Η Κοινωνική Ευθύνη απο τον Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων .Πως προσέγγισε την Ηθική ο Ιμμάνουελ Κάντ . Ο Κώδικας των Αθηνών .

English Edition of This Article at The Bottom Of The Page :

Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι η επιστήμη η οποία δημιουργήθηκε και θεμελιώθηκε με γνώμονα το Κοινωνικό καλό από τις επιχειρήσεις . Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων έχει αυτό το καθήκον .

Οι φοιτητές μου και οι επαγγελματίες με ρωτούν πως είναι δυνατόν αυτό να πραγματοποιηθεί από τις επιχειρήσεις .

Το 1903 ο «πατέρας» των Δημοσίων Σχέσεων , Άιβη Λή έφερε σε διάλογο και συννενόηση εργαζόμενους και διοίκηση του Αμερικανικού Οργανισμού Σιδηροδρόμων . Ο ίδιος ομολόγησε πως από εκείνη τη στιγμή αφήνει τη δημοσιογραφία και επαγγελματικός σκοπός του θα είναι ο εξανθρωπισμός των επιχειρήσεων .

 

Στις ημέρες μας η Κοινωνική Ευθύνη έχει μετατραπεί από καθήκον σε στρατηγικό στόχο των επιχειρήσεων .Αυτό είναι τεράστιο λάθος γιατί το καθήκον μετατρέπεται σε υποχρέωση κερδοφορίας .

 

Σύμφωνα με τον Ιμμάνουελ Κάντ στο αριστουργηματικό του έργο Τα Θεμέλια της Μεταφυσικής των Ηθών ( εκδόσεις Δωδώνη 1984 ) :

  • «Η Ηθική βασίζεται στην καλή θέληση , πηγή της οποίας είναι το Καθήκον .»
  • «Η Ηθική δεν τείνει να πετύχει κάποιους εγωιστικούς σκοπούς αλλά προκύπτει από υπακοή στον Ηθικό νόμο .»
  • «Η υπακοή στην Ηθική προέρχεται απο το αίσθημα του σεβασμού.»
  • «Η καλή θέληση λάμπει σαν διαμάντι.»

 

Ο Ιμμάνουελ Κάντ , δίνει το ακόλουθο παράδειγμα ( σελίδα 39 , στην Ελληνική έκδοση ) :

 

«Εάν ένας έμπορος έχει απέναντι του ανήξερους αγοραστές ( ένα παιδί …) και παρόλα αυτά δεν τους ξεγελά στις τιμές , από το φόβο μήπως αυτό μαθευτεί και χάσει τους πελάτες του , τότε ο έμπορος έχει δράσει Ηθικά ;

 

Η απάντηση είναι πως ΟΧΙ .Δεν έχει πράξει Ηθικά διότι το έκανε απο εγωιστικό , συμφεροντολογικό υπολογισμό .

Ηθική θα ήταν η πράξη του , εάν έπρατε ούτως ή άλλως το ίδιο γιατί το θεωρούσε καθήκον του .»

 

Δίνοντας ένα ακόμα παράδειγμα , αναφέρει πώς :

 

«Εάν κάποιος φιλάνθρωπος χτυπηθεί από βαριά οδύνη η οποία διαλύει κάθε συμπάθεια για τη μοίρα των άλλων , και εντούτις αυτός διατηρήσει τη δύναμη να ευεργετεί τους πονεμένους , μολονότι η ανάγκη των άλλων δεν τον αγγίζει αλλά αυτός συνεχίσει τη φιλανθρωπία από καθήκον , τότε οι πράξεις του αποκτούν μία γνήσια Ηθική αξία .»

 

Ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις :

 

  • Πιστεύει βαθιά στον Ανθρωπισμό και την Ηθική .
  • Πείθει τους ανθρώπους των επιχειρήσεων να πράτουν το καθήκον τους ως άνθρωποι απέναντι σε κάθε άνθρωπο . Πελάτες – συνεργάτες – αγοραστές – προμηθευτές – κοινωνικό σύνολο .
  • Δεν προσπαθεί με πρόσκαιρες ενέργειες , να αποδείξει την δήθεν καλή διαγωγή της επιχείρησης .
  • Εργάζεται και σχεδιάζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της επιχείρησης ώστε αυτή να  πράτει οτιδήποτε γιατί το πιστεύει και το θεωρεί καθήκον της .
  • Οι ενέργειες που είναι της μόδας , ανακύκλωση , σβήσιμο λαμπτήρων , αναδάσωση , είναι κοινωνικές πράξεις αλλά από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων πράττονται για να ξεγελάσουν οι επιχειρήσεις τις κοινωνίες και να πούν πόσο καλές και κοινωνικές είναι ( γιατί οι έρευνες δείχνουν πως οι κοινωνικές επιχειρήσεις πουλάνε ) ενώ στις περισσότερες εξ’αυτών των επιχειρήσεων,  οι εταιρικές απάτες ,απέναντι στους ανθρώπους τους και στην κοινωνία είναι αναρίθμητες .
  • Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων συμβουλεύει και οδηγεί την επιχείρηση στο να πράτει το καθήκον της πάντα .Και το καθήκον κάθε επιχείρησης είναι η Ηθική της υπόσταση και λειτουργία .

 

 

Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων πράττει ακριβώς αυτά τα οποία υπαγορεύει ο Κώδικας των Αθηνών , ο Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων ο οποίος ασπάζεται και εφαρμόζεται από όλα τα στελέχη των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως , συγγράφηκε και υπογράφηκε στην Αθήνα το 1965 με πρωτοβουλία της ΕΕΔΣ ( Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων )  κατά το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) στην Αθήνα .

 

ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ .
Άρθρο 1.
Ο επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί ώστε , να συμβάλλει στην πραγμάτωση των ηθικών και πνευματικών προυποθέσεων που επιτρέπουν στον άνθρωπο να αναπτύσσει την προσωπικότητα του και να απολαμβάνει τα απαράγραπτα δικαιώματα του που αναγνωρίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Άρθρο 2.
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί ώστε να καθιερώνει επικοινωνιακά πρότυπα και διαύλους επικοινωνίας , ώστε ενθαρρύνοντας την ελεύθερη ροή των ουσιωδών πληροφοριών , να καθιστά κάθε μέλος της κοινωνικής ομάδας ενημερωμένο και να του παρέχει τη συνειδητοποίηση της προσωπικής του συμμετοχής και ευθύνης αλλά και της αλληλεγγυότητας του πρός τα άλλα μέλη .
Άρθρο 3.
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί να συμπεριφέρεται πάντα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες , με τρόπο που να καταξιώνεται της εμπιστοσύνης εκείνων με τους οποίους έρχεται σε επαφή.
Άρθρο 4 .
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί ώστε να λαμβάνει υπόψη του , ότι επειδή η φύση του επαγγέλματος του αναφέρεται στο κοινό , η επαγγελματική του συμπεριφορά – συχνά και ιδιωτική – αντανακλάται στον τρόπο που κρίνεται το επάγγελμα στο σύνολο του.
Άρθρο 5.
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων , είναι υποχρεωμένος , να τηρεί κατά την άσκηση του επαγγέλματος του, τις αρχές και τους ηθικούς κανόνες της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Άρθρο 6.
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων , είναι υποχρεωμένος , να σέβεται και να περιφρουρεί την αξιοπιστία της ανθρώπινης προσωπικότητας και να αναγνωρίζει σε κάθε άτομο το δικαίωμα να διαμορφώνει μόνο του την προσωπική του κρίση.
Άρθρο 7.
Ο επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων είναι υποχρεωμένος να καθιερώνει τις ηθικές , πνευματικές και ψυχολογικές συνθήκες για ειλικρινή διάλογο και να αναγνωρίζει το δικαίωμα των συμμετεχόντων να θέτουν το θέμα τους και να εκφράζουν τις απόψεις τους.
Άρθρο 8 .
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων είναι υποχρεωμένος , να ενεργεί σε όλες τις περιπτώσεις με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα και των δύο συμμετοχόντων μερών : του Οργανισμού πρός τον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του και του άμεσα ενδιαφερομένου κοινού.
Άρθρο 9 .
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων είναι υποχρεωμένος , να τηρεί τις υποσχέσεις και υποχρεώσεις του , οι οποίες πρέπει να διατυπώνονται πάντοτε με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνείας και να ενεργεί νομότυπα και με ακεραιότητα σε όλες τις περιπτώσεις , έτσι ώστε να διατηρεί την εμπιστοσύνη των πελατών ή των εργοδοτών του παρελθόντων ή παρόντων , καθώς και όλων των ομάδων κοινού που αφορούν οι ενέργειες του .
Άρθρο 10 .
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων , πρέπει να αρνείται να υποτάσσει την αλήθεια σε άλλες επιταγές .
Άρθρο 11 .
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να αρνείται , να μεταδίδει πληροφορίες που δεν βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και διαπιστωμένα γεγονότα.
Άρθρο 12 .
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να αρνείται να δεσμεύεται ή να παίρνει μέρος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που προσβάλλει την ηθική , την τιμή ή την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης προσωπικότητας.
Άρθρο 13 .
Ο επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να αρνείται να χρησιμοποιεί σκόπιμα μεθόδους ή τεχνικές με σκοπό τη δημιουργία ασύνειδων κινήτρων , τα οποία στερούν το άτομο από την ελεύθερη κρίση του και συνεπώς από την ευθύνη των πράξεων του .

 

 

 

 

Δείτε και το άρθρο μας Η Γελοιοποίηση της Κοινωνικής Ευθύνης http://bit.ly/zNH9x7

 

Γιώργος Ι. Παπατριανταφύλλου gpappr@gmail.com

 

 

 

The Social Responsibility of the Director of Public Relations. How approached the Social Responsibility by Immanuel Kant. Code of Athens.

The Director of Public Relations has this task.
My students and professionals to ask how can this be done by businesses.
In 1903, the «father» of Public Relations, Aivi Li brought in dialogue and concertation employees and management of the American Railway Agency.

In the days of our Social Responsibility has become a task of strategic business objectives. This is a huge mistake because the task becomes an obligation profitability.

According to Immanuel Kant in the masterly work The Foundations of the Metaphysics of Morals (versions Dodoni 1984):
• «The Ethics based on goodwill, source of which is the task.»
• «The Morality tends not to achieve some selfish purposes but, from obedience to moral law.»

• «The good will shine like a diamond.»

The Immanuel Kant gives the following example (page 39, the Greek version):

«If a trader has the face of ignorant buyers (a boy …) and yet they are not fooled by the prices, the fear is learned and lose customers, then the trader has acted Morally?

The answer is NO. Not so Ethical because he did by selfish, self-seeker calculation.
Morality would act, if eprate anyway so why consider his duty. »

Giving another example, says:

«If a charity hit by severe pain which dispels any sympathy for the fate of others, and he maintained it was considerably strength to benefactors sore, although the need of others touches him but he continues his charity of duty, then the operations acquire a genuine moral value. »

The Consultant in Public Relations:

• persuade business people to be doing their duty as human beings against any man. Clients – Partners – Buyers – Suppliers – society.
• It tries to temporary measures, to demonstrate the supposed good conduct of business.
• He is planning philosophy and business culture so that it Pradesh anything because he thinks and believes bargain.
• The effects of fashion, recycling, switching off light bulbs, reforestation, are social acts, but the vast majority of businesses doer to fool businesses and communities to tell how good and social requirements (because research shows that social enterprises sell) and in most Of these businesses, corporate fraud, towards people and society are numerous.
• The Director of Public Relations advises and leads the firm to who does the task of all. And the duty of each firm is the moral of the status and function.

The Director of Public Relations doing exactly that which dictates the Code of Athens, the Code of Ethics of Public Relations who embraced and applied by all members of the Public Relations Worldwide, was written and signed in Athens in 1965 at the initiative of AEIF (Greek Society for Public Relations) at the World Congress of IPRA (International Public Relations Association) in Athens.

CODE OF ATHENS.
Rule 1.
Professional Public Relations should try that, to contribute to the achievement of moral and spiritual conditions that allow man to develop his personality and to enjoy the inalienable rights recognized in the Universal Declaration of Human Rights.
Article 2.
The Professional Public Relations should attempt to establish communications patterns and channels of communication, so encouraging the free flow of essential information to make each member of the social group to date and provide an awareness of personal involvement and responsibility but also allilengyotitas to the other members.
Rule 3.
The Professional Public Relations should try to behave always and under all circumstances, in a way that honors the confidence of those with whom it comes into contact.
Rule 4.
The Professional Public Relations should attempt to take into account that because the nature of the profession referred to in public, his professional behavior – often private – reflected in the way that it is the profession as a whole.
Rule 5.
The Professional Public Relations, is obliged to keep in practice, the principles and precepts of the Universal Declaration of Human Rights.
Article 6.
The Professional Public Relations, is obliged to respect and safeguard the credibility of the human personality and gives every person the right to formulate its own personal discretion.

Professional Public Relations is required to establish the moral, spiritual and psychological conditions for genuine dialogue and recognizes the right of participants to raise the issue and express their views.
Rule 8.

Rule 9.
The Professional Public Relations is obliged to keep its promises and obligations, which must be made always a manner which leaves no room for misinterpretation and to act lawfully and with integrity in all cases, to retain customer loyalty or employers past or present, and all groups together on the actions.
Article 10.
The Professional Public Relations, should refuse to subordinate the truth to other requirements.
Article 11.
The Professional Public Relations should refuse to transmit information that is not based on evidence and established facts.

The Professional Public Relations should refuse to undertake or take part in any activity that offends morality, honor or dignity of human personality.
Article 13.
A professional PR need to deliberately refuse to use methods or techniques to create unconscious motives, which deprive a person of discretion and therefore the responsibility of its actions.

See our article ridicule Social Responsibility http://bit.ly/zNH9x7

George J. Papatriantafyllou gpappr@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s