Οι γνωριμίες και η υποδοχή ΔΕΝ είναι Δημόσιες Σχέσεις .

cv 2

Πολλοί λένε πως ασχολούνται με τις Δημόσιες Σχέσεις αλλά λίγοι είναι σε θέση να εξηγήσουν τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις .

Στη συνείδηση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης αλλά και πολλών επαγγελματιών και επιχειρηματιών δυστυχώς η επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων είναι παρερμηνευμένη .

Λανθασμένα , επαγγελματίες στην υποδοχή κυρίως κέντρων διασκέδασης ή επαγγελματίες στην συνοδεία και τοποθέτηση προσκεκλημένων σε εκδηλώσεις στις θέσεις τους ( μέτρ ή αντίστοιχες ειδικότητες )  αυτοαποκαλούνται ως υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων μία ταύτιση που δημιουργεί φοβερή σύγχηση για το είναι οι Δημόσιες Σχέσεις .

Οι επαγγελματίες αυτοί μπορεί να είναι  αξιοπρεπέστατοι , συνεπείς και αξιόπιστοι αλλά ΔΕΝ είναι Δημόσιες Σχέσεις .ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ .

Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι επιστήμη . Οι Σύμβουλοι Δημοσίων Σχέσεων ερευνούν – μελετούν – αναλύουν και παράγουν στρατηγικό σχεδιασμό για οποιαδήποτε δραστηριότητα τους .

Σε άλλες περιπτώσεις βλέπουμε κάποιους ανθρώπους να χαμογελούν διαρκώς και να πηγαίνουν από τραπέζι σε τραπέζι ( κυρίως σε εταιρικές εκδηλώσεις ) να πιάνουν κουβέντα ( χωρίς βέβαια να υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για τη δραστηριότητα τους αυτή ) και να ακούγεται η φράση πως αυτοί οι επαγγελματίες κάνουν Δημόσιες Σχέσεις . Μπορεί να ασχολούνται με  οτιδήποτε άλλο , αλλά σίγουρα ΟΧΙ με τις Δημόσιες Σχέσεις . Πρώτα απ’όλα το ρήμα κάνω δεν χρησιμοποιείται ποτέ για την πρακτική εκτέλεση της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων , διότι δεν κάνουμε κάτι αλλά σχεδιάζουμε και εκτελούμε .

Σε πολλές επιχειρήσεις ( των οποίων έχω μελετήσει ερευνητικά την οργανωτική δομή ) οι Δημόσιες Σχέσεις χρησιμοποιούνται λάθος . Οι υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων εκτελούν τυπικά καθήκοντα εσωτερικά  στην επιχείρηση και στο εξωτερικό περιβάλλον , όπως το να τηλεφωνούν για να διασταυρώσουν στοιχεία επικοινωνίας ή να κλείνουν ραντεβού σε Υπεύθυνους τμημάτων ή να κανονίζουν τα restaurant για τα γεύματα εργασίας , εργασίες και αρμοδιότητες των στελεχών Γραμματιακής Υποστήριξης .

Ενώ αντίθετα και σύμφωνα με τα καταστατικά  όλων των επιστημονικών σωματείων των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως και της IPRA ( International Public Relations Association ) οι Σύμβουλοι Δημοσίων Σχέσεων εργάζονται στρατηγικά στη διαμόρφωση της εταιρικής εικόνας και εταιρικής φήμης , στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης , στην εφαρμογή επικοινωνιακών δομών , διενεργούν και αναλύουν κοινωνικές – ποιοτικές ερευνητικές διαδικασίες τάσεων και στάσεων , εξανθρωπίζουν τις επιχειρήσεις με την ενσωμάτωση ανθρωποκεντρικού μοντέλου λειτουργίας και στο οργανόγραμμα βρίσκονται ως ανεξάρτητη διεύθυνση ( και όχι μέσα στο Μarketing , τεράστιο λάθος , καθώς όλα τα επιστημονικά σωματεία παγκοσμίως , Δημοσίων Σχέσεων και Μarketing , διαχωρίζουν αυτές τις δύο υπηρεσίες . Ναι μεν συνεργάζονται αλλά δεν ταυτίζονται . Οι  Δημόσιες Σχέσεις απευθύνονται στον κοινωνικό άνθρωπο ενώ το Μarketing στον εμπορικό )  , δίπλα στο διοικητικό συμβούλιο το οποίο και συμβουλεύουν ενώ παράλληλα σχεδιάζουν τη στρατηγική .

Στην Ελλάδα κάποιες εταιρείες δήθεν Δημοσίων Σχέσεων χωρίς καμία απολύτως στρατηγική εφαρμογή , αναφέρουν πως «κάνουν» Δημόσιες Σχέσεις γιατί θα προσφέρουν δωρεάν διαφήμιση ή διαθέτουν λίστες γνωριμιών επιχειρήματα και τα δύο επιεικώς ευτελή ,  για την ιστορία της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων η οποία ούτε διαφήμιση είναι ( πόσο μάλλον δωρεάν ) αλλά δημοσιότητα και ούτε χρειάζεται κάποιος επαγγελματίας «γνωριμίες» για να σχεδιάσει Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων αλλά αξίες , ήθος – συνέπεια – αξιοπιστία για να ανοίγει διαρκώς νέους καινοτόμους δρόμους  και να προσελκύει  νέες ομάδες κοινών , συνεχώς .

Η επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων έχει λαμπρή ιστορία και από αυτήν προέκυψε όλο το σύγχρονο Management . Δείτε το άρθρο μας στον πυρήνα των Δημοσίων Σχέσεων http://bit.ly/kQviuC θα σας σοκάρει .

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 και Εταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα  ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ , εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων , Πολιτισμού και Αθλητισμού  . Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές  gpappr@gmail.com

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου ,

διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων , στην εταιρεία Kariera www.kariera.gr  μέλος του διεθνούς  δικτύου Career Builder www.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των  Kariera Business Seminars , από το 1999 .Σεμινάρια μας http://goo.gl/b4SIA 

Είναι ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Σύμβουλος Επικοινωνίας στην Kiss Α.Ε στην οποία ανήκει ο ραδιοφωνικός σταθμός Kiss Fm καθώς επίσης παρουσιάζει και καθημερινά εκπομπή στον Kiss Fm 13:00 – 16:00 .

Πραγματοποιεί Διαλέξεις και Ομιλίες σε κάθε τύπου και μεγέθους Οργανισμούς , Επιμελητήρια και Επιχειρήσεις , σε κάθε πόλη στην Ελλάδα και την Κύπρο .

Επικοινωνήστε μαζί του στο gpappr@gmail.com  και τηλεφωνικά στο 6974313052 .

 

————————————————————————————————————————–

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s