Πρακτική Εφαρμογή στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη – Κοινωνική Υπευθυνότητα . Μία αληθινή περίπτωση .

Το παράδειγμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας το οποίο θα διαβάσετε το εντοπίσαμε στο βιβλίο της Carmel Mcconnell – The Change Activist .

 

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να δημιουργούνται πάνω σε μία βάση αξιών ( Αξιακή Βάση ,βλέπετε βιβλίο Εταιρική Εικόνα του Γιώργου Παπατριανταφύλλου εκδ. Σταμούλης 2011 ) και να διέπουν την πορεία τους αξίες τις οποίες να πιστεύουν και να υπηρετούν .

 H Levi Straus κατηγορήθηκε από Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω του ότι στο εργοστάσιο της στο Μπαγκλαντές , χρησιμοποιούσε ανήλικους εργάτες .

 

H Levis αποδέχθηκε το καθεστώς αυτό . Οι λύσεις που είχε ήταν δύο :

 

  1. Να απολύσει τα παιδιά . 
  2. Να συνεχίσει στην ίδια λογική δηλαδή πως έχει ανήλικους στο εργοστάσιο της ώστε αυτοί να έχουν τουλάχιστον ένα σταθερό εισόδημα .

 

Τελικά δεν έκανε τίποτα από τα δύο .

 

Αποφασίστηκε από την εταιρεία να εξακολουθήσει να καταβάλλει στους ανήλικους τις αμοιβές τους ενώ αυτοί θα συνέχιζαν να πηγαίνουν στο σχολείο τους κανονικά .Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Μπαγκλαντές κάθε παιδί επιτρέπεται να εργάζεται απο την ηλικία των 14 ετών και μετά .

Η Levis προσλάμβανε τα παιδία και πάλι αμέσως μόλις συμπλήρωναν τα 14 τους .

 

Σύμφωνα με τη συγγραφέα αυτή είναι μία ακτιβιστική και κοινωνική πράξη η οποία οδηγεί σε κατανόηση και συμπάθεια την κοινή γνώμη πρός την εταιρεία .

 

Η αναφορά ολοκληρώνεται με το ερώτημα :

 

Σήμερα εσείς που ενημερωθήκατε γιαυτή την ενέργεια  , ΤΙ ΤΖΉΝ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ;

 

Συμφωνούμε πως πρόκειται για μία ενέργεια Υπεύθυνη Κοινωνικά , απόλυτα δίκαιη και παραδειγματική .

 

Αυτό που πιστεύουμε ακράδαντα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι πως δεν είναι πρόσθετο στοιχείο στις επιχειρήσεις αλλά πρέπει να βρίσκεται μέσα στη δομή τους και να υπηρετείτε από τους ανθρώπους της .Άρα όχι απλά δεν διαφημίζεται αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης των επιχειρήσεων , πρός δήθεν διαμόρφωσης της εικόνας τους .

 

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να δημιουργούνται πάνω σε μία βάση αξιών ( Αξιακή Βάση ,βλέπετε βιβλίο Εταιρική Εικόνα του Γιώργου Παπατριανταφύλλου εκδ. Σταμούλης 2011 ) και να διέπουν την πορεία τους αξίες τις οποίες να πιστεύουν και να υπηρετούν . Εάν αυτό ισχύει δεν διαφημίζουν το αυτονόητο . Η επίπλαστη Κοινωνική Υπευθυνότητα έχει πάρει διστάσεις ανήθικες .

 

Κλείνουμε το άρθρο με τη δήλωση  καθηγητή Αμερικανικού Πανεπιστημίου :

 

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη : Ας σοβαρευτούμε .

 

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να δημιουργούνται πάνω σε μία βάση αξιών ( Αξιακή Βάση ,βλέπετε βιβλίο Εταιρική Εικόνα του Γιώργου Παπατριανταφύλλου εκδ. Σταμούλης 2011 ) και να διέπουν την πορεία τους αξίες τις οποίες να πιστεύουν και να υπηρετούν .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s