Απο το βιβλίο του Γιώργου Παπατριανταφύλλου – Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων .
Οι διαφορές των Δημοσίων Σχέσεων με το Marketing
Oι Δημόσιες Σχέσεις είναι ένας τομέας που συνεργάζεται με το Marketing αλλά σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται. Το Marketing έχει εμπορικό χαρακτήρα σε αντίθεση με τις Δημόσιες Σχέσεις.
Σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Μarketing – Chartered Institute of Marketing / CIM, Marketing: «είναι η λειτουργία διαχείρισης, που είναι υπεύθυνη για τον προσδιορισμό, την πρόβλεψη και την ικανοποίηση των απαιτήσεων του πελάτη με επικερδή τρόπο». Το Marketing αποτελείται από τις ενέργειες αυτές που προωθούν τα αγαθά και όχι να τα πωλούν. Ανιχνεύει τις ανάγκες των καταναλωτών και προσαρμόζει τα προϊόντα σε αυτές.
Το Marketing είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία (μείγμα marketing) στην οποία περιλαμβάνονται η έρευνα, η τιμολόγηση, η πώληση, η διανομή και οι υπηρεσίες μετά την πώληση.
Στις δραστηριότητες του marketing ανήκουν και οι παρακάτω:
αναγνώριση των αναγκών των πελατών,
εκπόνηση της καλύτερης δυνατόν στρατηγικής για το προϊόν,
εύρεση των σημείων διανομής,
πληροφόρηση των καταναλωτών για τα προϊόντα και πειθώ για αγορά τους,
προσδιορισμός της τιμής πώλησης,
ποιότητα προϊόντων και εξυπηρέτηση μετά την πώληση.
Η ικανοποίηση των αναγκών των πελατών είναι η αναζήτηση του εξελιγμένου marketing.
Οι Δημόσιες Σχέσεις φροντίζουν για την καλή φήμη του οργανισμού, ενώ η εμπορική πτέρυγα ασχολείται με τη χρυσή ζώνη αυτού. Οι Δημόσιες Σχέσεις – Chaumely / Huisman.
Οι Δημόσιες Σχέσεις δημιουργούν το πλαίσιο αυτό, ώστε η κοινή γνώμη να διακρίνει τα προϊόντα και να τα επιλέγει λόγω της καλής φήμης και εικόνας που διαθέτει η εταιρεία στην οποία ανήκουν.
Τα προϊόντα επιλέγονται από τους καταναλωτές μέσα από πολυσύνθετες διαδικασίες που εμπλέκουν την ψυχολογία τους, τις στάσεις και τις τάσεις τους. Οι Δημόσιες Σχέσεις, αφού μελετούν προσεκτικά την κοινή γνώμη, σχεδιάζουν τις ενέργειές τους με τρόπο τέτοιο, ώστε οι καταναλωτές να λαμβάνουν θετικά τα μηνύματα της προωθητικής επικοινωνίας των προϊόντων.
Οι διαφορές των Δημοσίων Σχέσεων με τη Διαφήμιση
Εμπορική διαφήμιση είναι το σύνολο των τεχνικών μέσων με ομαδικό αποτέλεσμα που χρησιμοποιούνται προς όφελος μιας επιχείρησης, ώστε αυτή να αποκτήσει ή να διατηρήσει μια πελατεία.
«Η διαφήμιση παρουσιάζει το πειστικότερο πιθανό μήνυμα πώλησης στους κατάλληλους πιθανούς αγοραστές του προϊόντος ή της υπηρεσίας στην κατώτερη δυνατή τιμή». [Βρετανικό Ινστιτούτο Διαφημιστών, Institute of Practitioners in Advertising /IRΑ].
Η διαφήμιση χρησιμοποιεί πολλές τεχνικές για να παρουσιάσει το πειστικότερο πιθανό μήνυμα πώλησης και περιορίζεται σε ειδικές εργασίες πώλησης και αγοράς. Έχει την ανάγκη συγκεκριμένου χώρου και χρόνου στα μέσα όπου προβάλλεται, ενώ οι Δημόσιες Σχέσεις όχι.
Οι προσπάθειες των επαγγελματιών στη διαφήμιση είναι να μεγιστοποιήσουν την υπεροχή του προϊόντος και να δώσουν με τη δική τους γλώσσα το μήνυμα προς το κατάλληλο κοινό. Η διαφήμιση προβάλλει το προϊόν και αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτό. Το μήνυμά της είναι πάντα γύρω από αυτό για το οποίο έχει δημιουργηθεί. Η διαφήμιση είναι μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του marketing, αλλά δεν μπορεί να είναι στη θέση αυτού. Δύο από τα χαρακτηριστικά της διαφήμισης είναι η χρήση των ΜΜΕ και η προσπάθεια να πειστεί το κοινό να ενεργήσει με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Η διαφήμιση στην ουσία φέρνει σε επαφή τον αγοραστή και το προϊόν.
Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών στον κλάδο της διαφήμισης η σχέση του καταναλωτή με το προϊόν χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα τέσσερα στάδια:
Attention – προσοχή
Interest – ενδιαφέρον
Desire – επιθυμία
Αction – δράση
Η βασική διαφορά ανάμεσα στη διαφήμιση και στις Δημόσιες Σχέσεις έγκειται στην ακρίβεια τη ενημέρωσης. Η διαφήμιση δεν ψεύδεται, αλλά παρουσιάζει την αλήθεια με έναν προσανατολιστικό τρόπο, την κάνει να περάσει ευχάριστα, την ντύνει και την προκαλεί. Το μήνυμα των Δημοσίων Σχέσεων είναι μια αυθεντική ενημέρωση. Η διαφήμιση ωραιοποιεί ή και παραμορφώνει το σήμα της, για να το κάνει ανώτερο, ενώ «Οι Δημόσιες Σχέσεις φανερώνουν την επιχείρηση με το αληθινό της πρόσωπο» [Ηenri Henault – Επίτιμος Πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Διαφήμισης]. Οι Δημόσιες Σχέσεις απευθύνονται στον εσωτερικό – ψυχικό κόσμο των ανθρώπων. Προσδίδουν διαχρονική αξία στα προϊόντα και δημιουργούν μεταξύ αυτών και του κοινού σχέσεις αμοιβαίου συμφέροντος.
«Η διαφήμιση αποβλέπει στην πώληση σε μια δεδομένη περίοδο, υποβάλλοντας την ανάγκη ενός δεδομένου προϊόντος ή μιας υπηρεσίας σε ένα δεδομένο κοινό. Οι Δημόσιες Σχέσεις αποβλέπουν να καθιερώσουν κοινωνικώς μια επιχείρηση ή έναν άλλο κοινωνικό οργανισμό, εδραιώνοντας διαρκώς περισσότερο την καλή του φήμη, δημιουργώντας ευνοϊκή γι’ αυτόν κοινή γνώμη αλλά και προσαρμόζοντας στις απόψεις του κοινού, τις οποίες φροντίζουν να του μεταδίδουν. Οι Δημόσιες Σχέσεις δεν έχουν τέλος, δε σταματούν ποτέ, είναι διαρκείς, διότι δεν αποβλέπουν να πωλήσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν σε μια συγκεκριμένη περίοδο και σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Αποβλέπουν στο να καθιερώσουν κοινωνικώς την επιχείρηση». [Μάνος Παυλίδης]