Δημόσιες Σχέσεις και Internet .

Δημόσιες Σχέσεις και Internet :

Οι Δημόσιες Σχέσεις παίζουν έναν πρωταγωνστικό ρόλο στην επικοινωνία της επιχείρησης μέσω των δραστηριοτήτων στο Internet καθώς αποτελεί κομμάτι του συνόλου της διαχείρισης της εικόνας .

Οι Δημόσιες Σχέσεις αναγνωρίζουν πως το  Internet είναι  μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας . Επιχείρηση η οποία είναι εκτός Internet επί της ουσίας δεν υπάρχει . Στην πορεία της θα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα .

Το Internet είναι ένα νέο μέσο , το οποίο  όπως όλα τα υπάρχοντα θα ενωματωθεί πλήρως στην καθημερινότητα μας  και θα αναφερόμαστε σε αυτό χωρίς να είναι κάτι το εξωπραγματικό ή αφύσικο .Δηλαδή οι επόμενες γενιές θα το αναφέρουν για δραστηριότητες της καθημερινότητας τους .Οι Δημόσιες Σχέσεις παίζουν έναν πρωταγωνστικό ρόλο στην επικοινωνία της επιχείρησης μέσω των δραστηριοτήτων στο Internet καθώς αποτελεί κομμάτι του συνόλου της διαχείρισης της εικόνας .

Το Site της επιχείρησης μπορεί να έχει πολλούς σκοπούς :

  1. Να προωθεί προιόντα και υπηρεσίες .
  2. Να είναι « εργαλείο » πληροφόρησης .
  3. Να πουλά προιόντα ( e-shop) .
  4. Nα προσφέρει υπηρεσίες δωρεάν .

κ . ά

Ως σύμβουλοι στις Δημόσιες Σχέσεις σχετικά με το site :

  1. E ντοπίστε και αναλύστε το κοινό που θα επισκέπτεται το site σας . Θα μπορέσετε με τον τρόπο αυτόν να προσαρμόσετε την αισθητική του site , τη γλώσσα επικοινωνίας , τις υπηρεσίες σας …
  2. Μην το κάνετε πολύπλοκο αλλά εύχρηστο .
  3. Δικτυωθείτε στα social media .

 

Σημεία προσοχής, από τον Σύμβουλο στις Δημόσιες Σχέσεις  :

Τα στατιστικά στοιχεία , είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του site σας .

  1. Οι εταιρείες Hosting μπορούν να σας τροφοδοτούν με στοιχεία πρωτογενή χωρίς αναλύσεις αλλά και με στοιχεία επεξεργασμένα μέσω ειδικών  προγραμμάτων τα οποία σας προσφέρουν πληροφορίες πολύτιμες για τη διαχείριση του site σας .
  2. Καλό είναι τη στατιστική ανάλυση να σας την κάνει επαγγελματίας ,  γιατί έχει τις γνώσεις να «διαβάσει» και να αναλύσει τα στοιχεία αυτά , ώστε να βελτιωθεί το site σας .

 

Ο σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις μελετά τα στατιστικά στο site της επιχείρησης :

  • Unique Visitors – Μοναδικοί επισκέπτες . Οι  χρήστες που επισκέπονται για πρώτη φορά το site  σας . Αυτό αναγνωρίζεται από το πρόγραμμα βάση της IP του κάθε χρήστη αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο το modem του χρήστη να του επιτρέπει να αποκτά άλλη IP κάθε φορά που συνδέεται .
  • Repeat Visitotrs : Οι επισκέπτες που επαναλαμβάνονται . Στατιστικό που σας υποδεικνύει το μέγεθος της κοινότητας που σας παρακολουθεί τακτικά .
  • Session & Visit Duration : Ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών στο site σας . Σας υποδεικνύει το ενδιαφέρον που δείχνουν οι χρήστες για το υλικό σας .
  • Referrers Site : Από ποιά site προέρχονται οι επισκέπτες σας .
  • Entry Pages – Exit Pages : Απο ποιά σελίδα ξεκινά η περιήγηση των χρηστώ στο site σας και απο ποιά βγαίνουν έξω .
  • Bounce Rate : Tο στατιστικό που δείχνει το ποσοστό των επισκεπτών που επισκέφθηκαν ένα website κι έφυγαν αμέσως. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό τόσο πιο αδιάφορο το site ή (αν ο επισκέπτης προέρχεται από μηχανή αναζήτησης) τόσο πιο αδιάφορο το κείμενο που υπάρχει εκεί.
  • Search Terms : Πληροφορία που σας επιτρέπει να βλέπετε τις λέξεις κλειδιά τις οποίες πληκτρολογούν οι επισκέπτες σας ώστε να φτάσουν σε εσάς . Η ανάλυση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στον Σύμβουλο στις Δημόσιες Σχέσεις μαζί με τον ειδικό web development να εντοπίσουν τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά τις οποίες θα χρησιμοποιούν στα κείμενα ώστε να «χτυπά» το site τον αλγόριθμο των μηχανών αναζήτησης και να έρχεται  σε υψηλή θέση όταν τοποθετούν πρός αναζήτηση οι χρήστες λέξεις οι οποίες έχουν νόημα για τις υπηρεσίες του site σας .
  • Ανάλυση Οθόνης . Σαν σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις πρέπει  να συνεργαστείτε με τον web designer , ώστε το site σας να είναι σχεδιασμένο για ανάλυση οθόνης τέτοια ώστε να μην έχει κακό αποτέλεσμα στον χρήστη ( δηλαδή να απευθύνεται σε χρήστες με μέση ανάλυση )  κάτι που είναι αντιαισθητικό για το site σας και οδηγεί τους επισκέπτες σε έξοδο ( δηλαδή , μπορεί να βλέπει τα στοιχεία παραμορφωμένα .

 

Ενέργειες από τον Σύμβουλο στις Δημόσιες Σχέσεις για αποτελεσματικό site :

SEO :

Ο  όρος SEO προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Search Engine Optimization, που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως “Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης” αλλά ουσιαστικά εννοείται βελτιστοποίηση ιστοσελίδας για τις μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google και το Yahoo! είναι η σημαντικότερη πηγή για την αύξηση των επισκεπτών μιας ιστοσελίδας.

  1. Eπιλέξτε πολύ προσεκτικά τις λέξεις κλειδιά τις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιείτε στα κείμενα σας ώστε να μπαίνετε στις μηχανές αναζήτησης . Εάν για παράδειγμα είστε σε μιά φαρμακοβιομηχανία όταν ο χρήστης αναζητήσει τη λέξη φάρμακα θα βγούν εκατομμύρια αποτελέσματα , εάν εσείς χρησιμποιείτε τις λέξεις ..φάρμακα για …( μία πάθηση ) θα βγείτε ψηλά στις μηχανές αναζήτησης . Χρησιμοποιείτε από μία λέξη και πάνω , ως λέξεις κλειδιά .
  2. Χρησιμοποιείτε συχνά μέσα στο κείμενο τις λέξεις κλειδιά , όχι όμως κουραστικά γιατί θα απορρίψει το κείμενο η μηχανή αναζήτησης .
  3. Προσέξτε τον Html τίτλο . Είναι αυτός που συνοδεύει και προσδιορίζει το site σας .
  4. Μπείτε στο www.dmoz.org δοκιμάστε σε ποιές μηχανές αναζήτησης είναι το site σας . Θα διαπιστώσετε αμέσως εάν είστε και σε ποιές μηχανές αναζήτησης .
  5. Για να μπείτε στις μηχανές αναζήτησης απαιτείται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα .
  6. Μην κάνετε ορθογραφικά λάθη .

 

  • Στους τίτλους των σελίδων μην χρισμοποιείτε την ίδια λέξη .
  • Βρείτε τις λέξεις κλειδιά για κάθε σελίδα , τις οποίες όμως λέξεις θα πρέπει να χρησιμοποιείτε και στο κείμενο της σελίδας .
  • Οι χρήστες , σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία όταν πραγματοποιούν αναζήτηση, χρησιμοποιούν στην πλειοψηφία τους δύο λέξεις κλειδιά . Δηλαδή ένας χρήστης αναζητά ξενοδοχείο στη Σαντορίνη  εάν βάλει τη λέξη Σαντορίνη σε μία μηχανή αναζήτησης , θα βγούν εκατομμύρια αποτελέσματα ( 2 . 070.000 ) . Εάν βάλει τη λέξη Σαντορίνη Ξενοδοχεία , θα βγούν λιγότερα από τα μισά αποτελέσματα ( 1.010.000 ) . Σχεδόν πάντα η αναζήτηση προσδιορίζεται καλύτερα με δύο λέξεις .
  • Ως σύμβουλοι στις Δημόσιες Σχέσεις σχετικά με την εργασία σας στο Internet :

    1. Μάθετε όσο καλύτερα μπορείτε το Internet κυρίως όσον αφορά :
    • Οποιαδήποτε τεχνική σχετίζεται με την ανάπτυξη του site της επιχείρησης .
    • Την ηλεκτρονική αλληλογραφία και επιστολογραφία .
    • Τα Social Media .
    • Εντοπίστε τα «εργαλεία» που θα διευκολύνουν το έργο σας .Γνωρίζατε πως το google διαθέτει δεκάδες υπηρεσίες , όπως : google alerts = links για Online περιεχόμενο / Google blog search / google books / google calendar / google earth / google news…..
    1. Μην προωθείτε ποτέ mail ομαδικά . Χτυπούν την εικόνα σας και της επιχείρησης σας  ( διαβάστε τα πιό κάτω στατιστικά τα οποία δημοσιεύω στο νέο μου βιβλίο Εταιρική Εικόνα εκ.Σταμούλης 2011 τιμή 13 ευρώ ) .

     

    Εξελισσόμενη τάση αποτελεί η ομαδική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων τα οποία αναφέρουν λεπτομέρειες, αναλύσεις και απόψεις ειδικών ή και ομάδων πίεσης. Σε αρκετές περιπτώσεις, ομαδική αποστολή μηνυμάτων

    πραγματοποιείται και για λόγους ψυχαγωγίας ή ενημέρωσης.

    􀀟 Το 25% προσπαθούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη με ψευδείς

    πληροφορίες.

    􀀟 Το 18% είναι φανταστικά.

    􀀟 18% είναι προωθητικά, διαφημιστικά, ενημερωτικά.

    􀀟 Το 17% είναι αστικοί μύθοι.

    􀀟 15% είναι εντελώς αληθινά (στα περισσότερα στοιχεία τους).

    􀀟 7% είναι ψυχαγωγικά ή συνδυασμός αλήθειας και ψεύδους.

    Τα ομαδικά ηλεκτρονικά μηνύματα, ακόμα και αν δεν αποτελούν επίσημα

    έγγραφα, επηρεάζουν οπωσδήποτε τους παραλήπτες τους.

    • Πολύ/πάρα πολύ το 40% των παραληπτών
    • Αρκετά το 35%
    • Λίγο έως καθόλου το 25%.

    Σχολιάστε

    Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

    Λογότυπο WordPress.com

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

    Φωτογραφία Twitter

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

    Φωτογραφία Facebook

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

    Σύνδεση με %s