Η επικοινωνία και η σπουδαιότητα της.

“Η επικοινωνία είναι επιστήμη και διδάσκεται”.

Σχηματίζουμε στα 4 πρώτα λεπτά κάθε νέας επικοινωνίας, το 90% της άποψης μας για τους ανθρώπους με τους οποίους γνωριζόμαστε.

Το ποσοστό αυτό οφείλεται στο συναίσθημα το οποίο δημιουργούμε. Αν έχουμε τη δεδομένη στιγμή άγχος θα μας ταυτίσουν με αυτό, αν εμφανιστούμε με οξυδερκείς, ετυμόλογοι …. θα μας ταυτίσουν επίσης με αυτά τα συναισθήματα.

Χωρίς να το αντιλαβανόμαστε πρωτογενώς, ο εγκέφαλος μας συλλέγει πληροφορίες απο οτιδήποτε εισέρχεται σε αυτόν μέσω των “πυλών” του: Τα μάτια και τα αυτιά μας.

Οι πληροφορίες αποθηκεύονται και είναι αυτές οι οποίες θα παίξουν ρόλο στις αποφάσεις μας, ουσιαστικά αυτές ….επιλέγουν.

Κάθε λεπτομέρεια στην ανθρώπινη επικοινωνία έχει τεράστια σημασία για τον εγκέφαλο. Μπορεί αρκετές φορές να αναφέρουμε: ” …..σιγά τώρα μην πρόσεξε αυτό…..”. Πραγματικά μπορεί να μην το πρόσεξε ο συνομιλητής σας (ρητορική τοποθέτηση) αλλά το πρόσεξε ο εγκέφαλος του.

Ποιοί είναι οι βασικοί παράγοντες επιρροής της επικοινωνίας ;

  • η φωνή
  • το σύνολο της εικόνας
  • η σωματική επικοινωνία
  • το βλέμμα
  • ο λόγος, οι λέξεις, η σαφήνεια των μηνυμάτων
  • η συναισθηματική μας κατάσταση

Η επικοινωνία συνθέτει τις κοινωνικές μας δεξιότητες. Τους τρόπους μας, την ψυχολογία μας, την ανάπτυξη και την ποιότητα των σχέσεων μας.

Κάθε άνθρωπος και κάθε οργανισμός είναι απαραίτητη προυπόθεση της προόδου και της ευημερίας τους να επενδύσουν στην εκμάθηση της στρατηγικής επικοινωνίας.

Το 88% τηςεπιτυχίας διείσδυσης των μηνυμάτων μας, έγκειται στην εξωλεκτική επικοινωνία, δηλαδή όχι τι λέμε αλλά πως το λέμε.

Οι άνθρωποι επηρρεάζονται, πείθονται από το πάθος μας, τη σωστή χρήση του λόγου και προπαντός απο το πως τους κάνουμε να αισθάνονται.

Πολλές επιχειρήσεις ακολουθούν μία περίεργη λογική, προσπερνώντας λανθασμένα την εκπαίδευση των ανθρώπων τους στα λεγόμενα soft skills, δηλαδή στις επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες. Αποτέλεσμα αυτής της λογικής και πρακτικής είναι η κακή εξυπηρέτηση, οι άσχημες σχέσεις εσωτερικά, η απώλεια πελατών, η δημιουργία κακής φήμης για τις ίδιες.

Ένα ακόμα σοβαρό και επικίνδυνο λάθος είναι πολλές επιχειρήσεις να τοποθετούν στους επικοινωνιακούς τομείς ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν την επιστήμη της επικοινωνίας αλλά απλά «εντυπωσιάζουν» είτε με τις γνωριμίες τους ή με το δήθεν ευχάριστο ύφος τους. Ρισκάρουν ή καταστρέφουν την εικόνα των επιχειρήσεων τις οποίες εκπροσωπούν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι πλήρως ανεπαρκείς στα καθήκοντα τους.

Και εδώ όμως υπάρχει μία πολύ σπουδαία παράμετρος. Να πράττουμε απο καθήκον και όχι απο ιδιοτέλεια.

 

Παπατριανταφύλλου Γιώργος

Επικοινωνιολόγος

6974313052

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s