Η δαιμονοποίηση της επικοινωνίας και το παράδοξο του Μαυρογιαλούρου

Οι πολιτικοί με άκομψο και σίγουρα άνευ γνώσης τρόπο , αναφέρουν συνεχώς τη φράση » …το έκανε για επικοινωνιακούς λόγους ….»  Ως ειδικός επικοινωνιολόγος θα ήθελα να τονίσω πως η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος της συνεννόησης του ανθρώπινου γένους . Εάν θέλουν να αναφερθούν στην προπαγάνδα , αυτή ενημερώνω πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επικοινωνία .
Η φράση «…το έκανε για επικοινωνιακούς λόγους ….» δεν φέρει κάποιον αρνητισμό , δηλαδή δεν είναι κάτι κακό . Κάθε στιγμή όλοι μας με κάθε τρόπο επικοινωνούμε και οτιδήποτε πράττουμε το κάνουμε για επικοινωνιακούς λόγους . Ακόμα και οι πολιτικοί που αναφέρονται κατηγορώντας αυτή τη φράση , επικοινωνούν και οι λόγοι είναι επικοινωνιακοί .
Προφανώς οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην επιλογή των λέξεων . Η φράση θα έπρεπε να μετατραπεί σε «…. το έκανε για να εντυπωσιάσει ενώ θα έπρεπε να …….»
Πριν από μερικούς μήνες βρέθηκα σε ένα τηλεοπτικό πάνελ με την ιδιότητα μου του επικοινωνιολόγου .
Μία δημοσιογράφος στο τραπέζι με ρώτησε με σχετική οργή :
» Δηλαδή κε Παπατριανταφύλλου θα αντικαταστήσει η επικοινωνία την πολιτική ;»
της απάντησα :
«Όχι βέβαια αλλά και ο πολιτικός και η πολιτική , έχουν ένα και μοναδικό όχημα για να εκφράσουν τις προτάσεις τους , για να καταλάβουν οι πολίτες ποιοι είναι για να εκφράσουν το όραμα τους : Την επικοινωνία»
Η ρίζα της λέξης επικοινωνία προέρχεται από το αρχαιοελληνικό Επικοινωνέω = επί + κοινωνώ – ( κοινωνός )  = το άτομο που συμμετέχει και έχει γνώση σε γεγονότα .
Αυτή η αστοχία στην επιλογή της λέξης και έννοιας της επικοινωνίας ως κάτι κακό μοιάζει πολύ με ένα κοινωνικό στερεοτυπικό παράδοξο , το οποίο ονομάζω το παράδοξο του Μαυρογιαλούρου απο τον ομώνυμο ήρωα και πρωταγωνιστή της Ελληνικής ταινίας » Υπάρχει και φιλότιμο» .
Προσέξτε το παράδοξο :
Ενώ ακόμα και ο ίδιος ο τίτλος της ταινίας το αναφέρει ( Υπάρχει και Φιλότιμο )  πιό συγκεκριμένα δεν γίνεται , ακούμε διαρκώς τους βουλευτές μας και άλλων επιπέδων πολιτευτές και πολιτικούς να αναφέρουν :
» Εγώ Μαυρολγιαλούρος δεν γίνομαι ….» τοποθετώντας τον Μαυρογιαλούρο στην πλευρά των κακών πολιτικών , ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να λένε πως » …μακάρι να υπήρχαν αρκετοί Μαυρογιαλούροι ανάμεσα μας ….» , γιατί ;
Διότι ο υπουργός Μαυρογιαλούρος ( ενσαρκώνει ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ) έκοβε διαρκώς κονδύλια για πολλαπλά έργα , τα οποία όμως ποτέ δεν γίνονταν γιατί στη διαδρομή , τα χρήματα «έκαναν φτερά » απο τους διάφορους ανήθικους ενδιάμεσους οι οποίοι τα κατασπαταλούσαν ακόμα και εις βάρος της εργατικής τάξης αφού στην ταινία ο περίφημος Γκρουέζας ( ενσαρκώνει ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ) ο οποίος ήταν ο τοπικός παράγων ενδιάμεσα υπουργείου και τοπικής κοινότητας , μίσθωνε εργαζόμενους στα έργα και ενώ τους υποδείκνυε να υπογράψουν για συγκεκριμένα ποσά που ελάμβαναν , αυτοί έπαιρναν στο χέρι πολύ λιγότερα χρήματα και τα υπόλοιπα κατέληγαν στην τσέπη του .
Ο Μαυρογιαλούρος λοιπόν τον οποίο οι πολιτικοί συνεχώς επικαλούνται αρνητικά , μόλις πληροφορήθηκε τα πεπραγμένα των έμπιστων ανθρώπων του , τους «ξήλωσε» όλους και ο ίδιος παραιτήθηκε απο το υπουργικό του αξίωμα , αποφασίζοντας παράλληλα να βάλει σε μία σειρά και την ίδια του την οικογένεια η οποία λόγω της χλιδής και των απολαύσεων που πρόσφερε η υπουργική ζωή , είχαν ακολουθήσει το δρόμο της αδιαφορίας για την κοινωνία .
Έτσι λοιπόν όταν αγαπητοί πολιτικοί μας όταν θέλετε να ταυτίσετε έναν αντίπαλο σας με τον κακό χαρακτήρα της ταινίας μην τον λέτε Μαυρογιαλούρο αλλά Γκρουέζα .
Μακάρι να είχαμε μερικούς Μαυρογιαλούρους , μακάρι .

Γιώργος Παπατριανταφύλλου

Συγγραφέας των βιβλίων Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων ( εκδ. Σταμούλης 2008 ) και Εταιρική Εικόνα ( εκδ. Σταμούλης 2011 )

Διδάσκει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημόσιες Σχέσεις ως συνεργάτης εισηγητής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , ενώ παράλληλα αναπτύσσει την επαγγελματική και προσωπική ζωή των ανθρώπων μέσω της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας Minobi B.L.I.R ,η οποία διαθέτει σειρά εκπαιδευτικών και επικοινωνιακών προγραμμάτων και συνεδριών για επιχειρήσεις και οργανισμούς .

Για άμεση επικοινωνία μαζί του τηλεφωνήστε στο 6974313052

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s