Το Θέμα της Ημέρας . Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων στην κρίση της AirFastTickets .

speaker addresses an audience in a political campaign

Εδώ και λίγα 24ωρα μία σοβαρή κρίση πλήτει την πολλά υποσχόμενη εταιρεία AirFastTickets .

Δημοσιεύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό πλήτουν το προφίλ της και την εικόνα της και την απειλούν με πολύ δυσάρεστες εξελίξεις .

Πως θα πρέπει να λειτουργήσει ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας ;

 

 1. Τίθεται σε άμεση εφαρμογή το πρόγραμμα των Δημοσίων Σχέσεων , Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων ( Crisis Communication Mangement ) .
 2. Πραγματοποιείται άμεσα Συνέντευξη Τύπου, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα θέματα και να περιοριστεί το φαινόμενο της φημολογίας των σχολίων και ειδήσεων , τα οποία δημιουργούν μία εικόνα μη ελέγχου της κατάστασης .
 3. Ο Εκπρόσωπος στη Συνέντυξη Τύπου θα πρέπει να είναι Ηθικός – Ειλικρινής – Αξιόπιστος – Διαφανής . Να μην αποκρύψει την αλήθεια και να δείξει ενσυναίσθηση για το πως αισθάνεται η κοινή γνώμη , οι προμηθευτές και όλες οι ομάδες επικοινωνίας και συνεργασίας με την AirFastTickets .
 4. Πρόγραμμα Media Relations , Ανάπτυξης Σχέσεων με τα Μέσα Ενημέρωσης ώστε με face to face συναντήσεις και Συναντήσεις Τύπου να εξηγηθούν και σε προσωπικό επίπεδο οι εξελίξεις .
 5. Λεπτομερής καταγραφή των δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο και στα έντυπα , ώστε να αποκαθίσταται έγκαιρα και έγκυρα η πραγματική εξέλιξη πρίν οι φημολογίες δημιουργήσουν αρνητική εικόνα .
 6. Ο Spokesperson θα πρέπει να συνομιλά συνεχώς με τους ανθρώπους των Μέσων Ενημέρωσης και να παραχωρεί συνεντεύξεις , ώστε να δίνει συνεχώς πληροφόρηση η οποία δεν θα αλλοιώνεται ούτε και θα αμφισβητείται καθώς προέρχεται απο έγκυρα πηγή , τη ίδια την εταιρεία  .
 7. Πρόγραμμα Ανάπτυξης Σχέσεων με όλες τις ομάδες επικοινωνίας και συνεργασίας .Με τους πελάτες της εταιρείας , με τους προμηθευτές , τους συνεργάτες εντός και εκτος Ελλάδος , τους μεσάζοντες και όλους όσους έχουν εμπλοκή επαγγελματική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής .
 8. Πρέπει να δοθεί σαφής ενημέρωση με Ειλικρίνεια και να μην γίνει απόκρυψη κανενός στοιχείου . Με τον τρόπο αυτόν η εταιρεία θα ανακτήσει την Αξιοπιστία της η οποία βυθίζεται ώρα με την ώρα .
 9. Απο το γραφείο τύπου θα πρέπει να δοθούν άμεσα στοιχεία με την πορεία της εταιρείας και την ιστορία της  ( storytelling ) .
 10. Να συγγραφούν κείμενα λίγων λέξεων τα οποία με σαφήνεια και στρατηγική θα εξηγούν απλά και κατανοητά τι ακριβώς έχει συμβεί – ποιά η θέση της εταιρείας και ποιό είναι το στρατηγικό της πλάνο για έξοδο απο αυτή την κρίση .
 11. Τα κείμενα αυτά ( άρθρα ) θα πρέπει να δημοσιευθούν μέσω όλων των καναλιών και μέσων επικοινωνίας της εταιρείας – Facebook – Twitter και βέβαια την ιστοσελίδα της .
 12. Φωτογραφίες και Video της εταιρείας θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε επικοινωνία της . Το υλικό αυτό θα καταδεικνύει την αξιοπιστία της μέσω των δράσεων της .Το κανάλι στο You Tube θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο .
 13. SEO – Search Engine Optimization , τεχνική βελτιστοποίησης σελίδων με στρατηγική την προβολή με λέξεις κλειδιά των ορθών και καλά – αξιόπιστα ενημερωμένων άρθρων .
 14. Ειδική γραμμή εξυπηρέτησης και ενημέρωσης πελατών στην οποία θα απαντούν στελέχη εκπαιδευμένα στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων , ώστε να εξηγούν στους πελάτες τι ακριβώς έχει συμβεί και να τους καθησυχάζουν .
 15. Ανακοίνωση – διάγγελμα απο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ο οποίος πρέπει να επιδείξει πως ελέγχει πλήρως την κατάσταση και την εξέλιξη αυτής και πως διαθέτει Plan B.

Στη συνέχεια και μόλις η κρίση φτάσει σε ένα στρατηγικά επιδιωκόμενο αποτέλεσμα θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα πλάνο Re- Branding και αναζωογόνησης της εικόνας της AirFastTickets , το οποίο θα καλύπτει όλους τους τομείς της εταιρείας και αφού προηγηθεί ποιοτική επιχειρησιακή και ποιοτική έρευνα κοινού .

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .

 

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 και Εταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ , εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων , Πολιτισμού και Αθλητισμού . Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές gpappr@gmail.com

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου ,

διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων , στην εταιρεία Kariera http://www.kariera.gr μέλος του διεθνούς δικτύου Career Builder http://www.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των Kariera Business Seminars , από το 1999 .Σεμινάρια μας http://goo.gl/b4SIA

Πραγματοποιεί Διαλέξεις και Ομιλίες σε κάθε τύπου και μεγέθους Οργανισμούς , Επιμελητήρια και Επιχειρήσεις , σε κάθε πόλη στην Ελλάδα και την Κύπρο .

Επικοινωνήστε μαζί του στο gpappr@gmail.com και τηλεφωνικά στο 6974313052 .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s