Τα πιό ζητηθέντα επαγγέλματα το 2040 και η απέραντη αισιοδοξία για το μέλλον .

Ποιά θα είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος και πως θα προετοιμαστούμε γιαυτά ;

Augmented Reality Designer & Analyst – Σχεδιαστής και αναλυτής επαυξημένης πραγματικότητας .

Θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές .Αναγνώριση και αλληλεπίδραση στο τοπίο που κινείται και δρά ο χρήστης .Παράδειγμα: φορώντας τα ειδικά AR γυαλιά και κοιτώντας π.χ το σχολείο του παιδιού. Αυτομάτως και μόνο κοιτάζοντας προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση στα ειδικά AR γυαλιά θα εμφανίζονται πληροφορίες του τύπου: Πόσες αίθουσες υπάρχουν – ποιοί καθηγητές διδάσκουν και ποιό μάθημα – που ειναι το γραφείο του διευθυντή κλπ. Με τον τρόπο αυτόν, ο χρήστης «εισπράτει» αυτοματοποιημένα κάθε πληροφορία, που χρειάζεται και μπορεί να αξιοποιήσει. Όσο ανατπύσεται η AR τόσο θα υπάρχει ανάγκη ανάλυσης δεδομένων καθώς θα αναπτύσονται κάθε στιγμή νέες δυνατότητες για τους χρήστες .

Η AR αυτή τη στιγμή δημιουργεί μία τεράστια παγκόσμια βιομηχανία , υπηρεσιών – οθονών – δεδομένων με ρυθμούς εξωφρενικά γρήγορους .Το 54% της αγοράς των εφαρμοφών θα έχει κατακτήσει έως το 2023 .

Θα περπατάμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον και θα μας κατακλύζουν οι πληροφορίες για οτιδήποτε βρίσκετε σε ακτίνα που εμείς θα ορίζουμε .

Για τον χρήστη θα είναι μία συναρπαστική εμπειρία αφού θα μπορεί να εντοπίσει και να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμη πληροφορία .

Θα αλλάξουν οι παραδοσιακοί υπολογιστές που γνωρίζουμε σήμερα και οι συσκευές των κινητών μας τηλεφώνων .

Εάν αγοράσετε ένα έπιπλο το οποίο απαιτεί συναρμολόγηση η τεχνολογία AR μέσω των ειδικών γυαλιών θα σας δείξει αμέσως ποιές κινήσεις πρέπει να κάνετε για να το συναρμολογήσετε με επιτυχία , άμεσα και χωρίς λάθη αφού διαρκώς θα σας επισημαίνει τα λάθη σας .

Traffic Controller Drone – Ελεγκτής κυκλοφορίας Drone

Τα Drone αυξάνονται όπως και οι εφαρμοσμένες υπηρεσίες αυτών . Είναι επιτακτική η ανάγκη ρυθμιστών κυκλοφορίας με «εργαλεία» και συστήματα που δεν χωρά ούτε η φαντασία μας τώρα .

Αναλυτής Δεδομένων

Επεγγελματίας ο οποίος συγκεντρώνει δεδομένα απο πολλαπλές πηγές ανατροφοδοτούμενες απο το ίδιο το πεδίο. Μέσω ειδκών αλγορίθμων μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πολυσύνθετες αναζητήσεις και αναγκαίες περιστάσεις . Ο αναλυτής δεδομένων το 2040 θα μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα πολλούς τομείς δράσεων όπως για παράδειγμα το πελατολόγιο του να είναι και απο το χώρο της υγείας. Π.χ Σε κάθε «έξυπνο» σπίτι θα υπάρχουν εκατομμύρια αισθητήρων .Κάποιοι απο αυτούς θα ελέγχουν την υγεία. Περπατώντας στο σπίτι οι αισθητήρες θα δίνουν συνεχώς πληροφορίες σήματα στον αναλυτή για την κατάσταση της υγείας μας , αρηριακή πίεση – καρδιακές αρρυθμίες – απλές ιώσεις εποχιακές κ.τ.λ.π . Ο αναλυτής αξιολογεί μέσω αλγορίθμων την κατάσταση και ενεργεί ανάλογα πρός επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος με τον καταλληλότερο τρόπο .

«Εικονικός» διευθυντής καταστήματος

Οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν ηλεκτρονικά, αλλά εξακολουθούν να επιθυμούν την ανθρώπινη σύνδεση. Σε έρευνα της Google, το 61% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας δήλωσε ότι καλεί μια επιχείρηση πριν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές αγορές. Και το 73% των καταναλωτών πιστεύει ότι οι διαδικτυακές διαφημίσεις «πρέπει να προβάλλουν μια μοναδική ιστορία», σύμφωνα με μελέτη της Adobe και του Edelman Berland.

Διαμεσολαβητής ρομπότ

Καθώς οι εταιρικές σχέσεις ρομπότ-ανθρώπων γίνονται πλέον πιο συνηθισμένες, προβλέπεται ότι θα προκύψουν επιπλοκές – οι οποίεςθα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποιες εκπληκτικές θέσεις εργασίας.

Λίστα με τα 20 πιο ενδιαφέροντα επαγγέλματα του μέλλοντος σύμφωνα με το fastfuture.com :

  • Κατασκευαστές μελών του ανθρώπινου σώματος. Η τεχνολογία θα προχωρήσει αρκετά ώστε να δημιουργούνται ζωντανά ανθρώπινα μέλη με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάγκη κατασκευαστών μελών του σώματος, καταστήματα που θα τα πωλούν και θα τα επισκευάζουν.
  • Νανο-γιατροί. Πρόοδοι στον τομέα της νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία υπο-ατομικών συσκευών και θεραπειών είναι πολύ πιθανόν να φέρουν αλλαγές στην προσωπική περίθαλψη και έτσι θα χρειαστεί μια νέα γενιά νανο-ειδικών ιατρικής που θα διαχειρίζονται τις νέες θεραπείες.
  • Αγρότες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Οι αγρότες νέας γενιάς θα καλλιεργούν φυτά και θα εκτρέφουν ζώα που θα είναι γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να παράγουν περισσότερη τροφή και να περιέχουν θρεπτικές πρωτεΐνες.
  • Διαχειριστές/ σύμβουλοι ηλικιωμένων. Θα χρειαζόμαστε ειδικούς οι οποίοι θα διαχειρίζονται την υγεία και τις ανάγκες του πληθυσμού ηλικιωμένων. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια σειρά από νέες θεραπείες φαρμάκων, ψυχικής υγείας και εκγύμνασης.
  • Χειρούργοι αύξησης της μνήμης. Χειρουργοί θα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον μνήμη σε ανθρώπους και να βοηθήσουν αυτούς που είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες και χρειάζονται περισσότερη μνήμη για να αποθηκεύουν την ενέργεια.
  • Ηθικιστές της Νέας επιστήμης. Καθώς η επιστημονική πρόοδος επιταχύνεται σε τομείς όπως η κλωνοποίηση, ενδέχεται να χρειαστεί μια νέα γενιά ανθρώπων που θα καταλαβαίνουν την επιστήμη και θα βοηθούν την κοινωνία να κάνει ηθικές επιλογές εξέλιξης. Δεν θα είναι πια ζήτημα το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά το αν πρέπει.
  • Διαστημικοί πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες. Με εταιρείες ήδη πολλά υποσχόμενες στον τουριστικό χώρο, θα χρειαστούμε πιλότους και ξεναγούς του διαστήματος καθώς και αρχιτέκτονες που θα σχεδιάζουν που θα ζούμε και θα εργαζόμαστε. Τρέχοντα έργα στο SICSA (Πανεπιστήμιο του Χιούστον) περιλαμβάνουν ένα θερμοκήπιο στον Άρη, σεληνιακά φυλάκια και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.
  • Κάθετοι αγρότες. Τα κάθετα αγροκτήματα, σε ουρανοξύστες στο κέντρο των πόλεων θα αυξηθούν εντυπωσιακά μέχρι το 2020.
  • Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής. Όσο αυξάνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν μηχανικοί – επιστήμονες για να συμβάλουν στη μείωση ή ανατροπή των αποτελεσμάτων. Το φάσμα των επιστημών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούν θα περιλαμβάνει, ενδεχομένως, τη συμπλήρωση των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου και την τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου.
  • Εφαρμοστές καραντίνας. Εάν ένας θανατηφόρος ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ταχέως, λίγες χώρες, και λίγοι άνθρωποι, θα είναι έτοιμοι. Οι νοσοκόμες δεν θα επαρκούν. Καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται και οι πόλεις θα κλείνουν, κάποιος θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των πυλών.
  • Αστυνομία καιρικών μετατροπών. Η κλοπή σύννεφων για να δημιουργηθεί βροχή, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάποιες γωνιές του πλανήτη και στο μέλλον θα χρειάζονται ειδικά σώματα που θα προστατεύουν τα σύννεφα και θα ελέγχουν ποιος έχει δικαίωμα να ψεκάσει με ιωδίδια (τα ιωδίδια με την πάροδο του χρόνου υφίστανται σε περιορισμένη έκταση διάσπαση, κατά την οποία ελευθερώνεται ιώδιο) αργύρου  για να προκαλέσει βροχή από τα περαστικά σύννεφα.
  • Εικονικοί δικηγόροι. Όσο περισσότερο επικοινωνούμε online, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για ειδικούς δικηγόρους που θα επιλύουν νομικές διαφορές μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα.
  • Εικονικοί διαχειριστές / ψηφιακοί καθηγητές. Ευφυή είδωλα ή χαρακτήρες υπολογιστών (avatar) ενδέχεται να βοηθούν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις.
  • Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων. Θα χρειαστούμε σχεδιαστές και κατασκευαστές της επόμενης γενιάς μέσων μεταφοράς, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά υλικά και καύσιμα..
  • Προσωπικοί παρουσιαστές ειδήσεων. Καθώς το τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό περιεχόμενο γίνεται όλο και περισσότερο εξατομικευμένο, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για ανθρώπους που θα εργάζονται με παραγωγούς και διαφημιστές ώστε να δημιουργούν ειδήσεις και θέματα ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός. Η εξατομίκευση θα γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ η παρουσίαση των ειδήσεων θα γίνεται από ανθρώπους.
  • Καθαρίστριες δεδομένων. Καθώς αυξάνονται τα ηλεκτρονικά δεδομένα και οι πληροφορίες για τον καθένα μας, θα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια ειδικές καθαρίστριες – ές που θα ξεφορτώνεται με ασφάλεια ό,τι δεν χρειαζόμαστε.
  • Οικιακή ηλεκτρονική βοηθός. Οι ηλεκτρονικές βοηθοί θα μας βοηθούν να οργανώνουμε την ηλεκτρονική ζωή μας, θα οργανώνουν τα email μας, θα εξασφαλίζουν την σωστή αποθήκευση των προφίλ, των δεδομένων και των passwords μας.
  • Χρηματιστές χρόνου. Ο χρόνος πάντα ήταν χρήμα και υπάρχουν ήδη άνθρωποι που αναλαμβάνουν διαχείριση χρόνου. Στο μέλλον, ενδεχομένως να προκύψουν και αγορές όπου ο χρόνος θα διαπραγματεύεται ως εναλλακτική νομισματική μονάδα.
  • Υπάλληλοι κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεχομένως να χρειαστούμε εργαζόμενους που θα αναλάβουν ανθρώπους που έχουν υποστεί τραύματα ή έχουν μπει στο περιθώριο της κοινωνικής δικτύωσης.
  • Προσωπικοί μάνατζερ. Αυτή η δουλειά θα είναι προέκταση του ρόλου που σήμερα παίζουν οι στυλίστες και οι μάνατζερς των διασημοτήτων. Θα είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία της προσωπικής μας «μάρκας» χρησιμοποιώντας κοινωνική δικτύωση και άλλα μέσα.

Πηγή: www.tanea.gr με πληροφορίες από https://fastfuture.com

Το αναλυτικό κείμενο της μελέτης της Fast Future μπορείτε να το  κατεβάσετε από εδώ https://fastfuture.com/wp-content/uploads/2010/01/FastFuture_Shapeofjobstocome_FullReport1.pdf

————-

Αλλαγές, οι οποίες γίνονταν σε 40- 50 χρόνια, τώρα γίνονται σε μερικές εβδομάδες.
 
Παρατηρούμε, πως καθημερινά γίνονται αλλαγές σημαντικές στις κοινωνίες.
Η τεχνολογία εξελίσσεται, η ζωή μας απλοποιείται.
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες: «Ο άνθρωπος, που θα ζήσει χίλια χρόνια, έχει ήδη γεννηθεί» Ομπρεϊ ντε Γκρέι, ειδική επιστήμων στις μεθόδους επιμήκυνσης ανθρώπινης ζωής.
Ο κόσμος πηγαίνει πρός το καλύτερο , αποκλείεται να μη συμβαίνει αυτό.
Χρόνο με το χρόνο , οι αλλαγές είναι τεράστιες , το ανθρώπινο γένος πηγαίνει μπροστά .
Ποτέ στον κόσμο δεν υπήρχαν τόσοι λίγοι πόλεμοι , η ελευθερία και η δημοκρατία δεν ήταν ποτέ πιό αναπτυγμένες όσο σήμερα , οι τύρρανοι των ανθρώπων είναι λιγότεροι απο ποτέ , η ακραία φτώχεια έχει μειωθεί , ο δείκτης ευτυχίας των κατοίκων κρατών αυξάνεται .
Χρειαζόμαστε μία προσέγγιση πολύ πιό αισιόδοξη η οποία ρεαλιστικά ισχύει .
Ζούμε όπως σκεφτόμαστε .
Οι σκέψεις μας τώρα είναι η ζωή μας τις επόμενες ημέρες – μήνες – έτη .
Η αλλαγή πρέπει να είναι στον τρόπο σκέψης .
Να σκεφτούμε αισιόδοξα , με πάθος για τη ζωή με αξίες , πάντα θετικά .
Οι υποβολές πρός τον εαυτό μας είναι η πορεία μας , η ζωή μας .
Μην κάνετε ποτέ αρνητικές σκέψεις .
Σκεφτείτε υγεία – επιτυχία – χαρά και δώστε , τροφοδοτείστε τον εαυτό σας με αισιόδοξες ευτυχισμένες σκέψεις πως όλα θα εξελιχθούν θετικά .
Φανταστείτε ζωηρά αυτές τις εικόνες .
Μην ανησυχείτε , «δείτε» ευχάριστα όλες τις εξελίξεις .
Για τον κόσμο , για εσάς , για τη χώρα , για κάθε δραστηριότητα σας .
Αλλαγή στη συμπεριφορά επέρχεται μόνο με αλλαγή στον τρόπο σκέψης .

Γιώργος Παπατριανταφύλλου

Συγγραφέας των βιβλίων Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων ( εκδ. Σταμούλης 2008 ) και Εταιρική Εικόνα ( εκδ. Σταμούλης 2011 )