Παράγοντες που επηρεάζουν την εταιρική εικόνα.

Απόσπασμα απο το βιβλίο «Εταιρική Εικόνα»εκδόσεις Σταμούλης, του επικοινωνιολόγου Παπατριανταφύλλου Γιώργου.

  • Ανάπτυξη σχέσεων. Η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ μιας επιχείρησης και των ομάδων που αυτή επικοινωνεί έχει θετική επίδραση στις ομάδες. Όσο καλύτερες είναι οι σχέσεις, τόσο περισσότερο επηρεάζουν την επικοινωνία.

  •  Oικειότητατουκοινούμετηνεταιρεία.Δηλαδήκατάπόσονφιλική,οικεία,κοντά τους αισθάνονται την επιχείρηση οι συνεργάτες της είναι κριτή-ριο επένδυσης προς αυτήν.

  •  Αξιοπιστία.Δηλαδή,κατάπόσονηεταιρείαείναισυνεπήςμετιςδηλώ-σεις της ή την εικόνα που επικοινωνεί ότι θέλει να χτίσει, ή σε μελλο- ντικό χρόνο κατά πόσον είναι συνεπής με την εικόνα που έχει ήδη επικοινωνήσει.

  •  Καινοτομία. Δηλαδή κατά πόσον ακολουθεί τις νέες τάσεις, επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη, έχει τη διάθεση να παράγει νέα προϊόντα ή να προτείνει νέες υπηρεσίες.

  •  Στυλδιοίκησηςκαισυμπεριφοράςτωνστελεχών.Οτρόποςπουεταιρεία διαχειρίζεται είτε τους υλικούς είτε τους ανθρώπινους πόρους της αποτελεί κριτήριο επιλογής των προϊόντων της που γίνεται όλο και πιο σημαντικό κάθε χρόνο. Ήδη καταρτίζεται Λίστα Επιχειρήσεων με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον σε διεθνές, αλλά και ειδικότερα σε ελληνική επίπεδο. Η Λίστα αναδεικνύει επιχειρήσεις, ανά χώρα ή περιφέρεια, χρησιμοποιώντας μεθοδολογία μέσω της οποίας διερευ- νάται η άποψη των εργαζομένων σχετικά με το επίπεδο εμπιστοσύνης και την ποιότητα των υφιστάμενων σχέσεων ανάμεσα σε αυτούς και τη διοίκηση. Αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης «σφραγίζει» και το στυλ διοίκησης της εταιρείας. Από την άλλη, η συμπεριφορά των στελεχών της εταιρείας έναντι του κοινού είναι κρίσιμος παράγοντας επιλογής των προϊόντων της.

  •  Ευαισθητοποίηση έναντι της κοινωνίας. Δηλαδή, κατά πόσον απασχο- λούν την εταιρεία ευρύτερα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά θέματα.

Συμπερασματικά και με βάση τα ανωτέρω καλή εταιρική εικόνα δημιουρ- γείται όταν η εταιρεία:

Παρέχει ποιότητα,
Έχει καινοτομικά προϊόντα,
Αποπνέει ατμόσφαιρα σύγχρονης επιχείρησης,
ΕμφανίζειαρμονίαστιςσχέσειςτηςμετουςσυμμέτοχουςκαιτονΤύπο,Εμφανίζει κοινωνική δράση,
Επιλέγει συνεργατική πολιτική.

Παπατριανταφύλλου Γιώργος

Επικοινωνιολόγος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s