Δημόσιες Σχέσεις και Marketing . Ας λύσουμε την παρεξήγηση .Με παραδείγματα .

Businessman using touch screen device

Πρόλογος :

Το 84 % των ανθρώπων ( Nielsen 2013 ) δηλώνουν πως εμπιστεύονται περισσότερο φίλους και οικογένεια για τις αγορές τους ενώ σύμφωνα και με άλλη έρευνα άνω του 80% των καταναλωτών δηλώνουν ότι το παραδοσιακό Marketing δεν τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και πως δεν εμπιστεύονται αυτές τις μεθόδους αλλά τους φίλους και τους γνωστούς για τις αγοραστικές τους επιλογές ( Comments of The Electronic Privacy Information Center , Federal Communication Commission Testimony , Electronic Privacy Information Center ) .

» Η Νέα Κοινωνία η οποία ζεί σε έναν διαφορετικό κόσμο απο αυτόν που ζούν οι μαρκετίστες , ενώ έρχεται αντιμέτωπη με τα εταιρικά μηνύματα , τελικά στρέφεται στα μηνύματα των φίλων τα οποία εμπιστεύεται ως γνήσια .Η παραδοσιακή Marketing επικοινωνία δεν παράγει γνήσια μηνύματα αλλά αντίθετα προσπαθεί  αφελώς να μετατρέψει τη νέα κοινωνία σε φερέφωνα των εταιρειών με ενέργειες οι οποίες καταλήγουν σε φιάσκο  γίνονται δεκτές με εχθρότητα φθείροντας τόσο τα μηνύματα όσο και τους αγγελιοφόρους τους » ( Grow Up Digital – Don Tapscott 2009 ) .

Ας μπούμε στο θέμα μας .

  • Οι Δημόσιες Σχέσεις δημιουργήθηκαν το 1902 .
  • Το Marketing εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 .
 
  • Οι Δημόσιες Σχέσεις βασίζονται στο Ήθος απο καθήκον .
  • Το Marketing ασπάζεται το Ήθος , γιατί φέρνει κέρδη .

Παράδειγμα : Η επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων , δεν θεωρεί ξεχωριστό πρόγραμμα την Κοινωνική Ευθύνη αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της επιχείρησης την ίδια της τη δομή , την υπόσταση και την ύπαρξη της . Συνεπώς οι Δημόσιες Σχέσεις υποστηρίζουν πως η Κοινωνική Ευθύνη δεν διαφημίζεται ( δηλαδή με αγορά χώρου και χρόνου ) στα Μέσα Ενημέρωσης  .Το Marketing δαπανά τεράστια διαφημιστικά ποσά κατασπαταλώντας τα επιχειρησιακά αποθεματικά , για να πείσει τις κοινωνίες με διαφημίσεις για Κοινωνικές Ενέργειες πως η επιχείρηση είναι καλή και ηθική προσπαθώντας να ξεγελάσει τους ανθρώπους και να σκεφτούν : « Χμ …καλή επιχείρηση βοηθά ιδρύματα , ας αγοράσω……» . Αυτός είναι ο ορισμός της Προπαγάνδας και της Ανηθικότητας , διότι παγιδεύει ( ή καλύτερα παγίδευε γιατί τώρα οι κοινωνίες κατανοούν την απάτη ) τους ανυπεράσπιστους πολίτες – καταναλωτές με «φθηνές» μεθόδους .

 
  • Οι Δημόσιες Σχέσεις εργάζονται ώστε κάθε επιχείρηση να τοποθετήσει μέσα της Αξίες για  να ευημερεί πάντα .
  • Το Marketing χρησιμοποιεί διαρκώς ψευτοκόλπα γνωστά και ως Marketing Tricks ( αρκεί να βάλετε στο Google τη φράση Marketing Tricks και θα δείτε τις αναρίθμητες απάτες του Marketing για να παγιδεύει τους καταναλωτές ) .

Παράδειγμα :  Στις Δημόσιες Σχέσεις πιστεύουμε ( σχηματικά – μεταφορικά ) πως αν κάποιος φτωχός άνθρωπος πεινά και του δώσουμε φαγητό σήμερα ….θα πεινά και αύριο . Εάν του δώσουμε και αύριο …θα πεινά μεθαύριο κ.ο.κ Εάν θέλουμε πραγματικά να τον βοηθήσουμε πρέπει να τον βγάλουμε απο τη φτώχεια του .Για τον λόγο αυτόν στις Δημόσιες Σχέσεις δημιουργούμε επιχειρήσεις με σταθερές αξίες . Οι επιχειρήσεις πρέπει  να λένε πάντα την Αλήθεια , να είναι Αξιόπιστες , Συνεπείς , να δημιουργούν Σχέσεις Εμπιστοσύνης , να είναι Διαφανείς και να Αλλάζουν τη ζωή των Ανθρώπων πρός το καλό , να την καλυτερεύουν  . Έτσι δεν θα είναι ποτέ «φτωχές» . Ποτέ δεν θα «πεινάσουν . Το Marketing , πραγματοποιεί φτηνά κόλπα με διάρκεια μίας ή το πολύ δύο ημερών . Ας πούμε μία ενέργεια Promotion . Ουάου !!!! Η επιχείρηση βλέπει για κάνα δυό ημέρες το προιόν να πουλά και μετά οι πωλήσεις πέφτουν απότομα γιατί πολύ απλά δεν αλλάζει τη ζωή των Ανθρώπων πρός το καλύτερο . Αν αλλάζεις τη ζωή των ανθρώπων με τα προιόντα σου δεν χρειάζεσαι Promotion ούτε φυσικά και το Marketing , γιατί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν το καλό τους , δεν έχουν ανάγκη πρόχειρα τρύκ .

 
  • Οι Δημόσιες Σχέσεις παρουσιάζουν την Αληθινή – Πραγματική εικόνα και κατάσταση της  επιχείρησης .
  • Το Marketing , παραμορφώνει την εικόνα παρουσιάζοντας την πάντα ως την καλύτερη , ενώ παράλληλα προσπαθεί να ελέγξει τα συναισθήματα για να μπερδεύει τους ανθρώπους και να αγοράζουν πολλά προιόντα  τα οποία δεν θέλουν και δεν χρειάζονται .

Παράδειγμα :  Ο σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων σε Συνεντεύξεις Τύπου ή μέσω ανακοινώσεων ή σε Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσης ή σε επαφές – γεύματα – παρουσιάσεις κ.τ.λ.π παρουσιάζει και ανακοινώνει την Αλήθεια με Ειλικρίνεια . «…έγινε το τάδε συμβάν …….» και μετά συζητά με τους Ανθρώπους ,τους ακούει και αλληλεπιδρούν .

Στο Marketing , εξαπολύουν καμπάνιες μονόδρομου τύπου , μοντέλο παλαιάς εποχής . Μιλάνε μόνοι τους ( κυρίως μέσω της διαφήμισης η οποία έχει έναν σπουδαίο ρόλο στην επικοινωνία και στην ανάπτυξη των οικονομιών αλλά χρησιμοποιείται ως εμπορική Προπαγάνδα απο το Marketing ) υποβιβάζοντας τη νοημοσύνη των ανθρώπων , οι οποίοι πολύ απλά θα ρωτήσουν για τις αγορές τους φίλους και γνωστούς,  θα μπούν στο Internet , στο Facebook , στο Twitter και θα μάθουν απο τα δίκτυα τους και αυτούς που εμπιστεύονται ( οι οποίοι σίγουρα δεν είναι οι πωλητές ) τι επιλογή πρέπει να κάνουν .

 
  • Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι επιστήμη Διαλογοφιλική . Αγαπά το διάλογο ,μιλά με τους ανθρώπους , τους ακούει και περιμένει απο αυτούς να διαπιστώσουν τις αξίες της επιχείρησης ( εξυπηρέτηση – ειλικρίνεια – συνέπεια – ήθος – διαφάνεια ) και να οι Άνθρωποι συμφωνούν με αυτά τα οποία θεωρούν γνήσια τότε επενδύουν στην επιχείρηση .
  • Το Marketing , βάζει «τρικλοποδιές» στους καταναλωτές με μεθόδους και εργαλεία τα οποία στις σχολές Marketing χαρακτηρίζουν επιστημονικά αλλά είναι ακριβώς τα ίδια τα οποία χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τα ολιγαρχικά καθεστώτα παγκοσμίως για να ελέγχουν τις κοινωνίες , οι οποίες όμως τώρα είναι πιό έξυπνες απο ποτέ , αλλά το Marketing αυτό ούτε καν το βλέπει .

Παράδειγμα :  Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων δεν αναφέρει ποτέ αγόρασε αυτό ή εκείνο το προιόν γιατί είναι το καλύτερο . Αφήνει τον κόσμο να κρίνει ποιά προιόντα κάνουν τη ζωή του καλύτερη αφού οδηγεί την κουλτούρα της επιχείρησης ακριβώς σε αυτή τη λογική. Να Υπηρετεί τους ανθρώπους και να καλυτερεύει τη ζωή τους .Το Marketing , χρησιμοποιεί μεθοδολογία της Προπαγάνδας , π.χ Recall Bias  .Με αυτή τη μέθοδο την οποία τυχαία επιλέγω απο τις δεκάδες Marketing απάτες , καταβάλεται προσπάθεια να αφομιώσει ο καταναλωτής μία συγκεκριμένη μάρκα δια της βίας και να την ανακαλεί την κρίσιμη ( κατά το marketing ) στιγμή της επιλογής του προιόντος ανάμεσα σε άλλα .Παλαιότερα ήταν τα κρυφά μηνύματα σε διαφημίσεις , τώρα μεταξύ άλλων η φοβερή επαναληπτικότητα των διαφημίσεων η εμφάνιση λογοτύπων σε καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων μέσω δήθεν χορηγιών αλλά είναι σαφές sponsoring και άλλα αστεία και ξεπερασμένα  τρύκ . Τι προσπαθεί το Marketing να πετύχει ; όπως λένε οι Marketers να θυμηθεί ο καταναλωτής τη μάρκα την κατάλληλη στιγμή . Δηλαδή να τη θυμηθεί , να επηρρεαστεί συναισθηματικά , να παγιδευτεί και να αγοράσει , ασχέτως αν δεν αλλάζει σε τίποτα τη ζωή του . Σημασία έχει ο marketer να πουλήσει . Τίποτε άλλο δεν έχει αξία .Μόνο να πουλήσει και οι άνθρωποι να αγοράζουν μηχανικά χωρίς να έχουν οφέλη  .

Όμως η κοινωνία άλλαξε απο τα θεμέλια .

Οι άνθρωποι έχουν το διαδίκτυο , τα κοινωνικά δίκτυα , τα δίκτυα των φίλων και γνωστών .

Οι Marketing απάτες δεν χωράνε . Ο κόσμος κατάλαβε .

Ξέρει τι θα αγοράσει , τι θα ψηφίσει , πως θα κινηθεί .

Εμπιστεύεται Αθρώπους και όχι τους πωλητές  .

Δεν εξαπατάται .

Όλος αυτός ο άκρατος ανταγωνισμός και το πάθος του Ανήθικου Κέρδους , τελειώνει μαζί με τους εκπροσώπους του .

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 και Εταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα  ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ , εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων , Πολιτισμού και Αθλητισμού  . Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές  gpappr@gmail.com

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου ,

διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων , στην εταιρεία Kariera www.kariera.gr  μέλος του διεθνούς  δικτύου Career Builder www.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των  Kariera Business Seminars , από το 1999 .Σεμινάρια μας http://goo.gl/b4SIA 

Πραγματοποιεί Διαλέξεις και Ομιλίες σε κάθε τύπου και μεγέθους Οργανισμούς , Επιμελητήρια και Επιχειρήσεις , σε κάθε πόλη στην Ελλάδα και την Κύπρο .

Επικοινωνήστε μαζί του στο : gpappr@gmail.com   και τηλεφωνικά στο 6974313052

———————————————————————————————————–

Preface :

84% of people (Nielsen 2013) say they most trust friends and family for their purchases while according to another survey and over 80 % of consumers say that the traditional Marketing does not treat them with respect and that they do not trust these methods but friends and acquaintances about their purchasing choices (Comments of The Electronic Privacy Information Center, Federal Communication Commission Testimony, Electronic Privacy Information Center).

» The New Society who lives in a different world than the one they live Marketers while confronting corporate messages , eventually turns to the messages of the friends who trusted as genuine . Traditional Marketing communication does not produce genuine messages but instead tries naively to convert the new society in thrall to corporate actions that result in fiasco accepted with hostility while destroying both the messages and the messengers «(Grow Up Digital – Don Tapscott 2009).

Let’s get to our topic .

The Public Relations was created in 1902.
The Marketing appeared in the early 1960s.
 
The Public Relations based on Ethos by task.
The Marketing embraces the ethos because it brings profits.
Example: The Science of Public Relations , does separate program Social Responsibility but an integral part of the business itself its very structure, substance and existence. Therefore, the Public Relations argue that social responsibility is not advertised ( ie buying space and time) in the media. Marketing is spending huge amounts advertising wasting operational reserves , to persuade communities with advertisements for social actions that business is good and morality trying to fool people and think, » Hmm … good business helps institutions , let us buy …… «. This is the definition of propaganda and immorality because traps ( or better because now trapped societies understand the fraud) defenseless citizens – consumers ‘ cheap ‘ methods.

• Public relations work that every business to put in the values ​​to prosper forever.
• Marketing is increasingly used pseftokolpa known as Marketing Tricks ( simply put the phrase into Google Marketing Tricks and see the countless scams Marketing to trap consumers ) .
Example: public relations we ( schematically – figuratively) that if someone poor man is hungry and give him food today …. go hungry tomorrow. If you give him tomorrow … go hungry day after tomorrow and so if we really want to help him to get him out of his poverty . For this reason in Public Relations business creation with fixed values. Businesses must always tell the truth, to be reliable, consistent , to build up trust , to be transparent and to change people’s lives for the better , to get better . So there will never be » poor .» Never will » starve . The Marketing, make cheap tricks with a one or two days. Say an action Promotion. Wow ! The company sees a couple of days a product to sell and post sales fall short simply because it does not change people’s lives for the better. If you change the lives of people with your product you do not need or Promotion natural and Marketing, because people understand their own good , not need casual tricks .

• The Public Relations are True – Actual image and status of the company.
• The Marketing, distorts the picture presenting always the best while trying to control emotions to confuse people and buy a lot of products that do not want and do not need.
Example: public relations consultant at a press conference or through communications or crisis communication management or contacts – Lunches – presentations k.t.l.p presents announces Truth Honesty . «… Was such and such event ……. » and after discussing with people, listen to them and interact .

In Marketing, launch campaigns -way type, model old age. They speak for themselves (mainly through advertising which has an important role but is used as propaganda) relegating the intelligence of people who will simply ask for their purchases friends and acquaintances , you get into the Internet, on Facebook, on Twitter and learn from their networks and those who trust (which is certainly not the sellers ) what choice they should do.

 
• Public relations is science Dialogofiliki . Loves dialogue, talking with people, listen to them and expect them to find the values ​​of the company ( service – honesty – security – ethos – transparency) and the People agree with those who consider genuine then invest in the business.
• The Marketing, puts it » tripping » consumers with methods and tools to characterize scientific faculties Marketing but are exactly the same which used and use the oligarchic regimes worldwide to control their societies , but which is now smarter than ever but Marketing is not even see.
Example: Director of Public Relations never mentions buy this or that product because it is the best. Lets the world decides what products make your life better after leading the culture of business in just this sense. To serve people and improves their lives. The Marketing, using methodology of propaganda, eg Recall Bias. Using this method which randomly selected from dozens Marketing scams, endeavor to afomiosei the consumer Mai particular brand by violence and withdraw the critical ( in marketing) once selected product among others . was formerly hidden messages in ads , now including the dreadful repetition of ads logos appearance in everyday habits of people through sponsorship but is supposedly clear sponsoring and other funny and outdated tricks . What tries Marketing To Succeed ? Like say Marketers to remember the consumer brand at the right time . Ie to remember , be influenced emotionally, to trap and buy , whether it does not change his life. Importance is the marketer to sell. Nothing has value . Only sell and people buy mechanical without benefits.

But society has changed from the foundation.

People have the internet , social networks , networks of friends and acquaintances.

The Marketing scams fit . The world understood .

He knows what you buy, what to vote , how to move.

Man shall be accomplished and not trust liars sellers.

Not ripped off.

All this exacerbated competition and passion immoral profits, ending with their representatives.

George Papatriantafyllou .

George Papatriantafyllou is the author of books, public relations program Stamoulis 2008 Company Profile Edition Stamoulis 2011 Board member AEIF ( Greek Public Relations / scientific association of Public Relations in Greece ) and certified trainer from EKEPIS supervision the Ministry of Education, Culture and Sports. He teaches Public Relations and Business Management to business executives and students gpappr@gmail.com

George Papatriantafyllou ,teaches Public Relations and Business Administration , in company Kariera http://www.kariera.gr member of the international network Career Builder http://www.careerbuilder.com which provides advanced training to business executives worldwide and widely helps executives to develop their career. George Papatriantafyllou is in Kariera Business Seminars, since 1999. Seminars Our http://goo.gl/b4SIA

Conducts lectures and speeches in all types and sizes Organizations , Chambers and Businesses in every city in Greece and Cyprus.Contact him at : gpappr@gmail.com  and by phone at 6974313052

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s