English Edition of This Article at The Bottom Of The Page :
Πολλά στελέχη συνδέουν άμεσα τις Υπεύθυνες πράξεις των επιχειρήσεων τους με την κερδοφορία αυτών ( των επιχειρήσεων ) . Επίσης πως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι στρατηγική επιλογή και ειδικό ( ξεχωριστό ) Πρόγραμμα .Με άλλα λόγια ομολογούν , εκτιμώ απο αγνωστικισμό , πως όποια ενέργεια Ηθική – Ανθρωπιστική – Αγάπης δεν γίνεται απο Καθήκον γιατί η ίδια η επιχείρηση το θεωρεί Καθήκον της αλλά γιατί είναι μία στρατηγική αύξησης κερδών , καθώς η κοινωνία συγκινείται από τις Υπεύθυνες Επιχειρήσεις και τις επιλέγει .
Αυτή τη φρασεολογία χρησιμοποίησαν οι ειδικοί του εργαστηρίου Μάρκετινγκ ( ALARM ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών . Αναλυτικά :
Απόσπασμα του άρθρου απο την εφημερίδα Ναυτεμπορική :
Η οικολογική συνείδηση του Ελληνα καταναλωτή ενισχύεται, ωστόσο η αναγνωρισιμότητα «πράσινων» εταιρειών και προϊόντων και η ζήτηση γι’ αυτά έχει επηρεαστεί από την οικονομική συγκυρία όπως δείχνει έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ (ALARM) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας (CSE), η οποία παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στην «Τεχνόπολις» με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική».
Η έρευνα με τίτλο «Πράσινο Μάρκετινγκ: Στάσεις, Αντιλήψεις & Συμπεριφορά των Ελλήνων Καταναλωτών», που βασίστηκε σε δείγμα 703 καταναλωτών (και διενεργήθηκε την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2011 – Ιανουαρίου 2012), έδειξε ότι το 28% των ερωτηθέντων αγοράζει προϊόντα τα οποία δίνουν μέρος των εσόδων τους σε ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος.
Το 40% αλλάζει τη μάρκα του προϊόντος για να αγοράσει ένα νέο φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν και το 31% πληρώνει υψηλότερη τιμή για να αγοράσει μια φιλική προς το περιβάλλον μάρκα.
Αχαρακτήριστη η φράση καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών πως :
« Τα θέματα της ΕΚΕ πρέπει να ταιριάζουν με τη μάρκα …..» !!!!!!
δηλαδή εάν π.χ χρειαστεί μία επιχείρηση να στηρίξει ένα νοσοκομείο παίδων , εάν δεν ταιριάζει με τη μάρκα !!!!!! δεν πρέπει να προχωρήσει στη βοήθεια ;;;;;;;
Η Κοινωνική Ευθύνη σύμφωνα με την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων δεν πρέπει να είναι μέρος του Στρατηγικού σχεδίου και πλάνου επικοινωνίας των επιχειρήσεων με σκοπό την κερδοφορία . Πρέπει να ενυπάρχει στη δομή και τη φιλοσοφία κάθε επιχείρησης , να βρίσκεται μέσα στην «ψυχή» της και να μην αποτελεί πρόσθετο Πρόγραμμα .
Μία Ηθική πράξη σύμφωνα με τον Ιμμάνουελ Κάντ ( φιλόσοφοφος του 17ου αιώνα ) χαρακτηρίζεται ως Ηθική μόνο όταν αυτή πράτεται από καθήκον και όχι από ιδιοτέλεια . Δηλαδή για να χαρακτηρίζεται μία πράξη Ηθική πρέπει να μην υπάρχει όφελος από αυτήν αλλά αυτός ο οποίος την πράττει να θεωρεί ως Καθήκον του αυτό που κάνει .
Μάλιστα ο Ιμμάνουελ Κάντ έδωσε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα :
“ Ενα παιδάκι πηγαίνει σε έναν φούρνο για να αγοράσει ψωμί σύμφωνα με τις οδηγίες των γονιών του . Ο φούρναρης βλέποντας πως μπορεί να ξεγελάσει το παιδί με την ευκαιρία του μικρού της ηλικίας του και να του πεί πως το ψωμί είναι πιο ακριβό από ότι πραγματικά είναι , τελικά αποφασίζει να μην του πεί παρά την κανονική τιμή , από τον φόβο μήπως το παιδί το μεταφέρει στους γονείς του και δημιουργηθεί κακή φήμη για τον ίδιο και την επιχείρηση του στην κοινωνία .Αυτή είναι Ηθική πράξη ή όχι ; Σαφώς και όχι , διότι πράττεται το καλό από συμφέρον , δηλαδή από ιδιοτέλεια , τον φόβο της κακής φήμης .
Αντίθετα ένας άνθρωπος φιλανθρωπεί συνεχώς . Δίνει χρήματα σε φτωχούς και τους βοηθά με κάθε τρόπο . Κάποτε πεθαίνει το πιο αγαπημένο πρόσωπο του ανθρώπου αυτού και οδηγείται σε μαύρες σκέψεις , πως τίποτα πιά δεν έχει νόημα και σκοπό . Όμως παρά την κακή του ψυχολογία , συνεχίζει να φιλανθρωπεί και να βοηθά με κάθε τρόπο τους Ανθρώπους . Αυτή είναι Ηθική πράξη ; ΝΑΙ . είναι μία γνήσια Ηθική πράξη γιατί πράττεται ΌΧΙ από συμφέρον και ιδιοτέλεια αλλά από Καθήκον ».
IMMANEUL KANT . Τα Θεμέλια της Μεταφυσικής των Ηθών – Grundle Gung Zur Metaphysik Der Sitten 1785
Συνεπώς σκεφτείτε λογικά .
Όταν μία επιχείρηση προσπαθεί να κάνει γνωστές τις καλές της πράξεις , έχει Ιδιοτέλεια και ενδεχομένως δεν τις πιστεύει αλλά τις πράτει από την ανάγκη για αύξηση των κερδών της , μέσω της συναισθηματικής οδού και της συγκινήσεως που εκτιμά πως θα προκαλέσει μέσω των ανακοινώσεων για τις καλές της προθέσεις .
Η επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων αυτό το Αλλάζει γιατί από το βάθος των δεκαετιών όπου προέρχεται πιστεύει βαθιά μέσα στην ψυχή και τη φιλοσοφία της πως κάθε επιχείρηση πρέπει από Καθήκον να είναι κοινωνική και όχι για το κέρδος .
Από Καθήκον πρέπει :
- Να υπηρετεί άμεσα , γρήγορα , ειλικρινά με αξιοπιστία και συνέπεια τους πελάτες της , τους συνεργάτες της , την τοπική κοινωνία , τους συμμετόχους της και κάθε ομάδα κοινού με την οποία συνεργάζεται .
- Να προσφέρει εκπληκτικά προιόντα και υπηρεσίες .
- Να έχει στο εσωτερικό της δημοκρατικές δομές .
- Να σέβεται την Ανθρώπινη προσωπικότητα και να τηρεί το νόμο της ισότητας και της δικαιοσύνης μεταξύ των Ανθρώπων .
- Να σέβεται τα Ανθρώπινα δικαιώματα .
- Να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον αλλά και να πράττει οτιδήποτε με γνώμονα την Αειφόρο Ανάπτυξη .
- Να είναι ειλικρινώς κοινωνική , να βοηθά , να συνεισφέρει και να οδηγεί στην πρόοδο την κοινωνία αλλά και τους Ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτήν .
- Να είναι Ηθική – Συνεπής – Ειλικρινής – Αξιόπιστη – Διαφανής .
- Να κάνει τη ζωή των Ανθώπων καλύτερη , να την βελτιώνει .
Κοινωνική Ευθύνη , είναι :
- Ο Ανθρωποκεντρισμός .
- Η εξυπηρέτηση .
- Το πάθος , η συνεργατικότητα .
- Ο μη Ανταγωνισμός .
- Η Αγάπη για τον Άνθρωπο .
- Η δημοκρατικότητα .
- Το Ήθος , η Συνέπεια , η Ειλικρίνεια , η Αξιοπιστία , η Διαφάνεια .
Αλλάζουμε το παλαιό μοντέλο της ψεύτικης , δημιουργημένης , σκηνοθετημένης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης , με λόγους και παρουσιάσεις στις οποίες κυριαρχεί η επίδειξη των καλών πράξεων αλλά από πίσω δεν κρύβεται τίποτε άλλο παρά μόνο το κέρδος .
Φέρνουμε το καινούργιο στην επικοινωνία , την Αλήθεια , τις Συζητήσεις , τις Σχέσεις , την Αξιοπιστία τη Διαφάνεια και την Εμπιστοσύνη μέσα στις επιχειρήσεις γιατί μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι , παράγουν εξαιρετικά προιόντα και υπηρεσίες και αυτό δημιουργεί ευτυχία στις κοινωνίες .
Οι άνθρωποι υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις που είναι ειλικρινείς , αληθινές , αυτές που Αλλάζουν τον κόσμο .
Αλλάζουμε το παλιό , κακό μοντέλο διοίκησης , του ψεύδους , της απόκρυψης και μυστικότητας , των κακών υπηρεσιών και της απάνθρωπης εξυπηρέτησης που βεβαίως δεν είναι εξυπηρέτηση αλλά έλλειψη σεβασμού .
Δεν έχουμε να δώσουμε κάποιον κατάλογο εξυπηρέτησης ή Κανόνες Κοινωνικής Ευθύνης γιατί αυτές οι ενέργειες πρέπει να «βγαίνουν» από την ψυχή των Ανθρώπων .
Ερχόμαστε όμως να τους οδηγήσουμε στο να αγαπούν τον άνθρωπο και να προσφέρουν τα πάντα σε αυτόν μέσα από τις υπηρεσίες τους και τα προιόντα τους .
Θέλουμε να οδηγήσουμε τις επιχειρήσεις να εμπνεύσουν τους Ανθρώπους τους ώστε να κάνουν τον κόσμο Καλύτερο .
Αυτή είναι η Κοινωνική Ευθύνη .
Γιώργος Ι. Παπατριανταφύλλου .
Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου ,
είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 καιΕταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ , εποπτείας της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων . Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές gpappr@gmail.com
Διδάσκει στην εταιρεία Kariera www.kariera.gr μέλος του διεθνούς δικτύου Career Builderwww.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των Kariera Business Seminarshttp://bit.ly/Mtu0AS ( Δίπλωμα στις Δημόσιες Σχέσεις ) και http://bit.ly/MttPFW ( Σεμινάριο Δημόσιες Σχέσεις ) καιhttp://bit.ly/RXEjtE ( Σεμινάριο Διοργάνωση Εκδηλώσεων ) , από το 1999 .
Επικοινωνήστε μαζί μου :
Mobile Phone Number : 6974313052
E-mail : gpappr@gmail.com
Corporate Social Responsibility is Directed – Acting and False.
Many executives connect directly responsible business operations with the profitability of those (businesses). Also that Corporate Social Responsibility is a strategic choice and special (separate) Program. Professing In other words, I think of agnosticism, that whatever energy Ethics – Humanitarian – Love is not out of duty because the company itself considers the task, but because it is one strategy of increasing profits, as society moved from responsible companies and choose.
This phraseology used by the specialists of the laboratory Marketing (ALARM) of the University. Details:
Excerpt of article from the newspaper Naftemporiki:
The environmental consciousness of Greek consumer strengthened, but the awareness of «green» companies and products and the demand for them has been affected by the economic environment such as research shows the Laboratory Marketing (ALARM) Athens University of Economics, held in collaboration with the Centre Sustainability (CSE), which was presented yesterday evening at a special event at «Technopolis» communication sponsored the «Bloomberg».
The study entitled «Green Marketing: Attitudes, Perceptions and Behaviour of Greek Consumers» which was based on a sample of 703 consumers (and performed in the period between November 2011 – January 2012), showed that 28% of respondents buy products that give part their revenues from operations of environmental protection.
40% changed the brand to buy a new environmentally friendly product, and 31% pay a higher price to buy an eco-friendly brand.
Unspeakable phrase Professor of Economics University of Athens as:
«The issues of CSR must match the brand …..»!!
ie if for example you need a company to support a children’s hospital, if it does not fit with the brand!! should not go to help???????
The Social Responsibility according to the science of public relations should not be part of the strategic plan and business communication to profitability. Must be inherent in the structure and philosophy of each company, be located within the «soul» and not an additional program.
A moral act according to Immanuel Kant (filosofofos 17th century) is characterized as morally only when doer of duty rather than selfishness. Ie to characterize a transaction Ethics should be no benefit from it, but he who does the duty to consider the one that does.
Indeed Immanuel Kant gave two examples:
«A boy goes to a bakery to buy bread according to the directions of his parents. The baker seeing that can fool the child with the opportunity to the small of his age, and to say that bread is more expensive than it really is, he decides not to tell him rather than the normal price, for fear of the child convey to parents and create notoriety for himself and his business in society. Ethics This is an act or not? Clearly not, because we do the good of interest, ie selfishness, fear of ill repute.
Unlike a man constantly philanthropist. Gives money to the poor and help them in any way. Dies once the most loved man and this led to black thoughts, that nothing has meaning and purpose. But despite his bad psychology continues to charity and help in any way to people. Ethical practice is YES. Morality is a genuine act because Doer interest and not by selfishness but out of duty. »
IMMANEUL KANT. The Foundations of the Metaphysics of Morals – Grundle Gung Zur Metaphysik Der Sitten 1785
So think logically.
When a company tries to make known its good deeds, and selfishness is probably not the doer but feels the need to increase profits through the emotional route and emotion that values that will cause notices through its good intentions.
The science of PR that changes because of the depth of decades where it originated believes deeply in his soul and philosophy that every business needs of the task to be social and not for profit.
Task of must:
• To serve immediately, quickly, honestly and reliably with their customers, partners, local community, stakeholders and any group with whom it collaborates.
• To offer great products and services.
• Be within democratic structures.
• Respect the human personality and to keep the law of equality and justice among people.
• Be respectful of human rights.
• To respect and protect the environment but also to do anything in terms of sustainable development.
• To be truly social, help, contribute and lead to the progress of society and the people inside it.
• Be Moral – Consistent – Honest – Reliable – Transparent.
• To make life Anthopon better, to improve.
Social Responsibility is:
• The anthropocentrism.
• The service.
• The passion, the cooperativity.
• The Non-Competition.
• Love for Man.
• The democratic.
• Ethical, consistency, honesty, credibility, transparency.
Change the old model of false, crafted, staged Corporate Social Responsibility, with speeches and presentations which dominates the demonstration of good deeds but not hiding behind nothing but profit.
Bring the new communication, the Truth, Conversations, Relationships, Reliability Transparency and Trust in companies because only under these conditions that the people are happy, they produce excellent products and services, and this creates happiness in societies.
People say business is honest, truthful, those changing the world.
Change the old, bad governance model, falsehood, concealment and secrecy, poor service and ill service certainly is not service but disrespect.
We have to give a directory service or Rules Social Responsibility why these actions should «come out» of the soul of human beings.
But we come to lead them to love people and to offer everything to him through their services and their products.
We want to drive business to inspire their people to make the world better.
This is Social Responsibility.
George J. Papatriantafyllou.
George Papatriantafyllou,
is the author of the books, Public Relations Programs Stamoulis 2008 kaiEtairiki Picture Stamoulis 2011 ed board member AEIF (Greek Company Public Relations / scientific association of Public Relations in Greece) and certified trainer from EKEPIS supervision of the Minister of Education, Lifelong Learning and Religious Affairs. He teaches Public Relations and Business to business executives and students gpappr@gmail.com
Teaches the company Kariera http://www.kariera.gr member of the international network Career Builderwww.careerbuilder.com which provides high quality education to business executives worldwide and widely helps executives to develop their career. George Papatriantafyllou is in Kariera Business Seminarshttp / bit.ly/Mtu0AS (Diploma in Public Relations) and http://bit.ly/MttPFW (Public Relations Seminar) kaihttp
/ bit.ly / RXEjtE (Seminar Events), since 1999.
Contact me:
Mobile Phone Number: 6974313052
E-mail: gpappr@gmail.com