Δημόσιες Σχέσεις , σημαίνει αποτελεσματική επικοινωνία .

Δημόσιες Σχέσεις , σημαίνει αποτελεσματική επικοινωνία .

Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι μία πολύπλευρη δράση και μία σύνθετη επιστήμη . Στην παρούσα φάση και συγκυρία όχι απλά έχουν συγκεκριμένο ρόλο αλλά και απαραίτητο .

 

Το άρθρο που θα διαβάσετε είναι τοποθετήσεις μου τις οποίες συχνά αναφέρω και συζητώ με στελέχη επιχειρήσεων στις επαγγελματικές μας συναντήσεις αλλά και διαφόρων ειδικοτήτων επαγγελματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται για την κατάσταση που βιώνουμε και στη χώρα μας αλλά ενδιαφέρονται να μάθουν και τι ρόλο μπορούν να έχουν οι Δημόσιες Σχέσεις .

Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι μία πολύπλευρη δράση και μία σύνθετη επιστήμη . Στην παρούσα φάση και συγκυρία όχι απλά έχουν συγκεκριμένο ρόλο αλλά και απαραίτητο .

  • Κατά βάση η αναστάτωση που υπάρχει στη κοινωνία μας , είναι ψυχολογική .
  • Αυτό που έχει χαθεί μεταξύ των αθρώπων αλλά κυρίως μεταξύ κράτους και κοινωνίας είναι η εμπιστοσύνη .
  • Στο βιβλίο τους « Ζωικά Πνεύματα » εκδόσεις Επίκεντο  , οι George A. Akerlof και  Robert J. Shiller , αναφέρουν πως σύμφωνα με τη μελέτη και την επιστημονική τους έρευνα , όλες οι οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως είναι το αποτέλεσμα έλλειψης εμπιστοσύνης .

Σας θυμίζω πως οι Δημόσιες Σχέσεις εξ’ορισμού δημιουργούν σχέσεις εμπιστσύνης .

  • Εμπιστοσύνη σημαίνει «πίστη» και «απόλυτη πεποίθηση» .
  • Στην Ελληνική κοινωνία , η έννοια της εμπιστοσύνης έχει καταρρεύσει για τους εξής λόγους :
    1. Δεν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για το τι πραγματικά συμβαίνει , στην οικονομία .Οι Δημόσιες Σχέσεις όμως έχουν ώς βασική αποστολή τη συνεχή και έγκυρη ενημέρωση .
    2. Οι φήμες ακολουθούν ανεξέλεγκτη πορεία και από στόμα σε στόμα , δημιουργούν στην κοινωνία ισχυρές αντιλήψεις – πεποιθήσεις και στη συνέχεια δημιουργούνται συμπεριφορές οι οποίες δεν μπορούν να εξηγηθούν επαρκώς ακόμα και απο αυτούς που τις πράττουν . Οι Δημόσιες Σχέσεις με ειλικρινή ενημέρωση , διαχειρίζονται τις φήμες τις οποίες αντικαθιστούν με την πραγματικότητα και τα αληθινά γεγονότα .
    3. Στο σημείο αυτό η κοινωνική ψυχολογία αναφέρει πως οι άνθρωποι ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ , ανεξάρτητα από το εάν αυτό  είναι όντως αλήθεια . Συνεπώς οι πολίτες στη χώρα μας λειτουργούν όχι ορθολογικά ( δηλαδή σύμφωνα με το τι λέει η λογική ) αλλά σύμφωνα με το τι πιστεύουν πως είναι αλήθεια . Και λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης απο την έλειψη ενημέρωσης , ενεργούν σύμφωνα με το τι λέγεται – ακούγεται – φημολογείται . Αναλογιστείτε την υπηρεσία που προσφέρουν οι Δημόσιες Σχέσεις όταν στην πράξη διοχετεύουν την αλήθεια και διαλύουν τη φημολογία .
    4. Λόγω της έλλειψης σαφούς στρατηγικής και υλοποίησης αυτής .

 

  • Στην Ελλάδα ακόμα και πολίτες με αμετάβλητα εισοδήματα ( δηλαδή ότι μισθό είχαν , τον ίδιο συνέχιζαν να παίρνουν ) περιόρισαν σε υψηλότατο βαθμό τις αγορές τους .  Η απάντηση στην ερώτηση γιατί οδηγήθηκαν στην απόφαση να περιορίσουν τις αγορές τους , η απάντηση ήταν : « Γιατί δεν ξέρω τι με περιμένει ». Αυτή η αβεβαιότητα οδηγεί στην έλλειψη εμπιστοσύνης για το τι μας περιμένει αύριο . ΠΡΟΣΕΞΤΕ ! εάν όλοι οι άνθρωποι μίας κοινωνίας νιώσουν ανασφάλεια , θα παύουν σταδιακά να επενδύουν και άρα θα σταματήσει το χρήμα να ρέει και θα το στερούνται κάθε ημέρα όλο και περισσότερες  επαγγελματικές ομάδες μέχρι που θα επέλθει οικονομική κρίση .
  • Αναφερόμενος πάλι στο βιβλίο « Ζωικά Πνεύματα» οι δύο συγγραφείς του αναφέρουν πως όλες οι πτωχεύσεις τραπεζών τις οποίες έχουν μελετήσει , είναι  όμοιες . Μερικοί καταθέτες άκουσαν πως δεν πάει καλά η οικονομία .Έτρεξαν να βγάλουν τα χρήματα τους από την τράπεζα . Τους είδαν και ……και άλλοι ……και άλλοι και τελικά η τράπεζα χρεωκόπησε γιατί δεν είχε χρήματα να καλύψει τις ανάγκες της . ΠΡΟΣΕΞΤΕ πόσο μοιάζουν οι τραπεζικές πτωχεύσεις και η αβεβαιότητα στην κοινωνία μας .

 

Εάν υπήρχε στρατηγική Δημοσίων Σχέσεων , η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση θα είχαν οδηγήσει σε σταδιακή εγκαθίδρυση της αξιοπιστίας , της ειλικρίνειας και όλων των αξιών που έχει απόλυτη ανάγκη η κοινωνία μας .

Οι Δημόσιες Σχέσεις δεν κάνουν θαύματα , αλλά «χτίζουν» αργά – στρατηγικά ισχυρούς δεσμούς των επιχειρήσεων με τους ανθρώπους τους και την κοινωνία ευρύτερα .

Δημόσιες Σχέσεις και εμπιστοσύνη .

  1. Οι αλλαγές στην εμπιστοσύνη δημιουργούν αλλαγές στην ψυχολογία .
  2. Εδώ και αρκετό καιρό σε πολλές κοινωνίες υπάρχουν μετρήσεις στην κοινή γνώμη για την εμπιστοσύνη .
  3. Η πιό γνωστή από αυτές είναι ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης του Michigan ( Michigan Consumer Sentiment Index ) .
  4. Oι έρευνες έδειξαν ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ εμπιστοσύνης και ΑΕΠ .
  5. Ο δείκτης εμπιστοσύνης δείχνει με σαφήνεια τις μελλοντικές δαπάνες μίας κοινωνίας ή τις απώλειες στις αγορές της .

 

Δημόσιες Σχέσεις και αξίες .

  1. Οι Δημόσιες Σχέσεις δημιουργήθηκαν αποκλειστικά με γνώμονα την εγκαθίδρυση των αξιών στις επιχειρήσεις .
  2. Μόνο οι αξίες μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης .
  3. Οι ερευνητικές διαδικασίες έδειξαν άμεση σχέση της εμπιστοσύνης με τις έννοιες των αξιών : Δικαιοσύνη – ειλικρίνεια – σοβαρότητα – ακεραιότητα .

 

Το πρόβλημα της κοινωνίας μας κατά βάση είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης .

Οι Δημόσιες Σχέσεις δημιουργούν ειλικρινείς σχέσεις εμπιστοσύνης .

Αν πιστεύετε στον άνθρωπο , τη δικαιοσύνη , το ήθος , την αξιοπιστία , την ειλικρίνεια ας αγωνιστούμε για να λάβουν οι Δημόσιες Σχέσεις τη θέση που αξίζουν σε κάθε επιχείρηση .

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s