Οι Δημόσιες Σχέσεις και η Κοινωνική Ευθύνη των επιχειρήσεων .

 

« Οι επιχειρήσεις δεν είναι ούτε τα γραφεία τους , ούτε οι υπολογιστές τους , ούτε κάν τα κεφάλαια τους . Οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποι τους . Αυτοί , αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο κάθε επιχείρησης » . Peter Drucker .
 

Άρθρο του Γιώργου Παπατριανταφύλλου .

Ο κος Γιώργος Παπατριανταφύλλου, είναι συγγραφέας των βιβλίων :

 

  1.  Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων , εκδόσεις Σταμούλης 2008
  2.  Εταιρική Εικόνα , εκδόσεις Σταμούλης 2011.

Παραδίδει εισηγήσεις και ομιλίες  εντός  επιχειρήσεων και σε συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος .

Η θεματολογία του είναι στις Δημόσιες Σχέσεις και στη διοίκηση επιχειρήσεων .Όραμα του ο εξανθρωπισμός των επιχειρήσεων και η Ευτυχία αυτών και των ανθρώπων τους .Για επικοινωνία μαζί του , δείτε τη σελίδα μας επικοινωνία .

—————————————————————————————

Άρθρο – Οι Δημόσιες Σχέσεις και η Κοινωνική Ευθύνη των επιχειρήσεων .

Η επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων μέσω του συμβούλου Δημοσίων Σχέσεων έχουν έναν καθοριστικό – πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της πορείας κάθε επιχείρησης .

 

Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων όχι απλά παρέχει συμβουλευτική Κοινωνικής Ευθύνης αλλά δίνει και το παράδειγμα .

 

Μέσα στην επιχείρηση δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αγάπης μεταξύ των ανθρώπων της επιχείρησης το οποίο αντικατοπτρίζει την κατάσταση στο εσωτερικό .

 

Σκέφετεται και δρά με δημοκρατικό πνεύμα .

 

Σύμφωνα με διακεκριμένο καθηγητή Διοίκησης Επιχειρήσεων :

 

« Τα άτομα τα οποία έχουν διδαχτεί να σκέφτονται με βάση την ιεραρχία και τη διαχείριση δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα αρκετά ισχυρό καθοδηγητικό συνασπισμό με επαρκείς ηγετικές ικανότητες . Άτομα τα οποία έχουν μάθει να ασχολούνται μόνο με σχέδια και προυπολογισμούς δεν μπορούν να καταστρώσουν οράματα και στρατηγικές . Δεν εμπνέουν τους ανθρώπους ».

Kotter , 2001 .

 

 

Οι Δημόσιες Σχέσεις , συμβουλεύουν τη διοίκηση να λαμβάνει υπόψιν της τον ανθρώπινο παράγοντα στους όποιους σχεδιασμούς  .

Πολλά σχέδια αλλαγών απέτυχαν λόγω του ότι υποτιμήθηκε ο ανθρώπινος παράγοντας .

 

Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων , αντιμετωπίζει με σοβαρότητα κάθε ζήτημα και πρόβλημα .

 

Σύμφωνα με τους καθηγητές Coch και French , οι αντιδράσεις των εργαζομένων σε απότομες αλλαγές είναι , παράπονα – φυγή σε άλλη επιχείρηση – χαμηλό επίπεδο αποδοτικότητας και πτώση της παραγωγής .

 

Σύμφωνα με το όραμα των Δημοσίων Σχέσεων που είναι ο Εξανθρωπισμός των Επιχειρήσεων και συνεπώς η Κοινωνική Υπευθυνότητα τους , οι αλλαγές στις επιχειρήσεις  πρέπει να γεννούν αισιοδοξία  .

 

 

Θα πρέπει να υπάρχει στρατηγική αλλαγής στην οποία πρέπει να συμμετέχει όλο το εσωτερικό της κάθε επιχείρησης και να είναι όλοι οι εργαζόμενοι πλήρως ενημερωμένοι για το μέλλον και τη στρατηγική εξόδου ή την πορεία της νέας δομής  . Η επικοινωνία αυτή είναι καθήκον του Συμβούλου στις Δημόσιες Σχέσεις .

 

Ο Σύμβουλος αναπτύσει τα συστήματα πληροφόρησης και επικοινωνίας .

 

Ο ίδιος έχει παραδώσει συμβουλευτικά σχέδια για τη στρατηγική επικοινωνίας ενώ έχει εισηγηθεί την ανθρωποκεντρική δράση της διοίκησης .

 

Το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της General Electric , χρησιμοποίησε το «εργαλείο» Workout για ανοιχτή συζήτηση των εργαζομένων με τη διοίκηση στην κρίσης της εταιρείας τη δεκαετία του 80 .

 

Η Consumer Goods Corporation χρησιμοποίησε τη συνταγή της επιτυχίας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στις αλλαγές κατά τη διάρκεια της οικονομικής της κρίσης .Δημιούργησε μέχρι και κέντρα ωφέλειας των εργαζομένων ( employee benefits centers ) .

 

Καθήκον του συμβούλου στις Δημόσιες Σχέσεις είναι να πείσει το Mangement πως μόνο η ανθρωποκεντρική λογική μπορεί να βγάλει την κάθε επιχείρηση από την οποιαδήποτε κρίση .

 

Οδηγίες πρός τους συμβούλους Δημοσίων Σχέσεων , σε περιπτώσεις δομικών στρατηγικών αλλαγών  :

 

 

  • Όραμα που θα δίνει αισιοδοξία .
  • Παροχή στοιχείων  .
  • Διάλογος και προτάσεις .
  • Δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης .
  • Ειλικρίνεια και ήθος ( we didnt dance around the truth , στέλεχος της CGC ) .
  • Πληρέστατη , αληθής ενημέρωση για την όποια κατάσταση .
  • Παρουσίαση πλήρους σχεδίου .
  • Επικοινωνιακή διαχείριση φημών και κουτσομπολιών , με στρατηγικό σχεδιασμό .
  • Συστήματα επιβράβευσης προσωπικού .
  • Δημιουργία τμήματος παροχής ενημέρωσης και συμβουλών .

 

 

« Οι επιχειρήσεις δεν είναι ούτε τα γραφεία τους , ούτε οι υπολογιστές τους , ούτε κάν τα κεφάλαια τους . Οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποι τους . Αυτοί , αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο κάθε επιχείρησης » . Peter Drucker .

 

 

Στοιχεία από τη δράση των επιχειρήσεων , GE και CGC δανειστήκαμε από το ββλίο του Αντώνη Γεωργόπουλου – Αναδιοργάνωση Επιχειρήσεων , εκδ. Παπαζήση .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s