Η φιλοσοφία και η ιστορία των Δημοσίων Σχέσεων

Η φιλοσοφία των Δημοσίων Σχέσεων οδηγεί στα ενδότερα της δράσης αυτής της επιστήμης. Εξηγεί πώς η δράση των Δημοσίων Σχέσεων φτάνει εκεί που δεν μπορεί να φτάσει η δράση άλλων τομέων της επικοινωνίας.

Οι Δημόσιες Σχέσεις έχουν κοινωνικοπολιτική δράση. Οι ενέργειες των Δημοσίων Σχέσεων δημιουργούν κλίμα συνεργασίας με το κοινωνικό σύνολο. Με τον τρόπο αυτό συντελείται η ανάπτυξη επικοινωνιακής συνεργασίας.

Οι Δημόσιες Σχέσεις επιτυγχάνουν την άμεση επαφή των ανθρώπων. Βασικά συστατικά είναι ο σεβασμός και η αγάπη που καλλιεργούν τα προγράμματα των Δημοσίων Σχέσεων.

Τα προγράμματα των Δημοσίων Σχέσεων στην πράξη είναι η εφαρμογή της διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην επιστήμη της επικοινωνίας.

Οι πρώτοι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων έμειναν κατάπληκτοι μπροστά στη διαπίστωση της κεραυνοβόλου αύξησης της παραγωγικότητας στους κοινωνικούς κύκλους όπου κατόρθωσαν να έχουν άμεση επαφή με τους εργάτες, τους υπαλλήλους ή τα στελέχη.

Οι Δημόσιες Σχέσεις καλλιεργούν ένα πνεύμα εμπιστοσύνης – ομάδας, από το οποίο όλες οι πλευρές επωφελούνται.

Οι Δημόσιες Σχέσεις και τα προγράμματα αυτών δημιουργούν ένα συναισθηματικό δεσμό που επιτρέπει στους ανθρώπους να συνεννοούνται καλύτερα και δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αίσθηση απόλυτης ασφάλειας.

Ο σκοπός των Δημοσίων Σχέσεων είναι να δημιουργεί και να αποκαθιστά τις επικοινωνιακές γέφυρες. Οι Δημόσιες Σχέσεις δημιουργούν αρεστές – συμπαθείς προσωπικότητες που συγκινούν.

Οι Δημόσιες Σχέσεις ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. Vance Packard – The Hidden Persuaders (Κρυφή –Κεκαλυμμένη Πειστικότητα).

Τις Δημόσιες Σχέσεις διακρίνουν τα κριτήρια της αλήθειας και της ελευθερίας.

Υπάρχει ερευνητικό έργο στις Δημόσιες Σχέσεις και αυτό είναι στους τομείς που διερευνώνται οι τάσεις και οι στάσεις της κοινής γνώμης, ώστε αυτή να επηρεαστεί και να διαμορφωθεί, αλλά και να μεταβληθούν οι συμπεριφορές της σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό.

Οι κοινωνικές επιστήμες αποτελούν τη βάση για τις περισσότερες από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Δημόσιες Σχέσεις.

Οι Δημόσιες Σχέσεις εξυπηρετούν το άτομο και το κοινωνικό σύνολο.

Η Ιστορική Διαδρομή των Δημοσίων Σχέσεων

Ιστορικά στοιχεία ενεργειών Δημοσίων Σχέσεων

Η πρώτη εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων, The Publicity Bureau, άνοιξε το 1900 στη Βοστώνη με προσωπικό 5 ατόμων. Ο πρώτος πελάτης ήταν το Πανεπιστήμιο Harvard με μηνιαία αμοιβή 200 περίπου δολλαρίων συν αποζημίωση εξόδων.

Ένα γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μια από τις πρώτες επαγγελματικά ενέργειες Δημοσίων Σχέσεων με χρήση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι αυτή που έχει ως πρωταγωνιστή τον κυβερνήτη του κρουαζιερόπλοιου Τιτανικός.

Ο Έντουαρντ Τζον Σμιθ, κυβερνούσε πριν από τον Τιτανικό το μεγαλύτερο μέχρι τότε πλοίο στον κόσμο, το Olympic, το οποίο και συγκρούστηκε με το Βρετανικό πολεμικό πλοίο Hawke. To Olympic και ο Τιτανικός ανήκαν στην ίδια εταιρεία, την White Star. Eπτά μήνες μετά τη σύγκρουση του Olympic η White Star επέλεξε για καπετάνιο του Τιτανικού τον Έντουαρντ Τζoν Σμίθ. Η εταιρεία αντιλήφθηκε τους ψιθύρους και τους φόβους της κοινής γνώμης για το πρόσωπο του καπετάνιου. Τότε, για να βελτιώσει την εικόνα του στην κοινωνία, δημοσίευσε στην εφημερίδα Morning Chronicle του Χάλιφαξ ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την οποία κυβερνήτης του Τιτανικού θα είναι ο πλέον ασφαλής καπετάνιος του κόσμου, ο οποίος και θα παραμείνει στο πηδάλιο του λαμπρού και πολυτελέστατου υπερωκεάνιου.

Οι πολίτες δέχτηκαν με χαρά την επιλογή αυτή, κατόπιν της οργανωμένης επικοινωνίας που σκοπό είχε να μεταβάλει τις αρνητικές απόψεις και να τις μετατρέψει σε θετικές, όπως και τελικά έγινε, αφού από τα δημοσιεύματα αυτά πείσθηκαν οι μελλοντικοί επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου.

Η εταιρεία White Star δεν προέβη σε διαφημιστικές ενέργειες, δηλαδή δεν έβαλε στα έντυπα κάποια διαφήμιση του καπετάνιου που να τον έδειχνε όμορφο, καλαίσθητο με ωραίο ντύσιμο και με λεζάντα «ο ασφαλέστερος καπετάνιος στον κόσμο».

Η ενέργεια της εταιρείας ήταν να δημοσιεύσει ένα κείμενο –ένα Δελτίο Τύπου–, δηλαδή προέβη σε μια ενέργεια Δημοσίων Σχέσεων, ώστε να μεταβάλει τη συμπεριφορά της κοινής γνώμης.

Οι Δημόσιες Σχέσεις δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν, όταν έγινε κατανοητό πως είναι ανάγκη να μελετηθεί και να κατανοηθεί η κοινή γνώμη, η οποία πάντα ρύθμιζε τις εξελίξεις σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Αυτή βέβαια είναι η τελική μορφή των Δημοσίων Σχέσεων.

Άτυπα, σύγχρονοι μελετητές και επιστήμονες των Δημοσίων Σχέσεων υποστηρίζουν πως ενέργειες Δημοσίων Σχέσεων προϋπάρχουν πολλούς αιώνες πριν.

Ο Αριστοτέλης είχε πει πως: Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς φίλους και αν δεν λάβει υπ’ όψιν ο ένας το συμφέρον του άλλου. Πρόκειται για μια εξαιρετική φράση, η οποία μοιάζει με την περίληψη των περισσότερων ορισμών των Δημοσίων Σχέσεων από τα επιστημονικά σωματεία σε όλο τον κόσμο.

Ο Θουκυδίδης λέει στον Επιτάφιο: Όσον αφορά στα κοινά, πολιτευόμαστε ελεύθερα και δεν είμαστε φιλύποπτοι στις σχέσεις των καθημερινών μας επικοινωνιών.

Μία κλασική περίπτωση-ενέργεια Δημοσίων Σχέσεων είναι η δράση του δημοσιογράφου Ivy Ledbetter Lee, που με το συνεργάτη του George Parker δημιούργησαν το 1904 εταιρεία δημοσιότητας. Αυτοί προσλήφθηκαν από την εταιρεία άνθρακος George F. Baer and Associates για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της κατά τη διάρκεια απεργίας σε ορυχεία ανθρακίτη. Ο Lee εφάρμοσε το πρώτο πρόγραμμα Δημοσίων Σχέσεων, μεταφέροντας πληροφορίες για την επιχείρηση στον τύπο.

Πραγματοποίησε και ενέργειες ώστε να ενημερώσει την κοινή γνώμη. Έπεισε τον ιδιοκτήτη της εταιρείας άνθρακος να στείλει τη «Διακήρυξη Αρχών» στους διευθυντές των εφημερίδων. Προσπάθησε να τονώσει και το κοινωνικό έργο της εταιρείας, πείθοντας τον ιδιοκτήτη να αναλάβει σειρά κοινωνικών μέτρων υπέρ των εργαζομένων.

Η αποδοχή και η θετική εντύπωση για την εταιρεία από την κοινή γνώμη έφτασαν σε τεράστια ποσοστά. Από τότε, σταδιακά και μέσα στα επόμενα χρόνια, κάθε μεγάλη Αμερικανική επιχείρηση δημιουργούσε τμήμα Δημοσίων Σχέσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 1907 το Αμερικανικό Ναυτικό δημιούργησε τμήμα δημοσιότητας, κυρίως για να υποστηρίξει την πολιτική των Η.Π.Α. στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1920 οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων άρχισαν να εκπαιδεύουν το προσωπικό των επιχειρήσεων σε θέματα κοινής γνώμης.

Το 1929 ξεκινούν στην Αμερική εργαστήρια Δημοσίων Σχέσεων με τεράστια επιτυχία.

Την ίδια χρονιά τα πανεπιστήμια Yale του Harvard και της Columbia δημιούργησαν Ινστιτούτα και ίδρυσαν έδρες Δημοσίων Σχέσεων που εκπαίδευσαν εκατοντάδες επαγγελματιών.

Το 1947 το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης ίδρυσε την πρώτη σχολή Δημοσίων Σχέσεων. Σε λιγότερα από δύο χρόνια σε περισσότερα από εκατό κολλέγια και πανεπιστήμια εντάχθηκαν τμήματα Δημοσίων Σχέσεων.

Το 1951 υιοθετήθηκε στη Βενετία ο Κώδικας Ηθικής του Διεθνούς Συνδέσμου Δημοσίων Σχέσεων.

Το 1954 η Αμερικανική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων δημιούργησε τον πρώτο Κώδικα Δεοντολογίας.

Το 1965, το Μάιο, ψηφίστηκε στην Αθήνα ο Κώδικας Ηθικής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίων Σχέσεων.

Το 1978, τον Απρίλιο, ψηφίστηκε στη Λισσαβόνα ο Κώδικας Επαγγελματικής Συμπεριφοράς Λειτουργών Δημοσίων Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίων Σχέσεων.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s