Δημόσιες Σχέσεις . Ηθική πράξη είναι αυτή που πράττεται απο καθήκον . Ξεκινάμε Καμπάνια ……

csr lies

 

Ως site ξεκινάμε καμπάνια για την αποκατάσταση της Ηθικής των Επιχειρήσεων με τον τίτλο «Εξανθρωπισμός των Επιχειρήσεων¨ προσπαθώντας να ενημερώσουμε τους επαγγελματίες της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων και κάθε ενδιαφερόμενο για την άστοχη τοποθέτηση των στελεχών σε άρθρα τους και δηλώσεις τους για την Εταιρική Kοινωνική Ευθύνη , στελέχη τα οποία βρίσκονται σε πλάνη θεωρώντας την Υπευθυνότητα μπίζνα και όχι Καθήκον , Πρόγραμμα και όχι δομική αρχή της δημιουργίας κάθε επιχείρησης .

Μπορείτε να μας στέλνετε τα άρθρα σας και οποιαδήποτε επισήμανση στο gpappr@gmail.com

———————————————————————————————————————————–

Πολλά στελέχη συνδέουν άμεσα τις Υπεύθυνες πράξεις των επιχειρήσεων τους με την κερδοφορία αυτών ( των επιχειρήσεων ) . Επίσης πως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι στρατηγική επιλογή και ειδικό ( ξεχωριστό ) Πρόγραμμα .

Με άλλα λόγια ομολογούν , εκτιμώ απο αγνωστικισμό , πως όποια ενέργεια Ηθική – Ανθρωπιστική – Αγάπης δεν γίνεται απο Καθήκον γιατί η ίδια η επιχείρηση το θεωρεί Καθήκον της αλλά γιατί είναι μία στρατηγική αύξησης κερδών , καθώς η κοινωνία συγκινείται από τις Υπεύθυνες Επιχειρήσεις και τις επιλέγει .

Η Κοινωνική Ευθύνη σύμφωνα με την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων δεν πρέπει να είναι μέρος του Στρατηγικού σχεδίου και πλάνου επικοινωνίας των επιχειρήσεων με σκοπό την κερδοφορία . Πρέπει να ενυπάρχει στη δομή και τη φιλοσοφία κάθε επιχείρησης , να βρίσκεται μέσα στην «ψυχή» της και να μην αποτελεί πρόσθετο Πρόγραμμα .

Μία Ηθική πράξη σύμφωνα με τον Ιμμάνουελ Κάντ ( φιλόσοφοφος του 17ου αιώνα ) χαρακτηρίζεται ως Ηθική μόνο όταν αυτή πράτεται από καθήκον και όχι από ιδιοτέλεια . Δηλαδή για να χαρακτηρίζεται μία πράξη Ηθική πρέπει να μην υπάρχει όφελος από αυτήν αλλά αυτός ο οποίος την πράττει να θεωρεί ως Καθήκον του αυτό που κάνει .

Μάλιστα ο Ιμμάνουελ Κάντ έδωσε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα :

“ Ενα παιδάκι πηγαίνει σε έναν φούρνο για να αγοράσει ψωμί σύμφωνα με τις οδηγίες των γονιών του . Ο φούρναρης βλέποντας πως μπορεί να ξεγελάσει το παιδί με την ευκαιρία του μικρού της ηλικίας του και να του πεί πως το ψωμί είναι πιο ακριβό από ότι πραγματικά είναι , τελικά αποφασίζει να μην του πεί παρά την κανονική τιμή , από τον φόβο μήπως το παιδί το μεταφέρει στους γονείς του και δημιουργηθεί κακή φήμη για τον ίδιο και την επιχείρηση του στην κοινωνία .Αυτή είναι Ηθική πράξη ή όχι ; Σαφώς και όχι , διότι πράττεται το καλό από συμφέρον , δηλαδή από ιδιοτέλεια , τον φόβο της κακής φήμης .

Αντίθετα ένας άνθρωπος φιλανθρωπεί συνεχώς . Δίνει χρήματα σε φτωχούς και τους βοηθά με κάθε τρόπο . Κάποτε πεθαίνει το πιο αγαπημένο πρόσωπο του ανθρώπου αυτού και οδηγείται σε μαύρες σκέψεις , πως τίποτα πιά δεν έχει νόημα και σκοπό . Όμως παρά την κακή του ψυχολογία , συνεχίζει να φιλανθρωπεί και να βοηθά με κάθε τρόπο τους Ανθρώπους . Αυτή είναι Ηθική πράξη ; ΝΑΙ . είναι μία γνήσια Ηθική πράξη γιατί πράττεται ΌΧΙ από συμφέρον και ιδιοτέλεια αλλά από Καθήκον ».

IMMANEUL KANT . Τα Θεμέλια της Μεταφυσικής των Ηθών – Grundle Gung Zur Metaphysik Der Sitten 1785

 

Άστοχη και εμπορικοκεντρική  φρασεολογία χρησιμοποίησαν οι ειδικοί του εργαστηρίου Μάρκετινγκ ( ALARM ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών . Αναλυτικά :

Απόσπασμα του άρθρου απο την εφημερίδα Ναυτεμπορική :

Η οικολογική συνείδηση του Ελληνα καταναλωτή ενισχύεται, ωστόσο η αναγνωρισιμότητα «πράσινων» εταιρειών και προϊόντων και η ζήτηση γι’ αυτά έχει επηρεαστεί από την οικονομική συγκυρία όπως δείχνει έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ (ALARM) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας (CSE), η οποία παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στην «Τεχνόπολις» με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική».

Η έρευνα με τίτλο «Πράσινο Μάρκετινγκ: Στάσεις, Αντιλήψεις & Συμπεριφορά των Ελλήνων Καταναλωτών», που βασίστηκε σε δείγμα 703 καταναλωτών (και διενεργήθηκε την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2011 – Ιανουαρίου 2012), έδειξε ότι το 28% των ερωτηθέντων αγοράζει προϊόντα τα οποία δίνουν μέρος των εσόδων τους σε ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος.

Το 40% αλλάζει τη μάρκα του προϊόντος για να αγοράσει ένα νέο φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν και το 31% πληρώνει υψηλότερη τιμή για να αγοράσει μια φιλική προς το περιβάλλον μάρκα.

Αχαρακτήριστη η φράση καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών πως :

« Τα θέματα της ΕΚΕ πρέπει να ταιριάζουν με τη μάρκα …..» !!!!!!

δηλαδή εάν π.χ χρειαστεί μία επιχείρηση να στηρίξει ένα νοσοκομείο παίδων , εάν δεν ταιριάζει με τη μάρκα !!!!!! δεν πρέπει να προχωρήσει στη βοήθεια ;;;;;;;

Συνεπώς σκεφτείτε λογικά .

Όταν μία επιχείρηση προσπαθεί να κάνει γνωστές τις καλές της πράξεις , έχει Ιδιοτέλεια και ενδεχομένως δεν τις πιστεύει αλλά τις πράτει από την ανάγκη για αύξηση των κερδών της , μέσω της συναισθηματικής οδού και της συγκινήσεως που εκτιμά πως θα προκαλέσει μέσω των ανακοινώσεων για τις καλές της προθέσεις .

Η επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων αυτό το Αλλάζει γιατί από το βάθος των δεκαετιών όπου προέρχεται πιστεύει βαθιά μέσα στην ψυχή και τη φιλοσοφία της πως κάθε επιχείρηση πρέπει από Καθήκον να είναι κοινωνική και όχι για το κέρδος .

Από Καθήκον πρέπει :

Να υπηρετεί άμεσα , γρήγορα , ειλικρινά με αξιοπιστία και συνέπεια τους πελάτες της , τους συνεργάτες της , την τοπική κοινωνία , τους συμμετόχους της και κάθε ομάδα κοινού με την οποία συνεργάζεται .
Να προσφέρει εκπληκτικά προιόντα και υπηρεσίες .
Να έχει στο εσωτερικό της δημοκρατικές δομές .
Να σέβεται την Ανθρώπινη προσωπικότητα και να τηρεί το νόμο της ισότητας και της δικαιοσύνης μεταξύ των Ανθρώπων .
Να σέβεται τα Ανθρώπινα δικαιώματα .
Να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον αλλά και να πράττει οτιδήποτε με γνώμονα την Αειφόρο Ανάπτυξη .
Να είναι ειλικρινώς κοινωνική , να βοηθά , να συνεισφέρει και να οδηγεί στην πρόοδο την κοινωνία αλλά και τους Ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτήν .
Να είναι Ηθική – Συνεπής – Ειλικρινής – Αξιόπιστη – Διαφανής .
Να κάνει τη ζωή των Ανθώπων καλύτερη , να την βελτιώνει .
Κοινωνική Ευθύνη , είναι :

Ο Ανθρωποκεντρισμός .
Η εξυπηρέτηση .
Το πάθος , η συνεργατικότητα .
Ο μη Ανταγωνισμός .
Η Αγάπη για τον Άνθρωπο .
Η δημοκρατικότητα .
Το Ήθος , η Συνέπεια , η Ειλικρίνεια , η Αξιοπιστία , η Διαφάνεια .
Αλλάζουμε το παλαιό μοντέλο της ψεύτικης , δημιουργημένης , σκηνοθετημένης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης , με λόγους και παρουσιάσεις στις οποίες κυριαρχεί η επίδειξη των καλών πράξεων αλλά από πίσω δεν κρύβεται τίποτε άλλο παρά μόνο το κέρδος .

Φέρνουμε το καινούργιο στην επικοινωνία , την Αλήθεια , τις Συζητήσεις , τις Σχέσεις , την Αξιοπιστία τη Διαφάνεια και την Εμπιστοσύνη μέσα στις επιχειρήσεις γιατί μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι , παράγουν εξαιρετικά προιόντα και υπηρεσίες και αυτό δημιουργεί ευτυχία στις κοινωνίες .

Οι άνθρωποι υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις που είναι ειλικρινείς , αληθινές , αυτές που Αλλάζουν τον κόσμο .

Αλλάζουμε το παλιό , κακό μοντέλο διοίκησης , του ψεύδους , της απόκρυψης και μυστικότητας , των κακών υπηρεσιών και της απάνθρωπης εξυπηρέτησης που βεβαίως δεν είναι εξυπηρέτηση αλλά έλλειψη σεβασμού .

Δεν έχουμε να δώσουμε κάποιον κατάλογο εξυπηρέτησης ή Κανόνες Κοινωνικής Ευθύνης γιατί αυτές οι ενέργειες πρέπει να «βγαίνουν» από την ψυχή των Ανθρώπων .

Ερχόμαστε όμως να τους οδηγήσουμε στο να αγαπούν τον άνθρωπο και να προσφέρουν τα πάντα σε αυτόν μέσα από τις υπηρεσίες τους και τα προιόντα τους .

Θέλουμε να οδηγήσουμε τις επιχειρήσεις να εμπνεύσουν τους Ανθρώπους τους ώστε να κάνουν τον κόσμο Καλύτερο .

Αυτή είναι η Κοινωνική Ευθύνη .

Γιώργος Ι. Παπατριανταφύλλου .

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου ,

είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 καιΕταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ , εποπτείας της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων . Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές gpappr@gmail.com

Διδάσκει στην εταιρεία Kariera http://www.kariera.gr μέλος του διεθνούς δικτύου Career Builderwww.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των Kariera Business Seminarshttp://bit.ly/Mtu0AS ( Δίπλωμα στις Δημόσιες Σχέσεις ) και http://bit.ly/MttPFW ( Σεμινάριο Δημόσιες Σχέσεις ) καιhttp://bit.ly/RXEjtE ( Σεμινάριο Διοργάνωση Εκδηλώσεων ) , από το 1999 .

Επικοινωνήστε μαζί μου :

Mobile Phone Number : 6974313052

E-mail : gpappr@gmail.com

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s