Η ώρα των αλλαγών.


Η μεγάλη αλλαγή στις κοινωνικές μας δομές πρέπει να επιτευχθεί στον τρόπο σκέψης.

Παιδεία, καινοτομία, οικονομία, οργάνωση, τεχνολογία, περιβάλλον, επικοινωνία διαμορφώνουν τον κοινωνικό χάρτη του μέλλοντος.

Στην παιδεία είναι πιό απαραίτητος απο ποτέ ένας σχεδιασμός σε ορίζοντα εικοσαετίας στον οποίο να ενσωματωθεί το μοντέλο της απόλυτα εξατομικευμένης εκπαίδευσης το οποίο θα ωθεί τους μαθητές στον καταλληλότερο προσανατολισμό επαγγελματικό και κοινωνικό. Μεγάλο στοίχημα η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης ώστε να καλλιεργηθεί σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις βαθμίδες η δημιουργική ανάπτυξη του ατόμου ως πρός την προσωπικότητα του και την επαγγελματική – μορφωτική του ταυτότητα, συνείδηση και εκπαίδευση.


Η καινοτομία είναι ένας βασικός πυλώνας της προόδου κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Όλα όσα μέχρι στιγμής η ανθρωπότητα έχει πετύχει είναι η ώρα να πάνε πιό κάτω σε ένα ακόμα πιό εξελιγμένο επίπεδο. Η καθημερινότητα, η ζωή ευρύτερα, οι συναλλαγές, γίνονται πιό εύκολα , πιό απλά αλλά πιό αποτελεσματικά. Ο άνθρωπος κερδίζει χρόνο, μαθαίνει περισσότερα, αναπτύσσει και αξιοποιεί περισσότερο τις δυνατότητες του εγκεφάλου του, ώστε να παραδώσει έναν κόσμο καλύτερο στην επόμενη γενιά.


Η οικονομία αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με τα συμπεριφορικά οικονομικά, καθώς πλέον η ψυχολογία των ανθρώπων κρίνει όλο και περισσότερο τους δείκτες οι οποίοι θα ωθήσουν ή θα συγκρατήσουν την ευημερία μιας κοινωνίας. Διοίκηση, κυβέρνηση, κράτος, επιχειρηματικός ιστός, βιομηχανία, υπηρεσίες, μπορούν και πρέπει να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφάλεια, ικανοποίηση και να λαμβάνουν εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου και να αυξάνουν διαρκώς τον δείκτη εμπιστοσύνης πρός τις θεσμικές αρχές οι οποίες ορίζουν τα οικονομικά μεγέθη.

Η οργάνωση των κοινωνιών επιβεβαιώνει το στρατηγικό και ρυθμιστικό τους πλαίσιο και κατά πόσο αυτό βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών.

Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προόδου. Η επαυξημένη πραγματικότητα – augmented reality (θα είναι η πιό ζητηθείσα ειδικότητα το 2034 σύμφωνα με τις τάσεις των επαγγελμάτων του μέλλοντος) η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση καθορίζουν την εξέλιξη του ανθρώπινου γένους.

Το περιβάλλον, η αειφόρος ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η κινητήρια δύναμη του πλανήτη.

Η επικοινωνία των ανθρώπων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ορθής ανταλλαγής των πληροφοριών και απο τη σχέση αυτή εξαρτάται η εφαρμογή τους και η μετουσίωση τους σε ενέργειες.Κάθε σχέση, ορίζεται απο την επικοινωνία η οποία περνά απο πολλά κανάλια επικοινωνίας φυσικά και ηλεκτρονικά.

«Το μέσο είναι το μήνυμα» Μάρσαλ Μακ Λούαν.

Το ιερό καθήκον κάθε κοινωνίας είναι να πορευτεί με άλλη λογική, σε όλα τα επίπεδα. Λογική η οποία θα «σπρώξει» συνολικά και συλλογικά την ανθρωπότητα μπροστά καθώς αυτή είναι η αέναη πορεία της.ΜΠΡΟΣΤΑ.

Παπατριανταφύλλου Γιώργος Επικοινωνιολόγος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s