Δημόσιες Σχέσεις και πρακτική εφαρμογή .

Δημόσιες Σχέσεις , πρακτική εφαρμογή  ένα άρθρο του Γιώργου Παπατριανταφύλλου .

Οι Δημόσιες Σχέσεις Δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης , καλή φήμη , αποδεκτό όνομα , υψηλό γόητρο , εδραιώνουν τη συνεργασία μεταξύ κοινού και επιχειρήσεων.

 

Οι Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα έχουν μία κακή εικόνα με συνέπεια την παρεξήγηση για το τι προσφέρει στην πράξη ο τομέας αυτός  στην επιχείρηση .

Δημόσιες Σχέσεις σημαίνει για πολλούς , γνωριμίες – δωρεάν διαφήμιση – προώθηση πωλήσεων – νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και club – επικοινωνία γενικά και επαφές ( αόριστα ), αποστολή δώρων  .

Δημόσιες Σχέσεις στο search του Facebook , εμφανίζει πολλές «σκοτεινές» αγγελίες από «σκοτεινούς» τύπους να αναζητούν άτομα για δημόσιες σχέσεις σε club ή δημόσιες σχέσεις για προώθηση και άλλες ανακρίβειες – αστοχίες και φυσικά αστειότητες .

Η βασική ευθύνη πέφτει σε εμάς τους επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων που έχουμε περάσει από το επιστημονικό σωματείο και τις ενώσεις των Δημοσίων Σχέσεων , γιατί δεν καταφέραμε να υπερασπιστούμε με νομικό τρόπο  το επάγγελμα των Δ/Σ ώστε ο επαγγελματικός τίτλος να δίνεται από την ΕΕΔΣ .

Βέβαια ,

Δημόσιες Σχέσεις για δύο υπουργούς τουλάχιστον ( συναντήσεις τις οποίες γνωρίζω πως εξελίχθηκαν λόγω της δράσης μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων ), σημαίνουν  κάτι το οποίο ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί  στην Ελλάδα και συνεπώς είναι νωρίς και θα δούμε στο μέλλον …..

Πολλές ακόμα προσπάθειες επιστημόνων δεν έχουν καν απασχολήσει το κράτος όπως η πρόταση του Δρ. Περικλή Λύτρα το 1988 για την αναγκαιότητα σύστασης ενός Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Δημοσίων Σχέσεων του Δημόσιου Τομέα .Αναλυτικά  η πρόταση στο βιβλίο Οι Δημόσιες Σχέσεις στο Δημόσιο Τομέα . Θεωρία και Πράξη .

Δημόσιες Σχέσεις και παγκόσμιες αλλαγές .

Δημόσιες Σχέσεις , με πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως στην επικοινωνία .

Δημόσιες Σχέσεις δεν είναι Marketing .

Δημόσιες Σχέσεις δεν είναι Διαφήμιση .

Δημόσιες Σχέσεις δεν είναι Προώθηση – πωλήσεις ή τεχνικές πωλήσεων .

Οι Δημόσιες Σχέσεις στις κοσμογονικές αλλαγές της ανθρωπότητας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο .

Δημόσιες Σχέσεις και παγκόσμιες αλλαγές .

 1. Η επικοινωνία έχει βάση τον άνθρωπο .
 2. Η διαφήμιση ενημερώνει κάνει γνωστά τα προιόντα αλλά οι άνθρωποι για να αγοράσουν επενδύσουν , επιλέξουν πείθονται από αυτά πους τους λένε άλλοι άνθρωποι .
 3. Οι επιχειρήσεις που αγαπούν τους ανθρώπους επιβιώνουν και θριαμβεύουν .
 4. Εταιρική Εικόνα και Εταιρική Φήμη δημιουργούν το δεσμό των επιχειρήσεων με τις κοινωνίες .

 

Οι Δημόσιες Σχέσεις δημιουργούν την εικόνα αυτή ώστε να επιδιώκουν οι ομάδες κοινού τη συνεργασία με τον οργανισμό.

 • Οι Δημόσιες Σχέσεις Δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης , καλή φήμη , αποδεκτό όνομα , υψηλό γόητρο , εδραιώνουν τη συνεργασία μεταξύ κοινού και επιχειρήσεων.
 • Παράγουν έργο στην πράξη. Αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και δημιουργούν ξεχωριστές επιχειρήσεις .
 • Οι Δημόσιες Σχέσεις δημιουργούν αρμονικές σχέσεις μεταξύ των στελεχών αυξάνοντας την αποδοτικότητα τους.
 • Είναι ένας τομέας δράσης της διοίκησης, που με συγκεκριμένες ενέργειες βελτιώνουν την εικόνα ενός ατόμου μίας επιχείρησης ή ενός προϊόντος. Οι Δημόσιες Σχέσεις ενισχύουν το κύρος του οργανισμού.
 • Οι Harlow & Jerkins αναφέρουν με πολύ απλό αλλά εύστοχο τρόπο τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις: «ΚΑΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ».
 • Δημιουργούν και διατηρούν θετικές σχέσεις με τους δημοσιογράφους, τα στελέχη, με την κοινωνία, με τους επενδυτές και με κάθε κοινωνική ομάδα στην οποία απευθύνει μηνύματα ο οργανισμός.

Σύμφωνα με καθηγητές και συγγραφείς :

Οι Δημόσιες Σχέσεις τείνουν στο να καταστήσουν πιο ανθρώπινες τις επιχειρήσεις, δηλαδή να τις κάνουν να ενεργούν όχι σαν ανώνυμες οντότητες αλλά σαν ανθρώπινα όντα, σε όλες τις σχέσεις τους με τα ανθρώπινα όντα.
Miller – καθ.Πανεπστημίου Harvard.

Oι Δημόσιες Σχέσεις είναι η τέχνη του να παρακινήσεις τους ανθρώπους να κάμουν δουλειές μαζί σου.
Robert R. Updegraff.

Oι Δημόσιες Σχέσεις είναι οι ενέργειες αυτές που φροντίζουν η κοινή γνώμη να μάθει αυτό που κάνουν καλά οι επιχειρήσεις.

Οι Δημόσιες Σχέσεις εξαφανίζουν όλες αυτές τις αναρίθμητες απάτες που χρησιμοποιούσαν οι επιχειρήσεις ώστε να ξεγελούν την κοινή γνώμη.
Charles Blondel.

Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι το ιδανικό εργαλείο για τη διαχείριση μιας εταιρείας.
 

Οι Σύμβουλοι Δημοσίων Σχέσεων :

 1. Πείθουν τις επιχειρήσεις για την αναγκαιότητα της κοινωνικότητας τους .
 2. Σχεδιάζουν την Εταιρική Εικόνα και Εταιρική Φήμη .
 3. Εφαρμόζουν στρατηγικά τα προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων .
 4. Δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με όλες τις ομάδες που επικοινωνούν .
 5. Σχεδιάζουν καμπάνιες δημοσιότητας .

Η Παγκόσμια Ένωση Εταιρειών Επικοινωνίας (ICCO), σύμφωνα με το World Report, υποστηρίζει πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων , αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή στον επιχειρηματικό κόσμο.
Καταγράφεται αυξανόμενη χρήση των υπηρεσιών Δημοσίων Σχέσεων, από τους πελάτες, προκειμένου να προσδώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα ή εύρος στις διαφημιστικές τους καμπάνιες, ή σε ορισμένες περιπτώσεις και να τις υποκαταστήσουν.
Στους νέους πελάτες συγκαταλέγονται, μη κυβερνητικοί και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, που όλο και περισσότερο στρέφονται στους επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων, για να πετύχουν «διάλογο» με τους συμμέτοχους (stakeholders).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s