Οι Δημόσιες Σχέσεις στην Ελληνική πραγματικότητα .

 

Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι εφαρμοσμένη επιστήμη των επιστημών της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας .

Διδάσκεται σε όλα τα προηγμένα εκπαιδευτκά συστήματα σε πανεπιστημιακό επίπεδο .

Στην Ελλάδα , έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες ώστε να εισαχθεί η επιστήμη ως αυτόνομο τμήμα σε πανεπιστημιακό ίδρυμα αλλά και να θεσμοθετηθεί το επάγγελμα του συμβούλου Δημοσίων Σχέσεων αλλά το κράτος δια των λειτουργών του οι οποίοι διαθέτουν ελάχιστες και λανθασμένες πληροφορίες για την επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων , δεν έχουν δώσει καμμία συνέχεια παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις .

Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι η επιστήμη της ανάπτυξης σχέσεων μέσω αξιακού συστήματος , ανθρωποκεντρικής και κοινωνικής δομής .

Ο σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων μελετά με ερευνητικά εργαλεία και σχεδιάζει στρατηγικά , προγράματα Δημοσίων Σχέσεων επωφελή για τον οργανισμό , τους αθρώπους και το κοινωνικό σύνολο .

Επαγγελματίες οι οποίοι δεν γνωρίζουν καθόλου την επιστημονική υπόσταση των Δημοσίων Σχέσεων , πιστεύουν πως ( μεταφράζοντας πιστά την ορολογία Public Relations )  οι Δημόσιες Σχέσεις , είναι γνωριμίες , γλυκανάλατοι τρόποι , δωρεάν διαφήμιση και μαγικά τρύκ αντικατάστασης της αλήθειας .

Όλοι οι παραπάνω προσδιορισμοί για τις  Δημόσιες Σχέσεις είναι ψευδείς και προέρχονται απο ασχέτους και ακαλλιέργητους δήθεν επαγγελματίες .

Οι Δημόσιες Σχέσεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ούτε γνωριμίες , ούτε υποδοχή στα νυχτερινά κέντρα .

Περιφερόμενοι σε μέσα ενημέρωσης χαμηλής στάθμης και χαμηλού επιπέδου , αυτοπροσδιορίζονται ως επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων , χωρίς να μπορούν όχι απλά να εξηγήσουν τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις αλλά και χωρίς ευρύτερα να μπορούν να μιλήσουν ορθά , συντακτικά και ετυμολογικά .

Κανείς εξ ‘ αυτών δεν είναι επαγγελματίας – επιστήμων των Δημοσίων Σχέσεων εάν δεν είναι μέλος του επιστημονικού μας σωματείου , της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων .

Οι Δημόσιες Σχέσεις  είναι μία θαυμάσια – συναρπαστική και ακριβής επιστήμη η οποία δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης – ειλικρίνειας – αξιοπιστίας – διαφάνειας και ήθους .

Απορρίπτουμε κάθε «περιθωριακό μεσσίτη» της επικοινωνίας , ο οποίος αναφέρει πως ασχολείται με τις Δημόσιες Σχέσεις , ενώ παράλληλα το μόνο στο οποίο έχει αναπτύξει δεξιότητες είναι στις λίστες επωνύμων προβαίνει σε ανεγκέφαλου σχεδιασμού πάρτυ – και πάσης φύσεως αστείες ακδηλώσεις με κύριο γνώμονα , να «ακουστεί» ο πελάτης του .Αυτές οι πρακτικές δεν ανήκουν στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και τις καταδικάζουμε απερίφραστα 

 

Γεώργιος Παπατριανταφύλλλου

Επικοινωνιολόγος 

Συγγραφέας των βιβλίων «Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων » και «Εταιρική Εικόνα»

Μέλος του προεδρείου του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s