Δημόσιες Σχέσεις , Κοινωνική Ευθύνη . Η μη ηθική υπόσταση του « αγόρασε για να δώσω ».

Δημόσιες Σχέσεις , Κοινωνική Ευθύνη . Η μη ηθική υπόσταση του « αγόρασε για να δώσω ».

Οι Δημόσιες Σχέσεις από αρχής γεννέσεως τους λειτουργούν με κύριο σκοπό τον Εξανθρωπισμό των Επιχειρήσεων , ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ . Όχι για μερικούς μήνες , όσο διαρκεί η «στρατηγική» του συγκεκριμένου προγράμματος . Αυτές είναι ψεύτικες , παραπλανητικές ενέργειες , με δόσεις εξαπάτησης της κοινωνίας .

Δημόσιες Σχέσεις , Κοινωνική Ευθύνη . Η μη ηθική υπόσταση του « αγόρασε για να δώσω ».

Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι η επαγγελματική εφαρμογή της Κοινωνικής Ευθύνης . Όπου εργάζεται ή συμβουλεύει επιχείρηση Ειδικευμένος Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων , η Κοινωνική Ευθύνη της επιχείρησης δεν είναι πρόσθετο στοιχείο λόγω της μόδας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη , με αναδασώσεις , ανακυκλώσεις και άλλες πρόσκαιρες – ψεύτικες και ανειλικρινείς πράξεις .

Οι Δημόσιες Σχέσεις από αρχής γεννέσεως τους λειτουργούν με κύριο σκοπό τον Εξανθρωπισμό των Επιχειρήσεων  , ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ . Όχι για μερικούς μήνες , όσο διαρκεί η «στρατηγική» του συγκεκριμένου προγράμματος . Αυτές είναι ψεύτικες , παραπλανητικές ενέργειες , με δόσεις εξαπάτησης της κοινωνίας .

Οι Δημόσιες Σχέσεις , καταγγέλλουν τις «δήθεν» ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης , από πολλές επιχειρήσεις οι οποίες παροτρύνουν τους καταναλωτές να αγοράσουν προιόντα τους ή υπηρεσίες τους για να δώσουν μέρος του ποσού της αγοράς σε ιδρύματα ή Μ.Κ.Ο ή φιλανθρωπίες …..

Οι Δημόσιες Σχέσεις καταγγέλουν ως επίπλαστες και ψευδείς ανάλογες πρακτικές για τους ακόλουθους ( κατόπιν ερευνητικών διαδικασιών ) , λόγους :

 1. Τα ποσά που αναφέρουν όσες επιχειρήσεις ζητούν αγορές για να προσφέρουν , είναι αστεία .Η έρευνα μας  έδειξε , πως κατά Μ.Ο είναι το 0,05 % της προβαλόμενης αξίας του προιόντος ή της υπηρεσίας ( ή και ακόμα μικρότερα ποσοστά ) .
 2. Σύμφωνα με την έρευνα μας σε ποσοστό άνω του 90% οι επιχειρήσεις που ζητούν απο τους καταναλωτές να αγοράσουν προιόντα ή υπηρεσίες τους για να δώσουν μέρος του ποσού σε αγαθοεργίες , αύξησαν την τιμή των συγκεκριμένων προιόντων τους από τις ημερομηνίες εξαγγελίας των μηνυμάτων επικοινωνίας .
 3. Τα ποσά τα οποία θα καταλήξουν σύμφωνα με τις εξαγγελίες σε αγαθοεργίες , δεν στερούνται από το εταιρικό κέρδος .
 4. Οι διαδρομές μέχρι την απόδοση των ποσών στα ιδρύματα ή τους φορείς , δεν είναι πλήρως ορατή .

 

Οι Δημόσιες Σχέσεις , επισημαίνουν :

 1. Δεν συνδέεται η Κοινωνική Ευθύνη με εμπορικές πρακτικές .
 2. Η παρότρυνση για αγορές , με την προοπτική απόδοσης μέρους των χρημάτων σε αγαθοεργίες,  είναι εξόφθαλμη στρατηγική αύξησης των πωλήσεων .
 3. Οι πρακτικές  «πάρε για να δώσω» είναι  προφανές πως δεν έχει διάθεση η επιχείρηση να δαπανήσει «θυσιάσει» δικά της ποσά , αλλά ποσά της κοινωνίας , καρπώνοντας όμως η επιχείρηση όλα τα οφέλη της επικοινωνίας .Δηλαδή , «βάζει» η κοινωνία τους πόρους και θριαμβολογεί η επιχείρηση .
 4. Η ειλικρινής πρόθεση μίας επιχείρησης να συμβάλει με μεταφορά πόρων από αυτήν πρός την κοινωνία , δεν απαιτεί τη χρησιμοποίηση προωθητιών – εμπορικών τεχνικών ( π.χ στα δύο το ένα δώρο ή προσφορά με την αγορά του προιόντος δώρο ….. ) για να δώσουν ελάχιστα αλλά να αυξήσουν τις πωλήσεις τους .

Οι Δημόσιες Σχέσεις καταγγέλουν την εκμετάλλευση των κοινωνικών αναγκών , πρός αύξηση του κέρδους από κάποιες επιχειρήσεις .

Είναι αναγκαίο και θαυμάσιο οι επιχειρήσεις να είναι Κοινωνικά Υπεύθυνες και να μεταφέρουν πόρους σε ευπαθείς ομάδες ή και να έχουν ευρύτερα ανθρωποκεντρική πολιτική , να προστατεύουν το περιβάλλον , να ενισχύουν την ισότητα , την ηθική , την ακεραιότητα αλλά όχι εκμεταλλευόμενες αυτές τις ανάγκες πρός αύξηση του κέρδους τους ή επίδειξη του δήθεν κοινωνικού τους έργου .

Η Κοινωνική Υπευθυνότητα πρέπει να είναι ριζωμένη , στη δομή κάθε επιχείρησης , να την πιστεύει . Εάν ισχύει αυτή η πίστη , κάθε ενέργεια η επιχείρηση τη λαμβάνη ως ΚΑΘΗΚΟΝ της και όχι ως μία πρόσθετη προσφορά της και συνεπώς δεν «καυχιέται» για την προσφορά της αφού τη θεωρεί υποχρέωση της . Αυτός είναι ο ορισμός της Κοινωνικής Υπευθυνότητας .

Κοινωνική Ευθύνη .Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων :

 • Δεν μεριμνά απλά για την καλή εικόνα της επιχείρησης . Πείθει τους ανθρώπους για την ανάγκη των αξιών .
 • Συγκρούεται και παραιτείται όταν η έρευνα του τον οδηγεί σε συμπέρασμα πως κινδυνεύουν ανθρώπινες  ζωές και η διοίκηση δεν συμμορφώνεται αλλά αδιαφορεί .
 • Κερδίζει καθημερινά με τη δική του συμπεριφορά και την κοινωνικότητα της επιχείρησης με την οποία συνεργάζεται , την εμπιστοσύνη των πολιτών .
 • Οι Δημόσιες Σχέσεις εάν μπορούσαν με μία λέξη να περιγραφούν , αυτή η λέξη είναι ΗΘΟΣ .
 • Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων δεν έχει στραμμένη την πρσοχή του στο κέρδος αλλά στην κοινωνία . Αυτή όμως η φιλοσοφία «το πνεύμα των Δημοσίων Σχέσεων» κάνει πάντα πλούσια κάθε επιχείρηση .

 

Η κοινωνικότητα των επιχειρήσεων είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων όχι απλά επιφανειακή αλλά ψευδής .

Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων έχει ιερό καθήκον απο τις καταβολές του επαγγέλματος να ελέγξει και να δράσει με γνώμονα τον εξανθρωπισμό της επιχείρησης στην οποία εργάζεται .

Ο πατέρας του επαγγέλματος των Δημοσίων Σχέσεων ο Άιβι Λή εργαζόταν ως δημοσιογράφος έως το 1903 , όπου αρθρογραφούσε καλύπτοντας το ρεπορτάζ μίας μεγάλης απεργίας των εργαζομένων στους Αμερικανικούς Σιδηρόδρομους . Η σύγκρουση μεταξύ εργατών και διοίκησης πήρε τραγικές διαστάσεις. Ο δημοσιογράφος Άιβι Λή σκέφτηκε πως εάν έφερνε στο ίδιο τραπέζι να συνομιλήσουν διοίκηση και εργάτες ενδεχομένως να βρισκόταν κάποια λύση . Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά . Βρέθηκε ειρηνικά , ανθρώπινη , ειλικρινής , βιώσιμη λύση . Ο Άιβι Λή άφησε τη δημοσιογραφία και ίδρυσε την πρώτη εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων .

Γιαυτό λοιπόν οι Δημόσιες Σχέσεις από αρχή της γεννέσεως τους έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο . Αυτό είναι Η Κοινωνική Ευθύνη .

Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων :

 • Δεν μεριμνά απλά για την καλή εικόνα της επιχείρησης . Πείθει τους ανθρώπους για την ανάγκη των αξιών .
 • Συγκρούεται και παραιτείται όταν η έρευνα του τον οδηγεί σε συμπέρασμα πως κινδυνεύουν ανθρώπινες  ζωές και η διοίκηση δεν συμμορφώνεται αλλά αδιαφορεί .
 • Κερδίζει καθημερινά με τη δική του συμπεριφορά και την κοινωνικότητα της επιχείρησης με την οποία συνεργάζεται την εμπιστοσύνη των πολιτών .
 • Οι Δημόσιες Σχέσεις εάν μπορούσαν με μία λέξη να περιγραφούν , αυτή η λέξη είναι ΗΘΟΣ .
 • Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων δεν έχει στραμμένη την πρσοχή του στο κέρδος αλλά στην κοινωνία . Αυτή όμως η φιλοσοφία «το πνεύμα των Δημοσίων Σχέσεων» κάνει πάντα πλούσια κάθε επιχείρηση .

 

Δεκάδες παραδείγματα επιχειρήσεων – μεγάλων εταιρειών προωθούν την δήθεν κοινωνική υπευθυνότητα τους και από την «πίσω πλευρά» επιδίδονται σε σειρά παρατυπιών και ακόμα πιό συχνά παρανομιών .

Προσέξτε τους δείκτες και θα κατανοήσετε εύκολα γιατί οι εταιρίες επιδίδονται ( λανθασμένα ) σε αγώνα δρόμου ώστε να αποδείξουν ότι είναι υπεύθυνες απένανατι στην κοινωνία . Η κοινωνικότητα όμως δεν ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΑΙ . ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , χωρίς επίδειξη και μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες . ” Όταν πληρώνεις για να πούν τα Media πόσο κοινωνικός είσαι , στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ” Καθηγητής Επικοινωνίας σε Αμερικανικό Πανεπιστημιακό Εκπαιδευτικό ίδρυμα .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s