Δημόσιες Σχέσεις – Κοινωνική Ευθύνη . Αλήθειες και ΨΕΜΑΤΑ !

Διαβάστε αυτή τη δήλωση του ακτιβιστή φιλοσόφου και συμβούλου , Tom Morris .
« Στον επιχειρηματικό κόσμο θέλουμε αποτελέσματα . Υπάρχει δέλεαρ στο να επιτυγχάνουμε στόχους , έστω και άν αυτό σημαίνει ότι διαχειριζόμαστε εσφαλμένα τον ανθρώπινο παράγοντα . Και φυσικά για να επιτύχουμε τους στόχους μας , μερικές φορές λέμε μη αληθή επιχειρήματα όπως και λευκά και μη λευκά ψέματα … Το ψέμα είναι μία από τις πλέον διαβρωτικές και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του ανθρώπου . Όταν απομακρυνόμαστε απο την αλήθεια , αρχίζουμε να δημιουργούμε συμπεριφορές που μας οδηγούν σε έναν βάλτο αβεβαιότητας …….»
Tom Morris , If Aristotle Ran General Motors : The New Soul Of Business , Henry Holt and Company , New York 1997 .
Πολλές επιχειρήσεις από άγνοια ή προγραμματισμένα , οδηγούνται σε ψεύδη σε τομείς που απαιτούν μεγάλη προσοχή , ευαισθησία και την ύπαρξη Ηθικής . Χαρακτηριστικό σημείο της αναφοράς μου η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη , όχι ως έννοια αλλά όπως έχει μεταφραστεί και ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων .
Οι Δημόσιες Σχέσεις «γεννήθηκαν» με σκοπό να πείθουν τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς και ηθικές απέναντι στην κοινωνία .Θυμίζω πως η αρχή αυτή της δημιουργίας των Δημοσίων Σχέσεων , επαγγελματικά έγινε το 1903 .
Στις ημέρες μας η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη έχει χάσει την αληθινή κοινωνική της υπόσταση .
Οι Δημόσιες Σχέσεις , έχουν ως αποστολή να πείθουν για τη σημαντικότητα όχι της προσθήκης περιστασιακά καλών πρακτικών αλλά για τη μόνιμη ενσωμάτωση τους στη δομή κάθε επιχείρησης .
Πολλές επιχειρήσεις παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα ερευνητικών διαδικασιών σχετικά με την αξία της κοινωνικότητας της επιχείρησης , συμπέραναν πως εάν είναι κοινωνικές τότε είναι και ανταγωνιστικές . Δηλαδή αντέχουν στις οικονομικές κρίσεις – είναι αγαπητές από την κοινωνία και τους ανθρώπους και μία σειρά οφελημάτων .
Συνεπώς , την ύψιστη αξία της επιχειρηματικής κοινωνικής δράσης την πρόσθεσαν στο μίγμα των δράσεων πρός αύξηση των κερδών . Αυτό είναι τερατώδες λάθος .
Η λογική του πράττω μία καλή δραστηριότητα για να χαρακτηριστώ καλή επιχείρηση, είναι ο ορισμός της Προπαγάνδας . Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να πράττουν καλές ενέργειες για να χαρακτηριστούν καλές αλλά γιατί πιστεύουν στις καλές ενέργειες .Διαφορετικά είναι σαν τους εύπορους που δωρίζουν σε αγαθοεργίες και απαιτούν να προβάλλονται να αναφέρονται και να τους χειροκροτούν όλοι .Οι Δημόσιες Σχέσεις , μέσω των προτύπων δεοντολογίας τους αναφέρουν πως :
« Το Word Of Mouth ( η διάδοση δια στόματος = προφορικές αναφορές ) όταν είναι στοχευμένες , δηλαδή γίνεται μία ενέργεια στοχευμένα – επίτηδες , για να διαδοθεί , τότε είναι Προπαγάνδα .
Αντίθετα οι Δημόσιες Σχέσεις πράττουν κάτι τόσο καλά που ενδεχομένως διαδοθεί .»
Η Κοινωνική Ευθύνη βαθιά ριζωμένη στις δράσεις στις Δημόσιες Σχέσεις , δεν είναι πρόσθετες , ψεύτικες ενέργειες , άμεσα – γρήγορα για να ξεγελάσουμε τους πολίτες και να επιδείξουμε μία τέλεια επιχείρηση άσχετα εάν οι άνθρωποι της στο εσωτερικό , δεινοπαθούν καθημερινά από τις κακές συμπεριφορές κυρίως όλων αυτών που «κόπτονται» για τη αναδάσωση , την ανακύκλωση και άλλες δράσεις της μόδας , τις οποίες επιχειρήσεις και επιστημονικά σωματεία για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη , ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ Κοινωνικότητα .
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους !
Οι Δημόσιες Σχέσεις γνωρίζουν καλά πως :
ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ έχει καθήκον να είναι Κοινωνικά Υπεύθυνη . Άρα τι ακριβώς μετρούν όλοι αυτοί οι δείκτες Κοινωνικότητας των Επιχειρήσεων . Το άν πράττουν το καθήκον τους ;
ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ δεν είναι υποχρεωμένη απέναντι στην κοινωνία για προστασία του περιβάλλοντος ;
ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ δεν είναι υποχρεωμένη να ανακυκλώνει ; να βοηθά τις τοπικές κοινωνίες ; να μην μολύνει το περιβάλλον ; να μεριμνά για ένα καλύτερο αύριο ; να είναι ίση στη συμπεριφορά της απέναντι στους ανθρώπους ;
Συνεπώς αφού όλα τα προαναφερόμενα είναι στα καθήκοντα των επιχειρήσεων γιατί πρέπει οι επιχειρήσεις να προβάλλουν πως τα έπραξαν . Δηλαδή επί της ουσίας προβάλλουν το αυτονόητο .
Στο ερώτημα ..» και πως θα γίνεται γνωστό ότι καλό κάνουν οι επιχειρήσεις ;’
η απάντηση είναι η ακόλουθη :
- Εάν γίνεται μία καλή ενέργεια για να διαδοθεί , όπως αναφέραμε , είναι Προπαγάνδα .
- Οι καλές ενέργειες διαπιστώνονται απο την κοινωνία . Τη βλέπουν οι άνθρωποι , εφόσον γιαυτούς γίνεται και διαπιστώνουν μόνοι τους απερίσπαστα πως η επιχείρηση πράττει το καθήκον της με ευθύνη .
Μην αγωνιάτε να μάθουν άμεσα – γρήγορα οι άνθρωποι κάθε καλό που κάνετε .
Όταν οι άνθρωποι το καλό το διαπιστώσουν μόνοι τους η σχέση που αναπτύσσεται θα είναι για πάντα .
Οι Δημόσιες Σχέσεις βοηθούν τις επιχειρήσεις να σχεδιάζουν , να λειτουργούν και να ζούν για τους ανθρώπους και την κοινωνία . Αυτή είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη .
Το να προβάλλεται με μανία μία κοινωνική δραστηριότητα η οποία είναι καθήκον μίας επιχείρησης είναι ακριβώς σαν ένας οδηγός να σταματά στο κόκκινο φανάρι . Όπως ο οδηγός έκανε αυτό που είναι υποχρεωμένος να κάνει το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις .Το κοινωνικό έργο πρέπει είναι υποχρεωμένες να το πράττουν , δεν είναι επιλογή τους , άρα δεν είναι λογικό να το προβάλλουν .
Σε ειδικές εκδηλώσεις παγκοσμίως βραβεύεται αυτό που οι επιχειρήσεις έχουν καθήκον να κάνουν !!!!!!
Ο Πλάτωνας στην Πολιτεία , αναφέρει :
« Οι Ηγέτες πρέπει να βλέπουν το αξίωμα τους , σαν ευθύνη πρός την Κοινωνία , ένα καθήκον …..» .
Οι ηγέτες στην εποχή μας είναι και οι διευθύνοντες των επιχειρήσεων .
Τι ακριβώς καταγγέλουν οι Δημόσιες Σχέσεις ;
- Οι επιχειρήσεις προσπαθούν συστηματικά να ξεγελάσουν την κοινωνία επιδεικνύοντας δήθεν ένα κοινωνικό έργο .
- Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να γυαλίσουν την εικόνα τους με ψευδείς δράσεις για το ενδαφέρον τους πρός την κοινωνία .
Οι Δημόσιες Σχέσεις έχουν την Κοινωνική Ευθύνη στον ορισμό τους .
Δεν νοείται Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων χωρίς Κοινωνική Υπευθυνότητα .
Τι είναι η Κοινωνική Ευθύνη μέσα στις επιχειρήσεις ;
- Αγάπη για τον άνθρωπο .
- Ήθος .
- Ειλικρίνεια – ακεραιότητα – σεβασμός – δικαιοσύνη – ισότητα .
Όλα αυτά είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις να τα πιστεύουν και να τα πράττουν και όχι να τα προσθέτουν για να πάρουν καλό βαθμό .
Στελέχη , δήθεν γνώστες της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αναφέρονται διαρκώς σε δείκτες οι οποίοι δείχνουν πως :
Δηλώσεις στελεχών :
- Εταιρείες με συνεπές πρόγραμμα ΕΚΕ αύξησαν τα επενδεδυμένα κεφάλαια τους !
- Οι εταιρείες αυτές απέκτησαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα !
- Με την ΕΚΕ οι επιχειρήσεις βγαίνουν πιό γρήγορα από την κρίση !
- Οι επιχειρήσεις με ΕΚΕ αναδυκνύονται σε ηγέτες των αγορών και των κοινωνιών !
- Εταιρείες με ΕΚΕ προγράμματα εμπιστεύονται περισσότερο απο τους αγοραστές !
- Οι εταιρείες με ΕΚΕ θα κυριαρχήσουν !
- Ο Σκοπός της ΕΚΕ συνδέται με τις επιδόσεις μίας επιχείρησης !
- Η έρευνα Business In The Community απέδειξε ότι η υπεύθυνη επιχείρηση έχει μεγάλα κέρδη !
Όπως παρατηρείτε τα στελέχη δεν στρέφουν την προσοχή τους στην ευθύνη τους να παράγουν έργο για τον άνθρωπο ή την κοινωνία , αλλά στην ευθύνη τους να κερδοφορεί η επιχείρηση .
Οι Δημόσιες Σχέσεις καταγγέλουν πως η Κοινωνική Ευθύνη , είναι όντως ΕΥΘΥΝΗ και όχι Μπίζνα .
Γιατί η κοινωνία δεν ξεγελιέται και αργά ή γρήγορα θα αντιληφθούν οι πολίτες την απάτη .
Εάν ένας πολίτης – ΆΝΘΡΩΠΟΣ κοι και κες της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και όχι ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ , βρεθεί άς πούμε σε ένα Super Market και μία ή ένας υπάλληλος του μιλήσει επιθετικά ή νευρικά ή με έλλειψη σεβασμού ή εάν αυτός ο άνθρωπος ζητήσει εξηγήσεις για ένα προιόν και δεν λάβει απάντηση αυτή η επιχείρηση δεν έχει Κοινωνική Ευθύνη , απλά και μόνο γιατί δεν έχει πείσει τους εργαζόμενους της να βλέπουν τους πελάτες τους ως ανθρώπους .
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως από αυτή τη συμπεριφορά των εργαζομένων μίας επιχείρησης οι άνθρωποι τη συνδέουν με την ίδια την επιχείρηση και όχι άδικα .
Όση διαφήμιση για την Εταιρική της Κοινωνική Ευθύνη και να κάνει αυτή η αλυσίδα super market, για το ότι αναδάσωσε το περιβάλλον , κάνει ανακύκλωση , έχει κάδους έξω από τα καταστήματα κτλπ , κτλπ , κτλπ, κτλπ είναι Κοινωνικά Ανεύθυνη και αυτό οι άνθρωποι το βλέπουν και το διαπιστώνουν καθημερινά στις συναλλαγές τους .
Οι Δημόσιες Σχέσεις πείθουν όλα τα μέρη κάθε επιχείρησης ( διοικητές , προέδρους , εργαζόμενους ) , να είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ με αξίες γιατί αυτό είναι το καθήκον τους .
Να έχουν ήθος , να λένε την αλήθεια , να είναι συνεπείς , ειλικρινείς , ακέραιοι …..
Αυτή είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και όχι η επίπλαστη αγωνία να αποδείξουμε πόσο καλή είναι η εταιρεία μας .
Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι Κοινωνική Ευθύνη .
Όσοι αγαπάμε και εργαζόμαστε σε αυτόν τον κοινωνικά υπεύθυνο τομέα , πιστεύουμε στον ανθρωπισμό .
Γιαυτό και πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στα ψεύδη των επιχειρήσεων και να εργαστούμε στο να πείσουμε για τη αναγκαιότητα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα .
Συνεχίζεται με τα άρθρα :
- Δημόσιες Σχέσεις Κοινωνική Ευθύνη . Ώρα να πούμε την αλήθεια .
- Δημόσιες Σχέσεις Κοινωνική Ευθύνη . Site οργανισμών Κοινωνικής Ευθύνης .