Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη . Aς σοβαρευτούμε .

ΕΚΕ . Ας σοβαρευτούμε . Η υπευθυνότητα είναι μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση για να διακωμωδείται .

Από το βιβλίο Παράθυρο στην Κρίση . Οι Παράξενοι Ελκυστές και η Πράσινη Οικονομία , του Ηλία Ευθυμιόπουλου , εκδόσεις Μεταίχμιο .

Σελίδα 124 .

Oι εταιρείες προσπαθούν με κάθε τρόπο να ενημερώσουν τον κόσμο για την καλή τους διαγωγή .

Βγάζουν το μήνυμα στις ιστοσελίδες τους και στις διαφημιστικές τους εκστρατείες . Τυπώνουν πολυσέλιδες ετήσιες εκθέσεις . Τα ανώτατα στελέχη κάνουν ουρές για να μιλήσουν σε συνέδρια για να εξηγήσουν το πάθος τους για την κοινότητα (community)  ή για τη νέα τους δέσμευση να κάνουν την εταιρεία τους να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα .

Έρευνα του Economist δείχνει πως η Εταιρική Ευθύνη κερδίζει ταχύτατα έδαφος στις προτεραιότητες των Businesmen.

Ακόμα και κυβερνήσεις  δείχνουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο .

Στη Βρεττανία , η Πράξη Εταιρειών εισήγαγε την απαίτηση οι δημόσιες επιχειρήσεις να κάνουν κάθε χρόνο απολγισμό από τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις .

Τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν την εταιρική ευθύνη ανά τον κόσμο μέσω μίας ομάδας με έδρα τη Νέα Υόρκη που ονομάζεται «Οικουμενικό Σύμφωνο».

Γιατί ΑΥΤΗ Η ΑΝΘΗΣΗ ;

Οι εταιρείες πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για να προστατεύσουν τη φήμη τους και κατ’επέκταση το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν ……….

Ο συγγραφέας συνεχίζει την πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά του αναφέροντας πως τα σκάνδαλα σε μεγάλες ετιαρείες Enron – Siemens – Worldcom υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη του κόσμου στις μεγάλες επιχειρήσεις .

Οι φόβοι των επιχειρήσεων είναι :

  1. Οι κρατικές παρεμβάσεις στη δραστηριότητα τους .
  2. Οι ΜΚΟ οι οποίες ανοίγουν πόλεμο με τις εταιρείες με την παραμικρή υποψία κακής συμπεριφοράς .
  3. Οι έρευνες δείχνουν πως οι πολίτες ζητούν εξηγήσεις για τα οικονομικά περαγμένα των εταιρειών .
  4. Περισσότεο απο ποτέ οι εταιρείες παρακολουθούνται .
  5. Δυσάρεστες ειδήσεις όπως  ..ένα παιδί που δουλεύει σε ένα ρούχο γνωστής εμπορικής μάρκας … κάνουν το γύρο του κόσμου σε ένα λεπτό λόγω του διαδικτύου .

 

Πρόσφατα προστέθηκε η κλιματική αλλαγή και έγινε το μεγαλύτερο όχημα της προώθησης της ΕΚΕ .

Σύμφωνα με έρευνα του 2006  των Μάικλ Πόρτερ και Μάρκ Κρέιμερ υποστηρίζουν πως κακώς οι εταιρείες οδηγούνται σε ενέργειες κοινωνικής ευαισθησίας οι οποίες δεν είναι ενσωματωμένες στη δομή τους , γιατί στρέφονται σε δράσεις έξω από το αντικέιμενο τους οι οποίες είναι συμβολικές και εκτελούνται προσκοπικά ( δηλαδή ερασιτεχνικά – παιδικά – απλοικά ).

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιοποιήσουν τη γνώση τους , τους ανθρώπους τους την εμπειρία τους ώστε να βοηθήσουν στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ .

Ένας ακόμα επιστήμονας ο καθηγητής Bradley Googins διευθυντής του Boston College Centre for Corporate Citizenship την τελευταία του μελέτη την ονόμασε ΩΡΑ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ, αναφερόμενος στην εξαπάτηση της κοινής γνώμης στο όνομα της Εταιριής Κοινωνικής Ευθύνης .

Η ΕΚΕ όταν είναι επιτηδευμένη δηλαδή δεν εκφράζει την επιχείρηση που πράττει όποια δραστηριότητα της απευθύνεται στην κοινωνία είναι απλά ένα φύλλο συκής και μπορεί να είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΖΗΜΙΑ.

Εάν οι εταιρείες πιστεύουν στις ανθρώπινες αξίες τότε η κοινωνική τους υπευθυνότητα δεν είναι μία ξεχωριστή δραστηριότητα που κάνουν παράλληλα σε ένα γραφείο των κτιρίων τους ……………………………………………….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s