Δημόσιες Σχέσεις : Η συμβολή της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων στην πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας και κάθε χώρας .

Happy pr employees

Άρθρο του καθηγητή και συγγραφέα , Γιώργου Παπατριανταφύλλου .

 • Το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα έχει μία αξιοθαύμαστη πορεία και λαμπρή Ιστορία .
 • Το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα η ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων ) ιδρύθηκε το 1965 απο εξαίρετους επιστήμονες και πρωτίστως Αξιοπρεπέστατους Ανθρώπους – επαγγελματίες .
 • Πρωτεργάτης ήταν ο Μάνος Παυλίδης επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΕΔΣ .

 • Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο της I.P.R.A ( International Public Relations Association ) . Στην Αθήνα υπογράφηκε ο Κώδικας των Αθηνών , ο λαμπρός Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων , ο οποίος παραμένει σε απόλυτη Ισχύ και εφαρμόζεται απο όλα τα επιστημονικά σωματεία και τους επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Παραμένει ως ένα μνημιώδες έργο Πολιτισμού – Ανθρωπισμού και Επαγγελματισμού .
 • Την ΕΕΔΣ εκόσμισαν με την παρουσία τους λαμπροί άνθρωποι του πνεύματος , της επιστήμης , του πανεπιστημιακού χώρου και του επαγγέλματος των Δημοσίων Σχέσεων : Γιάννης Λαβέτζης – Διονύσης Μαγκλιβέρας – Θαλής Κουτούπης – Μάρθα Θεοδώρου – Ευάγγελος Σόρογκας – Αλέξανδρος Μπορομπόκας – Δημήτρης Φερούσης – Νάνσυ Παπαλεξανδρή – Δημήτρης Λυμπερόπουλος – Ρίτα Μαλικούτη – Μαρσέλ Γιοέλ – Σωτήρης Τζούμας – Ελευθερία Αρναούτογλου – Νίκος Κόνσολας – Κώστας Μαγνήσαλης και τόσοι άλλοι .
 • Ο Μάνος Παυλίδης επί σειρά ετών διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της IPRA ( International Public Relations Asssociation ) ενώ το 1973 εξελέγη Πρόεδρος αυτής , θητεία του η οποία έληξε το 1976 .

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ :

 • Η επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων είναι η μοναδική επιστήμη της επικοινωνίας με Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας τον Κώδικα των Αθηνών .
 • Η ιστορική διαδρομή των Δημοσίων Σχέσεων ξεκινά το 1903 .

Εκπαίδευση :

Στις πιό κάτω Ευρωπαικές χώρες δίδονται τίτλοι σπουδών στις Δημόσιες Σχέσεις , αναγνωρισμένοι απο το κρατικό τους εκπαιδευτικό σύστημα .

 • Τσεχία .

 • Ισπανία .

 • Γερμανία .

 • Ιταλία .

 • Αγγλία .

 • Σκωτία .

 • Σουηδία .

 • Ελβετία .

Ενδεικτικά :

 • Herriot – Watt University Edimburg

 • Swiss German University – Geemany

 • University of Leipzing Germany

 • Lund University – Sweden

Οι Απόφοιτοι των Σχολών Δημοσίων Σχέσεων :

 • Είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες της Επικοινωνίας .
 • Έχουν διεισδύσει σους κλάδους της Κοινωνιολογίας και της Ψυχολογίας .
 • Αναπτύσουν κάθε επικοινωνιακό σχεδιασμό , στρατηγικά και βασιζόμενοι στις θεμελιώδεις αξίες αυτής της επιστήμης δηλαδή του Ήθους – της Συνέπειας – της Αξιοπιστίας – της Ειλικρίνειας και της Διαφάνειας .
 • Καταργώντας αυτές τις σχολές αυτομάτως στερείται απο τις Ελληνικές και όχι μόνο επιχειρήσεις τη δυνατότητα  να «οικοδομούνται» αυτές πάνω σε πρότυπα Ηθικής και Αξιών τα οποία μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μόνο οι εξειδικευμένοι ειδικοί σύμβουλοι των Δημοσίων Σχέσεων .
 • Ειδικά απο τώρα και για τις επόμενες δεκαετίες όπου η Ελλάδα επιχειρεί με μία νέα αντίληψη , μία άλλη λογική Αξιών – Συνέπειας – Εμπιστοσύνης .
 • Οι Επιχειρήσεις έχουν απόλυτη ανάγκη να είναι απο εδώ και πέρα , απόλυτα Ηθικές – Αξιόπιστες – Συνεπείς και να δημιουργούν κλίμα Εμπιστοσύνης να εφαρμόζουν δηλαδή όλες τις δομικές αρχές της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων .

Γιατί οι Απόφοιτοι των Δημοσίων Σχέσεων είναι μία Γενιά Απαραίτητη στη Νέα Κοινωνία :

 • Γιατί εκπαιδεύονται πρακτικά , στο να παράγουν δημοσιότητα και να δημιουργούν μία Ειλικρινή Εικόνα για την επιχείρηση .
 • Γιατί μελετούν και διεισδύουν στην επιστήμη των Κοινωνικών Δομών ώστε να κατανοούν τις αλλαγές στην κοινωνία και να δημιουργούν Σχέσεις Ανθρωποκεντρικές .
 • Γιατί σπουδάζουν στους τομείς αυτούς ακριβώς που πρέπει να επιτευχθούν οι σημαντικότερες τομές και Αλλαγές . Στην άμεση – γρήγορη – ειλικρινή ενημέρωση και επικοινωνία , στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης , στη δημιουργία Αξιών σε κάθε επιχείρηση .
 • Γιατί η γενιά αυτή των φοιτητών των Δημοσίων Σχέσεων θα έρθει να αλλάξει στις επιχειρήσεις την Ανηθικότητα , την Ανιλεικρίνεια , την Ασυνέπεια , την Αδιαφάνεια , την Αναξιοπιστία .
 • Η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη για Ηθική Επικοινωνία , την οποία μπορούν να προσφέρουν οι Απόφοιτοι Επαγγελματίες των τμημάτων Δημοσίων Σχέσεων .
 • Ας αφήσουμε τη νέα γενιά των επιστημόνων της επικοινωνίας να πράξει το καθήκον της . Αυτά τα παιδιά έχουν όραμα και πάθος για να αλλάξουν τις αστοχίες των προηγούμενων δεκαετιών στην επικοινωνιακή δομή των επιχειρήσεων .
 • Μπορούν γιατί εκπαιδεύτηκαν και σκέπτονται με έναν διαφορετικό τρόπο βασιζόμενο στις αξίες του Ήθους , της Αξιοπιστίας , της Ειλικρίνειας , της Συνέπειας , της Διαφάνειας .
 • Μπορούν γιατί βιώνουν την αναποτελεσματικότητα της άκρατου και αδυσώπητου πολέμου μεταξύ των επιχειρήσεων που οδήγησε σε πτώχευση τις αγορές και η επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων απο τη δημιουργία της μέχρι και αυτή την ώρα αγωνίζεται για να επικρατούν οι αξίες στις επιχειρήσεις .
 • Μέχρι σήμερα όμως οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να δούν τις συνέπειες της Ανηθικότητας , της Ασυνέπειας , της Αδιαφάνειας , της Ανιλεικρίνειας .
 • Τώρα όμως το βλέπεουν .
 • Διαπιστώνουν πως η μόνη οδός είναι η Ανάπτυξη των Σχέσεων μεταξύ των Ανθρώπων .
 • Οι αγορές είναι συζητήσεις – εμπειρίες – σχέσεις .
 • Επιλέγουμε – αγαπάμε – αγοράζουμε απο τις επιχειρήσεις με τις οποίες έχουμε σχέσεις .
 • Σχέσεις Εμπιστοσύνης τις οποίες οικοδομεί η επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και οι επαγγελματίες αυτής .

Η Κοινωνική Ευθύνη σύμφωνα με την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων δεν πρέπει να είναι μέρος του Στρατηγικού σχεδίου και πλάνου επικοινωνίας των επιχειρήσεων με σκοπό την κερδοφορία . Πρέπει να ενυπάρχει στη δομή και τη φιλοσοφία κάθε επιχείρησης , να βρίσκεται μέσα στην «ψυχή» της και να μην αποτελεί πρόσθετο Πρόγραμμα .

Μία Ηθική πράξη σύμφωνα με τον Ιμμάνουελ Κάντ ( φιλόσοφοφος του 17ου αιώνα ) χαρακτηρίζεται ως Ηθική μόνο όταν αυτή πράττεται από καθήκον και όχι από ιδιοτέλεια . Δηλαδή για να χαρακτηρίζεται μία πράξη Ηθική πρέπει να μην υπάρχει όφελος από αυτήν αλλά αυτός ο οποίος την πράττει να θεωρεί ως Καθήκον του αυτό που κάνει .

 

ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ .
Άρθρο 1.
Ο επαγγελματίας των
Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί ώστε , να συμβάλλει στην πραγμάτωση των ηθικών και πνευματικών προυποθέσεων που επιτρέπουν στον άνθρωπο να αναπτύσσει την προσωπικότητα του και να απολαμβάνει τα απαράγραπτα δικαιώματα του που αναγνωρίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Άρθρο 2.
Ο Επαγγελματίας των
Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί ώστε να καθιερώνει επικοινωνιακά πρότυπα και διαύλους επικοινωνίας , ώστε ενθαρρύνοντας την ελεύθερη ροή των ουσιωδών πληροφοριών , να καθιστά κάθε μέλος της κοινωνικής ομάδας ενημερωμένο και να του παρέχει τη συνειδητοποίηση της προσωπικής του συμμετοχής και ευθύνης αλλά και της αλληλεγγυότητας του πρός τα άλλα μέλη .


Άρθρο 3.
Ο Επαγγελματίας των
Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί να συμπεριφέρεται πάντα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες , με τρόπο που να καταξιώνεται της εμπιστοσύνης εκείνων με τους οποίους έρχεται σε επαφή.


Άρθρο 4 .
Ο Επαγγελματίας των
Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί ώστε να λαμβάνει υπόψη του , ότι επειδή η φύση του επαγγέλματος του αναφέρεται στο κοινό , η επαγγελματική του συμπεριφορά – συχνά και ιδιωτική – αντανακλάται στον τρόπο που κρίνεται το επάγγελμα στο σύνολο του.


Άρθρο 5.
Ο Επαγγελματίας των
Δημοσίων Σχέσεων , είναι υποχρεωμένος , να τηρεί κατά την άσκηση του επαγγέλματος του, τις αρχές και τους ηθικούς κανόνες της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Άρθρο 6.
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων , είναι υποχρεωμένος , να σέβεται και να περιφρουρεί την αξιοπιστία της ανθρώπινης προσωπικότητας και να αναγνωρίζει σε κάθε άτομο το δικαίωμα να διαμορφώνει μόνο του την προσωπική του κρίση.
Άρθρο 7.
Ο επαγγελματίας των
Δημοσίων Σχέσεων είναι υποχρεωμένος να καθιερώνει τις ηθικές , πνευματικές και ψυχολογικές συνθήκες για ειλικρινή διάλογο και να αναγνωρίζει το δικαίωμα των συμμετεχόντων να θέτουν το θέμα τους και να εκφράζουν τις απόψεις τους.


Άρθρο 8 .
Ο Επαγγελματίας των
Δημοσίων Σχέσεων είναι υποχρεωμένος , να ενεργεί σε όλες τις περιπτώσεις με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα και των δύο συμμετοχόντων μερών : του Οργανισμού πρός τον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του και του άμεσα ενδιαφερομένου κοινού.


Άρθρο 9 .
Ο Επαγγελματίας των
Δημοσίων Σχέσεων είναι υποχρεωμένος , να τηρεί τις υποσχέσεις και υποχρεώσεις του , οι οποίες πρέπει να διατυπώνονται πάντοτε με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνείας και να ενεργεί νομότυπα και με ακεραιότητα σε όλες τις περιπτώσεις , έτσι ώστε να διατηρεί την εμπιστοσύνη των πελατών ή των εργοδοτών του παρελθόντων ή παρόντων , καθώς και όλων των ομάδων κοινού που αφορούν οι ενέργειες του .


Άρθρο 10 .
Ο Επαγγελματίας των
Δημοσίων Σχέσεων , πρέπει να αρνείται να υποτάσσει την αλήθεια σε άλλες επιταγές .


Άρθρο 11 .
Ο Επαγγελματίας των
Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να αρνείται , να μεταδίδει πληροφορίες που δεν βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και διαπιστωμένα γεγονότα.


Άρθρο 12 .
Ο Επαγγελματίας των
Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να αρνείται να δεσμεύεται ή να παίρνει μέρος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που προσβάλλει την ηθική , την τιμή ή την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης προσωπικότητας.


Άρθρο 13 .
Ο επαγγελματίας των
Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να αρνείται να χρησιμοποιεί σκόπιμα μεθόδους ή τεχνικές με σκοπό τη δημιουργία ασύνειδων κινήτρων , τα οποία στερούν το άτομο από την ελεύθερη κρίση του και συνεπώς από την ευθύνη των πράξεων του .

Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι απαραίτητη προυπόθεση της οικοδόμησης ενός Νέου , αποτελεσματικού Εκπαιδευτικού Συστήματος .

Γεώργιος Παπατριανταφύλλου .

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 και Εταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα  )  Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές  gpappr@gmail.com

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου ,

διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων , στην εταιρεία Kariera www.kariera.gr  μέλος του διεθνούς  δικτύου Career Builder www.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των  Kariera Business Seminars  , από το 1999 .Σεμινάρια μας http://goo.gl/b4SIA

Dear Minister y / y Arvanitopoulou.

I urge you, as you reconsider your decision on the removal of two TEI of Kefalonia in Public Relations and Kastoria.

We substantiate the request me.

The profession of public relations in Greece has been a remarkable progress and brilliant history.
The scientific association of Public Relations in Greece AEIF (Greek Public Relations Society) was founded in 1965 by highly respectable scientists and foremost people – professionals.
Manos was the leader Pavlidis for many years president of the AEIF.
In 1965 in Athens held the World Conference of IPRA (International Public Relations Association). In Athens signed the Code of Athens, the brilliant Code of Ethics for Public Relations, which remains in full force and effect from all the scientific associations and professionals Public Relations Worldwide. Remains as a work mnimiodes Culture – Humanism and Professionalism.
The AEIF ekosmisan their presence brilliant intellectuals, science, academia and profession of Public Relations: John Lavetzis – Dionysis Magkliveras – Thales Koutoupis – Martha Theodorou – Evangelos Sorogas – Alexander Borompokas – Dimitris Feroussis – Nancy Papalexandri – Dimitri Lyberopoulos – Rita Malikouti – Marcel Yoel – Sotiris Tzoumas – Freedom Arnaoutoglou – Nick Console – Kostas Magnisali and many others.
Manos Pavlidis for many years served as Secretary General and Vice President of IPRA (International Public Relations Asssociation) and in 1973 was elected President of this term that ended in 1976.

PUBLIC RELATIONS:

The Science of Public Relations is the only science communication with the Code of Ethics Code of Athens.
The story begins in Public Relations in 1903.

Education:

In most European countries are given below Diplomas in Public Relations, recognized by their state education system.

Czech Republic.
Spain.
Germany.
Italy.
England.
Scotland.
Sweden.
Switzerland.

Examples include:

London College of Communication, University of the Arts London
Birmingham City University
London Metropolitan University
Edge Hill University

Staffordshire University Sports Public Relations and Journalism BA (Hons) (PP25)
University of Greenwich

Herriot – Watt University Edimburg
Swiss German University – Geemany
University of Leipzing Germany
Lund University – Sweden

Graduates of Schools of Public Affairs:
Are specialized communication sciences.
Sousse have infiltrated branches of Sociology and Psychology.
Develop any communication design, strategic and based on the fundamental values ​​of this science namely Ethos – Consistency – reliability – of openness and transparency.
Breaking these schools automatically deprived from the Greek, and not only businesses to «built» these standards on ethics and values ​​that can design and implement only the specialized consultants of Public Relations.
Especially since now and for decades to come when Greece tries a new concept, another logic Exchange – Consistency – Confidence.
Businesses are in dire need to be from now on, absolutely Ethical – Reliable – Consistent and build confidence to apply that all the structural principles of the science of Public Relations.
Why Alumni Public Relations is a New Generation Essential Society:
Why educated minutes to generate publicity and create an honest picture for the company.
Why study and penetrate the science of social structures to understand the changes in society and to build relationships anthropocentric.
Why study in these areas exactly where to achieve major cuts and changes. In direct – fast – update and honest communication, build trust, create securities in any business.
Why this generation of students of Public Relations will come to change companies immorality, the Anileikrineia, inconsistency, opacity, unreliable.

Mr. Minister,

Greece has an absolute requirement for Ethics Contact, which can offer Alumni Professionals Public Relations Department.
Let the new generation of communication scholars to do the job. These guys have a vision and passion to change the failures of past decades in communicating business structure.
Because they were educated and think in a different way based on the values ​​of ethics, of Reliability, honesty, consistency, transparency.
Why can experience the rampant inefficiency and merciless war between companies that led to bankruptcy purchases and Science of Public Relations since its creation until this time struggling to prevailing values ​​in business.
So far, the companies could not see the consequences of immorality, of inconsistency, the opacity of Anileikrineias.
But now the vlepeoun.
Noticing that the only path is the development of relations between people.
Markets are conversations – experience – relationships.
Choose – love it – buy from companies with whom we have relationships.
Trusting relationship which builds the science of Public Relations practitioners thereof.

The Social Responsibility according to the science of public relations should not be part of the strategic plan and business communication to profitability. Must be inherent in the structure and philosophy of each company, be located within the «soul» and not an additional program.
A moral act according to Immanuel Kant (filosofofos 17th century) is characterized as moral only when it does so out of duty rather than selfishness. Ie to characterize a transaction Ethics should be no benefit from it, but he who does the duty to consider the one that does.

CODE OF ATHENS.
Article 1.
The PR professional should try that, to contribute to the realization of the moral and spiritual conditions that allow man to develop his personality and to enjoy the inalienable rights recognized by the Universal Declaration of Human Rights.

Article 2.
The Professional Public Relations should try to establish communication standards and channels of communication, so encouraging the free flow of essential information, making each member of the social group to date and giving him the realization of his personal involvement and responsibility but also allilengyotitas towards other members.

Article 3.
The Professional Public Relations should try to behave always and under all circumstances, in a way that honors the trust of those with whom it comes into contact.

Article 4.
The Professional Public Relations should try to take into account that because the nature of the profession mentioned in public, professional behavior – often private – reflected in the way the profession is as a whole.

Article 5.
The Professional Public Relations, is obliged to observe in practice, the principles and precepts of the Universal Declaration of Human Rights.

Article 6.
The Professional Public Relations, is obliged to respect and safeguard the reliability of the human personality and gives every person the right to shape its own personal judgment.

Article 7.
The PR professional is required to establish the moral, spiritual and psychological conditions for genuine dialogue and recognize the right of participants to raise the issue and express their views.

Article 8.
The Professional Public Relations is obliged to act in all circumstances in a way that takes account of the interests of participants of both parties: the organization to which it provides its services and directly relevant public.

Article 9.
The Professional Public Relations is obliged to keep its promises and obligations, which must always be expressed in a way that leaves no room for misinterpretation and to act lawfully and with integrity in all situations, so as to maintain customer loyalty or employers past or present, and all groups affected by the common actions.

Article 10.
The Professional Public Relations, should refuse to subordinate the truth to other requirements.

Article 11.
The Professional Public Relations should refuse to impart information that is not based on evidence and established facts.

Article 12.
The Professional Public Relations should refuse to be bound or take part in any activity that undermines the morality, honor or dignity of the human person.

Article 13.
The PR professional should deliberately refuses to use methods or techniques to create unconscious motives, which deprive the person of his judgment and therefore the responsibility of his actions.

Public relations is a prerequisite of building a new, efficient educational system.

George Papatriantafyllou.
George Papatriantafyllou is the author of the books, a public relations and Stamoulis 2008 Company Profile Edition Stamoulis 2011 Board member AEIF (Greek Company Public Relations / scientific association of Public Relations in Greece) teaches Public Relations and Business executives businesses and students gpappr@gmail.com
George Papatriantafyllou,
teaches Public Relations and Business Administration, the company Kariera http://www.kariera.gr member of the international network Career Builder http://www.careerbuilder.com which provides advanced training to business executives worldwide and generally helps executives to develop their career. George Papatriantafyllou is in Kariera Business Seminars, since 1999. http://goo.gl/b4SIA our Seminars

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s