Δημόσιες Σχέσεις και Χορηγία .

Η Χορηγία είναι κατ’εξοχήν μία δραστηριότητα των Δημοσίων Σχέσεων λόγω του ότι η φιλοσοφία της Χορηγίας δεν είναι η εμπορική επικοινωνία – προώθηση – διαφήμιση αλλά η ταύτιση του Χορηγού με καλές πράξεις , κοινωνικές και πολιτισμού με αποτέλεσμα τη θετική επίδραση στην εικόνα .

Άρθρο του Γιώργου  Παπατριανταφύλλου .

 

 

Ο κος Γιώργος Παπατριανταφύλλου, είναι συγγραφέας των βιβλίων :

 

  1.  Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων , εκδόσεις Σταμούλης 2008
  2.  Εταιρική Εικόνα , εκδόσεις Σταμούλης 2011.

 

 

 

 

Η  Χορηγία είναι κατ’εξοχήν μία δραστηριότητα των Δημοσίων Σχέσεων λόγω του ότι η φιλοσοφία της Χορηγίας δεν είναι η εμπορική επικοινωνία – προώθηση – διαφήμιση αλλά η ταύτιση του Χορηγού με καλές πράξεις , κοινωνικές και πολιτισμού με αποτέλεσμα τη θετική επίδραση στην εικόνα .

 

Ο Χορηγός δεν απαιτεί εμπορικά ανταλλάγματα ή εμπορική επικοινωνία .Η Χορηγική ενέργεια διαπιστώνεται και επικροτείται από την κοινωνία .

 

 

Η Χορηγία εμφανίσθηκε ως θεσμός το 509 π.χ .Οι πλουσιότεροι από τους Αθηναίους αναλάμβαναν όλη τη δαπάνη για τη διδασκαλία του δραματικού χορούστη μεγάλη γιορτή των Διονυσίων , γιαυτό και ονομάστηκαν χορηγοί.

 

ΟΡΙΣΜΟΣ :

Χορηγία (πολιτισμική – κοινωνική )είναι η χρηματοδότηση και στήριξη κρατικών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών  και δραστηριοτήτων κοινωνικού περιεχομένου , από ιδιωτικές εππιχειρήσεις , εφ’όσον εμπεριέχει μεταφορά πόρων από τον ιδιωτικό στον δημόσιο – κοινωνικό τομέα και με αποκλειστκό αντιστάθμισμα των χορηγών , την πίστωση τους από την κοινωνία με την ευποιία τους .

Θαλής Κουτούπης – Πρακτικός Οδηγός Χορηγίας για Χορηγούς και αποδέκτες Χορηγιών.

 

Δεν είναι χορηγία οι χρηματοδοτήσεις , με αντιπαροχή προβολής , οι εμπορικές συμβάσεις ή οι από κοινού δραστηριότητες προβολής , όπως π.χ. Η χρηματοδότηση ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων ή προγραμμάτων και εκπομπών ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων από άλλες επιχειρήσεις παραγωγής αγαθών ή υπηρεσιών .

Η Χορηγία αποτελεί επένδυση στην κοινωνική εταιρική προσωπικότητα της επιχείρησης.

Η Χορηγία δεν είναι ούτε προσφορά , ούτε δωρεά , ούτε φιλανθρωπία ή ευεργεσία.

Αυτές είναι μονομερείς πράξεις , σε επίπεδο ατομικό .

Στις πιό πάνω περιπτώσεις ο δωρητής δεν περιμένει τίποτε άλλο εκτός από την εσωτερική , ηθική του ικανοποίηση και ίσως την ευνωμοσύνη του ευεργετηθέντος .

Η Χορηγία δεν είναι διαφήμιση , ούτε και προώθηση πωλήσεων  , ούτε γενικά εμπορική επικοινωνία.

Συχνά χρησιμοποιείται ο όρος Χορηγία προσχηματικά , ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για καθαρά εμπορικές συμβάσεις διαφήμισης ή προβολής μεταξύ κερδοσκοπικών εταιριών – οργανισμών , με αντιπαροχή την προβολή του χρηματοδότη ή και με στόχο μία «πειρατικής» μορφής διαφήμιση , γεγονός που αμαυρώνει τον χορηγικό θεσμό και επιτείνει τη σύγχηση.

Με τη Χορηγία δεν επιδιώκεται η προώθηση προιόντων αφού δεν περιγράφονται τα χαρακτηριστικά τους και τα πλεονεκτήματα τους και δεν προωθείται ο καταναλωτής στην αγορά τους , όπως με τη διαφήμιση.

Στην πλειοψηφία τους στη χορηγική επικοινωνία δεν αναφέρεται το προιόν αλλά η επωνυμία της παραγωγού εταιρείας.

Η όποια επικοινωνία στο πλαίσιο μίας χορηγίας δεν είναι απαραίτητο να διακινηθεί από τα μέσα επικοινωνίας με πληρωμένο χρόνο και χώρο όπως η διαφήμιση.

Στην εμπορική επικοινωνία ο πρωταρχικός και αποκλειστικός στόχος είναι οικονομικός και επιχειρηματικός και όχι κοινωνικός.

Στη διαφήμιση δεν υπάρχει μεταφορά πόρων από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα .

Οι βασικές περιοχές χορηγικών δραστηριοτήτων είναι τέσσερις :

  • Αυτές που φέρνουν την τέχνη κοντά στο ευρύ κοινό.
  • Αυτές που βοηθούν νέους δημιουργούς καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους .
  • Αυτές που στηρίζουν μη κερδοσκοπικά παραδοσιακά ή πρωτοποριακά ιδρύματα , οργανισμούς , καλλιτεχνικά σχήματα  ( μουσεία / θέατρα / καλλιτεχνικές ομάδες / σχολές ) που αποδεδειγμένα υπηρετούν την τέχνη και έχουν ανάγκη στήριξης.
  • Αυτές που ενισχύουν τις υποδομές , τα έργα συντήρησης ή και αποκατάστασης και την προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς.

 

Συνεχίζεται στο επόμενο άρθρο …….

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s