Δημόσιες Σχέσεις . H εξαιρετική επίδοση .

Οι καθηγητές πανεπιστημίου Maryland James Grunig και Larissa Grunig , σε μία μεγάλη χρηματοδοτούμενη έρευνα για την Εξαιρετική Επίδοση στις Δημόσιες Σχέσεις , μελέτησαν στελέχη 300 επιχειρήσεων, σε ΗΠΑ , Καναδά και Μεγάλη Βρεττανία.
Το δείγμα περιελάμβανε μικρούς , μεσσαίους και μεγάλους οργανισμούς , επιχειρήσεις , ενώσεις επαγγελματιών , σωματεία , κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Σκοπός της έρευνας ήταν να εντοπίσει και να ανδείξει τους παράγοντες που χαρακτηρίζουν ως εξαιρετική την επίδοση των τμημάτων Δημοσίων Σχέσεων .
Στην έρευνα απάντησαν 5000 περίπου άτομα και συγκεκριμένα από κάθε οργανισμό ο CEO ( Chief Executive Officer ), o Manager της Επικοινωνίας και άλλοι 12 υπάλληλοι από διάφορα τμήματα. Τα τρία διαφορετικά ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν για τις τρείς ανωτέρω ομάδες , περιείχαν συνολικά 1700 μεταβλητές από τις οποίες εξήχθησαν 12 βασικοί παράγοντες.
Οι βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται το μοντέλο της Εξαιρετικής Επίδοσης των Δημοσίων Σχέσεων , είναι έννοιες όπως :
H διοικητική δύναμη στη λειτουργία των Δημοσίων Σχέσεων.
Η αξία της αμφίδρομης και συμμετρικής επικοινωνίας .
Η ανάγκη για διαμόρφωση και συντήρηση της κουλτούρας σε έναν οργανισμό .
12 είναι τα βασικά σημεία της Εξαιρετικής Επίδοσης στις Δημόσιες Σχέσεις . Οι Δημόσιες Σχέσεις στον 21ο Αιώνα .
1. Στρατηγική διοίκηση : Οι Δημόσιες Σχέσεις προλαμβάνουν τις αντιδικίες , ελέγχουν τις ομάδες πίεσης . Προλαμβάνουν τις κρίσεις .
2. Διαχωρισμός των Δημοσίων Σχέσεων από το Marketing : To Marketing απευθύνεται στον εμπορικό άνθρωπο. Οι Δημόσιες Σχέσεις λαμβάνουν τις τάσεις και απαυθύνονται στον κοινωνικό άνθρωπο . Στην εξαιρετική επίδοση είναι σημαντική η συνεργασία των δύο επιστημών , Marketing και Δημοσίων Σχέσεων, ως ανεξάρτητων Διευθύνσεων .
3. Απ’ ευθείας αναφορά των Δημοσίων Σχέσεων στην Ανώτατη Διοίκηση : Ο επικεφαλής των Δημοσίων Σχέσεων πρεπει να έχει άμεση πρόσβαση στα μέλη της ομάδας διοίκησης . Η συμμετοχή του είναι αναγκαία. Οι Δημόσιες Σχέσεις στον 21ο Αιώνα .
4. Αυτόνομο και ολοκληρωμένο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων : Για να είναι αποτελεσματικές οι Δημόσιες Σχέσεις πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα ως τμήμα. Το τμήμα των Δημοσίων Σχέσεων χερίζεται όλες τις επικοινωνιακές λειτουργίες στην Εξαιρετική Επίδοση .
5. Αμφίδρομο και Συμμετρικό Μοντέλο Επικοινωνίας. Οι επαγγελματίες των Εξαιρετικής Επίδοσης λειτουργούν προασπιζόμενοι τον οργανισμό που εργάζονται αλλά ταυτόχρονα και το κοινό με το οποίο επικοινωνούν. Οι Δημόσιες Σχέσεις στον 21ο Αιώνα .
6. Ο Διοικητικός Ρόλος των ανωτέρων Σελεχών των Δημοσίων Σχέσεων : Υπάρχει ένας επικεφαλής . Πλαισιώνεται από έμπειρα τεχνικά στελέχη . Ο υπεύθυνος πρέπει να είναι Manager .
7. Δυναμική των Στελεχών Δημοσίων Σχέσεων . Τα στελέχη των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να έχουν υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού . Να είναι ηθικός . Να αφουγκράζεται τις τάσεις και τις στάσεις .
8. Αντίληψη για τις Δημόσιες Σχέσεις : Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να έχει μία θεώρηση , ένα σχήμα για τις Δημόσιες Σχέσεις. Πρέπει να διαθέτει συμμετρική αντίληψη.
9. Ίσες Ευκαιρίες : Τα στελέχη των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να μοιράζονται ίσες ευκαιρίες . Να είναι δημοκρατικοί .
10. Ακτιβισμός : O πρώτος λόγος που οι πρόεδροι των οργανισμών πιστεύουν πως είναι απαραίτητες οι Δημόσιες Σχέσεις είναι η διατήρηση της θετικής εικόνας του οργανισμού και ο δεύτερος λόγος είναι η απειλή των ακτιβιστών.. Οι ακτιβιστικές ομάδες ασκούν ισχυρή πίεση σήμερα στους οργανισμούς. Οι Εξαιρετικής Επίδοσης οργανισμοί στις Δημόσιες Σχέσεις , χαρακτηρίζονται από τις αναμετρήσεις τους με αυτές τις ομάδες. Συνιστούν σοβαρότατες απειλές. Οι καλές σχέσεις με τις ομάδες πίεσης αυξάνουν την αξιοπιστία του οργανισμού .