Ραδιόφωνο. Το πιό άμεσο μέσο.

Το Ραδιόφωνο παραμένει το πιό αγαπητό από όλα τα μέσα επικοινωνίας. Αναλλοίωτα παραμένουν τα βασικά του χαρακτηριστικά:

Αμεσότητα: ότι ακούς συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.

Προσαρμοστικότητα : παντού μαζί σου, εύκολα.Αποτελεσματικότητα επικοινωνίας: "επιβάλλεται", λόγω της ευκολίας μεταφοράς των μηνυμάτων.

Η ψυχολογία του Ραδιοφωνικού μέσου:

Προσεγγίζει μέσω της ακοής ειδικά νευρωνικά δίκτυα τα οποία αποδεδειγμένα επηρεάζουν αποτελεσματικά την ψυχολογία και τη θετική διαμόρφωση αυτής. Ο κύριος λόγος είναι η αμεσότητα της ραδιοφωνικής παρουσίας η οποία γίνεται αντιληπτή ως "παρέα" του ακροατή.

Η μουσική στο ραδιόφωνο βοηθά τη δημιουργία της χαλάρωσης του οργανισμού όταν αναλύονται οι μουσικοί ήχοι οι οποίοι οδηγούν στις αναμνήσεις ή άλλες ψυχογενείς διαδικασίες στα συναισθηματικά κέντρα .

Εκλύονται οι ίδιες χημικές ουσίες που εκλύει το γέλιο και ως εκ τούτου επέρχεται η ευχάριστη διάθεση.

Η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας του: " Το μέσο είναι το μήνυμα" Μάρσαλ Μακ Λούαν.

Το ραδιοφωνικό μέσο κυρίως λόγω της συναισθηματικής διείσδυσης του , δημιουργεί περιβάλλον θετικής υποδοχής των μηνυμάτων.

Ο υψηλός βαθμός αξιοπιστίας του το προσαρμόζει και το καθιερώνει ως αξιόπιστο και τίμιο στη μετάδοση των μηνυμάτων του.

Ακόμα και η εμπορική του επικοινωνία ταυτίζεται ως μέρος του συνόλου του προγράμματος και μένει ανεπηρέαστη απο την ενοχοποίηση των διαφημίσεων ως ξεχωριστού μέρους του προγράμματος χαρακτηριστικό των υπολοίπων μέσων επικοινωνίας.

Η εμπορική επικοινωνία του ραδιοφώνου ενσωματώνεται πλήρως στο υπόλοιπο πρόγραμμα στη συνείδηση του ακροατή.

Η αποτελεσματικότητα στην εμπορική επικοινωνία.

Το Ραδιόφωνο λειτουργεί ως Push Marketing "εργαλείο". Η μετάδοση ενός διαφημιστικού μηνύματος πιάνει ακροατές οι οποίοι δεν βρίσκονταν στη στόχευση μίας καμπάνιας marketing και οι ίδιοι ποτέ δεν είχαν κατά νού το συγκεκριμένο προιόν. Αυτό οφείλεται στην ταύτιση και στην αμεσότητα του ακροατή με το μέσο.

Η πιστότητα του ακροατή στο ραδιοφωνικό μέσο το οποίο επιλέγει, μεταφράζεται και σε πιστότητα πρός το διαφημιζόμενο προιόν.

Η αμεσότητα του μέσου σε συνδυασμό με μία συνεπή ραδιοφωνική καμπάνια φέρνει το προιόν Top Of Mind δηλαδή πρώτο στη σκέψη των καταναλωτών όταν πρέπει να επιλέξουν προιόν απο την κατηγορία αυτού. Επίσης βάσει αυτής της διαδικασίας αυξάνει και την αναγνωτισιμότητα (awareness) του προιόντος.

Η δυναμική του ραδιοφωνικού μέσου οδηγεί σε αύξηση των αναζητήσεων στο διαδίκτυο καθώς ο ακροατής ακούει και αναζητά το προιόν,δηλαδή το ραδιοφωνικό μέσο είναι δυναμικό μέσο και ωθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και το δυνητικό κοινό.Αυξάνει τη δυναμική των Key Words και του SEO ενός προιόντος.

Παπατριανταφύλλου Γιώργος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s