Η ανθρωπότητα πρέπει, μπορεί και θα ξεφύγει από τον πανικό του COVID 19. Ο Χωροχρόνος και η Ανεξήγητη Πεποίθηση.

Έρευνα του επικοινωνιολόγου 

Γιώργου Παπατριανταφύλλου.

Συγγραφέας των βιβλίων

«Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων»  εκδόσεις Σταμούλης 2008

και

«Εταιρική Εικόνα»  εκδόσεις Σταμούλης 2011

Στο άρθρο μου αυτό παρουσιάζω στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων καταλήγω στο συμπέρασμα πως ο Πανικός αναστάτωσε την ανθρωπότητα πολύ περισσότερο απο τον Κορωνοιό ( δείτε το άρθρο μου απο τις 12 Μαρτίου εδώ ).

Η μελέτη μου δείχνει πως συγκριτικά με άλλες ασθένειες – παθήσεις – παθολογίες και προηγούμενες πανδημίες η επέλαση του Κορωνοιού δεν έχει τα χαρακτηριστικά και τη δυναμική ώστε η ανθρωπότητα να προβεί τόσο βίαια σε τόσο ακραία προληπτικά περιοριστικά μέτρα τα οποία θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ( αύξηση καρκινικών παθήσεων- καρδιαγγεαιακών παθήσεων – διαταραχές ψυχικές ) στην κοινωνία ( απορρύθμιση σχέσεων – ανεργία – πανικός, φοβίες ) , στην οικονομία ( καθίζηση ενεργών τομέων- μείωση εισοδημάτων – αναταράξεις στο εμπορικό ισοζύγιο- ύφεση ).

 1. δόθηκε λάθος εντύπωση περί επικείμενου θανατηφόρου ιού ενώ αντιθέτως ο ιός αποκωδικοποιήθηκε αμέσως και διαπιστώθηκε η χαμηλή του επιθετικότητα με χαρακτηριστικό το ενδεχόμενο επιπλοκών στις ηλικιακές ομάδες των ηλικιωμένων και των πασχόντων απο υποκείμενα νοσήματα όπως σε κάθε αντίστοιχη λοίμωξη

 2. οι κυβερνήσεις μετέφεραν μηνύματα πανικού στους πολίτες οι οποίοι θεώρησαν πως απειλείται άμεσα η ζωή τους

 3. οι πληροφορίες δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς και δεν δόθηκε ευρεία δημοσιότητα στις πληροφορίες οι οποίες θα απέτρεπαν τον πανικό και τη διάλυση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού

 4. «Και το 1958 και το 1968 η γρίπη σκότωσε εκατομμύρια, αλλά δεν σταμάτησε ο κόσμος, ούτε επιβλήθηκε καραντίνα» Μπερνάρ Ανρί Λεβί ( εδώ )

Καλοκαίρι 1968. Ένας άγνωστος ιός σαρώνει την υφήλιο. Ξεκίνησε από την Κίνα για να προκαλέσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νεκρούς, εκ των οποίων 50.000 στις ΗΠΑ και τουλάχιστον 30.000 στη Γαλλία. Από τον ιό θα μολυνθεί κι ένας αρχηγός κράτους, ο (Δυτικογερμανός) Βίλι Μπραντ. Ελλείψει μασκών σιδηροδρομικοί υπάλληλοι τραβούν χειρόφρενο. Εμβολιασμοί γίνονταν εντατικά στα «πεζοδρόμια», αφηγούνται γιατροί, που ζουν μέχρι σήμερα. Τα θύματα πέθαιναν με «κυανωμένα χείλη» από πνευμονική αιμορραγία ή ασφυξία. Και το κακό εξαπλωνόταν τόσο γρήγορα που δεν υπήρχε χρόνος για να απομακρυνθούν τα πτώματα, που συσσωρεύονταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ας είναι ειλικρινείς όσοι είχαν βιώσει αυτήν την πανδημία: Με εξαίρεση τους νοσηλευτές, δεν έχουν κρατήσει καμία ανάμνηση απ’ αυτή. Κι οι ζαλισμένοι με τον κορωνοϊό νεότεροι να σκεφτούν ότι ουδεμία αναφορά γίνεται στα κανάλια γι’ αυτή την πανδημία, που είχε βαφτιστεί «γρίπη του Χονγκ Κόνγκ». Κι οι αρχειοθέτες ας το ελέγξουν: ο Τύπος της εποχής μιλούσε επί 18 μήνες γι’ αυτό το θέμα, αλλά χωρίς να θίξει το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων και χωρίς να φανταστεί κανείς να βάλει τη ζωή στον πάγο

( εδώ )

1957-1958. Άλλη ανάμνηση. Η επιδημία, που εκείνη τη φορά είχε βαπτιστεί «ασιατική γρίπη», ξεκίνησε από τις επαρχίες Γκουϊζού και Γιουνάν, δηλαδή και πάλι από την Κίνα. Πέρασε από το Ιράν, την Ιταλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ. Και δεν χρειάστηκε πάνω από έξι μήνες για να κάνει το γύρο του κόσμου. Δύο εκατομμύρια νεκροί συνολικά, ιδιαιτέρως δε διαβητικοί και καρδιοπαθείς. 100.000 στις ΗΠΑ, μεταξύ 25.000 και 100.000 στη Γαλλία. Σκηνές τρόμου σε πενιχρά εξοπλισμένα, «γονατισμένα» νοσοκομεία. Όμως, παρά τη φρίκη, παρά το πένθος, παρά τη συζήτηση στο Συμβούλιο του Παρισιού, όπου σχεδίαζαν, χωρίς τελικά να καταλήξουν, στο κλείσιμο ορισμένων σχολείων, δεν ελήφθησαν ούτε τότε περιοριστικά μέτρα. Το θέμα απασχολούσε τις εφημερίδες, χωρίς να επισκιάζει όμως τον πόλεμο της Αλγερίας, ούτε την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης ούτε την επιστροφή του Ντε Γκολ στην εξουσία. Και ένα πολύ περίεργο φαινόμενο μ’ αυτή την πανδημία ήταν ότι και αυτή διαγράφηκε από τη μνήμη μας ( εδώ )

 

 

Συνοπτικά στατιστικά δεδομένα  (αναλυτικά πιό κάτω )

——————————————–

Η εποχική γρίπη «χτυπά» και πιό δυνατά

αλλά «χτυπά» και παιδιά

 • Το 5 – 10 % των ενηλίκων του παγκόσμιου πληθυσμού ( δηλαδή 550.000.000,πεντακόσια πενήντα εκατομμύρια ενήλικες ) και το 20-30 % των παιδιών ( 500.000.000, πεντακόσια εκατομμύρια παιδιά ) παγκοσμίως προσβάλει κάθε χρόνο η εποχική γρίπη – στοιχεία του 2015 σήμερα έχουν αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο( εδώ)

εξ᾽αυτών

 • 3.000.000 – 5.000.000 εκατομμύρια νοσούν σοβαρά ετησίως απο την εποχική γρίπη – στοιχεία του 2015 σήμερα έχουν αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο ( εδώ )

 

 • 116 παιδιά πέθαναν απο την εποχική γρίπη στις ΗΠΑ, έως το Μάρτιο του 2015 ( εδώ)

 

 • 5 παιδιά πέθαναν στην Ελλάδα απο την εποχική γρίπη έως το Μάρτιο του 2015 ( εδώ )

 

————————————–

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήταν εναντίον του όρου

Πανδημία, ένα μήνα πρίν χαρακτηρίζοντας τον καταστροφικό και ανακριβή

 

 • «Δεν ξεχνάμε ότι έχουμε 60.000 νεκρούς της εποχικής γρίπης κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ενώ απαιτεί ένα εμβόλιο», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη. Σε ότι αφορά τον κοροναϊό, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος,  το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κοροναϊό είναι περίπου 2% και τώρα 1% στην Κίνα, η οποία έχει το 96,5% των κρουσμάτων παγκοσμίως. 26 Φεβρουαρίου 2020 εδὠ

 

———————————————

Καθημερινά πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν τα μέσα ενημέρωσης μας ενημέρωναν κάθε λεπτό

για τους θανάτους για παράδειγμα

απο τον Καρκίνο ;

 • Κάθε μέρα 26.500 (είκοσι έξι χιλιάδες πεντακόσιοι ) άνθρωποι πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο απο καρκίνο

 

 • Κάθε μέρα 27.397 (είκοσι επτά χιλιάδες τριακόσιοι ενήντα επτά) άνθρωποι πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο απο καρδιοπάθειες

 

 • 1000 ( χίλιοι ) άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στηνΕλλάδα από λοιμώξεις του αναπνευστικού, είτε ιογενής, είτε από γρίπη

 

 • 15.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν

 

 • Κατά 500.000 αυξήθηκαν τα κρούσματα του καρκίνου ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης τη διετία 2008 – 2010

 

 • Η ανεργία είναι αιτία για 45.000 αυτοκτονίες ετησίωςσε 63 χώρες

 

—————————————————————–

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ ένα μήνα πρίν δήλωνε πως η συνηθισμένη εποχική γρίπη είναι πιό επικίνδυνη απο τον Κορονοιό

 

 • «Ο Κορονοιός δεν αποτελεί απειλή και ΔΕΝ συνιστά πανδημία, 60000 ( εξήντα χιλιάδες) άνθρωποι πεθαίνουν στην Ευρώπη μόνο απο την απλή εποχική γρίπη κάθε χρόνο παρά το γεγονός πως υπάρχει και το εμβόλιο» . Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο Π.Ο.Υ ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ) δια του επικεφαλής Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους  στα τέλη Φεβρουαρίου ( 26/2 )

 

 • «Η απερίσκεπτη χρήση της λέξης πανδημία δεν έχει ουσιαστικό όφελος, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του περιττού και αδικαιολόγητου φόβου και του στίγματος, και την παράλυση των συστημάτων. Ίσως επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τον ιό, το οποίο δεν είναι αληθές «,  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους – επικεφαλής Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας 26 Φεβρουαρίου 2020 !

 

————————————————————-

Στην Ελλάδα πεθαίνουν και παιδιά απο τη συνηθισμένη εποχική γρίπη 

 

προσοχή !!!!!!!

 • Στο Παιδιατρικό Τμήμα του ΙΑΣΩ Παίδων, από το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι την 8η Μαρτίου 2015, νοσηλεύτηκαν 155 παιδιά, από τα οποία το ένα είχε τον τύπο Α(Η1Ν1), 98 τον τύπο Α(Η3Ν2) και 56 τον τύπο Β (Σχ.1). Ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών νοσηλεύτηκε τον Ιανουάριο (53%) και τα 48 από αυτά ήταν ηλικίας μικρότερης του έτους (31%) (Σχ.2). Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 4.5 ημέρες. Κύρια κλινική εκδήλωση ήταν η αναπνευστική λοίμωξη (73%), ενώ σημειώθηκαν και περιπτώσεις μυοσίτιδας (φλεγμονή των μυών που χρησιμοποιεί το άτομο για να μετακινεί με κάθε τρόπο το σώμα του ), γαστρεντερίτιδας και πυρετικών σπασμών (10,9% και 8% αντίστοιχα)( εδώ ). 5 παιδιά πέθαναν στην Ελλάδα απο την εποχική γρίπη έως το Μάρτιο του 2015 ( εδώ )

 

———————————————————————-

 

Στην Ελλάδα η συνηθισμένη εποχική Γρίπη «χτυπά» πιό δυνατά απο ότι ο Κορονοιός με τα έως τώρα δεδομένα

 

 • 400 – 500 άνθρωποι πέθαναν στην Ελλάδα το 2019 απο την εποχική γρίπη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ενώ νόσησαν σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις 1,5 εκατομμύρια ανθρώπων στην Ελλάδα ( άρθρο εδώ )

 • Στην Ελλάδα έξι θάνατοι την εβδομάδα 24 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2020 εξαιτίας επιπλοκών στην υγεία τους από την εποχική γρίπη (εδώ )

 • Στην Ελλάδα, την εβδομάδα 24 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2020 καταγράφηκαν 234 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 213 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

 • Στην Ελλάδα τα 77 (92,8%) από τα 83 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 29 (37,7%).Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΟΔΥ ( δείτε την αναλυτικά εδώ)

 • 90 νεκρούς από εποχική γρίπη είχαμε στην Ελλάδα έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου 2020 ενώ ετησίως πεθαίνουν απο τη γρίπη 650.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος χαρακτήρισε την εποχική γρίπη Παγκόσμιο Φονιά σε

δηλώσεις του στις 12 Μαρτίου 2020 ( εδώ )

 

 • 94 νεκρούς απο την εποχική γρίπη είχαμε στην Ελλάδα μέχρι τις 19 Μαρτίου 2020 ( εδώ )

 

 • οι θάνατοι με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη δεν αποτελούν παρά μέρος μόνο του συνόλου της θνησιμότητας που προκαλεί η γρίπη στον πληθυσμό, ενώ μεγάλο μέρος των θανάτων που σχετίζονται με τη γρίπη καταγράφονται ως θάνατοι από άλλες αιτίες (π.χ. έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονία κλπ.)

 

 • Εκτιμήθηκε ότι, κατά την περίοδο 2018-2019 στην Ελλάδα, 1071 θάνατοι (95% Διάστημα Εμπιστοσύνης: 733–1380 θάνατοι) μπορούν να αποδοθούν στον ιό της γρίπης (όλων των τύπων/υπότυπων) ή 9,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού (95% ΔΕ: 6,8–12,8). Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την περσινή περίοδο 2017-2018, οπότε είχε επικρατήσει ο τύπος Β του ιού.

 

————————————————————–

 

Χιλιάδες νοσούν και πεθαίνουν απο τη συνηθισμένη εποχική γρίπη. Συγκριτική μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο , στην Αμερική και στην Ιταλία.

 

 

 • 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως απο την εποχική γρίπη σε όλο τον κόσμο «Σωτήρης Τσιόδρας» , λοιμωξιολόγος ( εδώ )

 

αν κάνουμε την πράξη !

υπολογίζοντας πως η εποχική γρίπη διαρκεί περίπου 4 μήνες τότε

 

 • Κάθε μέρα πεθαίνουν 5.500 ( πέντε χιλιάδες πεντακόσιοι άνθρωποι ) στον κόσμο κατά τους 4 μήνες της έξαρσης της εποχικής γρίπης.

 

 • Η θνητότητα του Κορονοιού ( Covid –19 ) είναι σύμφωνα με το συντελεστή 6,66 ( εάν τα κρούσματα που γνωρίζουμε είναι το 15% των πραγματικών εάν γνωρίζουμε ακόμα μικρότερο ποσοστό κρουσμάτων, το ποσοστό θνητότητας θα πέσει ακόμα περισσότερο στις 11 Απριλίου 2020 στο 0,89 % όταν η θνητότητα του SARS (νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε κορώνα – ιό) είναι στο  10% και του MERS (λοίμωξη από τον κορονοϊό του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής ) είναι στο 34 % ( στοιχεία εδώ )

 

 • Στην Αμερική πεθαίνουν 3.000.000 ( 3 εκατομμύρια ) άνθρωποι ετησίως απο διάφορες αιτίες ( εδώ ) – για να έχετε μέτρο σύγκρισης στη Ελλάδα οι θάνατοι απο διάφορες αιτίες είναι 120.000 ετησίως

 

 • 44,000 ( σαράντα τέσσερις χιλιάδες ) Αμερικανοί πεθαίνουν ετησίως απο την εποχική γρίπη παρά το γεγονός πως υπάρχει το εμβόλιο ( εδώ )

 

 • 19,3 εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου το 2025 .Αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια η επίπτωση του καρκίνου. Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 υπολογίζονται σε 18 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ακόμη, ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι ετησίως( εδώ )

 

——————————————————

Τι έγινε στην Ιταλία τα δεδομένα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο 

 

 • Στην Ιταλία χώρα την οποία οι κυβερνήσεις έφερναν σαν παράδειγμα πρός αποφυγή και ανέφεραν τα στοιχεία αυτής τεκμηριώνοντας τις αποφάσεις για λήψη περιοριστικών μέτρων και μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας με οδυνηρές επιπτώσεις, τα στοιχεία ομολογούν μία διαφορετική πραγματικότητα:

 

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

( Χάνς Κλούγκε 26/2/20 )

Σε δηλώσεις του από το ιταλικό υπουργείο Υγείας, μετά μια συνάντηση που επικεντρώθηκε στην επιδημία του κοροναϊού, ο Χανς Κλούγκε σημείωσε ότι τα θύματα που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία ήταν όλα ηλικιωμένα, άνω των 65 ετών, με χαμηλή ανοσία, άνθρωποι που συνεπώς είναι επίσης «ευάλωτοι απέναντι στην εποχική γρίπη» 26/2/20 εδὠ

Οι θανόντες απο τον κορονοιό στην Ιταλία

 • Η μέση ηλικία στις γυναίκες ήταν τα 82 έτη, ενώ των ανδρών τα 79, ΣΥΝΕΠΩΣ ο μέσος όρος της ηλικίας των ΘΑΝΟΝΤΩΝ στην ΙΤΑΛΙΑ είναι τα 80,5 έτη

 • Η μέση ηλικία των νεκρών που βρέθηκαν θετικοί ήταν τα 78,5 έτη

 • Η μέση ηλικία όσων απεβίωσαν ήταν κατά 15 έτη μεγαλύτερη από όσους νόσησαν

 

Υποκείμενα νοσήματα 

 • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Ανωτάτου Ινστιτούτου Υγείας,  Istituto Superiore di Sanità, το 48% των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους έπασχαν από τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα

 • το 26,6% από δύο

 • το 23,%% από ένα
 • ενώ το 1,2% των ασθενών που απεβίωσαν δεν έπασχε από κανένα υποκείμενο νόσημα
 • Το 30,1% των αποβιωσάντων έπασχαν από ισχαιμική καρδιοπάθεια
 • το 22% από κολπική μαρμαρυγή
 • το 73.8% είχε αρτηριακή υπέρταση
 • το 33,9% σακχαρώδη διαβήτη
 • από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα έπασχε το 13,7%
 • το 3,7% από χρόνια ηπατική ανεπάρκεια

 

————————————————————–

 

Γιατί τα επιστημονικά δεδομένα δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά

 

 • Ξέρουμε τι είναι. Όπως έγραψε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Ναβάρα Ignacio López-Goñi εδώ ο ιός που προκάλεσε τα κρούσματα πνευμονίας στη Γουχάν της Κίνας ταυτοποιήθηκε μέσα σε επτά ημέρες από την επίσημη ανακοίνωση στις 31 του περασμένου Δεκεμβρίου και τρεις μέρες αργότερα είχαμε διαθέσιμη την γενετική του ακολουθία. Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, ο HIV χρειάστηκε δύο χρόνια για να ταυτοποιηθεί από τη στιγμή που εμφανίστηκε, στα μέσα του 1981.

 

 • Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι ήπια και οι νέοι άνθρωποι διατρέχουν εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνοΑυτή εδώ η έρευνα που έγινε σε 45.000 επιβεβαιωμένους ασθενείς του κορωνοϊού στην Κίναδιαπίστωσε ότι το 81% πέρασε μόνο ήπια ασθένεια, το 14% είχε συμπτώματα που περιγράφονταν ως βαριά και μόνο του 5% η κατάσταση θεωρήθηκε κρίσιμη, με το μισό περίπου αυτών των τελευταίων περιπτώσεων να καταλήγει σε θάνατο.

 

 • Από όλες αυτές τις περιπτώσεις, μόνο ένα 3% αφορά ανθρώπους κάτω των είκοσι ετών. Τα παιδιά φαίνονται πρακτικά ανεπηρέαστα από τον ιό, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών είναι 0,2%. Στο 15% φτάνει η θνησιμότητα σε ανθρώπους άνω των 80 ετών, ιδιαίτερα όσους έχουν προϋπάρχουσες καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις. Αυτό το τελευταίο εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό θανάτων στην Ιταλία, η οποία έχει περίπου το ¼ του πληθυσμού της υπέργηρο –το μεγαλύτερο ποσοστό γερασμένου πληθυσμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και ένα από τα υψηλότερα του πλανήτη.

 

 • Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών συνέρχεται. Σύμφωνα με την ημερήσια καταγραφή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο επιβεβαιώνονται ως θεραπευμένοι από τον κορωνοϊό καθημερινά. Για την ακρίβεια, στις 11 Μαρτίου οι απόλυτοι αριθμοί είχαν ως εξής: 126.968 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 4.647 θάνατοι, 67.014 ασθενείς που ανάρρωσαν.

 

 • Εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα έχουν ήδη γραφτεί. Η Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑμετρά αυτή τη στιγμή, έξι εβδομάδες από την εμφάνιση του ιού, 785 επιστημονικές δημοσιεύσεις που αφορούν εμβόλια, θεραπείες, επιδημιολογία, διάγνωση και κλινικές πρακτικές ενάντια στον κορωνοϊό. Όπως σημειώνει ο μικροβιολόγος López-Goñi, αυτός είναι ένας ρυθμός ανταπόκρισης αξιοσημείωτα ταχύτερος από εκείνον της επιδημίας του Sars –και οι περισσότερες δημοσιεύσεις είναι ελεύθερα προσβάσιμες σε όλη την επιστημονική κοινότητα.

 

 • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε στο Euronews την περασμένη εβδομάδα ότι «κάθε χώρα αποφασίζει ποιες ενέργειες πρέπει να κάνει, με βάση τη δική της κατάσταση και τα διάφορα στάδια που αντιμετωπίζει». Πηγή: www.lifo.gr

Πρόλογος

Με τη μελέτη μου αυτή επιχειρώ να τεκμηριώσω τη θεωρία μου περί της σπουδαιότητας της επικοινωνίας και πιό ειδικά τη σπουδαιότητα της Επικοινωνιακής Διαχείρισης των Κρίσεων ευρύτερα στις κρίσεις και ειδικότερα στην κρίση της πανδημίας του κορονοιού.

 

Ορισμός της Επικοινωνιακής Διαχείρισης των Κρίσεων

Η Επικοινωνιακή Διαχείριση των Κρίσεων είναι η στρατηγική μεθοδολογία διαχείρισης – ανάλυσης και μεταφοράς των πληροφοριών σε περιπτώσεις κρίσεων, κατόπιν ρεαλιστικής και αξιόπιστης ανάλυσης των δεδομένων, σε συνάρτηση με τη δημιουργία του κατάλληλου ανά περίσταση ψυχολογικού κλίματος το οποίο θα απομακρύνει τον πανικό και τη μετάδοση ψευδών πληροφοριών κλίμα το οποίο θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη σωματική και λεκτική επικοινωνία , ενώ θα προωθεί την αξιόπιστη – έγκυρη – ειλικρινή – σαφή και ηθική επικοινωνία καθιστώντας πλήρως ενημερωμένες τις ομάδες κοινών οι οποίες επηρεάζονται απο την εκάστοτε κρίση.

 

Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσης – Κορονοιός COVID 19

Αφήνοντας πίσω την κριτική στο τι δεν έγινε σωστά ( τις αστοχίες έχω περιγράψει στα 2 προηγούμενα άρθρα μου εδώ και εδώ  ) από εδώ και στο εξής θα πρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο :

 

 

 • τα στοιχεία να αξιολογηθούν πολύ πιο προσεκτικά

 

 • η γλώσσα επικοινωνίας ( σωματική και λεκτική ) να ανακουφίζει την κοινή γνώμη και να μην προσδίδει άγχος και πανικό

 

 • οι θεσμικοί φορείς να λαμβάνουν αποφάσεις ήπια και ήρεμα

 

 • οι πληροφορίες στην κοινή γνώμη να είναι ολοκληρωμένες

 

 • την κρίση επικοινωνιακά να διαχειρίζονται ειδικοί της επικοινωνίας

 

 • οι πολίτες να αποκτήσουν σαφή εικόνα και όχι συγκεχυμένη – ασαφή και αδιευκρίνιστη
 • τα αποτελέσματα των ενεργειών θα πρέπει να είναι προάγγελοι αισιοδοξίας στις κοινωνίες και να μην προμηνύουν επιπλοκές σε όλους τους κοινωνικούς τομείς ( εργασία – οικονομία – υγεία )

 

 • ενδεχομένως να μελετηθούν και άλλα σενάρια στοχευμένων ηλικιακά ομάδων

 

 • το “τίμημα” να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια να μην είναι πιο βαρύ από τις όποιες επιπτώσεις του κορονοιού στην υγεία , την κοινωνία, την οικονομία τομείς στους οποίους οι προβλεπόμενοι δείκτες αναμένονται Δραματικοί

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΗ ΕΡΕΥΝΑ

Η οικονομική κρίση 2008 – 2010 αύξησε τους θανάτους από καρκίνο σε 70 χώρες

* Σύμφωνα με τη Βρεττανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet μερικές απο τις επιπτώσεις ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ της οικονομικής κρίσης του 2008 – 2010

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιπλέον θάνατοι από καρκίνο κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής φθάνουν τις 500.000», δηλώνει στο AFP ο δόκτωρ Μαχίμπεν Μαρουτάπου, του Imperial College του Λονδίνου, επικεφαλής της έρευνας.


το 2012 ο καρκίνος προκάλεσε τον θάνατο 8,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Ανακαλύψαμε ότι η αύξηση τη ανεργίας συνδέεται με την αύξηση της θνησιμότητας από τον καρκίνο, αλλά η γενική υγειονομική κάλυψη προφύλασσε τον πληθυσμό από τις συνέπειές του. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις των μορφών καρκίνου για τις οποίες υπάρχει θεραπεία, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου».

Για τις έρευνές του οι αμερικανοί και βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν σύνδεση ανάμεσα στην ανεργία, τις δημοσιονομικές περικοπές στον τομέα της υγείας και τη θνησιμότητα από καρκίνο σε 70 χώρες σε δείγμα δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων μελέτησαν τις τάσεις ανάμεσα στο 1990 και το 2010

Πολλές έρευνες έχουν δείξει τις συνέπειες της αύξησης της ανεργίας και των δημοσιονομικών περικοπών στην υγεία και τη φυσική και ψυχική κατάσταση.

Η ανεργία είναι αιτία για 45.000 αυτοκτονίες ετησίως σε 63 χώρες, ανάμεσά τους και δυτικές οικονομίες, σύμφωνα με έρευνα ελβετών ερευνητών που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στην επιθεώρηση The Lancet Psychiatry.

Άλλη έρευνα του Γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Ερευνας, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2015 έδειξε «πολύ σημαντική αύξηση της θνησιμότητας επί του πληθυσμού των ανέργων, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη θνησιμότητα των απασχολούμενων.

Πηγή εδώ 

 • πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα Εθνικά Συστήματα Υγείας πολλών χωρών τα οποία “συνελήφθησαν” απροετοίμαστα.

 

λεπτομερής πρόγνωση της κατάστασης , δείτε στο απο 12 Μαρτίου άρθρο μου

εδώ 

Εισαγωγή στον «χωροχρόνο» της κρίσης Covid – 19

Αναφερόμενος στο χωροχρόνο της κρίσης εννοώ τον χρόνο μέσα στο χώρο καθώς η χωροταξία της ύπαρξης μας έχει αποκτήσει άλλη σχέση με το χρόνο και επιφέρει διαφοροποιημένες συναισθηματικές απολήξεις.

Ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει τις καταστάσεις πάντα με γνώμονα την εξέλιξη.

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις σκέψεις μας οι οποίες φέρνουν τα συναισθήματα.

Η Ανεξήγητη Πεποίθηση

Το φαινόμενο αυτό είναι μία δική μου παρατήρηση μετά απο πολυετή έρευνα με το οποίο θέλω να προσδιορίσω τις συμπεριφορές των ανθρώπων τις οποίες δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί τις πράττουν αλλά τις πιστεύουν και τις υπηρετούν με πάθος.

Ορισμός

Φαινόμενο της Ανεξήγητης Πεποίθησης ορίζω την ατομική ή μαζική

συμπεριφορά η οποία στηρίζεται σε μη τεκμηριωμένα ή μη λογικά ή μη

ρεαλιστικά δεδομένα, τα οποία να μπορούν να δικαιολογήσουν αυτή τη

συμπεριφορά αλλά η συμπεριφορά εκφράζεται και πράττεται ως

τεκμηριωμένη , λογική και ρεαλιστική απο άτομα ή ομάδες, επηρρεάζοντας

παρούσες και μελλοντικές καταστάσεις και εξελίξεις.

Η παγκόσμια κρίση για τον κοροναιό δημιουργήθηκε βασιζόμενη σε 3 άξονες :

 1. στατιστικά δεδομένα
 1. επικοινωνιακή διαχείριση
 1. αποφάσεις , στρατηγικής σημασίας

Ερμηνείες :

 1. τα στατιστικά δεδομένα ενδεχομένως είναι βασισμένα στην προσπάθεια του εγκεφάλου να ερμηνεύσει τα γεγονότα
 1. η επικοινωνία επηρεάζει καταλυτικά τον τρόπο σκέψης
 1. οι αποφάσεις για να δώσουν ένα σαφές αριθμητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να έχουν «υπακούσει» – εναρμονιστεί με τα δεδομένα ορίζοντας μία γραμμική πορεία Α-Β , όπου το Β θα πρέπει να μεταβάλει το Α

Είναι προφανές σύμφωνα και με τον Roger Penrose ( φυσικός – μαθηματικός – φιλόσοφος ο στενός συνεργάτης του Στήβεν Χόγκιν ) ο οποίος αμφισβητεί το γεγονός πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί ως υπέρ–υπολογιστής ( όχι γιατί το απορρίπτει αλλά γιατί θεωρεί  πως αυτή θεωρία είναι πίσω χρονικά απο την πραγματική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου ), πως σκεφτόμαστε με περίπλοκους μηχανισμούς,  δηλαδή με υπέρ-υπολογισμούς.

Πως λαμβάνουμε τις αποφάσεις δράσης μας ;

 

 • αξιολογώντας τις πηγές

 

 • αξιολογώντας τις πληροφορίες , τα δεδομένα

 

 • Το ανθρώπινο γένος στη δεδομένη στιγμή διαθέτει τον μηχανισμό και μπορεί να τον  ενεργοποιεί σε βαθμό υπέρ-ανάλυσης

 

 • Στην εργασία μου περί τηςΑνεξήγητης Πεποίθησης αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα μη ανάλυσης αλλά λήψης συγκεκριμένων δράσεων

 

 • Το γενικό αίσθημα όμως είναι προς την υφιστάμενη κατάσταση .Ανεξήγητη Πεποίθηση ;

 

 • Ότι δεν έχει εναρμονιστεί με τα δεδομένα , επιφέρει απολήξεις μη εναρμονισμένες επίσης οι οποίες και θα οδηγήσουν σε Β , μη σχετικά με τα δεδομένα.

Η ψυχοκοινωνική πίεση

 • όταν οι αποφάσεις για δράση δεν είναι προιόν υπέρ-ανάλυσης ίσως χαρακτηρίζονται από τον τελικό προορισμό ως αποκλίνουσες και τα συναισθήματα εκδηλώνονται απο τις σκέψεις του επαναπροσδιορισμού
 • ο χωροχρόνος παράγει σκέψεις κάτω από πίεση
 • ο εγκέφαλος δεν μπορεί να δώσει ερμηνείες ειδικά όταν οι πληροφορίες της δεδομένης κατάστασης δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς αλλά και οι πληροφορίες του ευρύτερου περιβάλλοντος δεν προυπάρχουν ως περιπτώσεις
 • κατά συνέπεια εάν οι σκέψεις δεν οδηγηθούν στα δίκτυα της πραγματικότητας θα διέλθουν απο ακαθόριστες διαδρομές

Εν κατακλείδι

 • ο ρεαλισμός στην ανάλυση των πληροφοριών είναι η πιο σωστή διαδρομή για την αντιμετώπιση της πίεσης απο τον χωροχρόνο
 • ειλικρίνεια στις εξηγήσεις
 • καλύτερη ανάλυση και έλεγχος πληροφοριών
 • ανάγκη καλύτερης διαχείρισης της επικοινωνίας η οποία διαμορφώνει την ψυχολογία
 • η αοριστία στο χρονοδιάγραμμα αυξάνει την αβεβαιότητα, το άγχος, την πίεση

Στατιστική Ανάλυση :

 • Ποιά θα είναι η υγεία των ανθρώπων στον κόσμο όταν είναι τόσο δραματικές οι προβλέψεις για την πορεία των τροφίμων της διατροφικής αλυσίδας , της αύξησης της ανεργίας και των ψυχολογικών – παθολογικών διαταραχών ; Μήπως το σύστημα Υγείας απειληθεί πολύ περισσότερο τους επόμενους μήνες απο τις ψυχοπαθολογίες ;
 • Ένας αντιμετωπίσιμος σύμφωνα με τα στοιχεία ιός,  γυρνά την ανθρωπότητα πολλές δεκαετίες πίσω
 • Η στατιστική δείχνει ποσοστά τα οποία πρέπει να οδηγήσουν σε πιό ήπιες λύσεις
 • Το υγεινομικό ισοζύγιο πρέπει να προστατευθεί αφού η υγεία προβλέπεται να πληγεί άμεσα ή έμεσα για εκατομμύρια ανθρώπους τα επόμενα χρόνια
 • Η επικοινωνία της κρίσης απο πλευράς των κυβερνήσεων χρειάζεται μία πιό ήπια προσέγγιση και ανάλυση όλων των δεδομένων ( πληροφοριών ) 

Ο κοινωνικός χωροχρόνος

 • η αποξένωση των ανθρώπων
 • στους κοινόχρηστους χώρους οι άνθρωποι αποφεύγουν συμπολίτες τους με νευρικές κινήσεις
 • οι κλειστοί εργασιακοί χώροι
 • οι διαφαινόμενες καταστροφικές επιπτώσεις
 • ο πανικός επιφέρει σοβαρή ψυχοχωματική πίεση με το ενδεχόμενο ψυχικών διαταραχών
 • οι παιδικές ηλικίες δεν μπορούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει και δίνουν πλήθος ερμηνειών

Ο χωροχρόνος της αρνητικότητας

 • ο εγκέφαλος εστιάζει στα αρνητικά γεγονότα και στις βαρύγδουπες φράσεις περί θανάτων, απελπισίας , δυστυχίας , απώλειας ανθρωπίνων ζωών
 • επέρχεται μία εξαιρετικά αρνητική ψυχολογία με βαρύτατες συνέπειες και στη σωματική υγεία
 • ποιό θα είναι το όφελος για την υγεία του πληθυσμού όταν απο τον πανικό και το στρές είναι δεδομένο πως θα αυξηθούν οι ασθένειες πνευματικές και σωματικές
 • πρέπει το κλίμα να μεταστραφεί σε θετικό ΑΜΕΣΑ – ΠΟΛΥ ΑΜΕΣΑ, να συμβάλλουν οι δηλώσεις των θεσμικών παραγὀντων οι οποίες να μην είναι φορτισμένες αλλά και «φορτωμένες» με φορτία απαισιοδοξίας ενώ θα πρέπει να γίνεται χρήση κατάλληλων φράσεων και μηνυμάτων, προσδίδοντας χαρακτήρα αισιοδοξίας (  η επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων  πρέπει να πραγματοποιείται πάντα απο ειδικό της επικοινωνίας με ειδική εκπαίδευση στη διαχείριση της σωματικής επικοινωνίας και στη χρήση του λόγου )
 • ο εγκέφαλος «παγιδεὐεται» κάτω απο συγκεκριμένς συνθήκες : π.χ όταν παρακολουθεί μία ταινία με έντονη εναλλαγή σκηνών , δυνατούς ήχους , χρώματα και μεγάλες δόσεις δράσης ( «χτισμένη» πάνω σε αυτή τη θεωρία είναι όλη η βιομηχανία του Hollywwod ) δεν μπορεί να αντιληφθεί εάν πρόκειται για πραγματικότητα ή μη ….συνεπώς «παγιδεύεται» στο θέαμα το οποίο εκτυλίσσεται μπροστά στις «πύλες» του εγκεφάλου , τα μάτια και τα αυτιά καθώς απο τα συγκεκριμένα όργανα εισέρχονται οι πληροφορίες πρός επεξεργασία. Ἑτσι λοιπόν εξηγείται η καθήλωση των πολιτών μπροστά στην αρνητική θεματολογία η οποία παρατηρήστε πως είναι δομημένη στη λογική αυτή, δηλαδή να μην μπορεί να «ξεφὐγει». 

Η σύγκριση των στοιχείων

 • «Ο Κορονοιός δεν αποτελεί απειλή και ΔΕΝ συνιστά πανδημία, 60000 ( εξήντα χιλιάδες) άνθρωποι πεθαίνουν στην Ευρώπη μόνο απο την απλή εποχική γρίπη κάθε χρόνο παρά το γεγονός πως υπάρχει και το εμβόλιο» . Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο Π.Ο.Υ ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ) δια του επικεφαλής Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους , όταν στα τέλη Φεβρουαρίου ( 26/2 ) άρχισε να διαπιστώνει πως είχε «στείλει» μηνύματα πανικού για τον κορονοιό και η παγκόσμια αναστάτωση ήταν πρό των πυλών αλλά ήδη ήταν πολύ αργά.

Δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις 26 Φεβρουαρίου 2020

Η ξαφνική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα είναι «πολύ ανησυχητική», αλλά ο ιός μπορεί και πάλι να τεθεί υπό έλεγχο και δεν συνιστά πανδημία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η απερίσκεπτη χρήση της λέξης πανδημία δεν έχει ουσιαστικό όφελος, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του περιττού και αδικαιολόγητου φόβου και του στίγματος, και την παράλυση των συστημάτων. Ίσως επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τον ιό, το οποίο δεν είναι αληθές», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε σχόλια του σε διπλωμάτες στη Γενεύη.

Δείτε εδώ τις ακριβείς δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο οργανισμό στην επίσημη ιστοσελίδα του www.who.int

«Using the word pandemic carelessly has no tangible benefit, but it does have significant risk in terms of amplifying unnecessary and unjustified fear and stigma, and paralyzing systems.»

«For the moment, we are not witnessing sustained and intensive community transmission of this virus, and we are not witnessing large-scale severe disease or death.

China has fewer than 80,000 cases in a population of 1.4 billion people. In the rest of the world, there are 2,790 cases, in a population of 6.3 billion.»

https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-mission-briefing-on-covid-19—26-february-2020

Το άρθρο στην Ελληνική γλώσσα  εδώ και εδώ

στο www.onmed.gr / http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/382189/poy-h-exaplosi-toy-ioy-den-synista-pandimia

στο www.cnn.gr / http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/209049/poy-poly-anisyxitiki-i-exaplosi-toy-koronaioy-alla-oxi-pandimia

 • οι άνθρωποι που πεθαίνουν από διάφορες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού (πνευμονίες) σε όλο τον κόσμο, είναι περίπου 1500 άνθρωποι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ
 • στην Ελλάδα πεθαίνουν χίλιοι άνθρωποι τον χρόνο από λοιμώξεις του αναπνευστικού, είτε ιογενής, είτε από γρίπη
 • 500.000 είναι οι άνθρωποι που πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο από διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού
 • Η θνητότητα της άτυπης πνευμονίας είναι 10%

 

 • Στην Ελλάδα έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016 είχαν χάσει τη ζωή τους 93 άνθρωποι απο την εποχική γρίπη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠ
  • ΝΟ στις 15 Φεβρουαρίου 2020 99 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 295 ασθενείς.
   Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον 19 ήταν παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών και 5 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στην Ελλάδα έχoυν καταγραφεί 99 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 93 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 13 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
   Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2016 καταγράφονται 27 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ανέρχονται σε 156, εκ των οποίων τα 147 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
   Σε μια εβδομάδα (4 Φεβρουαρίου), οι θάνατοι φτάνουν τους 44, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τα 224, εκ των οποίων τα 213 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ μία μέρα μετά οι νεκροί φτάνουν στους 51, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι 144, ενώ ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων αγγίζει τους 233 ασθενείς.
   Στις 12 Φεβρουαρίου 2016, έχουν καταγραφεί συνολικά 81 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, 120 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά, 293 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.
   Κατά την περυσινή περίοδο (2014-2015) καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 99 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 12 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Επρόκειτο για 61 άνδρες και 50 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Συνολικά καταγράφηκαν 248 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ( αναλυτικά το άρθρο εδώ )

   

  • Στην Ελλάδα στις 20 Μαρτίου 2020 οι νεκροί απο την εποχική γρίπη είχαν φτάσει τους 94. Εξ᾽αυτών οι 34 δηλαδή το 39,1% είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.Οι 76 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 18 χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 55 άνδρες και 39 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 91 έτη. Τα 87 (92,6%) από τα 94 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 34 (39,1%).

   

   

  Οι εκτιμήσεις το δεύτερο δεκαήμερο του φεβρουαρίου

   

  • Η θνητότητα του κορονοιού είναι χαμηλότερη απο της εποχικής γρίπης αλλά και απο τον ιό SARS σύμφωνα με δηλώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κου Δημόπουλου και του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Σωτήρη Τσιόδρα με δηλώσεις τους στα ΝΕΑ στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2020 ( δείτε όλο το άρθρο εδώ )

  Ειδικότερα, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) αντλούν καθημερινά στοιχεία από το παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που έχει δημιουργήσει μια σημαντική τράπεζα δεδομένων σχετικά με τη διαδρομή που ακολουθεί στον παγκόσμιο χάρτη ο νέος κορωνοϊός – που, σημειωτέον, «βαφτίστηκε» πρόσφατα επισήμως Covid-19. Και παρότι ο αριθμός των θανάτων έχει πλέον ξεπεράσει αυτόν της προηγούμενης επιδημίας με τον ιό SARS, η θνησιμότητα από τον νέο κορωνοϊό δεν ξεπερνά το 2% – σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την επιδημία από τον ιό SARS το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 10%.

  «Αντιθέτως, τα δεδομένα που έχουμε από τη γρίπη είναι ότι ευθύνεται για περίπου 300.000 έως και 650.000 θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως. Το νούμερο αυτό δείχνει από μόνο του την πραγματική απειλή. Είναι σημαντικό δε να συνυπολογίσει κανείς και το πρόβλημα της υποδιάγνωσης, με αποτέλεσμα να εκτιμούμε ότι οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους με βέβαιη αιτία τη γρίπη» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Θάνος Δημόπουλος.

Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Σωτήρη Τσιόδρα, ο νέος κορωνοϊός πιθανόν (εφόσον, δηλαδή, δεν προκύψουν δραματικές ανατροπές) να αποδειχθεί λιγότερο θανατηφόρος από ό,τι υπολογίζει σήμερα η επιστημονική κοινότητα, με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει.

«Το αναμενόμενο είναι να πέσει το ποσοστό θνητότητας όσο αυξάνεται η σύνδεσή του με περιστατικά ήπιας νόσησης» διευκρινίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι οι επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να αποκωδικοποιήσουν τα χαρακτηριστικά του Covid-19 και να υπολογίσουν τον πραγματικό κίνδυνο εξαιτίας του για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Κρούσματα

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο Θάνος Δημόπουλος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «παράλληλα με τον αγώνα δρόμου που εξελίσσεται για τον έλεγχο της επιδημίας και τη διαχείριση των κρουσμάτων και των βαρέως πασχόντων, οι Αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν ακόμη μεγαλύτερο εχθρό. Αυτόν της διασποράς ψευδών ειδήσεων για την επιδημία που προκαλούν φόβο και πανικό».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους πολίτες να απαιτούν άμεση ενημέρωση από τις υπεύθυνες πηγές ενημέρωσης, δηλαδή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις κρατικές Αρχές κάθε χώρας, τους έγκριτους επιστήμονες και τη διεθνή βιβλιογραφία. Παράλληλα και εστιάζοντας στους αποδεδειγμένους κινδύνους που εγκυμονεί – ιδίως στις ευπαθείς ομάδες – η μόλυνση από τους ιούς της γρίπης, κάνει έκκληση σε εκείνους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, έστω και καθυστερημένα.

Σε ό,τι αφορά δε τα υπόλοιπα μέτρα προφύλαξης, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τονίζει ότι «ο κάθε πολίτης θα πρέπει να τηρεί τις βασικές αρχές υγιεινής, δηλαδή τακτικό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα και απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από άτομα που έχουνσυμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού. Τα μέτρα αυτά άλλωστε θα πρέπει να εφαρμόζονται για κάθε ιογενή λοίμωξη, όπως η πολύ συχνότερη λοίμωξη από ιό της γρίπης».

Τα παιδιά

πηγή Ο.Η.Ε www.unric.org

 

 • 15.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.Πνευμονία, διάρροια και ελονοσία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ασθενειών που ευθύνονται για την παιδική θνησιμότητα και μπορούν να προληφθούν. Σύμφωνα με την έκθεση, για τους μισούς από αυτούς τους θανάτους ευθύνεται και ο υποσιτισμός που καθιστά τα παιδιά πιο ευάλωτα στις σοβαρές ασθένειες.»Αν εξακολουθήσει η παρούσα τάση, πάνω από 60 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών θα πεθάνουν από το 2017 ως το 2030, σχεδόν τα μισά εκ των οποίων νεογέννητα»
 • Καθημερινά, περίπου 1000 παιδιά πεθαίνουν από αποτρέψιμες ασθένειες που προκαλούν διάρροια και οι οποίες σχετίζονται με την νερό και την υγιεινή
 • Τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν πηγές πόσιμου νερού οι οποίες είναι μολυσμένες με περιττώματα

 

Σκεφτείτε τώρα πόσο άσχημα θα αισθανόμασταν εάν με την ίδια ακριβώς δημοσιότητα που έχουν λάβει τα νέα για τον κορονοιό λάμβαναν δημοσιότητα τα στοιχεία των θανάτων απο τις λοιπές άλλες ασθένειες απο τις οποίες νοσούν οι άνθρωποι.


Σκεφτείτε για παράδειγμα να βομαρδιζόμασταν συνεχώς – καθημερινά για το πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν ( προσέξτε !!!!!!! κάθε ΗΜΕΡΑ απο καρκίνο σε όλο τον κόσμο ( σημειωτέον δε πως και ο καρκίνος του πνεύμονα έχει χαρακτηριστεί πανδημία )


Μελετήστε προσεκτικά :

Μία τυχαία ημέρα, την 10η Φεβρουαρίου όταν στην Κίνα πέθαναν 108 άνθρωποι απο τον κορονοιό.

Την ίδια ημέρα , δηλαδή μέσα σε 24 ώρες :

 • 26.283 άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο
 • 24.641 ἀνθρωποι πέθαναν από καρδιοπάθειες
 • 4.300 άνθρωποι πέθαναν από ζακχαρώδη διαβήτη.

Ενδεικτικά :

 • Από ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με μεταφορά μικροβίων απο κουνούπια πεθαίνουν 2.740 άνθρωποι κάθε μέρα

Ο χωροχρόνος της κρίσης

 • οι άνθρωποι εγκλείστηκαν στις οικείες τους για τη μη διάδοση του ιού. Οι προβλέψεις του ΠΟΥ ανέφεραν έλεγχο του ιού χωρίς αυτός να αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα ( δείτε εδώ ανακοινώσεις Π.Ο.Υ )
 • βασικά κοινωνικά φυσικά δίκτυα αποσυντονίζονται και διακόπτονται συνήθειες , σχέσεις και εμπορικές συνεργασίες
 • αξίζει να σημειωθεί πως η κοινωνιολογία της οικονομίας αναφέρει αυτήν ως κοινωνικό αγαθό , δηλαδή οικονομία = ευημερία και ποιότητα ζωής. Όταν αναφερόμαστε στην οικονομία δεν αναφερόμαστε στους πλουσίους αλλά στον πλούτο του λαού. Αν μία οικογένεια στερηθεί τα βασικά ποσά για τη διαβίωση της , στερείται και των βασικών αγαθών αυτής ( υγεία – παιδεία – διατροφή …)

Η στατιστική καταγραφή

Η παγκόσμια στατιστική καταγραφή των στοιχείων του κοροναιού στα τέλη Μαρτίου σύμφωνα με τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ ( Π.Ο.Υ )

 • παγκοσμίως κρούσματα καταγεγραμμένα ( στις 28 Μαρτίου ) = 605.314
 • η εκτίμηση πως καταγράφεται το 15% των κρουσμάτων.Συνεπώς για να υπολογίσουμε τα ρεαλιστικά κρούσματα παγκοσμίως θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε με το συντελεστή 6,66 για να υπολογίσουμε το 100% = 605.314 επί 6,66 ( συντελεστής είναι προσομοίωσης του 100% ) =4.031.391,24 ( τέσσερα εκατομμύρια τριάντα μία χιλιάδες τριακόσια ενήντα ένα τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο  )
 • παγκοσμίως θάνατοι = 27610 ( είκοσι επτά χιλιάδες εξακόσιοι δέκα άνθρωποι )
 • παγκόσμιο ποσοστό θανάτων απο τον COVID 19 η παγκόσμια θνητότητα ) = 0,6848*……… ( μηδέν κόμμα έξι )
 • το ποσοστό των θανάτων στον παγκόσμιο πληθυσμό ( ο οποίος αριθμείται στα 7,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη ΓΗ ) =  0,00039 ( μηδέν κόμμα μηδέν – μηδέν – μηδέν τριάντα εννέα )

*το ποσοστό αυτό είναι απαράλλαχτο απο την αρχή της στατιστικής καταγραφής

Η αναγωγή των στοιχείων

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα ( και όχι τα πραγματικά κρούσματα δηλαδή τους ασθενείς που δεν έχουν διαπιστωθεί επίσημα και σύμφωνα με τον ΠΟΥ η καταγραφή είναι μόνο στο 15% των πραγματικών ασθενών )

στις 28 Μαρτίου 2020

 • στα επίσημα στοιχεία των καταγεγραμμένων κρουσμάτων απο τον ΠΟΥ ( 416579 με μέτρια συμπτώματα + 23560 σε σοβαρή κατάσταση +133439 ανάρρωσαν πήραν εξιτήριο ΣΤΟΥΣ 440139 ενεργές περιπτώσεις και 160871 μη ενεργές ( ή βγήκαν εντελώς καλά ή απεβίωσαν ) ) το άθροισμα 416579 + 23560 +133439 = 573578 συνεπώς 27432 απεβίωσαν δηλαδή το 4,56%
 • με την προσαρμογή των στοιχείων του συντελεστή  6,6  ( για να διαπιστωθεί το 100% των κρουσμάτων ) έχουμε = το ίδιο ποσοστό 0,68 % η θνητότητα
 • με την προσαρμογή των στοιχείων του συντελεστή  6,6  ( για να διαπιστωθεί το 100% των κρουσμάτων ) επανέρχεται στην κανονική ζωή του το 99, 32%

Η στατιστική ανά χώρα 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Π.Ο.Υ το ποσοστό ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ανά εκατομμύριο κατοίκων ανά χώρα είναι τα ακόλουθα ( στοιχεία έως Σάββατο 28 Μαρτίου 2020 )

 • ΗΠΑ = 0,0352 %

 

 • Ιταλία = 0.15 %

 

 • Κίνα = 0,0057 %

 

 • Ισπανία = 0,15 %

 

 • Γερμανία = 0,0671 %

 

 • Γαλλία = 0,0576 %

 

 • Ιράν = 0,0422 %

 

 • Αγγλία = 0,0252 %

 

 • Ελβετία = 0,1546 %

 

 • Νότια Κορέα = 0,0185 %

 

 • Ολλανδία = 0,057 %

………………………………………………………………..

 1. Ελλάδα = 0,0102 %
 • Στην Αμερική πεθαίνουν 3.000.000 ( 3 περίπου εκατομμύρια )  ανθρώπων ετησίως απο διάφορες αιτίες ( εδώ ) για να έχετε μέτρο σύγκρισης στη Ελλάδα οι θάνατοι απο διάφορες αιτίες είναι 120.000 ετησίως

 

 • 44,000 ( σαράντα τέσσερις χιλιάδες ) Αμερικανοί πεθαίνουν ετησίως απο την εποχική γρίπη παρά το γεγονός πως υπάρχει το εμβόλιο ( εδώ )

 

 

Στατιστική ανάλυση κρουσμάτων και θανάτων στην Ιταλία

Istituto Superiore di Sanità   www.iss.it

Στη Λομβαρδία τα 2/3 των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους

 • Στα 79,5 έτη ο μέσος όρος ηλικίας
 • κάτι παραπάνω από 70% ήταν άντρες

Αναλυτικά 

 • Η μέση ηλικία στις γυναίκες ήταν τα 82 έτη, ενώ των ανδρών τα 79
 • Η μέση ηλικία των νεκρών που βρέθηκαν θετικοί ήταν τα 78,5 έτη
 • Το 29,4%, ήταν γυναίκες
 • Η μέση ηλικία όσων απεβίωσαν ήταν κατά 15 έτη μεγαλύτερη από όσους νόσησαν
 • Η μέση ηλικία των γυναικών που απεβίωσαν ήταν μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών
 • Η μέση ηλικία στις γυναίκες ήταν τα 82 έτη, ενώ των ανδρών τα 79

Υποκείμενα νοσήματα 

 • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Istituto Superiore di Sanità, το 48% των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους έπασχαν από τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα
 • το 26,6% από δύο
 • το 23,%% από ένα
 • ενώ το 1,2% των ασθενών που απεβίωσαν δεν έπασχε από κανένα υποκείμενο νόσημα
 • Το 30,1% των αποβιωσάντων έπασχαν από ισχαιμική καρδιοπάθεια
 • το 22% από κολπική μαρμαρυγή
 • το 73.8% είχε αρτηριακή υπέρταση
 • το 33,9% σακχαρώδη διαβήτη
 • από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα έπασχε το 13,7%
 • το 3,7% από χρόνια ηπατική ανεπάρκεια

Θάνατοι κάτω των 50 ετών

 • Μέχρι τις 20 Μαρτίου, 36 από τους 3200 (1,1%) που απεβίωσαν από τον COVID-19 ήταν κάτω των 50 ετών
 • Συγκεκριμένα, 9 από αυτούς ήταν λιγότερο από 40
 • Οκτώ άνδρες και μία γυναίκα ήταν μεταξύ 31 και 39 ετών
 • Για δύο ασθενείς κάτω των 40 ετών δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλινικές πληροφορίες, ενώ επτά είχαν σοβαρές υποκείμενες ασθένειες

 Τα στοιχεία για την πανδημία του κορονοιού την Ιταλία

( συγκριτική μελέτη ) 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα οποία καθημερινά διοχετεύονται απο τον ΠΟΥ ( Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ) και αναλύοντας αυτά , καταλήγουμε στα ακόλουθα συμπεράσματα :

 • στην Ιταλία έως την Τρίτη 31 Μαρτίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων είναι 1683
 • έως την ίδια ημερομηνία οι νεκροί είναι 11591, 
 • ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!! οι ιταλοί κάτοικοι είναι σύνολο 60,48 εκατομμύρια ( 6 048 0000  )  ( απογραφή 2018 ) . Συνεπώς το ποσοστό των νεκρών στην Ιταλική επικράτεια είναι 0,01 % ( μηδέν κόμμα , μηδέν ,ένα )
 • έως την ίδια ημερομηνία το σύνολο των κρουσμάτων είναι 101739 και οι νεκροί 11591 . Με την πρώτη ματιά η θνητότητα υπολογίζετια σε 101739 / 11591 επι τοις εκατό 11,39 %
 • αυτό όμως το ποσοστό θνητότητας είναι επισφαλές καθώς εφόσον οι εκτιμήσεις των επιστημονικών κοινοτήτων αναφέρουν πως καταγράφεται το 15% των πραγματικών κρουσμάτων τότε , πολλαπλασιάζουμε το 101739 με τον συντελεστή 6,666 για να έχουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση των πραγματικών κρουσμάτων , συνεπώς 101739 Χ 6,666 = 678260 είναι τα κρούσματα κορονοιού ρεαλιστικά στην ιταλική επικράτεια
 • τώρα θα προκύψει το ρεαλιστικό ποσοστό θνητότητας στην Ιταλία απο την πράξη επι τοις εκατό : 678260 / 11591 = 1,70 % είναι το ρεαλιστικό ποσοστό θνητότητας και όχι 11,39 % το οποίο υπολογίζει μόνο όσα κρούσματα έχουν δηλωθεί ( καθώς όλες οι υπόλοιπες χιλιάδες κρουσμάτων είναι άνθρωποι με ήπια συμπτώματα οι οποίοι δεν έφτασαν ποτέ στο νοσοκομείο για εξέταση – τεστ σύμφωνα με την υπόδειξη των θεραπόντων ιατρών τους )

Μία ακόμα ιδιαίτερη παράμετρος

 • όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ιταλία ( κυρίως ) και στην Ισπανία λόγω των πολλών θανάτων ( είναι όντως πολλοί οι θάνατοι αλλά όπως αναλύσαμε πιό πάνω σε έναν εξαιρετικά γερασμένο πληθυσμό ο οποίος ώς μέσος όρος είναι κοντά στο προσδόκιμο ζωής της χώρας ) δείτε τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας εδώ
 • έως την Τρίτη 31 Μαρτίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων είναι 1683 συνεπώς ανά 100,000 κατοίκους είναι διά 10 = 168 κρούσματα ανά 100,000 κατοίκους 
 • οι θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ιταλία είναι 193,1 ( εκατόν ενήντα τρείς κόμμα ένας )
 • οι θάνατοι ανά 100,000 στην Ιταλία είναι 19,31 ( δεκαεννέα κόμμα τριάντα ένας ) 

Δείτε 

Στην Ιταλία πεθαίνουν ανά 100,000 κατοίκων : πηγή https://gateway.euro.who.int/en/datasets/european-health-for-all-database/

19,31 Ιταλοί πεθαίνουν απο τον κορονοιό ανά 100.000 κατοίκων

ενώ

ανά 100.000 κατοίκους στην Ιταλία πεθαίνουν απο τις ακόλουθες αιτίες οι εξείς ανθρώπινες μονάδες :

 • 19,31 απο κορονοιό
 • 310,14 απο παθήσεις κυκλοφορικού
 • 98,29 απο ισχαιμικές καρδιοπάθειες
 • 246,55 απο κακοήθη νεοπλάσματα
 • 49,35 απο νεόπλασμα τραχείας βρόχου και πνεύμονος
 • 26,95 απο νεόπλασμα παχέως εντέρου
 • 58,33 παθήσεις αναπνευστικού
 • 34,26 παθήσεις νευρικού συστήματος
  • 5,63 ατυχήματα μεταφορών
Η Εξέλιξη του Κορωνοιού στις Βαλακανικές Χώρες

Liveχάρτηςδείχνει την πορεία του κορονοϊούστα Βαλκάνια και ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, σχετικά με τις γειτονικές χώρες.

Live χάρτηςκαταγράφει την πανδημία του κορονοϊούστα Βαλκάνια, ενώ δείχνει και σε ποιά θέση βρίσκεται η Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τον διαδικτυακό χάρτη του Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering (τον οποίο μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ). Ο εν λόγω χάρτης, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, παρουσιάζει συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, τους θανάτους, καθώς και τον αριθμό των ατόμων που έχουν αναρρώσει, για όλες τις χώρες που επηρεάζει η πανδημία. Έτσι, λοιπόν, η κατάταξη με τις χώρες των Βαλκανίων, έχει ως εξής:

 • Τουρκία: 42.282 κρούσματα, 908 νεκροί, 2.142 άτομα θεραπεύτηκαν
 • Ρουμανία: 5.202 κρούσματα, 246 νεκροί, 647 άτομα θεραπεύτηκαν
 • Σερβία: 2.867 κρούσματα, 66 νεκροί, 0 άτομα θεραπεύτηκαν
 • Ελλάδα: 1.955 κρούσματα, 86 νεκροί, 269 άτομα θεραπεύτηκαν
 • Κροατία: 1.407 κρούσματα, 20 νεκροί, 219 άτομα θεραπεύτηκαν
 • Βοσνία: 850 κρούσματα, 35 νεκροί, 101 άτομα θεραπεύτηκαν
 • Βόρεια Μακεδονία: 663 κρούσματα, 30 νεκροί, 37 άτομα θεραπεύτηκαν
 • Βουλγαρία: 618 κρούσματα, 24 νεκροί, 48 άτομα θεραπεύτηκαν
 • Αλβανία: 409 κρούσματα, 23 νεκροί, 165 άτομα θεραπεύτηκαν
 • Μαυροβούνιο: 252 κρούσματα, 2 νεκροί, 4 άτομα θεραπεύτηκαν
 • Κοσσυφοπέδιο: 184 κρούσματα, 5 νεκροί, 30 άτομα θεραπεύτηκαν

Η Ελλάδα λοιπόν, βρίσκεται στην 4η θέση της κατάταξης για τις χώρες στα Βαλκάνια με τα περισσότερα κρούσματα και στην 48η θέση στον πλανήτη.

Στατιστική Ανάλυση Θανάτων σε όλο τον κόσμο απο ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

29.817

Άνθρωποι πέθαναν από την πείνα σήμερα 28/3( έως τα μισά της ημέρας διαρκώς ο αριθμός αυξάνεται )

 • Η Νο 1 αιτία θανάτου παραμένει η ισχαιμική καρδιοπάθεια  9,9 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως. Οι καρδιοπάθειες ευθύνονται για έναν στους τρεις θανάτους – διπλάσιους από τον καρκίνο, που έρχεται δεύτερος και ευθύνεται για έναν στους έξι θανάτους
 • 9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο (από τους οποίους τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ηλικίας 30 έως 69 ετών), ενώ τα επόμενα δέκα χρόνια οι θάνατοι από καρκίνο προβλέπεται να αυξηθούν σε πάνω από 14 εκατομμύρια ετησίως

θα αυξηθούν τα κρούσματα καρκίνου έως το 2035 από 15.000.000 το 2015 σε 24.000.000 και οι θάνατοι να αυξηθούν από 9.000.000 το 2015 σε 15.000.000 το 2035, αύξηση πάνω από 50%. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΠΟΥ (2018), το ένα τέταρτο των θανάτων οφείλονται στον καρκίνο και τα τέσσερα πέμπτα των θανάτων οφείλονται σε μη-μεταδιδόμενα νοσήματα, που εν πολλοίς έχουν κοινούς αιτιολογικούς παράγοντες με τον καρκίνο και θα μπορούσαν να προληφθούν οι πρόωροι θάνατοι

* Το 2018 ο ΠΟΥ κατέγραψε σε όλο τον κόσμο 18,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός να φτάσει ως το 2040 τα 29 με 37 εκατομμύρια.

 • οι θάνατοι λόγω διαβήτη, που έφθασαν τα 1,4 εκατ. Το 2016
 • Οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 7,1 εκατομμύρια
 • Περίπου 1,6 εκατομμύρια πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονταν με διάρροια το 2017
 • Το 19% των θανάτων οφείλονταν σε μεταδοτικές νόσους, σε ασθένειες κατά την εγκυμοσύνη, τη βρεφική και παιδική ηλικία, καθώς και σε παθήσεις σχετικές με την ελλιπή και ανθυγιεινή διατροφή
 • οι θάνατοι από ηπατίτιδες και συναφείς ιογενείς παθήσεις του ήπατος έφθασαν τα 1,34 εκατομμύρια το 2016, ξεπερνώντας τους θανάτους από φυματίωση (1,2 εκατ.), από HIV/AIDS (1 εκατ.) και από ελονοσία (719.000)
 • οι θάνατοι από συγκρούσεις και τρομοκρατικές ενέργειες το 2016 έφθασαν περίπου τους 150.500
 • 1,8 εκατομμύρια θάνατοι νεογνών
 • Τροχαία δυστυχήματα 1,2 εκατ. νεκρούς το 2017.

 

Στην κόσμο οι δέκα κυριότερες αιτίες Χαμένων Ετών Ζωής (προκύπτουν από το συνδυασμό του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία με το προσδόκιμο ζωής σε κάθε ηλικία) είναι κατά σειρά οι εξής:

 

 

 1. Ισχαιμική καρδιοπάθεια
  2. Εγκεφαλικό
  3. Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού
  4. Διάρροια
  5. Τροχαία
  6. Ελονοσία
  7. Επιπλοκές πρόωρου τοκετού
  8. HIV/AIDS
  9. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (XAΠ)
  10. Επιπλοκές τοκετού-Εγκεφαλοπάθεια νεογνού

Δείτε αυτόν το εκπληκτικό παγκόσμιο ΜΕΤΡΗΤΗ ο οποίος μετρά τα πάντα ανά κλάσμα δευτερολέπτου https://www.worldometers.info/gr

 

Τα στοιχεία αφορούν μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020 !

Υγεία

3.152.573

Θάνατοι που προκλήθηκαν από μεταδοτικές ασθένειες φέτος

1.845.894

Θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών φέτος

10.321.941

Εκτρώσεις φέτος

75.061

Θάνατοι μητέρων κατά τη διάρκεια της γέννας φέτος

41.672.266

Άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον ιό HIV/AIDS

408.242

Θάνατοι που προκλήθηκαν από τον ιό HIV/AIDS φέτος

1.994.485

Θάνατοι που προκλήθηκαν από καρκίνο φέτος

238.205

Θάνατοι που προκλήθηκαν από ελονοσία φέτος

9.848.348.370

Τσιγάρα που καπνίστηκαν σήμερα

1.214.001

Θάνατοι που προκληθηκαν από το κάπνισμα φέτος

607.383

Θάνατοι που προκληθηκαν από το αλκοόλ φέτος

260.417

Αυτοκτονίες φέτος

$ 97.150.706.673

Παγκόσμιες δαπάνες για ναρκωτικά φέτος

327.819

Θύματα τροχαίων ατυχημάτων φέτος

Τροφή

841.891.757

Υποσιτιζόμενοι άνθρωποι στον κόσμο

1.691.064.216

Υπέρβαροι άνθρωποι στον κόσμο

753.315.935

Παχύσαρκοι άνθρωποι στον κόσμο

35.454

Άνθρωποι που πέθαναν από την πείνα σήμερα ( ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ είναι μέχρι τα μέσα της ημέρας ο αριθμός 35454

$ 372.225.958

Χρήματα που δαπανήθηκαν για ασθένειες σχετικές με την παχυσαρκία στις ΗΠΑ σήμερα

$ 122.691.639

Χρήματα που δαπανήθηκαν για προγράμματα απώλειας βάρους στις ΗΠΑ σήμερα

 

Περιβάλλον

1.263.011

Απώλεια δασών φέτος (εκτάρια)

1.700.355

Απώλεια γης εξαιτίας διαβρώσεις εδάφους φέτος

8.774.754.814

Εκπομπές CO2 φέτος (τόννοι)

2.914.347

Ερημοποίηση φέτος (εκτάρια)

2.378.199

Τοξικές χημικές ουσίες που απελευθερώθηκαν στον αέρα, τη έδαφος και στο νερό φέτος (τόννοι)

Νερό

7.727.866

Νερό που καταναλώθηκε φέτος (δισεκατομμύρια λίτρα)

204.503

Θάνατοι από ασθένεις που σχετίζονται με το νερό φέτος

802.355.861

Άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό

 

Κορονοιός οι προβλέψεις για το μέλλον – Ελλάδα

 • Σε κίνδυνο οι μισές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα: Τουρισμός, μεταφορές, τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, είναι σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank οι πιο ευάλωτοι κλάδοι στις επιπτώσεις που προκαλούν τα μέτρα για την πανδημία
 • Τους κλάδους που θα πληγούν περισσότερο από τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας του κορονοϊού , διαμορφώνουν σωρευτικά το 47,5% της απασχόλησης στη χώρα
 • Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τρέχουσες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού (Covid-19), κλάδοι όπως αυτοί του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών και των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα δεχτούν τις αρνητικές επιδράσεις της διαταραχής
 • Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, η συμμετοχή των προαναφερθέντων κλάδων στο σύνολο της απασχόλησης το 2019 ήταν στο 34,1%. Δηλαδή μια μείωση της απασχόλησης στους παραπάνω κλάδους κατά 1% δύναται να προκαλέσει πτώση του συνόλου της απασχόλησης κατά 0,34%. Προσθέτοντας στους παραπάνω κλάδους τη μεταποίηση και τις κατασκευές, το προαναφερθέν μερίδιο διαμορφώνεται στο 47,5% του συνόλου της απασχόλησης
 • Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, η απασχόληση στην ελληνική οικονομία είναι πολύ πιθανόν να μειωθεί το 2020 με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού ανεργίας για πρώτη φορά από το 2013

 

οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ και του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. 

 

 

 • Στο ήπιο σενάριο, με την επιδημία να περιορίζεται και να ελέγχεται εντός του Μαρτίου το ΚΕΠΕ προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,1% έως 0,3% από το επίπεδο του 2,5%.
 • Στο μετριοπαθές σενάριο, με την επιδημία να περιορίζεται και να ελέγχεται εντός του δεύτερου τριμήνου προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% έως 0,6%.
 • Στο δυσμενές σενάριο, με την επιδημία να επεκτείνεται και στο τρίτο τρίμηνο του 2020 προβλέπεται μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,7% έως 0,9%.

 

 

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο δυσμενές σενάριο του προβλέπει μείωση του ΑΕΠ έως 0,9% έναντι αύξησης 2,5% που προέβλεπε αρχικά.

 

Κορονοιός οι προβλέψεις για το μέλλον – ΗΠΑ

 • Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ταμείο ανεργίας ενδέχεται να έφτασε τα 4 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού έχουν σταματήσει την οικονομία, προκαλώντας μαζικές απολύσεις
 • Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας είναι πιθανό να αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από το ρεκόρ των 695.000 που είχε καταγραφεί σε διάστημα μίας εβδομάδας το 1982
 • Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για 4 εκατομμύρια. Οι πιο αισιόδοξες αναλύσεις αναφέρουν μόνο 525.000 νέες αιτήσεις για την εβδομάδα 15 με 21 Μαρτίου, τεράστια αύξηση σε σχέση με τις 281.000 νέες αιτήσεις της εβδομάδας που τελείωσε στις 14 Μαρτίου
 • «Οι προσπάθειες περιορισμού του κορονοϊού προκάλεσαν μια πολύ απότομη και δραματική αλλαγή μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο Στίβεν Γκάλαχερ επικεφαλής οικονομολόγος στις ΗΠΑ της Societe Generale. «Οι απολύσεις ήταν μέρος της αλλαγής και οι αιτούντες έσπευσαν στις υπηρεσίες των πολιτειών μέσα σε πολύ μικρό διάστημα»
 • Κάποιες πολιτείες ανακοίνωσαν ότι οι ιστότοποι των υπηρεσιών τους για την παροχή επιδόματος ανεργίας κατέρρευσαν λόγω της μεγάλης κίνησης
 • Οι κυβερνήτες σε τουλάχιστον 18 πολιτείες, με συνολικό αριθμό κατοίκων ίσο με τον μισό ολόκληρων των ΗΠΑ, έχουν ζητήσει από τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους όσο περισσότερο μπορούν. Επίσης έχουν κλείσει οι «μη απαραίτητες» υπηρεσίες και καταστήματα. Σύμφωνα με οικονομολόγους, το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται σε καραντίνα

 

 • Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στην Καλιφόρνια, μία από τις πολιτείες που έχει πληγεί περισσότερο, έφτασαν τις 550.000. Αντίστοιχα στη Νέα Υόρκη, που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 210.000 και στην πολιτεία Ουάσινγκτον κατά περίπου 100.000

 

 

Οι Εκκλήσεις του ΟΟΣΑ

 

 • Για κάθε μήνα που οι μεγάλες οικονομίες θα περνούν σε καραντίνα θα μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης τους, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
 • «Οι τελευταίες μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι το «λουκέτο» θα πλήξει άμεσα διάφορους τομείς, πλήγμα που θα αντιστοιχεί ακόμη και στο 1/3 του ΑΕΠ σε μεγάλες οικονομίες», δήλωσε ο Ανχελ Γκουρία μιλώντας την Πέμπτη στους ηγέτες της G20
 • «Υπολογίζουμε ότι για κάθε μήνα περιορισμού θα υπάρχει απώλεια δύο ποσοστιαίων μονάδων στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Μόνο ο τομέας του τουρισμού θα έχει απώλειες που θα κυμαίνονται μεταξύ 50%-70% το ίδιο διάστημα. Πολλές οικονομίες θα πέσουν σε ύφεση», πρόσθεσε. 

 

 • Έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ifo έδειξε πως κάθε μήνας σε καραντίνα κοστίζει στις χώρες της Ευρώπης ως και 6% του ΑΕΠ.

 

 • Η Ιταλίδα υπουργός Eσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, προειδοποίησε τους νομάρχες της χώρας ότι πρέπει να υπάρξει υψηλή επιφυλακή, σε ότι αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης κοινωνικών εντάσεων και εξτρεμιστικών φαινομένων, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.«Μετά τις δυσκολίες του εργασιακού χώρου, μπορεί να ακολουθήσουν σοβαρές εντάσεις, με τυχόν αναζωπύρωση της κοινής εγκληματικότητας, αλλά και εστίες εξτρεμιστικού τύπου. Με τον κίνδυνο, στις νέες αυτές ανάγκες , να παρεισδύσουν ολέθριες ευκαιρίες για το οργανωμένο έγκλημα», γράφει η Ιταλίδα υπουργός.

  Όπως γράφει ο Τύπος, οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας θα συνεργαστούν με τους νομάρχες, για τον έλεγχο φαινομένων που συνδέονται με κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες, « τα οποία μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στην δημόσια τάξη». Η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, επίσης, ζητά να ληφθεί υπόψη με την πρέπουσα προσοχή κάθε μήνυμα αποσύνθεσης του κοινωνικού και κοινωνικού ιστού, με ιδιαίτερη αναφορά στις ανάγκες των πιο αδύναμων κατηγοριών πολιτών.

  Οι νομάρχες, τέλος, καλούνται να συνεργαστούν με την τοπική αυτοδιοίκηση, για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και υπέρ των πολιτών που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς στέγη.

Η προειδοποίηση του ΟΗΕ για ελλείψεις στα τρόφιμα παγκοσμίως

 

 • Ελλείψεις σε τρόφιμα σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να προκαλέσουν τα έκτακτα μέτρα πρόληψης και προστασίας, που έχουν επιβληθεί σε όλα τα κράτη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών
 • Οι φετινές σοδειές είναι πλούσιες και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες, ωστόσο, η έλλειψη εργατών λόγω των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς και οι πολιτικές προστατευτισμού (δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) σημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, αναφέρει ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ
 • «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων. Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή επιβολή εμπορικών εμποδίων. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο» ανέφερε ο κ. Τορέρο.  Κατά τον ίδιο, οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στην τάση προστασίας της δικής τους παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές.

Παραδείγματα χωρών

 • Επικαλέστηκε, μάλιστα, την περίπτωση του Καζακστάν, το οποίο απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτάλευρου, επιβάλλοντας, παράλληλα, περιορισμούς σε φαγόπυρο και λαχανικά (μεταξύ αυτών κρεμμύδια, καρότα, πατάτες). Επιπλέον, το Βιετνάμ, τρίτη εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, προσωρινά ανέστειλε τα συμβόλαια εξαγωγών ρυζιού. Η Ρωσία, μεταλύτερη εξαγωγέας αλευριού στον κόσμο, επίσης ενδέχεται να  να περιορίσει τις εξαγωγές – όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. «Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν ακραία μεταβλητότητα. Θα επιδεινώσουν την κατάσταση
 • Όσο οι κυβερνήσεις επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, τα ταξίδια και την κυκλοφορία, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η αξιοποίηση εποχικών εργατών για την καλλιέργεια και συγκομιδή βασικών αγαθών
 • «Ο κορωνοϊός πλήττει το εργατικό δυναμικό και τα προβλήματα εφοδιασμού γίνονται σημαντικά. Πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές ώστε το εργατικό δυναμικό να μπορεί να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του. Η προστασία των ανθρώπων είναι σημαντική, ωστόσο χρειαζόμαστε και το εργατικό δυναμικό. Οι μεγάλες χώρες του κόσμου πρέπει να εφαρμόσουν αυτού του είδους πολιτικές, για να διασφαλίσουν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό σε τρόφιμα» επισημαίνει το στέλεχος του ΟΗΕ.

Παπατριανταφύλλου Γιώργος 

Επικοινωνιολόγος 

Συγγραφέας των βιβλίων

«Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων»εκδόσεις Σταμούλης 2008

και

«Εταιρική Εικόνα»εκδόσεις Σταμούλης 2011

6974313052 – gpappr@gmail.com 

Υστερόγραφο

Αρκετές ημέρες μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου – μελέτης ( συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου )  η Γαλλική κυβέρνηση έλαβε απόφαση άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω αναποτελεσματικότητας  και καταστροφικών συνεπειών στην εθνική της οικονομία .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s