Δημόσιες Σχέσεις – Διαχείριση Εταιρικής Φήμης

του επικοινωνιολόγου Γιώργου Παπατριανταφύλλου , απο το βιβλίο του «Εταιρική Εικόνα» εκδόσεις Σταμούλης 2011

Η εταιρική φήμη είναι στοιχείο επιρροής και καθορισμού της συμπεριφοράς των ανθρώπων.

 

Δεκάδες εταιρείες, αφού πέρασαν από κάποια κρίση, είτε ανέστειλαν τις εργασίες τους ή δέχθηκαν πλήγματα τα οποία περιόρισαν την ανάπτυξή τους και τον κύκλο εργασιών τους. Πολλές ακόμα περιπτώσεις δείχνουν κακές επιδόσεις των εταιρειών σε όλους τους τομείς όταν χάθηκε η εταιρική φήμη από αστοχία προϊόντων τους ή από εμπλοκή των στελεχών τη εταιρείας σε σκάνδαλα.

Πολλοί μάνατζερ δεν έχουν συνείδηση της επιτυχίας που φέρνει η εταιρική φήμη.

Επίσης, δεν ενδιαφέρονται για το τι λένε οι άνθρωποι για την εταιρεία τους και τους ανθρώπους της. Αντιμετωπίζουν το κοινό με το οποίο η εταιρεία τους επικοινωνεί, χωρίς να σκέφτονται όπως οι άνθρωποι που αποτελούν το κοινό-στόχο.
Όταν δεν υπάρχουν «εργαλεία» μέτρησης της φήμης της εταιρείας και της διάβρωσης που αυτή μπορεί να υποστεί, δεν μπορεί και να διαχειριστεί επαρκώς η εταιρική φήμη.

Όταν γίνεται καλή διαχείριση της εταιρικής φήμης, τότε τα εταιρικά οφέλη είναι πολλά.
Υπάρχει ψυχολογικό πλεονέκτημα που επιδρά στην επιλογή των προϊόντων της εταιρείας με εταιρική φήμη.
Η προϊοντική διαφήμιση περνά πιο εύκολα.
Τα στελέχη αισθάνονται ικανοποιημένα.
Τα στελέχη επικοινωνούν καλύτερα με τις ομάδες κοινού της εταιρείας.
Οι πελάτες δείχνουν αντοχή σε πιθανά λάθη της εταιρείας και συγχωρούν πιο εύκολα.
Υπάρχει θετικό σήμα κατατεθέν στην αγορά για την εταιρεία.
Δίνεται η αίσθηση της ειδίκευσης.
Η εταιρεία αντέχει σε περιόδους παρατεταμένης κρίσης.
Η εταιρεία μπαίνει πιο εύκολα σε πιο πολλά δίκτυα και σε διαφορετικές αγορές.

 

Κουτσομπολιό και Εταιρική Φήμη

Το κουτσομπολιό είναι κυρίως μια μορφή συζήτησης ανάμεσα σε φίλους ή γνωστούς. Συχνά έχει τη μορφή ασήμαντων και επιπόλαιων σχολίων για άλλους ανθρώπους που δεν συμμετέχουν στη συζήτηση.
Η αγγλική λέξη gossip (κουτσομπολιό) προέρχεται από τη λέξη godsibb που σήμαινε τον ανάδοχο ο οποίος βάφτιζε κάποιον άνθρωπο. Αργότερα, στα τέλη του 16ου αιώνα, η λέξη υποδήλωνε το άτομο που συμμετείχε σε μια χαλαρή, επιπόλαιη συζήτηση.

Τo κουτσομπολιό φανερώνει πολλά ιδιαίτερα στοιχεία της κοινωνίας που το δημιουργεί και το υποθάλπει, καθώς στην ουσία πρόκειται για μια αδιαμόρφωτη-αστόχευτη επικοινωνία με μεγάλη όμως επιρροή. Εκφράζει κοινωνικές και πολιτιστικές δομές. Φανερώνει τη θεώρηση που έχει μια κοινωνία, τις αξίες που την χαρακτηρίζουν, τα ιδανικά της και την ταυτότητά της. Για να υπάρχει κουτσομπολιό προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός κοινωνικού συνόλου καθώς η συνέχιση του κουτσομπολιού δημιουργεί τη φήμη.

Η συμμετοχή στο κουτσομπολιό συνεπάγεται κάποιο βαθμό οικειότητας ανάμεσα στους συνομιλητές γιατί είναι μια μορφή επικοινωνίας που συμβολίζει την οικειότητα. Ο άνθρωπος δεν κουτσομπολεύει με κάποιον που δεν αισθάνεται οικεία μαζί του ή τον θεωρεί εχθρό του.

 

Το κουτσομπολιό προϋποθέτει ότι οι συνομιλητές έχουν κοινή γνώμη για το αντικείμενο της συζήτησης, αλλά και ότι υπάρχει μεταξύ τους αμοιβαίος βαθμός εμπιστοσύνης. Το να κουτσομπολεύεις σημαίνει να εκμυστηρεύεσαι στον άλλο. Το κουτσομπολιό σχετίζεται συχνά με την αφήγηση ιστοριών οι οποίες έχουν ένα ηθικό δίδαγμα. Επισημαίνουν τα λάθη των άλλων και επαναβεβαιώνουν τους καθημερινούς ηθικούς κανόνες που οι άλλοι δεν τήρησαν.
Το κουτσομπολιό ασκεί ένα είδος κοινωνικού ελέγχου, καθώς συνδέεται με κρίσεις στους τομείς της ηθικής και των αξιών. Αποδομεί υπολήψεις και προσωπικότητες. Ελέγχει τη φήμη. Αναφέρει αλήθειες και ψέματα. Εκφράζει ασυνείδητους σκοπούς αυτού που κουτσομπολεύει.

Οι άνθρωποι δημιουργούν πλαίσιο κουτσομπολιού σε διάφορες συναντήσεις. Η αφορμή δίνεται κυρίως από ελλείμματα σε αξίες που διέπουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων, όπως ειλικρίνεια, ταπεινότητα, έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για τον άνθρωπο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s