Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων – Το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων .

εεδσ

 

Απόσπασμα απο το βιβλίο του Γιώργου ΠαπατριανταφύλλουΠρογράμματα Δημοσίων Σχέσεων .

Ε.Ε.Δ.Σ. – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Διεύθυνση Σκουφά 56, 10672, Αθήνα
Τηλέφωνα 210-3613479
Faxes 210-3647048
E-Mail info@eeds.gr
WWW page http://www.eeds.gr
Υπεύθυνος Πρόεδρος: Γιώργος Παπαδάκης
Στελέχη A’ Αντιπρόεδρος:
Γιάννης Βαμβακάρης, B’ Αντιπρόεδρος:

Γιώργος Παπατριανταφύλλου Ταμίας
Μάρθα Θεοδώρου, Γενική Γραμματέας:
Σίσυ Νίκα, Ειδικός Γραμματέας:
Θοδωρής Βαρβίας, Γραμματέας

Σύμβουλοι:
Κέλλυ Κόλια, Αντωνία Μαλούχου

Πελάτες

Στην Ελλάδα το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων είναι η Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων (ΕΕΔΣ).

Ιδρύθηκε το 1960, πέμπτη από τις εθνικές εταιρείες των Ευρωπαϊκών χωρών (προηγήθηκε η ίδρυση των εθνικών εταιρειών της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας) και αποτελεί την εθνική επιστημονική ένωση των επαγγελματιών Δημοσίων Σχέσεων της χώρας μας.

Η ομάδα των πρωτεργατών επιστημόνων των Δημοσίων Σχέσεων στην ίδρυση της ΕΕΔΣ είναι οι:

«Πατριάρχης» των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα είναι ο Μάνος Παυλίδης ( Πρόεδρος της IPRA – Intenational Public Relations Associations 1967-1973 , επίσης αντιπρόεδρος IPRA και Γενικός της Γραμματέας ) ο οποίος είναι και το βασικό ιδρυτικό μέλος της ΕΕΔΣ .

 

Η ΕΕΔΣ είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Δημοσίων Σχέσεων (CERP) και εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, η οποία έχει αναγνωριστεί με νόμο στο Βέλγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο μόνος επίσημος επαγγελματικός και συνδικαλιστικός φορέας των εθνικών εταιρειών Δημοσίων Σχέσεων των Ευρωπαϊκών χωρών.

Παράλληλα συνεργάζεται με τη Διεθνή Ένωση Δημοσίων Σχέσεων (IPRA), ως συνδεδεμένο μέλος.

Η ΕΕΔΣ, με εξαίρεση την ΕΣΗΕΑ, προηγήθηκε από εκείνη των δύο άλλων μεγάλων οργανώσεων και χώρου της επικοινωνίας, δηλαδή της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων και της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Η ΕΕΔΣ έχει γράψει ιστορία στο χώρο της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων στα 46 χρόνια ζωής της, πρωτοπορώντας όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων από πλευράς πρωτοποριακής δραστηριοποίησης.

Η ΕΕΔΣ υπήρξε η πρώτη η οποία προέβαλε ολοκληρωμένα την έννοια της επικοινωνίας στη χώρα μας με την οργάνωση ευρωπαϊκών και πανελλήνιων συνεδρίων και συμποσίων, με την επισήμανση και δημοσιοποίηση των προβλημάτων επικοινωνίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της χώρας μας.

Ακόμη οργάνωσε και διέδωσε το θεσμό και το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων στη χώρα μας και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνταξη αλλά και αποδοχή από όλες τις εθνικές εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων του Διεθνούς Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων.

Ο κώδικας αυτός έχει την ονομασία «Κώδικας των Αθηνών» και ψηφίστηκε στην Αθήνα το 1965 κατά τη διάρκεια του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Δημοσίων Σχέσεων (IPRA και CERP).

O Σκοπός και τα Μέσα

Σκοπός της ΕΕΔΣ είναι, σύμφωνα με το καταστατικό της, η μελέτη, οργάνωση και προαγωγή των ηθικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών και η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης, συνεργασίας και συναδέλφωσης μεταξύ τους.

Επίσης, η οργάνωση, εξύψωση, ανάπτυξη και προάσπιση του θεσμού και του επαγγέλματος των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα, με λειτουργούς υψηλής δεοντολογικής και επιστημονικής στάθμης, και γενικότερα η συμβολή στην καλλιέργεια και στην προαγωγή των ανθρώπινων σχέσεων ανάμεσα στα άτομα, στις ομάδες και στο κοινωνικό σύνολο.

Ένωση Στελεχών Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων: Στην ένωση αυτή ανήκουν ως μέλη τα υψηλόβαθμα στελέχη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων των επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σύνδεσμος Συμβούλων Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων: Ανήκουν όσοι ασκούν το επάγγελμα των Δημοσίων Σχέσεων ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και όσοι είναι καθηγητές σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα διδάσκοντας το μάθημα των Δημοσίων Σχέσεων.

Ένωση Εταιρειών Δημοσίων Σχέσεων Ελλάδος: Επαγγελματικό σωματείο στο οποίο εντάσσονται οι ιδιοκτήτες εταιρειών Δημοσίων Σχέσεων.

 

Τα τρία τελευταία σωματεία είναι επαγγελματικά και ανήκουν ως τακτικά μέλη στην ΕΕΔΣ και οι πρόεδροι των τριών αυτών σωματείων μετέχουν στο ΔΣ της ΕΕΔΣ.

Δημόσιες Σχέσεις και Ελληνική Πραγματικότητα

 

 

 

 

 

 

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 60 περίπου εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων, εκ των οποίων οι 17 ανήκουν στον τομέα Δημοσίων Σχέσεων της ΕΔΕΕ (Σεπτέμβριος 2005).Στελέχη υπολογίζεται πως δραστηριοποιούνται περίπου 2000, εκ των οποίων τα 260 ανήκουν στον τομέα Δημοσίων Σχέσεων της ΕΔΕΕ.Η αγορά των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα βρίσκεται σε άνοδο.Κάποιες από τις 60 και πλέον εταιρείες στην Ελλάδα ανήκουν σε ομίλους επικοινωνίας και διεθνή δίκτυα.

Στην Ελλάδα ο ρυθμός αύξησης των εργασιών των εταιρειών Δημοσίων Σχέσεων είναι διψήφιος αριθμός.