Οι Δημόσιες Σχέσεις δεν είναι Διαφήμιση .

pr vs advertising 2

Η διαφήμιση είναι πυλώνας της οικονομίας αλλά χρησιμοποιείται λανθασμένα .

Οι Δημόσιες Σχέσεις δεν είναι διαφήμιση . Παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα αφού την έχουν διαμορφώσει κατάλληλα από καθήκον και όχι από ιδιοτέλεια .

Οι επιχειρήσεις δαπανούν τεράστια ποσά σε διαφήμιση για να προσέλθουν πελάτες σε αυτές και όταν οι πελάτες μπαίνουν στις επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι σε αυτές λόγω έλλειψης επικοινωνιακής εκπαίδευσης , με τους κακούς τρόπους τους είναι σα να τους λένε « Ήρθατε ; ωραία τώρα φύγετε » .

Οι Δημόσιες Σχέσεις μπαίνουν στην καρδιά των επιχειρήσεων και των ανθρώπων τους αποδεικνύοντας πως  μπορούν να ευημερούν  και να κερδοφορούν εάν έχουν ενσωματωμένες τις αξίες του Ήθους , της Αξιοπιστίας , της Συνέπειας , της Ειλικρίνειας και της Διαφάνειας .

  • Όταν οι άνθρωποι στις επιχειρήσεις υπηρετούν τους συνεργάτες τους ( συναδέλφους – πελάτες – επενδυτές – προμηθευτές ) , είναι ευγενικοί – εξυπηρετικοί – πράττουν ότι υπόσχονται – λένε την αλήθεια και οι δραστηριότητες τους είναι διαφανείς , τότε αποκτούν την εμπιστοσύνη όλων αυτών των ομάδων .
  • Στην περίπτωση εφαρμογής Προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων , μεταξύ επιχειρήσεων και ανθρώπων αναπτύσσονται σχέσεις οι οποίες είναι ποιοτικές , σταθερές και επικερδείς .
  • Η εργασία αυτή των  Δημοσίων Σχέσεων ξεκινά από τη δημιουργία της επιχείρησης , είναι στρατηγική και απολύτως αποτελεσματική .
  • Η διαφήμιση είναι πληρωμένη επικοινωνία και οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται .Γνωρίζουν πως μία διαφήμιση για ένα προιόν θα μιλά μόνο θετικά γιαυτό και συνεπώς δεν ανατρέπονται οι τάσεις μίας ομάδας ή ενός ανθρώπου .
  • Οι Δημόσιες Σχέσεις πετυχαίνουν αλλαγή στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων εξαιτίας των αξιών που υπηρετούν και αλλάζοντας τη συμπεριφορά , πετυχαίνουν αλλαγή των τάσεων . Δηλαδή εάν ένας καταναλωτής συμπεράνει πως οι εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση είναι εξυπηρετικοί , ευγενικοί , ειλικρινείς , συνεπείς την επιλέγει ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες , την προτείνει και σε άλλους ανθρώπους και «βιάζεται» να μεταφέρει τα μηνύματα της .
  • Αυτή η εξάπλωση των θετικών μηνυμάτων έχουν μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική δύναμη από ένα διαφημιστικό μήνυμα .
  • Οι Δημόσιες Σχέσεις παράγουν έργο υποδομής για τη διαφημιστική επικοινωνία . Για παράδειγμα εάν μας μιλήσει υποτιμητικά ο πωλητής μίας επιχείρησης δημιουργούμε μία κακή εικόνα γιαυτόν και την ίδια την επιχείρηση την οποία εικόνα δεν μπορούν να αλλάξει η διαφήμιση γιατί έχουμε μία κακή άποψη .Συνεπώς πρίν απο κάθε διαφημιστική καμπάνια προηγείται η δημιουργία των ευνοικών απόψεων .
  • Οι Δημόσιες Σχέσεις απευθύνονται σε ένα απόλυτα συγκεκριμένο κοινό και όχι σε ένα ευρύτερα μαζικό .Δηλαδή σε ένα κατάστημα με ανθρωποκεντρική νοοτροπία οι άνθρωποι της επιχείρησης αποκτούν σχέσεις με τους πελάτες τους ώστε είναι σε θέση να γνωρίζουν πολλά γιαυτούς και ευρύτερα απευθύνονται αποκλειστικά στο κοινό της επιχείρησης τους .
  • Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι μία συνεχής και μόνιμη λειτουργία σε κάθε επιχείρηση , ενώ η διαφήμιση έχει συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης και λήξης .

Η παγκόσμια τάση σύμφωνα με τις ερευνητικές διαδικασίες αναφέρουν πως στις επόμενες δεκαετίες η αποτελεσματικότερη διαφήμιση θα είναι η ανάπτυξη σχέσεων των ανθρώπων των επιχειρήσεων με τους πελάτες τους .

Στη λίστα με τις 10 αλήθειες που έχει ανακαλύψει η Google η εταιρεία αναφέρει πως « η ανάπτυξη ήρθε όχι μέσα από τηλεοπτικές καπάνιες αλλλά διά στόματος ικανοποιημένων πελατών» .

Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι η επικοινωνία του μέλλοντος . Έχουν μέσα τους την αλλαγή των δομών στη μελλοντική επικοινωνία .

Με την ερευνητική μου αυτή εργασία ενισχύεται η θεωρία μου πως οι Δημόσιες Σχέσεις παράγουν Ευτυχισμένες Επιχειρήσεις και Ευτυχισμένους Ανθρώπους .

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 και Εταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα  ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ , εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων , Πολιτισμού και Αθλητισμού  . Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές  gpappr@gmail.com

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου ,

διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων , στην εταιρεία Kariera www.kariera.gr  μέλος του διεθνούς  δικτύου Career Builder www.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των  Kariera Business Seminars , από το 1999 .Σεμινάρια μας http://goo.gl/b4SIA

Είναι ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Σύμβουλος Επικοινωνίας στην Kiss Α.Ε στην οποία ανήκει ο ραδιοφωνικός σταθμός Kiss Fmκαθώς επίσης παρουσιάζει και καθημερινά εκπομπή στον Kiss Fm 13:00 – 16:00 .

Πραγματοποιεί Διαλέξεις και Ομιλίες σε κάθε τύπου και μεγέθους Οργανισμούς , Επιμελητήρια και Επιχειρήσεις , σε κάθε πόλη στην Ελλάδα και την Κύπρο .

Επικοινωνήστε μαζί του στο : gpappr@gmail.com   και τηλεφωνικά στο 6974313052

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s