Η Ψυχολογία της Εργασίας .

 

Μπορώ να πηγαίνω στον εργασιακό μου χώρο και να αισθάνομαι καλά ;

Βεβαίως και όχι μόνο είναι εφικτό αλλά και απαραίτητη προυπόθεση της καλής ψυχικής και σωματικής υγείας .

Αρκετές ασθένειες έχουν τη βάση τους στο εργασιακό άγχος , στην καθημερινή φθορά στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια της εργασίας μας αλλά και εκτός αυτής σκεπτόμενοι όμως αυτήν , στις συζητήσεις μας , τις αναζητήσεις μας και στις σκέψεις μας .

Αποβάλλετε το πνεύμα ανταγωνισμού , εντός και εκτός εργασιακού χώρου . Το ανταγωνιστικό μοντέλο ανήκει στο παρελθόν αλλά ακόμα και σε αυτό προκάλεσε μεγάλη καταστροφή στον οικονομικο-κοινωνικό ιστό . Μην βλέπετε ανταγωνιστικά τις άλλες επιχειρήσεις . Εντός αυτών υπάρχουν άνθρωποι – εργαζόμενοι όπως και εμείς με όνειρα , οικογένεια , στόχους .Σημασία δεν έχει να καταστρέψουμε μία άλλη επιχείρηση αρπάζοντας της μερίδιο αγοράς αλλά να εργαζόμαστε ώστε να παράγουμε υπηρεσίες και προιόντα με αξία για τους ανθρώπους .

Εντός του εργασιακού χώρου θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να κατανοούμε τους συναδέλφους μας , να αντιλαμβανόμαστε στο μέτρο του εφικτού πως σκέφτονται , ποιά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν . Χαμογελάστε και ξεχάστε κάθε προηγούμενες σκέψεις οι οποίες μπορεί να σας οδηγούσαν σε σύγκρουση με αυτούς .Η συνεχής ένταση μας δημιουργεί αναστάτωση με όλα τα ψυχο-παθολογικά επόμενα .

Ας προσπαθήσουμε να έχουμε στο επίκεντρο κάθε εργασίας μας το καλό των ανθρώπων . Πως βοηθάμε ανθρώπους , πως λύνουμε προβλήματα τους , πως είμαστε χρήσιμοι σε αυτούς . Η εργασία δεν πρέπει να είναι κερδοκεντρική αλλά ανθρωποκεντρική . Σαφώς και κάθε επιχείρηση για να υπάρχει θα πρέπει να έχει κέρδη αλλά αυτά πρέπει να έρχονται με σεβασμό και ποιότητα απέναντι στους ανθρώπους .

Μην προσερχόμαστε με αρνητικές σκέψεις στον εργασιακό μας χώρο . Οι θετικές σκέψεις πως όλα θα πάνε καλά θα μας βοηθήσει να διατηρούμε τον οργανισμό μας σε μία μόνιμη καλή κατάσταση , να λειτουργεί ομαλά και κατά συνέπεια να αισθανόμαστε καλά και ευχάριστα .

Ας δούμε ευχάριστα τη εργασία μας σκεπτόμενοι πως η δική μας εργασία είναι προσφορά στο κοινωνικό σύνολο , έστω και για έναν μόνο άνθρωπο , συνεπώς δεν είναι χάσιμο χρόνου ή μία απλή διεκπαιρέωση .

Ας χαμογελάσουμε , ας χρησιμοποιήσουμε θετικές λέξεις και ας δώσουμε θετικές λύσεις με τους συναδέλφους και με τους συνεργάτες μας .

Μην βλέπουμε με αρνητισμό μία άστοχη πράξη ενός συναδέλφου μας .

Δεν πρέπει να συγκρουόμαστε με τους σνεργάτες μας ( πελάτες -προμηθευτές …) είναι αρκετά επιβαρυντικό για τον οργανισμό μας .

Στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων , το ειδικό πρόγραμμα Εσωτερικές Δημόσιες Σχέσεις , ερευνά , αναλύει και σχεδιάζει αποτελεσματικά τη στρατηγική για ένα περιβάλλον εργασίας με ιδανικές συνθήκες , έχοντας στο επίκεντρο τον Άνθρωπο .

 

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .

Συγγραφέας των βιβλίων Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων ( εκδ. Σταμούλης 2008 ) και Εταιρική Εικόνα ( εκδ. Σταμούλης 2011 )

Διδάσκει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημόσιες Σχέσεις ως συνεργάτης εισηγητής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , ενώ παράλληλα αναπτύσσει την επαγγελματική και προσωπική ζωή των ανθρώπων μέσω της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας Minobi B.L.I.R ,η οποία διαθέτει σειρά εκπαιδευτικών και επικοινωνιακών προγραμμάτων και συνεδριών για επιχειρήσεις και οργανισμούς

Διαμορφώνει την εικόνα ανθρώπων και επιχειρήσεων .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s