Εσωτερικές Δημόσιες Σχέσεις

Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η εταιρική εικόνα, τόσο πιο θετική είναι η φήμη που απλώνεται σε όλες τις ομάδες αυτές που επικοινωνούν με τον οργανισμό μας. Απαιτείται ένα πολύ οργανωμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Σχέσεων που θα έχει ως αποτέλεσμα τα στελέχη του οργανισμού να λειτουργούν με κοινή λογική, αρμονικά και μεταφέροντας στο εξωτερικό περιβάλλον τη φήμη αυτή που θα φέρει τους εξωτερικούς συνεργάτες να περιστρέφονται γύρω από τον οργανισμό, γιατί έμαθαν πως…

Πολλά χρόνια έρευνας έχουν δείξει πως στον οργανισμό ασκούνται ψυχολογικές δυνάμεις που επιδρούν στην κουλτούρα του οργανισμού και στο κλίμα των εργασιακών σχέσεων.

Ο Jim Gruning στη μελέτη του Excellence in Public Relations and Commu-
nications Management
αναφέρει πως στον οργανισμό υπάρχει μια «δυνατή συμμετοχική κουλτούρα» η οποία είναι προϊόν ενός πολύ οργανωμένου και ισχυρά δομημένου τμήματος Δημοσίων Σχέσεων: «Τα στελέχη άριστων επιχειρήσεων μοιράζονται ένα αίσθημα αποστολής».

7.2      Το Εργασιακό Κλίμα

Οι ορισμοί για το εργασιακό κλίμα είναι πολλοί, αλλά οι κυριότεροι είναι δύο.

  1. Το εργασιακό κλίμα είναι μια διαρκής ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης. Η ποιότητα αυτή είναι: α. τρόπος ζωής για τα μέλη της, β. επηρεάζει τη συμπεριφορά τους και γ. περιγράφεται σε όρους αξιών ή χαρακτηριστικών του οργανισμού.
  2. Το εργασιακό κλίμα είναι ένα σύνολο ιδιοτήτων που προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις διαπραγματεύονται με τα μέλη τους και με το περιβάλλον τους.

Δύο είναι και οι τύποι του εργασιακού κλίματος.

  1. Συμμετοχικός τύπος εργασιακού κλίματος και συμμετοχική κουλτούρα. Υιοθετούν οργανικές δομές, συμμετρικά συστήματα επικοινωνίας, δημιουργούν επιχειρηματική υπεροχή. Είναι ένα μοντέλο πολύ αποδοτικό.
  2. Εξουσιαστικός τύπος και εξουσιαστική κουλτούρα. Υιοθετούν μηχανικές δομές, ασυμμετρικά συστήματα επικοινωνίας, χαρακτηρίζονται από τη μετριότητα και είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικά.


[Jim Gruning, Excellence in Public Relations

and Communications Management]

 

Ένας ακόμα σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων, ο William Whyte, τονίζει πως: «Μόνο με εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρξει πραγματική επικοινωνία. Οι υπάλληλοι, προτού δεχτούν τις αποφάσεις του management, πρέπει να αισθάνονται μια συνολική εμπιστοσύνη για τα κίνητρα και την ειλικρίνειά του».

7.3      Ανάγκες Ενημέρωσης των Στελεχών εντός
του Οργανισμού

Η Διεθνής Ένωση Επιχειρηματικών Επικοινωνιολόγων στις ΗΠΑ κατόπιν έρευνας παρατήρησε και κατέγραψε τη σπουδαιότητα που δίνουν οι διευθυντές στην επικοινωνία και την πληροφόρηση των στελεχών.

Τα στελέχη θέλουν να ενημερώνονται και να πληροφορούνται

Από τους managers, με συναντήσεις μικρών ομάδων

Από ανώτατα διευθυντικά στελέχη

Από την ετήσια έκθεση προς τους υπαλλήλους

Από τις εκδόσεις και τα φυλλάδια προς τους υπαλλήλους

Από τα προγράμματα προσανατολισμού του οργανισμού

Από τους πίνακες επικοινωνίας

Από μαζικές συναντήσεις

Από προγράμματα για επικοινωνία με τους ανωτέρους

Από οπτικοακουστικά προγράμματα

Από Ενώσεις Εργαζομένων

  1. Center & P. Jackson, Public Relations Practices.

 

Έρευνες έδειξαν ότι κάθε υπάλληλος επηρεάζει πενήντα ανθρώπους στην κοινότητα και τους μεταφέρει τα του οργανισμού. Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας ως προς τη γνώμη των πελατών έδειξαν ότι, όπου ένας πελάτης ήξερε κάποιον υπάλληλο της εταιρείας, οι διαθέσεις του προς την εταιρεία ήταν πιο ευνοϊκές.

[Έρευνα της IABC. International Association Of Business Communicators]

 

Η απουσία του ακόλουθου προγράμματος οδηγεί σε χαμηλό ηθικό, απεργίες, απώλεια στελεχών, συχνές απουσίες, αρνητικό κλίμα, αρνητική εικόνα.

7.4      Βασικές Αρχές του Προγράμματος Εσωτερικές
Δημόσιες Σχέσεις

Η εταιρική φιλοσοφία αλλά και η κουλτούρα του οργανισμού καθορίζουν τη συμπεριφορά του έμψυχου δυναμικού του στο εσωτερικό του αλλά και στο εξωτερικό περιβάλλον. Η συμπεριφορά αυτή εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το βαθμό ικανοποίησης των στελεχών και τις σχέσεις μεταξύ τους αλλά και με τη διοίκηση.

Μέσα από ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα Εσωτερικών Δημοσίων Σχέσεων στοχεύουμε:

  1. Στη διαμόρφωση ιδανικών σχέσεων μεταξύ των στελεχών και μεταξύ των στελεχών και της διοίκησης.
  2. Στην ανάπτυξη αισθημάτων ήθους και σεβασμού.
  3. Στην εκπαίδευση των στελεχών για ανάληψη κοινωνικής δράσης εντός και εκτός οργανισμού.

7.5      Ενέργειες Οικοδόμησης του Προγράμματος

Εκπαίδευση και ενημέρωση πάνω στο προφίλ και τις στρατηγικές κατευθύνσεις του οργανισμού.

Τα στελέχη πρέπει να ενημερώνονται με ακρίβεια για τους άξονες στους οποίους βασίζεται η φιλοσοφία του οργανισμού.

Τα στελέχη και οι υπάλληλοι πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η επιδιωκόμενη εικόνα για τον οργανισμό αλλά και για τις τακτικές με τις οποίες θα φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω ενεργειών είμαστε σε γόνιμο διάλογο και ακούμε κάθε άποψη και αντίληψη.

Πραγματοποιούμε διαρκή τεστ και μελέτες περιπτώσεων με σκοπό να διαπιστώνουμε με ακρίβεια την πορεία και τη διείσδυση της επικοινωνίας μας.

Οι εκπαιδευτικές ενέργειες θα πρέπει να είναι συνεχείς.

 

Γιώργος Παπατριανταφύλλου

 

Συγγραφέας των βιβλίων Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων ( εκδ. Σταμούλης 2008 ) και Εταιρική Εικόνα ( εκδ. Σταμούλης 2011 )

Διδάσκει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημόσιες Σχέσεις ως συνεργάτης εισηγητής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , ενώ παράλληλα αναπτύσσει την επαγγελματική και προσωπική ζωή των ανθρώπων μέσω της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας Minobi B.L.I.R ,η οποία διαθέτει σειρά εκπαιδευτικών και επικοινωνιακών προγραμμάτων και συνεδριών για επιχειρήσεις και οργανισμούς

Διαμορφώνει την εικόνα ανθρώπων και επιχειρήσεων .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s