Στον πυρήνα των Δημοσίων Σχέσεων .

 The English version of the article , at the bottom of the page .

Στον πυρήνα των Δημοσίων Σχέσεων .Ενα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ άρθρο – συνέντευξη .

Του Γιώργου Παπατριανταφύλλου .

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 και Εταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα  ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ , εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων , Πολιτισμού και Αθλητισμού  . Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές  gpappr@gmail.com

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου ,

διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων , στην εταιρεία Kariera www.kariera.gr  μέλος του διεθνούς  δικτύου Career Builder www.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των  Kariera Business Seminars , από το 1999 .Σεμινάρια μας http://goo.gl/b4SIA

Είναι ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Σύμβουλος Επικοινωνίας στην Kiss Α.Ε στην οποία ανήκει ο ραδιοφωνικός σταθμός Kiss Fm καθώς επίσης παρουσιάζει και καθημερινά εκπομπή στον Kiss Fm 13:00 – 16:00 .

Πραγματοποιεί Διαλέξεις και Ομιλίες σε κάθε τύπου και μεγέθους Οργανισμούς , Επιμελητήρια και Επιχειρήσεις , σε κάθε πόλη στην Ελλάδα και την Κύπρο .

Αυτό το άρθρο – συνέντευξη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και δίνει μία καινούργια διάσταση .

Ίσως σας σοκάρει , ίσως και να σας τρομάξει !

Συνέντευξη του Γιώργου Παπατριανταφύλλου για την Ιστορία των Δημοσίων Σχέσεων .

Κες και κοι , καλώς ήλθατε στον κόσμο των Δημοσίων Σχέσεων .

  1. Κε Παπατριανταφύλλου , τι βρίσκεται στον πυρήνα των Δημοσίων Σχέσεων ;

Η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς .

  1. Δηλαδή πως σκέφτεται ένας άνθρωπος ;

Τι συμβαίνει πίσω από τις δραστηριότητες του . Με ποιόν τρόπο καταλήγει σε αποφάσεις και γιατί ;

  1. Πως στηρίζεται αυτό ;

Οι Δημόσιες Σχέσεις έχουν «πατέρα» τον δημοσιογράφο Άιβη Λή , ο οποίος έφερε σε συννενόηση διοίκηση και εργαζόμενους του οργανισμού των Αμερικανικών Σιδηροδρόμων για πρώτη φορά το 1903 περίπου με θαυμάσια αποτελέσματα . Ο Άιβη Λή όμως είναι ο «πατέρας» του επαγγέλματος των Δημοσίων Σχέσεων , δηλαδή ο πρακτικός πατέρας . Θεωρητικός πατέρας είναι ο ψυχίατρος Έντουαρντ Μπερνάις ( φωτογραφίες , ο E. Bernays σε τρείς διαφορετικές δεκαετίες της ζωής του ) , ανηψιός του Σίγκμουντ Φρόιντ του πατέρα της ψυχανάλυσης .

  1. Ποιά η συμβολή του Μπερνάις στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων ;

Ο Μπερνάις υποστήριξε με σθένος πως είναι ο ιδρυτής των Δημοσίων Σχέσεων , όπως ο ίδιος έλεγε της καινούργιας αυτής κοινωνικής επιστήμης .Με εργαστηριακά πειράματα του , τα οποία εφάρμοσε σε καμπάνιες επικοινωνίας , απέδειξε πως υπάρχει συγκεκριμένη επικοινωνιακή μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία επηρρεάζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος , επιτυγχάνεται αλλαγή τρόπου σκέψης και παράγεται συγκεκριμένη συμπεριφορά από τους ανθρώπους .

  1. Σοκαριστικό .

Για να δοκιμάσει στην πράξη τη θεωρία του περί της εγκεφαλικής λειτουργίας ( και συνεπώς του εγκεφαλικού ελέγχου ) επέλεξε  ένα συγκεκριμένο κοινό για το οποίο έβαλε στόχο  να το μεταστρέψει υπέρ του καπνίσματος για τις επικοινωνιακές ανάγκες μίας καπνοβιομηχανίας . Το κατάφερε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό .

  1. Αυτή η δράση δεν παραβαίνει όλα τα δεδομένα της ανθρώπινης προσωπικότητας ;

Οπωσδήποτε . Η επιστήμη όμως δεν μπορεί να παράγει έργο εάν δεν πειραματιστεί .

Η μεθοδολογία του Έντουαρντ Μπερνάις ήταν βασισμένη στην ιατρική επιστήμη , παρόλο πως πρόκειται για καμπάνια επικοινωνιακή .

Όπως ο γιατρός εξετάζει τον ασθενή για να διαπιστώσει από τι πάσχει,

ο επικοινωνιολόγος ( Μπερνάις ) πραγματοποίησε ποιοτική έρευνα ( δηλαδή εξέταση ) , στο επιλεγμένο κοινό του .

Όπως ο γιατρός αναλύει τις εξετάσεις , ο Ε.Μπερνάις ανέλυσε τα ευρήματα της έρευνας του ( κάτω από ποιές συνθήκες θα κάπνιζε το κοινό που είχε επιλέξει ) .

Όπως ο γιατρός δίνει θεραπεία , ο Ε.Μπερνάις έδωσε την κατάλληλη επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να παράξει αλλαγή στον τρόπο σκέψης και συνεπώς αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων .

  1. Μπορείτε να μας αναφέρετε τι ακριβώς έκανε ;

Ήταν ο εμπνευστής του Δελτίου Τύπου . Πέτυχε τη δημοσιότητα και όχι διαφήμιση . Με το Δελτίο Τύπου τα Μέσα Ενημέρωσης ανακοινώνουν τις ειδήσεις σου , χωρίς να τα έχεις πληρώσει . Συνεπώς η κοινωνία επηρρεάζεται άμεσα .

Είναι ο πρώτος επιστήμονας που συνέλαβε την ένοια των Opinion Leader – των διαμορφωτών της κοινής γνώμης . Η έρευνα του έδειξε πως το κοινό του θα κάπνιζε εάν έβλεπε να καπνίζουν άνθρωποι που θαυμάζει ………….. Έτσι κατανόησε ο Μπερνάις την επιρροή των ισχυρών της κοινωνίας .

Σύμφωνα με τον Σκότ Κούτλιπ τον καθηγητή που εισήγαγε τις Δημόσιες Σχέσεις στην εκπαίδευση , ο Μπερνάις δημιούργησε μία θαυμάσια επιστήμη .

  1. Η συνέχεια ποιά ήταν ;

Ο Ε.Μπερνάις οραματίστηκε η επιστήμη αυτή να βοηθήσει την κοινωνία . Όμως ολιγαρχικά καθεστώτα  , οικειοποιήθηκαν την επιστημονική τεχνική του και χρησιμοποίησαν  τη δύναμη της μεταβολής της συμπεριφοράς των ανθρώπων , για να τους ελέγχουν  και να τους χειραγωγούν  .Mάλιστα η πρακτική τους  πήρε τεράστιες διαστάσεις και για να πετυχαίνει με ακρίβεια τους σκοπούς της , επιστράτευσε επιστήμονες από διάφορους χώρους : Ψυχιατρική – ψυχανάλυση – κοινωνιολογία – ανθρωπολογία – ιστορικούς ………. Ο Ε. Μπερνάις ονόμασε την νέα του επιστήμη προπαγάνδα και αργότερα την ονομασία αυτή κράτησαν και τα ολογαρχικά καθεστώτα , δίνοντας από τότε αρνητική έννοια στον όρο .

Η βασική πολεμική πρακτική της προπαγάνδας , βασίστηκε στην Παυλώφια θεωρία ( από το γνωστό πείραμα του Παυλώφ με το σκυλί ) ο οποίος Παυλώφ ήταν ανηψιός του Ε.Μπερνάις .

Στο βιβλίο του Creating the Corpotate Soul « Δημιουργώντας την ψυχή των επιχειρήσεων», ο καθηγητής της Ιστορίας Ρόναλντ Μάρκαρντ αναφέρει πως ο Μπερνάις είχε δηλώσει :

«Οταν γύρισα στις ΗΠΑ (από τα μέτωπα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου) αποφάσισα ότι, αφού η προπαγάνδα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ειρήνη. Επειδή όμως οι Γερμανοί αμαύρωσαν τη λέξη προπαγάνδα… προσπάθησα να βρω άλλες λέξεις και κατέληξα στο “Συμβουλές Δημοσίων Σχέσεων”».

  1. Όλα αυτά τα στοιχεία από πότε είναι γνωστά ;

Η θεωρία του E.Μπερνάις είναι γνωστή απο τη δεκαετία του 1920 . Προσφάτως δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία από το ιστορικό του αρχείο το οποίο άνοιξε το 2010 .

Ο E.Μπερνάις δεν φανταζόταν πως θα μπορούσε η θεωρία και η τεχνική του να χρησιμοποιηθούν από καθεστώτα με σκοπό τον έλεγχο των κοινωνιών .

  1. Παρατηρώ συσχετισμό της αρχικής έννοιας της προπαγάνδας με τις Δημόσιες Σχέσεις ;

Όσον αφορά την κλοπή των τεχνικών των Δημοσίων Σχέσων απο την Προπαγάνδα Ναι .

Σε κανένα όμως σημείο δεν ταυτίζονται .

Ο E.Μπερνάις διακύρηξε πως καμία επικοινωνιακή πρακτική δεν πρέπει να μπαίνει πάνω απο το κοινωνικό συμφέρον .

Οι Δημόσιες Σχέσεις , ΝΑΙ κατανοούν πλήρως τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων  και τις μεθόδους αλλαγής αυτού .

Η εφαρμογή όμως των Δημοσίων Σχέσεων γίνεται πάντα και μόνο με επίκεντρο την Ηθική και τις αξίες .

Οδηγούν την επιχείρηση στον εξανθρωπισμό και την ασταμάτητη συνεργασία με την κοινωνία .

Ποτέ τη δύναμη των Δημοσίων Σχέσεων δεν τη χρησιμοποιούμε για εμπορικά και ανταγωνιστικά  οφέλη .

Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως ο E.Μπερνάις ονόμασε αρχικά Προπαγάνδα την τεχνική του και μάλιστα έγραψε και το ομώνυμο βιβλίο , αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Προπαγάνδα όπου εφαρμόζεται είναι η πραγματική αλλά αόρατη κυβέρνηση η οποία αποφασίζει για όλα .

Η συνέχεια της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων , εδραίωσε την Ηθική στη δράση της και «αφόρισε» κάθε προπαγανδιστική μεθοδολογία ώς ακραία και ενάντια στην ανθρώπινη προσωπικότητα και υπόσταση .

Άλλωστε οι Κώδικες Δεοντολογίας και Ηθικής των Δημοσίων Σχέσεων είναι έργα ανεκτίμιτης ηθικής αξίας με κυριότερο Κώδικα Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων , τον Κώδικα των Αθηνών , του 1965 .

  • O E. Bernays ονόμασε την εργασία των Δημοσίων Σχέσεων Συμβουλές Δημοσίων  Σχέσεων . Το 1923 κυκλοφόρησε το πρωτοποριακό βιβλίο Crystallizing Public Opinion ( στο οποίο βασίστηκε όλο το σύγχρονο Management ) ενώ την ίδια χρονιά υπήρξε ο πρώτος καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ( Εγχειρίδιο Δημοσίων Σχέσεων – Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας 1971 ) .

ENGLISH EDITION :

This article – interview opens a new chapter in the science of Public Relations and gives a new dimension.

You may be shocked, perhaps even scare you!

Welcome to the world of Public Relations.

ask : Mr  Papatriantafyllou what is at the heart of Public Relations?

amswer : The understanding of human behavior.

So how does a man?
What happens behind the activities. How leads to decisions and why?

How it based?
The Public Relations have «father» the journalist Aivi Li, who was in consultation management and employees for the first time around 1903 in America with excellent results. The Aivi Li, however, is the «father» of the profession of Public Relations, namely the practical father. Theorist’s father is a psychiatrist Edward Bernais (photos by E. Bernays in three different decades of his life), nephew of Freud.

What is the contribution of Bernais science of Public Relations?
The Bernais argued strongly that he is the founder of Public Relations, as he said that the new social science. In clinical trials, which applied at the experimental level communication campaigns, proved that there is a specific communication method by which influenced the human brain, obtained changing thinking and behavior produced by specific people.

Shocking.
To try to practice the theory of brain function (and thus the brain controls) chose a specific audience for which intended to put the switch in favor of smoking on the communication needs of a tobacco company. He managed to almost full extent.

This action does not violate any data of the human personality?
Absolutely. The science but can not produce work without experiment.

The methodology was based Bernais in medical science, although it is a campaign communication.

As the doctor examines the patient to determine from what suffers

The communications specialist (Bernais) conducted qualitative research (ie screening), the selected audience.

As the doctor analyzes the tests, the Bernais analyzed the findings of the survey (under what conditions the public would smoke that was chosen).

As the doctor giving treatment, Bernais gave the appropriate communication strategy to produce a change in thinking and therefore change in behavior.

You tell us what exactly did he do?
He was the instigator of the press release. He achieved publicity, not advertising. In the Press Media announce the news you without you got paid. Thus society is affected directly.

It is the first scientist who conceived the entrants of Opinion Leader – the shapers of public opinion. The survey showed that the public would smoke if they saw people smoking admires … … … … .. Thus understood, the Bernais the influence of the powerful in society.

According to Professor Scott Koutlip introduced Public Relations in education, Bernais created a wonderful science.

The then what was?
The Bernais envisioned this science to help society. But the oligarchic regimes, appropriated the scientific technique and used the power of changing people’s behavior, to control them and manipulate them. The practice was rampant and achieves precisely the purpose of, recruited scientists from various areas: Psychiatry – Psychoanalysis – sociology – anthropology – historical … … …. The Bernais called his new science propaganda and later the name was kept and oligarchy  schemes, giving it a negative connotation of the term.

The basic practice of war propaganda, based on Paflofia theory (known from experiment Pavlof with the dog) Pavlof  was a nephew of Bernais.

In his book Creating Corpotate Soul «Creating the soul of business,» Professor of History Ronald Markarnt reports that Bernais said:

«When I returned to the U.S. (from the fronts of World War I) decided that since the propaganda could be used in war, can be used in peace. Since the Germans have tarnished the word propaganda … I tried to find other words and ended in «public relations consultant. “»

All these elements when they are known?
The theory Bernais known from the 1920’s. Recently were released data from the history file was opened in 2010.

The Bernais not imagine how could the theory and technique used by regimes to control societies.

Observe correlation between the original concept of propaganda Public Relations?
Regarding the theft of technical Public Relations from the Propaganda Yes.

At no point, but not identical.

The Bernais manifesto that no communication practice should not be tucked up by the social interest.

The Public Relations, YES fully understand the mindset of people and methods to change this.

But the implementation of Public Relations is always and only focused on ethics and values.

Leading company in humanizing and unstoppable partnership with society.

Never force the PR does not use it for commercial and competitive benefits.

Nor must we omit to mention that the first named Bernais propaganda technique, and even wrote the book of the same name in 1928, indicating that the characteristics in which propaganda is real but invisible government which decides everything.

The rest of the science of Public Relations, established the Ethics in action and «excommunicated» all propaganda methodology as an extreme and against the human personality and existence.

Besides, the Codes of Conduct for Public Relations are works importants moral value with main code of ethics of the Public Relations Code of Athens, 1965.

Σχολιάστε