Η Παρεξήγηση των Δημοσίων Σχέσεων . Δημόσιες Σχέσεις δεν είναι οι καλησπέρες και η υποδοχή .

IMG_5912 2

Άρθρο του Γιώργου Παπατριανταφύλλου .

Μεταξύ πολλών δήθεν επαγγελματιών των Δημοσίων Σχέσεων κυκλοφορεί η πεποίθηση πως  η επιστήμη αυτή η οποία αποκτά επαγγελματική υπόσταση το 1903 και ακαδημαική το 1922 , οι Δημόσιες Σχέσεις είναι οι γνωριμίες και οι «καλησπέρες» σε νυχτερινά κέντρα και εκδηλώσεις , τοποθέτηση άκρως υποτιμητική για την επιστήμη την οποία θεμελίωσαν επαγγελματίες υψηλού επιστημονικού και ηθικού επιπέδου .

 

Το 1903 ο Άιβη Λή  https://en.wikipedia.org/wiki/Ivy_Lee  επινόησε την επαγγελματική εφαρμογή των Δημοσίων Σχέσεων με όραμα : Τον Εξανθρωπισμό των Επιχειρήσεων , σχεδιάζοντας προγράμματα τα οποία θα αφαιρούσαν τις εταιρικές απάτες και θα μετέτρεπαν τις κακές πρακτικές των επιχειρήσεων σε θετικές αναπτύσσοντας σχέσεις με τους ανθρώπους απο καθήκον και όχι απο ιδιοτέλεια δηλαδή κάθε επιχείρηση οφείλει να είναι Ανθρώπινη γιατί απευθύνεται σε Ανθρώπους και οι αξίες είναι η ύψιστη ένδειξη του Ανθρωπισμού και όχι να προσθέτουμε μηχανικά αξίες  γιατί αυτό «πουλάει» .

 

Απο το 1912 έως το 1922 όπου και απέκτησε έδρα Δημοσίων Σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ο Έντουαρντ Μπερνάις  https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Bernays  ( ανηψιός του πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόυντ ) , έθεσε τις ακαδημαικές και επιστημονικές βάσεις των Δημοσίων Σχέσεων ενώ το 1919 ανακοίνωσε πως την επιστήμη την οποία θεμελιώνει και είναι εφαρμοσμένη επιστήμη της Κοινωνιολογίας και της Ψυχολογίας ονομάζει Συμβουλές Δημοσίων Σχέσεων . Τα προγράμματα επικοινωνίας τα οποία δημιούργησε και απέδειξε την αποτελεσματικότητα τους με πολλαπλά πειράματα , στην εποχή μας χρησιμοποιούνται απο όλες τις εφαρμογές της επικοινωνίας . Στο βιβλίο του Crystallizing Public Opinion απο το 1921 , ο Μπερνάις εισάγει – αναλύει και τεκμηριώνει τα προγράμματα : Της Εξυπηρέτησης Πελατών – Branding – Δημοσιότητας ( είναι ο εμπνευστής του Δελτίου Τύπου , του όρου του Opinion Leader ) – Εταιρικής Ευθύνης – Διαχείρισης Κρίσεων και άλλα πολλά – αναλυτικά η ιστορία των Δημοσίων Σχέσεων απο τη δράση του Edward Bernays , εδώ http://goo.gl/9u98Zo

 

Το 1960 ιδρύεται η Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα με πρωτεργάτη τον Μάνο Παυλίδη και μαζί του μία ομάδα επιστημόνων της επικοινωνίας όπως : Λαβέτζης – Φερούσης – Γιοέλ – Μαγνήσαλης – Μπορομπόκας – Κουτούπης – Κακαβελάκης – Μαγκλιβέρας  και άλλα λαμπρά στελέχη . Ο «πατριάρχης»  (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) http://www.ipra.org  από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα – τα πάντα για την Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , εδώ http://goo.gl/rDvklR

Την ΕΕΔΣ εκόσμισαν με την παρουσία τους λαμπροί άνθρωποι του πνεύματος , της επιστήμης , του πανεπιστημιακού χώρου και του επαγγέλματος των Δημοσίων Σχέσεων : Γιάννης Λαβέτζης – Διονύσης Μαγκλιβέρας – Θαλής Κουτούπης – Μάρθα Θεοδώρου – Ευάγγελος Σόρογκας – Στέλιος Ζαραφόπουλος – Περικλής Λύτρας – Γιώργος Σλαβούνης – Νίκος Λυμπέρης – Αλέξανδρος Μπορομπόκας – Δημήτρης Φερούσης – Νάνσυ Παπαλεξανδρή – Δημήτρης Λυμπερόπουλος – Ρίτα Μαλικούτη – Μαρσέλ Γιοέλ – Σωτήρης Τζούμας –Γιώργος Παπαδάκης – Ελευθερία Αρναούτογλου – Νίκος Κόνσολας – Κώστας Μαγνήσαλης – Κέλλυ Κόλλια – Σίσσυ Νίκα – Θοδωρής Βαρβίας – Γιάννης Βαμβακάρης – Αντωνία Μαλούχου  – Μίλτος Λιδωρίκης – Πρόδρομος Γιαννάς – Γιάννης Βαλασίδης – Δημήτρης Κακαβελάκης και τόσοι άλλοι .

Το 1965 πραγματοποιείται στην Αθήνα το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA  International Public Relations Association www.ipra.org  κατά τη διάρκεια του οποίου συγγράφεται και υπογράφεται ο Κώδικας των Αθηνών ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων ο οποίος εφαρμόζεται και ασπάζεται μέχρι και σήμερα απο όλα τα σωματεία και τους επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων σε όλο τον κόσμο – αναλυτικά όλα τα άρθρα και ο Κώδικας των Αθηνών εδώ http://goo.gl/a7kZ6w

 

 • Οι Δημόσιες Σχέσεις  είναι εφαρμοσμένη επιστήμη της Κοινωνιολογίας και της Ψυχολογίας .
 • Βασίζονται στην Ανάπτυξη Σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων με τις επιχειρήσεις και μεταξύ των επιχειρήσεων με τρόπο επιστημονικό .
 • Ακολουθούν επιστημονική μεθολογία με έρευνα – ανάλυση – εκτέλεση μέσα σε πλαίσιο συγκεκριμένων δράσεων και εφαρμογών .
 • Διαμορφώνουν την αληθινή εικόνα των επιχειρήσεων .
 • Εφαρμόζουν στην πράξη τις αξίες του Ήθους , της Αξιοιστίας , της Συνέπειας , της Ειλικρίνειας , της Διαφάνειας .
 • Η επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων διέπεται απο τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας τον Κώδικα των Αθηνών .

Στις Βρυξέλλες δραστηριοποιούνται χιλιάδες επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων στο πρόγραμμα Lobbying – Άσκηση Πίεσης αναπτύσσοντας σχέσεις με τα νομοθετικά όργανα πετυχαίνοντας οφέλη για τις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται .

 

Παγκοσμίως οι επιχειρήσεις εμπιστεύονται τη φήμη και την εικόνα τους σε ειδικούς επαγγελματίες – επιστήμονες των Δημοσίων Σχέσεων .

 

Τα προγράμματα των Δημοσίων Σχέσεων αφηγούνται την πραγματική ιστορία των επιχειρήσεων και τις οδηγούν στη λειτουργία τους μέσα σε πλαίσιο αξιών  .

 

Οι Δημόσιες Σχέσεις δεν είναι υποδοχή και γνωριμίες και αντίστοιχες πεποιθήσεις προέρχοντα μόνο απο κακούς επαγγελματίες χωρίς γνώσεις και διείσδυση  στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων ενώ παράλληλα κακοποιούν και παραποιούν την επιστήμη απο την οποία προήλθαν όλες οι σύγχρονες εφαρμογές της επικοινωνίας και η οποία όμως διατηρεί ειδικά στη χώρα μας μία αρνητική εικόνα .

 

 • Οι Δημόσιες Σχέσεις   δεν είναι Marketing και δεν ταυτίζονται με το Marketing . Συνεργάζονται οι δύο τομείς αλλά δεν υπάγονται στο ίδιο τμήμα . Είναι ξεχωριστές διευθύνσεις στο οργανόγραμμα κάθε επιχείρησης .
 • Οι Δημόσιες Σχέσεις   δεν είναι διαφήμιση πόσο μάλλον δεν είναι δωρεάν διαφήμιση όπως πολλοί δήθεν επαγγελματίες οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων αναφέρουν στους πελάτες τους για να τους προσελκύσουν χρησιμοποιώντας φτηνά κόλπα , όπως η διεστρέβλωση της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων .
 • Οι Δημόσιες Σχέσεις    επικοινωνούν τα μηνύματα τους μέσω δημοσιότητας , χωρίς να αγοράζουν χώρο και χρόνο στα μέσα ενημέρωσης αλλά διοχετεύοντας μέσω των «εργαλείων» των Δημοσίων Σχέσεων ( δελτίο τύπου – ανακοίνωση τύπου – άρθρο – συνέντευξη τύπου – συνάντηση τύπου ) είδηση σχετικά με τη δράση της επιχείρησης στα μέσα ενημέρωσης .
 • Οι Δημόσιες Σχέσεις    δεν είναι παραπληροφόρηση ούτε ψέματα . Αναφέρουν πάντα και μόνο την αλήθεια σχετικά με την εικόνα , τα πεπραγμένα , το σχεδιασμό κα τις δράσεις της επιχείρησης ή του φυσικού προσώπου .

ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.

 • Το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων, αποτελεί λειτουργία αμφίδρομης επικοινωνίας, αποσκοπεί στην προγραμματισμένη διατήρηση ή δημιουργία σωστής εικόνας στο κοινό, για μια ομάδα ή άτομο, προκειμένου να πετύχει την ανάπτυξη της επικοινωνίας και των σχέσεων τους, σε βάση αμοιβαίου συμφέροντος.

ΕΕΔΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 • Η οργανωμένη και συνεχής προσπάθεια θεμελίωσης και διατήρησης καλής θέλησης και αμοιβαίας κατανόησης, ανάμεσα σε μία επιχείρηση και το κοινό της.

INSTITUTE OF PUBLIC RELATIONS-IPR

 • Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι μία λειτουργία κατευθύνσεως με χαρακτήρα σταθερό και οργανωμένο, που με αυτήν μία επιχείρηση ή ένας οργανισμός δημόσιος ή ιδιωτικός, προσπαθεί να επιτύχει και να διατηρήσει την κατανόηση, τη συμπάθεια και τη συνδρομή  όλων εκείνων με τους οποίους σχετίζεται ή πρόκειται να σχετιστεί.

International Public Relations Association.1959.

Λεπτομέρειες για το τι είναι και πως προσεγγίζεται απο επιστήμονες παγκοσμίως η επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων , εδώ  http://goo.gl/oDFF8s

Γεώργιος Ι. Παπατριανταφύλλου

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 και Εταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα  )  Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές  gpappr@gmail.com

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου ,

διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων , στην εταιρεία Kariera www.kariera.gr  μέλος του διεθνούς  δικτύου Career Builder www.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των  Kariera Business Seminars  , από το 1999 .Σεμινάρια μας http://goo.gl/b4SIA

 

Γεώργιος Ι. Παπατριανταφύλλου

Ειδικός Επικοινωνιολόγος – Coach – Trainer

Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων κ’

Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού

Μέλος του Δ/Σ της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων

Συγγραφέας των Βιβλίων Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων / Εταιρική Εικόνα

 

E-mail :gpappr@gmail.com

E-mail :gpappr@icloud.com

Ε- mail info@minobi.gr

 

———————————————————————————————————————————————

Article by George Papatriantafyllou.

 

Among many supposedly professional PR belief circulating that science that which obtains professional status in 1903 and academic 1922, the Public Relations are acquaintances and «good evenings» at nightclubs and events, placing highly derogatory as for science which they founded a high scientific and moral level professionals.

 

 

 

In 1903 Alan Li https://en.wikipedia.org/wiki/Ivy_Lee invented the professional application of the Public Relations vision: the humanization of Business, designing programs that would remove the corporate fraud and would turn the bad business practices in developing positive relationships with people of duty and not from selfishness that every company should be directed to Human because People and values ​​are the highest indication of Humanism and not to add mechanical values ​​because it «sells».

 

 

 

From 1912 to 1922 where he gained office of Public Relations at New York University Edward Bernais https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Bernays (nephew of the father of psychoanalysis Sigmund Freud), laid the academic and scientific bases Public Relations and in 1919 announced that the science which underpins and is applied science Sociology and Psychology named PR Tips. The communication programs that created and proved their effectiveness in multiple experiments, nowadays used by all the communications applications. In his book Crystallizing Public Opinion from 1921, Bernais introduces – analyzing and documenting programs: Customer Service – Branding – Publicity (it is the initiator of the press release, the term of Opinion Leader) – Corporate Responsibility – Crisis Management and more – detail the history of public relations from the activity of Edward Bernays, here http://goo.gl/9u98Zo

 

 

 

In 1960 he founded the Greek Company Public Relations scientific association of Public Relations in Greece spearheaded Manos Pavlidis and with him a team of science communication as: Lavetzis – bearing – Yoel – Magnisalis – Borompokas – Koutoupis – Kakavelakis – Magliveras other excellent staff . The «patriarch» (initiator) Public Relations in Greece, Manos Pavlidis was president of IPRA (International Public Relations Association) http://www.ipra.org from 1973 to 1976, and in 1964 was elected to the position of Secretary – everything about Greek Society for Public Relations, here http://goo.gl/rDvklR

 

The EEDSA ekosmisan with their presence brilliant intellectuals, science, academia and the profession of Public Relations Yiannis Lavetzis – Dionysis Magliveras – Thales Koutoupis – Martha Theodorou – Evangelos Sorogas – Stelios Zarafopoulos – Pericles Lytras – George Slavounis – Nikos Lymperis – Alexander Borompokas – Dimitris bearing – Nancy Papalexandri – Dimitris Liberopoulos – Rita Malikoutis – Marcel Yoel – Sotiris Tzoumas -Giorgos Papadakis – Freedom Arnaoutoglou – Nikos Konsolas – Kostas Magnisalis – Kelly Kollias – Sissy Nika – Theodore Varvias – John Vamvakaris – Antonia Malouhou – Miltos Lidorikis – Giannas Baptist – John Valasidis – Dimitris Kakavelakis so many others.

 

In 1965 takes place in Athens in World Congress of IPRA International Public Relations Association http://www.ipra.org during which it is written and signed the Code of Athens the Code of Ethics and Conduct of Public Affairs who applies espouses to this day by all associations and practitioners of public relations in the world – detail all Articles and the Code of Athens here http://goo.gl/a7kZ6w

 

 

 

The PR is applied science Sociology and Psychology.

Based Development Relations between people with businesses and between businesses in a way scientific.

Here Scientific Methodology of research – analysis – execution within the framework of specific actions and applications.

They form a true picture of business.

Apply in practice the values ​​of Ethos, the Axioistias, consistency, honesty, Transparency.

The science of Public Relations governed by the Code of Ethics Code of Athens.

In Brussels thousand active practitioners of Public Relations program Lobbying – Lobbying developing relationships with legislators achieving benefits for companies they cooperate with.

 

 

 

Worldwide enterprises trust the reputation and image in practitioners – Scientists from the Public Relations.

 

 

 

The programs of public relations tell the real story of business and lead them to function within a framework of values.

 

 

 

The Public Relations is not welcome and acquaintances and corresponding beliefs come only from bad professional without knowledge and penetration in the science of public relations while abuse and misrepresent the science from which came all modern communication applications, which however special reserves in the country our negative image.

 

 

 

The Public Relations and Marketing is not the same as the Marketing. Together the two areas but do not fall in the same department. It is separate addresses the organizational structure of each company.

The Public Relations is how advertising is probably not as many free advertising supposedly professionals who identify themselves as practitioners of public relations said their clients to attract them using cheap tricks like diestrevlosi science of Public Relations.

The Public Relations communicate their messages through publicity, without buying time and space in the media, but by passing through the «tools» of public relations (press release – press release – Article – press conference – type meeting) news about its activities business media.

The Public Relations is misinformed or lying. They say everything and nothing but the truth about the image, the activities, designing Ms. actions of the company or natural person.

DEFINITIONS OF PUBLIC RELATIONS.

 

The profession of Public Relations is a two-way communication function aims to scheduled maintenance or creation right image to the public, to a group or individual in order to achieve the development of communication and their relations, based on mutual interest.

EEDSA – GREEK COMPANY PUBLIC RELATIONS

 

The organized and sustained effort foundation and maintain goodwill and mutual understanding between a company and its audience.

INSTITUTE OF PUBLIC RELATIONS-IPR

 

The Public Relations is one-way function with character stable and organized, as it makes an enterprise or organization public or private, is trying to achieve and maintain understanding, sympathy and the assistance of all those with whom it is associated or to be associated.

International Public Relations Association.1959.

 

Details about what is and how it is accessed by scientists worldwide science of Public Relations here http://goo.gl/oDFF8s

 

George I. Papatriantafyllou

 

George Papatriantafyllou is the Author of books, Public Relations Programs versions Stamoulis 2008 Company Profile ed. Stamoulis 2011 board member EEDSA (Greek Company Public Relations / scientific association of Public Relations in Greece) teaches Public Relations and Business Administration executives businesses and gpappr@gmail.com students

 

George Papatriantafyllou,

 

He teaches Public Relations and Business Administration in Kariera company http://www.kariera.gr member of the international network Career Builder http://www.careerbuilder.com which provides high-level training to business executives worldwide, and more broadly helps executives to develop their career. George Papatriantafyllou is in Kariera Business Seminars, since 1999 our .Seminaria http://goo.gl/b4SIA

 

 

 

George I. Papatriantafyllou

 

Special communicators – Coach – Trainer

 

Professor of Business Administration Mr. ‘

 

Human Resource Development

 

Member of D / S of Greek Company Public Relations

 

Author Books Public Relations Programs / Corporate Image

 

 

 

E-mail: gpappr@gmail.com

 

E-mail: gpappr@icloud.com

 

E- mail: info@minobi.gr

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s