένος στη διαχείριση ( δηλαδή εάν ξεσπάσει μία κρίση , πως θα την αντιμετωπίσει ) και να έχει εκπαιδευτεί ο ίδιος κια οι συνεργάτες του στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων – Crisis Communication Management ) .
  6. H βελτίωση και διαχείριση της εικόνας της επιχείρησης .
  7. Η κοινωνική υπόσταση της επιχείρησης .
  8. Η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και ειλικρίνιας με όλες τις ομάδες που η επιχείρηση επικοινωνεί και με τους δημοσιογράφους .
  9. Η επίλυση προβλημάτων επικοινωνίας και συμπεριφοράς .
  10. Η ακέραιη Εταιρική Φήμη .
  11. Η μεταφορά των κοινωνικών αιτημάτων στη διοίκηση .
  12. Η χορηγία και όχι το sponsoring . O Θαλής Κουτούπης αναφέρει πως το να βάζει μία ομάδα μπροστά από το όνομα της τη μάρκα ενός προιόντος, αυτό είναι sponsoring . Εάν όμως αυτό το προιόν χρηματοδοτήσει την δημιουργία ενός γηπέδου σε μία γειτονιά όπου τα παιδιά δεν έχουν χώρο να αθληθούν , αυτό είναι χορηγία .
  13. Η κοινωνική και όχι εμπορική επικοινωνία .
  14. Η ανάληψη του προγράμματος Lobbying πρός άσκηση επιρροής με επιχειρήματα πρός επίτευξη του κοινωνικού καλού .
  15. Η συμβουλευτική σε ότι αφορά την προβολή και κάθε επικοινωνιακή μέθοδο της εταιρείας .

 

 

 

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .

Εάν οι Δημόσιες Σχέσεις περιγράφονταν με μία λέξη αυτή θα ήταν ήθος . Μην παρασύρεστε από όσους αναφέρονται ως επαγγελατίες των Δ/Σ και το στηρίζουν στις γνωριμίες, τους καλούς τρόπους , την φλυαρία και στο ότι τα έχουν με όλους καλά .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s