Παγκοσμια, η Επικοινωνιακη Διαχειριση αλλα και ευρυτερα η Διαχειριση της Κρισης του Κορωναϊου εχει αστοχιες και εχει δημιουργησει κλιμα πανικου.

Η Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων ( Crisis Communication Management ) θα πρέπει να έχει ενταχθεί σε όλο το πλέγμα της διοίκησης και να έχει σχεδιαστεί στρατηγικά πριν ξεσπάσει η κρίση .
Εάν ο άξονας της Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων δεν έχει σχεδιαστεί πριν απο την κρίση τότε η διαχείριση της κρίσης γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.
Οι βασικές αστοχίες τις οποίες παρατηρώ στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης με τον κοροναϊό  είναι οι ακόλουθες :
 
 • τη διάχυση και διαχείριση των πληροφοριών έχουν αναλάβει μη ειδικοί της επικοινωνίας 
 1. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη προσεγμένη χρήση λεξιλογίου γεγονός το οποίο έχει ως επακόλουθο τη χρήση ενδεχομένως ιατρικών ορολογιών – αλλά να φαντάζουν στην κοινή γνώμη ακατανόητοι και επικίνδυνοι, αφού οι πολίτες εισπράττουν εξειδικευμένα μηνύματα με βαριές ορολογίες τα οποία δεν μπορούν να καταλάβουν και τα ερμηνεύουν αρνητικά ή αποδίδουν την έννοια πως «…κάτι κακό συμβαίνει ….»
 2. Η κακή χρήση του λόγου ακολουθείται από μία κακή χρήση του σώματος η οποία δεν βοηθά τους πολίτες να αισθανθούν ασφάλεια αλλά επιτείνει τον πανικό . Για παράδειγμα σκεφτείτε πως όταν περιμένουμε στο γιατρό να μας πει το αποτέλεσμα μίας εξέτασης που έχουμε πραγματοποιήσει , μόλις αυτός βγεί από το εργαστήριο ή από το γραφείο του η ματιά μας «σκανάρει» κάθε λεπτομέρεια της σωματικής του επικοινωνίας : τα μάτια του – τα χέρια του – το αν έχει ευχάριστο ή δυσάρεστο ύφος . Ακριβώς στην ίδια λογική είναι και η σωματική επικοινωνία του υπευθύνου ενημέρωσης στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσης.
 3. Παρατηρούμε τους υπεύθυνους ενημέρωσης πως με ύφος εξαιρετικά βαρύ και αρκετά αγχωμένο καταφθάνουν στις συνεντεύξεις τύπου ή όταν μιλούν στα ΜΜΕ δίνοντας την αίσθηση πως συμβαίνει ή κάτι πολύ κακό ή κάτι εντελώς ανεξήγητο
 4. Η κοινή γνώμη «κρέμεται από τα χείλη» των υπευθύνων για την ενημέρωση της κρίσης οι οποίοι θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί και σίγουρα να έχουν εκπαιδευτεί στις τεχνικές παρουσίασης , εκπαίδευση η οποία περιλαμβάνει πλήθος ασκήσεων προετοιμασίας , θεωρία της ψυχολογίας της επικοινωνίας και έλεγχο στις δεξιότητες του ρόλου του Spokesperson ( Υπεύθυνος ενημέρωσης )
 • η ενημέρωση δεν είναι στρατηγικά σχεδιασμένη.
 1. δεν υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στην ενημέρωση
 2. θα έπρεπε να είναι σε προκαθορισμένες ώρες , τακτική έγκαιρη και έγκυρη 
 3. δεν υπάρχει κεντρική πλατφόρμα επίσημης ενημέρωσης ώστε τα ΜΜΕ να συμβουλεύονται. Όταν η ενημέρωση είναι επίσημη τότε διαλύονται οι φήμες και οι ψιθυρισμοί
 4. δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση δημοσιότητας με αποτέλεσμα κάθε Μέσο Ενημέρωσης να δημιουργεί ….σενάρια σε κάποιες περιπτώσεις και επιστημονικής φαντασίας
 • δεν υπάρχει πρόνοια δημιουργίας καλού ψυχολογικού κλίματος προς την κοινή γνώμη 
 1. δεν μελετάται η στρατηγική της καλής ψυχολογίας 
 2. η πληροφόρηση είναι συγκεχυμένη 
 3. δεν διαχειρίζονται οι φήμες οι οποίες «τρέχουν» ανεξέλεγκτες, διασπείροντας τον πανικό 
 4. οι αγορές πλήττονται τόσο από το κλίμα πανικού όσο και από τις απότομες αποφάσεις οι οποίες πέραν των οικονομικών απωλειών δημιουργούν αίσθηση κατάρρευσης και φόβου μεταξύ των πολιτών

 

 Παγκόσμια Φρενίτιδα και ανταγωνισμός για το ποιος θα πάρει τα πιο ακραία μέτρα. 
Παρατηρήστε πως επί της ουσίας δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση λόγω μίας άγνωστης – επιθετικής – θανατηφόρου επιδημίας αλλά λόγω μίας «επιδημίας» φημών και πανικού.
Η δίνη της νευρικότητας και του πανικού τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες διαστάσεις τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Οι συνέπειες στην οικονομία θα είναι ολέθριες καθώς επίσης και στην κοινωνία καθώς δημιουργείται κλίμα απαισιοδοξίας και πανικού φαινόμενα τα οποία οδηγούν σε κατάρρευση τον ευρύ κοινωνικό ιστό .
 • τα στοιχεία της νόσου δεν αναλύονται επαρκώς
 1. στην κοινή γνώμη δίνεται η εξαιρετικά αρνητική διάσταση των στατιστικών 
 2. δεν τεκμηριώνεται η άλλη όψη των στοιχείων όπως επί παραδείγματι πως είναι ένας ιός ο οποίος στατιστικά είναι πολύ κοντά στο δείκτη θνητότητας με την απλή εποχιακή γρίπη ή τον Η1Ν1
 3. για λόγους εντυπωσιασμού αλλά και για να είναι καλυμμένα τα νώτα των αρμοδίων δίνεται βαρύτητα στα πιο ακραία και απεχθή σενάρια τα οποία σοκάρουν την κοινή γνώμη
 4. η στατιστική ακόμα και στην Ιταλία δείχνει πως οι κύριες ομάδες ( δημογραφικά ) οι οποίες πλήττονται είναι οι ηλικιωμένοι και κυρίως αυτοί οι οποίοι έχουν χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε αυτόν ακριβώς τον λόγο οφείλονται και οι πολλές περιπτώσεις θανάτων στην Ιταλία . Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα ακόλουθα : » Όπως έχουν κατ′ επανάληψη επισημάνει αξιωματούχοι στην Ιταλία οι περισσότεροι από τους ασθενείς που απεβίωσαν ήταν υπερήλικες άνω των 80 και 90 ετών και είχαν επιβαρυμένη υγεία και αρκετοί ήταν καρκινοπαθείς » HUFFINGTON POST 11 Μαρτίου 2020
 5. Όλες οι μαρτυρίες των ασθενών απο τον κοροαναιό αναφέρουν ήπια συμπτώματα όπως : ΜΑΡΤΥΡΙΑ 1 «Ο Νιλ Μόνρο, 22 ετών, ένας Ισπανός που χαρακτηρίζει τον εαυτό του νέο και υγιή, βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό μετά την επιστροφή του στη Βαρκελόνη από την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο.Μιλώντας στο Reuters, θέλησε κι εκείνος, όπως και ο Ράμλινγκ, να καθησυχάσει τον κόσμο ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια.«Τα συμπτώματα που έχω είναι σαν αυτά ενός κανονικού κρυολογήματος. Είχα λίγο πυρετό, πονοκέφαλο, μια γενική κακουχία, αλλά ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ήταν απλώς ένα κρυολόγημα». NEWSBEAST 11 Μαρτίου 2020   ΜΑΡΤΥΡΙΑ 2Ο Κλαούντιο Καντσέλι, ο 65χρονος δήμαρχος της ιταλικής πόλης Νέμπρο στην περιφέρεια Μπέργκαμο, κοντά στο Μιλάνο, είχε επίσης κοροναϊό. Λέει πως η πόλη του, με πληθυσμό 11.000 κατοίκους, έχει τα περισσότερα κρούσματα στην περιφέρεια.«Ευτυχώς, η περίπτωσή μου ήταν απολύτως θετική επειδή, έπειτα από τρεις ημέρες με ψηλό πυρετό και παίρνοντας απλώς ένα αντιπυρετικό, δεν έχω πλέον συμπτώματα.»«Σήμερα είμαι καλά, και είμαι καλά εδώ και έξι ημέρες, εργάζομαι για την πόλη μου και ασκώ τα καθήκοντά μου ως δήμαρχος.»

  Κάθε μέρα οι υγειονομικές αρχές του τηλεφωνούσαν τουλάχιστον δύο φορές για τον ρωτήσουν αν είχε πυρετό και πώς αισθανόταν.

  «Θα μείνω στο σπίτι μου για περίπου 14 ημέρες… Μένω σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο στο σπίτι μου και χρησιμοποιώ ξεχωριστό μπάνιο. Τα δύο μέλη της οικογένειάς μου – η σύζυγός μου και ο γιος μου – μένουν στη άλλη πλευρά του σπιτιού αλλά είναι κι εκείνοι σε «καραντίνα» όπως λέγεται. Ευτυχώς είναι μια χαρά, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.»

Στατιστικά στοιχεία θνητότητας από τον κοροναιό 

άνω των 80 ετών η θνητότητα είναι πολλαπλάσια του μέσου όρου 3,4% και υπολογίζεται στο 14,8% (επί του συνόλου των κρουσμάτων) και έως 21,9% (επί των επιβεβαιωμένων). Για ηλικίες 70-79 ετών είναι έως 8%, 60-69 ετών είναι έως 3,6%, 50-59 ετών έως 1,3%, 40-49 ετών έως 0,4%, 10-39 ετών έως 0,2% και σχεδόν 0% για παιδιά 0-9 ετών.

Παπατριανταφύλλου Γιώργος 
Επικοινωνιολόγος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s