Δελτίου Τύπου , τα 6 ερωτήματα στα οποία απαντά .

Δελτίο Τύπου papatriantafillou

 

Μάθετε τα Πάντα για το Δελτίο Τύπου στα Σεμινάρια μας ( δείτε εδώ  http://goo.gl/b4SIA )

Το Δελτίο Τύπου, απαντά στα έξι ερωτήματα :
Ποιός – Τι – Πού – Πότε – Πως – Γιατί .

Όταν συντάσετε Δελτίο Τύπου , θα πρέπει να απαντήσετε στο ερώτημα ΓΙΑΤΙ ; στέλνετε Δελτίο Τύπου .

 • Μην κουράζετε τους δημοσιογράφους με συνεχείς αποστολές Δελτίων Τύπου .
 • Το Δ/Τ πρέπει πάντα να προσφέρει είδηση . Δελτίο Τύπου χωρίς είδηση , δεν είναι Δ/ Τ .
 • ΠΡΟΣΟΧΗ ! όταν η εταιρεία σας έχει εκδήλωση , μέσω του Δελτίου Τύπου. ΔΕΝ προσκαλείτε το κοινό αλλά ενημερώνετε τους δημοσιογράφους γαι την είδηση αυτής της εκδήλωσης π,χ τι θα ανακοινωθεί στην εκδήλωση .
 • Το Δελτίο Τύπου,  απαντά στα έξι ερωτήματα :

Ποιός – Τι – Πού – Πότε – Πως – Γιατί .

 • Πρέπει να είναι σύντομο και σαφέστατο .
 • Μην δημιουργεί ερωτηματικά .
 • Να είναι ουσιώδες .

Οδηγίες :

 • Καλύτερες ημέρες για αποστολή Δελτίο Τύπου είναι η Τρίτη , η Τετάρτη και η Πέμπτη . Όχι Δευτέρα και Παρασκευή , λόγω του ότι τη Δευέαρα υπάρχει βαριά ψυχολογία , ενώ αντίθετα την Παρασκευή η διάθεση είναι πολύ χαλαρή .
 • Κατάλληλες ώρες από 00 – 18.00 λόγω του ότι είναι οι κυρίως ώρες στις οποίες οι δημοσιογράφοι επιλέγουν θέματα και αρθρογραφούν .
 • Όταν ακολουθεί λέξη από Κ ή από Π ή από Τ και τα γράμματα από σύνθεση αυτών Ψ και Ξ τότε το άρθρο που προηγείται παίρνει ν .
 • Όταν γράφετε στο Δελτίο Τύπου ή και σε πρόσκληση την ώρα 12.00 το μεσημέρι , αυτό γράφεται ως 12.00 μ και όχι 12.00 μμ ή 12.00 πμ καθώς η 12.00 είναι το μοναδικό λεπτό της ημέρας το οποίο είναι πάνω στη μεσημβρία άρα δεν είναι ούτε πρό ούτε μετά .
 • Στην πρώτη παράγραφο όταν απαντήσετε στα έξι ερωτήματα , υπογραμμίστε αυτή την παράγραφο . Είναι μήνυμα πρό τους δημοσιογράφους πως εάν επιλέξουν να δημοσιεύσουν το ΔελτίοΤύπου μας πρέπει τα υπογραμμισμένα κομμάτια να τα βάλουν μη αλλάζοντας τα .

Πρότυπο Δελτίου Τύπου – Φόρμα :

ΛΟΓΟΤΥΠΟ

 

                                                   

 

 

                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

 

 

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων                                                                    ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Υπεύθυνος :

Τηλ.:

Kιν. :

Email :

 

 

 

ΤΙΤΛΟΣ Δ/Τ . 

 

…………………………………………………………………

………………………………………………………………. (Ποιός – Τι – Πού – Πότε – Πως – Γιατί ) .

 

 

 

Λίγα λόγια για

 

………………………………………………. 

 

 

 

 

 

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε , σας παρακαλώ επικοινωνήστε με τον ………. στο …………….

 

Extra  Αναλύσεις :

 

Το Δελτίο Τύπου είναι ένα συγκεκριμένο κείμενο απο το οποίο πάντα , διοχετεύεται  είδηση .

Την ευθύνη για το σχεδιασμό και τη σύνταξη του Δελτίου Τύπου έχει ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων .

Στο πάνω μέρος της σελίδας θα πρέπει να υπάρχει η φράση ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ , ώστε να είναι γνωστή η ταυτότητα του κειμένου που ακολουθεί και να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις ( για παράδειγμα πως δεν πρόκειται για πρόσκληση ή για κάποιας άλλης μορφής έγγραφο ) .

Τίτλος : Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων ,επιλέγει τίτλο ο οποίος να τραβά αμέσως την προσοχή και να παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους συντάκτες που γίνονται αποδέκτες .Ο τίτλος πρέπει να είναι μέχρι οκτώ λέξεις . Να είναι σαφής και όχι γενικός .

Πρώτη Παράγραφος – Lead : Το Δελτίο Τύπου , στην πρώτη φράση θα πρέπει να απαντά στις ερωτήσεις :

Ποιός ; – Τι ; – Πού ; – Πότε; – Γιατί ; – Πως ;

Τα ερωτήματα αυτά όχι απαραίτητα με τη συγκεκριμένη σειρά αλλά με τρόπο τέτοιον ώστε να παράγεται σωστή συντακτική – νοηματική και εννοιολογική απόδοση .

Λίγα Λόγια : Η φράση αυτή είναι ακριβώς κάτω από την πρώτη παράγραφο . Ακολουθούν στοιχεία ιστορικά , τα οποία συνοδεύουν την είδηση . Η σκοπιμότητα της παραγράφου ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ είναι να αυξήσει το ενδιαφέρον των συντακτών για την είδηση την οποία προσφέρει το Δελτίο Τύπου .

Υπογράμμιση : Την πρώτη παράγραφο στην οποία έχουμε απαντήσει στα 6 βασικά ερωτήματα , την υπογραμμίζουμε στέλνοντας το μήνυμα στο δημοσιογράφο πως εάν επιλέξει να τοποθετήσει το Δελτίο Τύπου , όπου υπάρχουν υπογραμμίσεις ,οι φράσεις αυτές θα μπούν αυτούσιες χωρίς την παραμικρή αλλαγή .

Εμπάργκο : Η λέξη εμπάργκο τοποθετείτε πρίν τον τίτλο όταν ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις , επιθυμεί να ανακοινωθεί ή δημοσιευθεί το Δελτίο Τύπου , μετά απο μία συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα . Μάλιστα αυτά τα στοιχεία ακολουθούν μετά από τη λέξη Εμπάργκο .

Πληροφορίες : Το Δελτίο Τύπου , κλείνει με τη φράση : Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον κο……κα ……στον τηλεφωνικό αριθμό ……….

Ο επαγγελματίας στις Δημόσιες Σχέσεις του οποίου το ονοματεπώνυμο αναγράφεται πρέπει να είναι εξαιρετικά καλά ενημερωμένος για το θέμα και τις λεπτομέρειες του Δελτίου Τύπου , ώστε όταν επικοινωνήσουν μαζί του Δημοσιογράφοι να απαντήσει σε κάθε ερώτηση τους .

Ποσότητα : Το Δελτίο Τύπου όπως καλά γνωρίζει ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις , δεν πρέπει να είναι φλύαρο . Ο μισός χώρος μίας Α4 σελίδας είναι αρκετός για να δώσει την είδηση .

Σκοπός : Το Δελτίο Τύπου προσφέρει πάντα και μόνο Είδηση . Δεν είναι πρόσκληση ή όποιας άλλης μορφής έγγραφο .

Ανακοίνωση Τύπου : Είναι ένα ακόμα «εργαλείο» στις Δημόσιες Σχέσεις . Πρόκειται για  Δελτίο Τύπου για το οποίο ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις , αγοράζει χώρο και χρόνο ώστε αυτό να τοποθετηθεί οπωσδήποτε . Είναι στην ουσία «πληρωμένο» Δελτίο Τύπου , όταν ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις δεν ρισκάρει την επιλογή του δημοσιογράφου κατά κύριο λόγο σε περιπτώσεις κρίσεων – πρόγραμμα των Δημοσίων Σχέσεων Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων .

Απαγορευμένη Φράση : ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΘΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ . Δεν παρακαλείται ποτέ και κανένας να πράξει το καθήκον του . Εάν το Δελτίο Τύπου είναι καλά γραμμένο , προσφέρει είδηση και έχει ενδιαφέρον για τον δημοσιογράφο τότε αυτός θα το δημοσιεύσει . Όταν δεν δημοσιεύονται τα Δελτία Τύπου σας μην τα βάζετε ποτέ με τους δημοσιογράφους αλλά μελετήστε τι δεν κάνετε σωστά .

Αποστολή : Δημιουργήστε βάσεις δεδομένων με τα e-mail των δημοσιογράφων ανά κατηγορία θέματος ρεπορτάζ .Στέλνετε Δελτία Τύπου,  Τρίτη – Τετάρτη ( κυρίως ) και Πέμπτη . Προτιμήστε τις ώρες 14.00 – 19.00 .Πλέον στην εποχή μας αποφύγετε την αποστολή με Fax . Στις ομαδικές αποστολές τοποθετήστε τα e-mail στην ένδειξη BCC – Κρυφή Κοινοποίηση , ώστε να λαμβάνει ο κάθε δημοσιογράφος το mail σας ατομικά μη βλέποντας όλους τους υπόλοιπους παραλήπτες .

Πρακτικές Συμβουλές :

 • Ο τίτλος και το ξεκίνημα των παραγράφων προσπαθήστε με κάθε τρόπο να είναι ενδιαφέροντα και σημαντικά .
 • Στην πρώτη παράγραφο να λέτε όλη την ιστορία της είδησης την οποία διοχετεύει το δελτίο τύπου . Μην αφήνετε ποτέ στοιχεία για τη συνέχεια του δελτίου . Αν αυτό δεν αρέσει από την αρχή κανένας δημοσιογράφος δεν πάει στη συνέχεια .
 • Μην ξεχνάτε ποτέ να σκέφτεστε τι είναι σημαντικό σαν είδηση για τον δημοσιογράφο και το κοινό του .Τι θα ήθελαν να γράψετε στην ιστορία του δελτίου τύπου σας .
 • Γράφετε πάντα το δελτίο τύπου όπως θα θέλατε να δημοσιευθεί αλλά στη λογική του δημοσιογράφου που απευθύνεται . Αν πετύχετε αυτό τον συνδυασμό ο δημοσιογράφος δεν έχει κανέναν λόγο να μην το βάλει όπως το στέλνετε .
 • Είναι βασικό προσόν οι φράσεις να είναι μικρές και ουσιαστικές . Γράφετε μικρά δελτία τύπου .Μην ξεχνάτε πως αυτά μεταφέρουν είδηση ΜΟΝΟ .
 • Να γράφετε χρησιμοποιώντας απλές και κατανοητές λέξεις . Μην γράφετε λογοτεχνικά , το  δελτίο τύπου .
 • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε λέξεις που προσδιορίζουν την είδηση σας .Π.χ ….η εταιρεία μας είναι χορηγός σε ένα φανταστικό γεγονός …… Αντιθέτως , περιγράψτε αυτό το γεγονός με τέτοιον τρόπο που να συμπεράνει  ο δημοσιογράφος πως είναι φανταστικό ……
 • Χρησιμοποιήστε φράσεις και λέξεις που να δίνουν εικόνες .
 • Μην χρησιμοποιείτε λέξεις τις οποίες μπορεί να μην καταλαβαίνει ο δημοσιογράφος .
 • Βεβαιωθείτε πως το δελτίο σας είναι απόλυτα κατανοητό .
 • Μην στέλνετε σε ολα τα Μέσα Ενημέρωσης ακριβώς το ίδιο Δελτίο Τύπου. Εάν το προσαρμόζετε , χωρίς να αλλοιώνετα η είδηση θα δείτε τον αρχικό σας στόχο για τον αριθμό των εντύπων που θα δημοσιεύσουν το δελτίο να αυξάνεται .

Παλαιότερα άρθρα μας για το Δελτίο Τύπου :

http://goo.gl/gVwhk

http://goo.gl/KDht9

http://goo.gl/53f6Y

http://goo.gl/2RURY

http://goo.gl/bGiHKG

http://goo.gl/Dzs4N

http://goo.gl/mZDBy

http://goo.gl/sXG0Ej

Γιώργος Παπατριανταφύλλου gpappr@gmail.com

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 και Εταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα  ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ , εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων , Πολιτισμού και Αθλητισμού  . Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές  gpappr@gmail.com

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου ,

διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων , στην εταιρεία Kariera www.kariera.gr  μέλος του διεθνούς  δικτύου Career Builder www.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των  Kariera Business Seminars , από το 1999 .Σεμινάρια μας http://goo.gl/b4SIA

Είναι ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Σύμβουλος Επικοινωνίας στην Kiss Α.Ε στην οποία ανήκει ο ραδιοφωνικός σταθμός Kiss Fmκαθώς επίσης παρουσιάζει και καθημερινά εκπομπή στον Kiss Fm 13:00 – 16:00 .

Πραγματοποιεί Διαλέξεις και Ομιλίες σε κάθε τύπου και μεγέθους Οργανισμούς , Επιμελητήρια και Επιχειρήσεις , σε κάθε πόλη στην Ελλάδα και την Κύπρο .

Επικοινωνήστε μαζί του στο : gpappr@gmail.com   και τηλεφωνικά στο 6974313052

 

 

Learn all about the Press Release in our seminars (see here http://goo.gl/b4SIA)

 

When shall draw up a press release, you must answer the question WHY? send press release.

 

Do not overwhelm journalists continuous-mail newsletters.

The D / T should always offer news. Press Release no news, no D / T.

CAUTION! when your company has an event through press releases. NOT invite the public but tell reporters Domestic news of this event e.g. what will be announced at the event.

The press release, responded to six questions:

Who – What – Where – When – How – Why.

 

It should be short and clear.

Do not raise doubts.

Be substantial.

Directions:

 

Best days to send press release is Tuesday, Wednesday and Thursday. No Monday and Friday, because the Defeara is heavy psychology, while Friday the mood is very relaxed.

Appropriate hours of 14.00 – 18.00 because it is mainly the hours in which journalists and columnists select themes.

When word followed by K or P or M and the composition of these letters Y and O, then the article gets precedes n.

When you write the press release or an invitation to 12.00, it is written as 12.00 m and not 24:00 or 12.00 as 12.00 is the only minute of the day which is on the noon so there is neither before nor after.

In the first paragraph when you answer the six questions underline this point. It’s message before journalists that if they choose to publish our DeltioTypou should the underlined parts to put non-changing.

Standard Press Release – Form:

 

LOGO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRESS RELEASE

 

 

 

 

 

 

 

Department of Public Relations FOR PUBLICATION

 

Contact:

 

Tel .:

 

Mob. :

 

Email:

 

 

 

 

 

 

 

TITLE W / T.

 

 

 

…………………………………………………………………

 

………………………………………………………………. (Who – What – Where – When – How – Why).

 

 

 

 

 

 

 

Few words about

 

 

 

……………………………………………….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For any information you need, please contact ………. …………… to.

 

 

 

Extra Analysis:

 

 

 

The press release is a specific document from which everything passed news.

 

The responsibility for the design and drafting of the press release is the Director of Public Relations.

 

At the top of the page there should be the words PRESS RELEASE in order to know the identity of the text that follows and to avoid misunderstandings (for example that this is not an invitation or any other document format).

 

Title: Director of Public Relations, selects a title to draw attention immediately and be of interest to editors accepted .The title should be up to eight words. Be clear and not general.

 

First Paragraph – Lead: The press release, the first sentence should answer the questions:

 

Who? – What? – Where? – When? – Why? – How?

 

The questions are not necessarily in this order, but in such a manner as to produce correct syntactic – semantic and conceptual performance.

 

About Us: This phrase is just below the first paragraph. Here historical data, which accompany the news. The feasibility of paragraph FEW WORDS is to increase the interest of the authors of the news which has the press release.

 

Underline: The first paragraph in which we answer the six key questions to emphasize sending the message to the journalist that if you choose to post the press release, which are underlined, these phrases will come in as such without any change.

 

Embargo: The word embargo place before the title when the Consultant in Public Relations, would be announced or published the press release, after a specific date and time. Indeed these figures preceded by the word embargo.

 

Information: This press release closes with the words: For more information please contact Mr. …… Mrs. …… ……… telephone number.

 

The professional in Public Relations whose name appear to be extremely well informed on the subject and details of the press release, so when contact of Journalists to answer any questions.

 

Quantity: This press release as well known to the Consultant in Public Relations should not be wordy. Half an A4 page space is sufficient to give the news.

 

Purpose: This press release has always and only Event. It is not an invitation or any other document format.

 

Press Release: It is another «tool» in Public Relations. This Press Release for which the Consultant in Public Relations, buys time and space so that it fitted anyway. It is in essence «paid» Press Release, when the Consultant in Public Relations not gamble option journalist primarily in crises – Programme of Public Relations Communication Crisis Management.

 

Forbidden Phrase: PLEASE FOR PUBLICATION. There never asked anyone to do his duty. If your press release is well written, and offers news of interest to the journalist then he will publish. When not published your press releases do not ever put the reporters but please review what you do correctly.

 

Mission: Create databases with e-mail per class journalists topic reportage .Stelnete Press, Tuesday – Wednesday (mainly) and Thursday. Prefer the hours 14.00 – 19.00 .Pleon nowadays avoid sending a Fax. In place bulk mail e-mail to sign BCC – Bcc to take every journalist in your personal mail not seeing all the other recipients.

 

Practical Tips:

 

The title and the start of paragraphs try in every way to be interesting and important.

In the first paragraph to tell the whole story of the news channel that the press release. Never leave items on the action sheet. If you do not like the principle of no journalist go then.

Never forget to think about what is important as a news reporter and the audience .What would like to write the story of your press release.

Always write the press release as you wish to be published but reasonable journalist addressed. If you hit this combination, the journalist has no reason not to put it as the send.

It’s basic skill phrases to be small and meaningful. Small write press releases .Min forget that these carry news ONLY.

To write using simple and understandable words. Do not write literature, the press release.

Avoid using words that define the news you .P.ch … the company is sponsoring a fantastic event …… Instead, describe this fact in such a way as to conclude that the reporter is fantastic ……

Use words and phrases that give images.

Do not use words that can not understand the reporter.

Make sure your newsletter is completely understood.

Do not send in all media exactly the same press release. If customizing without alloioneta news will see your original target for the number of forms that will publish the newsletter growing.

Older articles about this press release:

 

http://goo.gl/gVwhk

 

http://goo.gl/KDht9

 

http://goo.gl/53f6Y

 

http://goo.gl/2RURY

 

http://goo.gl/bGiHKG

 

http://goo.gl/Dzs4N

 

http://goo.gl/mZDBy

 

http://goo.gl/sXG0Ej

 

George Papatriantafyllou gpappr@gmail.com

 

George Papatriantafyllou.

 

George Papatriantafyllou is the author of books, programs Stamoulis Public Relations and Corporate Image 2008 ed. Stamoulis 2011 Board member EEDSA (Greek Public Relations / scientific association of Public Relations in Greece) and a certified trainer from EKEPIS supervision the Ministry of Education, Culture and Sport. He teaches Public Relations and Business Administration in business executives and students gpappr@gmail.com

 

George Papatriantafyllou,

 

teaches Public Relations and Business Management, the company Kariera http://www.kariera.gr member of the international network Career Builder http://www.careerbuilder.com which provides high quality education to business executives worldwide and widely helps executives to develop their career. George Papatriantafyllou is in Kariera Business Seminars, since 1999 .Seminaria our http://goo.gl/b4SIA

 

He is the Director of Public Relations and Communications Consultant at Kiss SA which owns the radio station Kiss Fmkathos also presents a daily show on Kiss Fm 13:00 – 16:00.

 

Makes Lectures and Speeches on each type and size of organizations, Chambers of Commerce and Business, in every city in Greece and Cyprus.

 

Contact him at: gpappr@gmail.com and by phone at 6974313052

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s