Πανδημία πανικού. Ο παγκόσμιος κοινωνικός ιστός κινδυνεύει όχι από τον κοροναιό αλλά από τον πανικό.

Ενώ οι ίδιες οι κυβερνήσεις αναφέρουν ως χειρότερο σύμβουλο τον πανικό, είναι οι ίδιες οι οποίες με «δραματικές εκκλήσεις» και δράσεις απελπισίας στέλνουν μηνύματα απείρου πανικού ο οποίος περνά σαν κεραυνός στους ανθρώπους με ταχύτητες φωτός για να φέρει το σκότος.
Ο πανικός ο οποίος καλλιεργείται τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο τρόμου ο οποίος δεν είναι δυνατόν να ανακοπεί εάν άμεσα δεν τεθεί σε εφαρμογή επικοινωνιακό σχέδιο βάσει του οποίου :
 • να ηρεμήσει η κοινή γνώμη
 • να κατανοήσουν οι πολίτες πλήρως τα στοιχεία
 • να μην αισθάνονται φόβο αλλά σιγουριά
 • να μην πανικοβάλλουν οι αρμόδιοι οι οποίοι διαχειρίζονται τις ανακοινώσεις και την επικοινωνία τους πολίτες με βαρύγδουπες φράσεις και πανικοβλημένη σωματική επικοινωνία ( πρόσωπο και σώμα ταλαιπωρημένα σαν να βρισκόμαστε σε οικουμενικό αδιέξοδο ) σαν να συμβαίνει κάτι ολέθριο
 • να εξαλειφθεί η λογική «…είμαστε σε πόλεμο με έναν ασύμμετρο εχθρό ….» και να αντικατασταθεί από τη στρατηγική «….η κατάσταση ελέγχεται πλήρως. Κατανοούμε τη συμπεριφορά του ιού και με απλές αλλά σαφείς οδηγίες θα οδηγηθούμε σε ασφαλή έξοδο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος περαιτέρω ανησυχίας και πανικού …………..»
Οι κυβερνήσεις με μοναδικό κριτήριο την προληπτική προστασία των πολιτών από τον κοροναιό  προβαίνουν σε λήψη μέτρων τα οποία δημιουργούν ρήγματα στις κοινωνικές δομές.
Η εφοδιαστική αλυσίδα των αγαθών πρώτης ανάγκης πλήττεται όπως και το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων με τρόπο τέτοιον όπου εκατοντάδες επαγγελματικοί κλάδοι θα έχουν μειώσεις εσόδων τεραστίων διαστάσεων οι οποίες θα μετακυληθούν σε όλα τα μήκη και πλάτη των κοινωνιών σε όλη την υφήλιο.
Δεν αναφέρομαι στα οικονομικά στοιχεία από την εμπορική πλευρά μόνο αλλά και από την κοινωνική καθώς αφενός τα αγαθά είναι απαραίτητα για τη διαβίωση και αφετέρου ο πυλώνας της παραγωγής , των προιόντων , των υπηρεσιών είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.
Οι κοινωνίες ευημερούν και προχωρούν ανάλογα με την ψυχολογία και το κλίμα που τις διέπουν.
Στο εκπληκτικό βιβλίο τους , ( στο οποίο αναφέρομαι πολύ συχνά στα άρθρα μου ) «Ζωικά Πνεύματα» ( Animal Spirits ) ο καθηγητής – οικονομολόγος George Akerlof ( τιμημένος με νόμπελ οικονομικών το 2001 ) και ο καθηγητής οικονομικών στο Yale Robert Shiller αναφέρουν πως η οικονομία κινείται αποκλειστικά και μόνο από την ψυχολογία των ανθρώπων.
Υποστηρίζουν πως εάν οι άνθρωποι δείχνουν εμπιστοσύνη και έχουν καλή ψυχολογία εντός των κοινωνιών τους οι δείκτες της ευημερίας αυξάνονται , ενώ όταν ο πανικός διασπείρεται τότε οι οικονομικοί δείκτες κατακρημνίζονται αλλά επι της ουσίας δεν είναι η πτώση των οικονομικών δεικτών όσο οι συνέπειες αυτής της πτώσης. Η ποιότητα ζωής υποχωρεί δραματικά , ο ένας κλάδος της οικονομίας παρασύρει τον άλλο και το ντόμινο των εξελίξεων καταλήγει να σπρώξει και να ρίξει τον τελευταίο «κύβο» που είναι ο απλός άνθρωπος στις κοινωνίες , αυτός ο οποίος στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία.
Αν και καθηγητής ψυχολογίας στο Πρίνστον , ο Daniel Kanheman τιμήθηκε με το νόμπελ οικονομίας για τη θεωρία του περί «συμπεριφορικών οικονομικών» στην οποία υποστηρίζει πως οι αγορές και οι εθνικές οικονομίες στηρίζονται κατεξοχήν στις επιλογές των ηγετών τους ως προς το ψυχολογικό κλίμα που αυτοί δημιουργούν. Ότι πράττει , λέει και αποφασίζει ένας κυβερνήτης αυτό πέφτει αμέσως στο γκισέ της τράπεζας.
Οι αγχώδεις – δραματικές και απελπισμένες δράσεις και αποφάσεις δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα.
Η εκτίμηση μου για το πως πρέπει να κινηθεί η παγκόσμια κοινότητα σε σχέση με την κρίση του Κορονοιού συνοψίζεται στα ακόλουθα.
 • ακριβής ανάλυση των στατιστικών δεδομένων τα οποία δεν είναι ευθέως απειλητικά για το σύνολο του πληθυσμού
 • ενημέρωση με ακρίβεια για το στέλεχος του ιού , πως λειτουργεί και πως δρα
 • προληπτικά μέτρα ατομικής υγιεινής
 • συνεχής έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα
 • αισιόδοξη προσέγγιση κυρίως από τους διαχειριστές της επικοινωνιακής διαχείρισης
 • οι ανακοινώσεις για τις μελλοντικές εξελίξεις και την πορεία του ιού θα πρέπει να είναι προιόν δεικτών πολύ καλά επεξεργασμένων και αναλυμένων επαρκώς
 • η ενημέρωση να πραγματοποιείται από επαγγελματίες οι οποίοι να διατηρούν ύφος αξιόπιστο – ειλικρινές – ηθικό να απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις και όχι να κάνουν μία ανακοίνωση φευγαλέα , αφήνοντας τον κόσμο να διερωτάται γιατί δεν απαντώνται ερωτήματα
 • Καλύτερη προσέγγιση , ψυχραιμία , όχι δραματικούς τόνους , αισιόδοξη λογική , την αλήθεια μέσα από πρίσμα του ρεαλισμού γιατί αυτή την ώρα οι ανακοινώσεις των ιθυνόντων παγκοσμίως έχουν το χαρακτήρα πως ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και η αλήθεια είναι πως αυτό ΑΡΓΕΙ ΑΚΟΜΑ , ΠΟΛΥ .
Εν κατακλείδι :
 • Μετράμε τα κρούσματα ένα προς ένα ,που εργάζεται ο ασθενής με ποιους μίλησε και άλλες λεπτομέρειες οι οποίες σε λίγες ημέρες θα φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό καθώς οι ασθενείς ίσως είναι πολλοί όπως και στην απλή εποχική γρίπη
 • Από την απλή εποχική γρίπη νοσεί η συντριπτική πλειοψηφία κάθε χώρας αφού σχεδόν όλοι οι πολίτες λίγο έως πολύ θα φέρουν κάποιο από τα κλασσικά της συμπτώματα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών ( και όχι μόνο )
 • Ο ιός είναι λογικό και αυτονόητο πως θα επηρεάσει την υγεία ανθρώπων ( κυρίως ευπαθών και ηλικιωμένων ομάδων ) όπως και η εποχική γρίπη και ο Η1Ν1

Τέλος ,

 • εάν η ενημέρωση και η λήψη μέτρων είναι σε πιο λογικά επίπεδα και ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών ως προς την ψυχραιμία των κυβερνήσεων απέναντι στην κρίση, τότε ο φαύλος κύκλος των ανθρώπων που καταφθάνουν στα νοσοκομεία ( σύμφωνα με το ιατρικό επιστημονικό προσωπικό του Π.Ο.Υ στην κρίση με τον Η1Ν1 η προτροπή για προσέλευση στα νοσοκομεία ήταν μόνο για όσους ασθενείς είχαν σοβαρά συμπτώματα. Διαφορετικά όσα νοσοκομεία και αν υπάρξουν πάλι δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα εκατομμύρια των πολιτών που θα προσέρχονται με ήπια συμπτώματα προφανώς χωρίς κορονοιό αλλά απλή εποχική γρίπη ή κρυολόγημα ) θα μειωθεί και τα περιστατικά τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης θα εξυπηρετηθούν πολύ πιο εύκολα.
Ψυχραιμία – αισιοδοξία – αξιόπιστη ενημέρωση και όλα θα πάνε καλά.
Εδώ θα δείτε και το πρόσφατο άρθρο μου περί των αστοχιών στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και πως δημιουργείται το κλίμα πανικού
Παπατριανταφύλλου Γιώργος 
επικοινωνιολόγος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s