ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LOBBYING (ΑΣΚΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ)

Απο το βιβλίο του καθηγητού Γιώργου Παπατριανταφύλλου , ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ εκδόσεις ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ.

Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις είναι σε μια διαρκή και καθημερινή επαφή και επικοινωνία με κυβερνητικούς μηχανισμούς και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Απαιτείται ένα πλήρες και οργανωμένο πρόγραμμα το οποίο θα διευκολύνει και θα βοηθήσει τον οργανισμό να πετυχαίνει άμεσα, γρήγορα και θετικά τις υποθέσεις του με τις υπηρεσίες αυτές.

«Προσπαθούμε να καταγράφουμε πολύ και να καταλαβαίνουμε τι έρχεται, ποια είναι τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποιες νομοθεσίες και ρυθμίσεις θα πρέπει να περιμένουμε και πώς αυτές θα επηρεάσουν τον πελάτη μας. Σκοπός μας λοιπόν είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι που αντιπροσωπεύουμε έχουν φωνή και ότι αυτή η φωνή θα ακουστεί την κατάλληλη στιγμή».

[Per H. Heggenes, Πρόεδρος και CEO Βρετανίας και γενικός Διευθυντής

για τις σχέσεις του παγκοσμίου δικτύου των θυγατρικών

της Burson Marsteller]

Lobbying

Το Lobbying είναι μια ενέργεια, μια δράση με σκοπό ο οργανισμός κατά τη διάρκεια των επαφών του με τις κυβερνητικές αρχές και τους πολιτικούς να επιτύχει θετικό αποτέλεσμα.

Σε κάποιες χώρες το πρόγραμμα αυτό είναι γνωστό ως Δημόσιες Υποθέσεις.

Προέλευση

Δύο ιστορίες υπάρχουν για την προέλευση του όρου Lobbying.

1. Να δημιουργήθηκε στο ξενοδοχείο Willard στην Ουάσινγκτον, όταν έμποροι και πολιτικοί συναντιόνταν στο Lobby του ξενοδοχείου πίνοντας κονιάκ και καπνίζοντας πούρα και παράλληλα συζητώντας για τις χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης.

2. Το πιο πιθανό είναι να προήλθε από το Βρετανικό κοινοβούλιο το 1840, όταν μέλη του Βρετανικού κοινού κατέφθαναν στο κεντρικό Lobby για να συζητήσουν με τις αντιπροσωπείες του κοινοβουλίου τις διάφορες υποθέσεις.

To πρόγραμμα Lobbying ανήκει στα ειδικά προγράμματα των Δημοσίων Σχέσεων.

Οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων στην ουσία οικοδομούν πολιτικές σχέσεις προστασίας για τον οργανισμό που εκπροσωπούν.

Οι ενέργειες του προγράμματος Lobbying λειτουργούν υποστηρίζοντας όλη τη στρατηγική δομή μιας καμπάνιας Δημοσίων Σχέσεων.

Στους μεγάλους οργανισμούς, με τα προγράμματα Lobbying, οι σχέσεις με τους κυβερνητικούς μηχανισμούς δημιουργούν ένα υψηλής αισθητικής προφίλ.

Οι ενέργειες των προγραμμάτων Lobbying προστατεύουν τον οργανισμό από ενδεχόμενες κρίσεις.

Τα προγράμματα αυτά σχεδιάζονται από τους επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων μόνο για καλούς και ηθικούς σκοπούς, έτσι ώστε να δίνονται οι κατάλληλες λύσεις, όταν η εταιρεία τις χρειάζεται.

2700 εταιρείες lobbying και 15.000 στελέχη εδρεύουν στις Βρυξέλλες (στοιχεία Μάιος 2007).

Στις Βρυξέλλες οι επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου διαμορφώνουν τα 2/3 της νομοθεσίας που ισχύει σήμερα στις 25 χώρες-μέλη.

Οι 15.000 λομπίστες ξοδεύουν κάθε χρόνο 60-90 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα κέντρα των αποφάσεων της ΕΕ.

Στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους μεγαλύτερους πελάτες Lobbying είναι εταιρείες χημικών, ενέργειας, υψηλής τεχνολογίας και επικοινωνιών.

Το 70% των εταιρειών Lobbying προωθεί επιχειρηματικά συμφέροντα, το 10% τα συμφέροντα μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και το 20% συμφέροντα άλλων ενδιαφερόμενων.

Στις Βρυξέλλες οι λομπίστες προσπαθούν να αποκτούν πρόσβαση στην πληροφορία αλλά και να δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους νομοθέτες και τους γραφειοκράτες.

 

πλήρες πρόγραμμα Lobbying απο την εταιρεία επικοινωνίας Minobi

Παπατριανταφύλλου Γιώργος

Καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s