Η λανθασμένη χρήση της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων, 1.

WhatPeopleThinkWeDo_Horizontal

Στη χώρα μας , οι περισσότερες επιχειρήσεις και κατά συνέπεια πολλά στελέχη χρησιμοποιούν λανθασμένα τις Δημόσιες Σχέσεις , κυρίως από άγνοια για τη σπουδαιότητα της επιστήμης αυτής .

 Στα οργανογράμματα ακόμα και «μεγάλων» επιχειρήσεων ,  οι Δημόσιες Σχέσεις χαρακτηρίζονται ως ένα κομμάτι του Marketing . Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος , γιατί το Marketing περιστρέφει τη δραστηριότητα του γύρω από την εμπορική στρατηγική ενώ οι Δημόσιες Σχέσεις με την αύξηση του γοήτρου της επιχείρησης οδηγούν αυτήν στο να πετυχαίνει ……τα πάντα .

Ο ρόλος των Δημοσίων Σχέσεων είναι να καθιερώσουν κοινωνικά την επιχείρηση , απευθύνονται στον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων , δημιουργούν και αναπτύσουν σχέσεις κατανόησης και εμπιστοσύνης .

Όπου ταυτίζονται το Marketing και οι Δημόσιες Σχέσεις , πολύ απλά οι Δημόσιες Σχέσεις χρησιμοποιούνται λάθος .

Σε κάποιες επιχειρήσεις ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων έχει έναν ρόλο γραμματέως . Επίσης και αυτή λογική είναι εκ θεμελίων λανθασμένη , γιατί ο επαγελματίας αναλώνεται και δαπανά το χρόνο του σε δευτερεύουσες τυποποιημένες δραστηριότητες  χωρίς κανένα όφελος για την επιχείρηση όπως για παράδειγμα εργασίες Εθιμοτυπίας , σχεδιασμός συναντήσεων , ταξιθεσία , follow up , αρχειοθετήσεις , επικαιροποίηση σε λίστες κ.αλ .

Οι Δημόσιες Σχέσεις προσελκύουν πελάτες – επενδυτές – καλούς εργαζόμενους , δημιουργούν καλή εικόνα και φήμη , άρα οι Δημόσιες Σχέσεις προσφέρουν οφέλη  . Μην εφαρμόζετε ποτέ κανένα Πρόγραμμα Δημοσίων Σχέσεων εάν δεν είναι ορατό και ξεκάθαρο τα οφέλη που θα σας φέρει .

Όπου ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων εκτελεί καθήκοντα γραμματέως  , οι Δημόσιες Σχέσεις χρησιμοποιούνται λάθος .

Κάποιοι άλλοι επαγγελματίες αναφέρουν πως έχουν γνωριμίες και «κάνουν» καλές Δημόσιες Σχέσεις γιατί θα κάνουν δωρεάν διαφήμιση .Τερατώδες λάθος . Ο σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις δεν χρειάζεται γνωριμίες , καθώς πάντα «χτίζει» σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες και τους συναδέλφους του .

Οι Δημόσιες Σχέσεις δεν είναι διαφήμιση , πόσο μάλλον δωρεάν . Είναι όμως δημοσιότητα . Μιλούν όλοι για εσάς χωρίς να διαφημίζεστε .

Όπου οι Δημόσιες Σχέσεις χρησιμοποιούνται για διαφήμιση και γνωριμίες απλά χρησιμοποιούνται λάθος .

…………συνεχίζεται ……………

 

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 και Εταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα  ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ , εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων , Πολιτισμού και Αθλητισμού  . Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές  gpappr@gmail.com

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου ,

διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων , στην εταιρεία Kariera www.kariera.gr  μέλος του διεθνούς  δικτύου Career Builder www.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των  Kariera Business Seminars , από το 1999 .Σεμινάρια μας http://goo.gl/b4SIA 

Πραγματοποιεί Διαλέξεις και Ομιλίες σε κάθε τύπου και μεγέθους Οργανισμούς , Επιμελητήρια και Επιχειρήσεις , σε κάθε πόλη στην Ελλάδα και την Κύπρο .

Επικοινωνήστε μαζί του στο : gpappr@gmail.com και τηλεφωνικά στο 6974313052 .

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s