The English version of the article , at the bottom of the page :

Το 1965 στην Αθήνα υπογράφηκε ο Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται και σήμερα από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως .Στο βιβλίο Η ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ του Δημήτρη Φερούση , μπορείτε να μελετήσετε αναλυτικά τα 13 άρθρα του Κώδικα των Αθηνών και τη φιλοσοφία αυτών .

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ . Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

Ο πατέρας του επαγγέλματος των Δημοσίων Σχέσεων ο Άιβι Λή εργαζόταν ως δημοσιογράφος έως το 1903 , όπου αρθρογραφούσε καλύπτοντας το ρεπορτάζ μίας μεγάλης απεργίας των εργαζομένων στους Αμερικανικούς Σιδηρόδρομους . Η σύγκρουση μεταξύ εργατών και διοίκησης πήρε τραγικές διαστάσεις. Ο δημοσιογράφος Άιβι Λή σκέφτηκε πως εάν έφερνε στο ίδιο τραπέζι να συνομιλήσουν διοίκηση και εργάτες ενδεχομένως να βρισκόταν κάποια λύση . Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά . Βρέθηκε ειρηνικά , ανθρώπινη , ειλικρινής , βιώσιμη λύση . Ο Άιβι Λή άφησε τη δημοσιογραφία και ίδρυσε την πρώτη εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων .

To 1960 ιδρύθηκε η ΕΕΔΣ – Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων , το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα .

Ο «πατριάρχης»  (πρωτεργάτης) των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα , ο Μάνος Παυλίδης διετέλεσε πρόεδρος της IPRA (International Public Relations Association ) , από το 1973 έως το 1976 , ενώ το 1964 είχε εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα .

Το 1965 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της IPRA ( International Public Relations Association ) και εδώ υπογράφηκε ο περίφημος Κώδικας των Αθηνών , ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων που εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε  από όλα τα επιστημονικά σωματεία των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως . Δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες των Δημοσίων Σχέσεων Παγκοσμίως εφαρμόζουν και ασπάζονται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας , τον Κώδικα των Αθηνών .

Εκ των συντακτών του Κώδικα ο Μάνος Παυλίδης .

ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ .
Άρθρο 1.
Ο επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί ώστε , να συμβάλλει στην πραγμάτωση των ηθικών και πνευματικών προυποθέσεων που επιτρέπουν στον άνθρωπο να αναπτύσσει την προσωπικότητα του και να απολαμβάνει τα απαράγραπτα δικαιώματα του που αναγνωρίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Άρθρο 2.
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί ώστε να καθιερώνει επικοινωνιακά πρότυπα και διαύλους επικοινωνίας , ώστε ενθαρρύνοντας την ελεύθερη ροή των ουσιωδών πληροφοριών , να καθιστά κάθε μέλος της κοινωνικής ομάδας ενημερωμένο και να του παρέχει τη συνειδητοποίηση της προσωπικής του συμμετοχής και ευθύνης αλλά και της αλληλεγγυότητας του πρός τα άλλα μέλη .
Άρθρο 3.
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί να συμπεριφέρεται πάντα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες , με τρόπο που να καταξιώνεται της εμπιστοσύνης εκείνων με τους οποίους έρχεται σε επαφή.
Άρθρο 4 .
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να προσπαθεί ώστε να λαμβάνει υπόψη του , ότι επειδή η φύση του επαγγέλματος του αναφέρεται στο κοινό , η επαγγελματική του συμπεριφορά – συχνά και ιδιωτική – αντανακλάται στον τρόπο που κρίνεται το επάγγελμα στο σύνολο του.
Άρθρο 5.
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων , είναι υποχρεωμένος , να τηρεί κατά την άσκηση του επαγγέλματος του, τις αρχές και τους ηθικούς κανόνες της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 
Άρθρο 6.
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων , είναι υποχρεωμένος , να σέβεται και να περιφρουρεί την αξιοπιστία της ανθρώπινης προσωπικότητας και να αναγνωρίζει σε κάθε άτομο το δικαίωμα να διαμορφώνει μόνο του την προσωπική του κρίση.

 
Άρθρο 7.
Ο επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων είναι υποχρεωμένος να καθιερώνει τις ηθικές , πνευματικές και ψυχολογικές συνθήκες για ειλικρινή διάλογο και να αναγνωρίζει το δικαίωμα των συμμετεχόντων να θέτουν το θέμα τους και να εκφράζουν τις απόψεις τους.
Άρθρο 8 .
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων είναι υποχρεωμένος , να ενεργεί σε όλες τις περιπτώσεις με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα και των δύο συμμετοχόντων μερών : του Οργανισμού πρός τον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του και του άμεσα ενδιαφερομένου κοινού.

 
Άρθρο 9 .
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων είναι υποχρεωμένος , να τηρεί τις υποσχέσεις και υποχρεώσεις του , οι οποίες πρέπει να διατυπώνονται πάντοτε με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνείας και να ενεργεί νομότυπα και με ακεραιότητα σε όλες τις περιπτώσεις , έτσι ώστε να διατηρεί την εμπιστοσύνη των πελατών ή των εργοδοτών του παρελθόντων ή παρόντων , καθώς και όλων των ομάδων κοινού που αφορούν οι ενέργειες του .

 
Άρθρο 10 .
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων , πρέπει να αρνείται να υποτάσσει την αλήθεια σε άλλες επιταγές .

 
Άρθρο 11 .
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να αρνείται , να μεταδίδει πληροφορίες που δεν βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και διαπιστωμένα γεγονότα.

 
Άρθρο 12 .
Ο Επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να αρνείται να δεσμεύεται ή να παίρνει μέρος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που προσβάλλει την ηθική , την τιμή ή την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης προσωπικότητας.

 
Άρθρο 13 .
Ο επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων πρέπει να αρνείται να χρησιμοποιεί σκόπιμα μεθόδους ή τεχνικές με σκοπό τη δημιουργία ασύνειδων κινήτρων , τα οποία στερούν το άτομο από την ελεύθερη κρίση του και συνεπώς από την ευθύνη των πράξεων του .

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 και Εταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα  ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ , εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων , Πολιτισμού και Αθλητισμού  . Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές  gpappr@gmail.com

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου ,

διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων , στην εταιρεία Kariera www.kariera.gr  μέλος του διεθνούς  δικτύου Career Builder www.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των  Kariera Business Seminars , από το 1999 .Σεμινάρια μας http://goo.gl/b4SIA 

Είναι ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Σύμβουλος Επικοινωνίας στην Kiss Α.Ε στην οποία ανήκει ο ραδιοφωνικός σταθμός Kiss Fm καθώς επίσης παρουσιάζει και καθημερινά εκπομπή στον Kiss Fm 13:00 – 16:00 .

Πραγματοποιεί Διαλέξεις και Ομιλίες σε κάθε τύπου και μεγέθους Οργανισμούς , Επιμελητήρια και Επιχειρήσεις , σε κάθε πόλη στην Ελλάδα και την Κύπρο .

Επικοινωνήστε μαζί του στο gpappr@gmail.com και τηλεφωνικά στο 6974313052 .

English Edition :

THE CODE OF ATHENS. The glorious history of public relations in GREECE.

The father of the profession of Public Relations The Aivi Li worked as a journalist until 1903, where wrote articles covering the story of a great strike of workers in American Railways. The conflict between workers and management took on tragic proportions. The journalist Aivi Li thought that if he brought the same table to discuss management and workers was possibly a solution. The meeting was held and the results were spectacular. S peaceful, humane, honest, viable solution. The Aivi Li left journalism and founded the first public relations firm.

The «patriarch» (initiator) Public Relations in Greece, Manos Pavlidis was president of IPRA (International Public Relations Association), from 1973 to 1976 and in 1964 was elected to the position of Secretary.
In 1965 in Athens signed the famous Code of Athens, the International Code of Conduct for Public Relations and apply today by all the scientific societies of Public Relations Worldwide. Of the authors of the Code Manos Pavlidis.
CODE OF ATHENS.
 Article 1.
Professional Public Relations should try that, to contribute to the achievement of moral and spiritual conditions that allow man to develop his personality and to enjoy the inalienable rights recognized in the Universal Declaration of Human Rights.
Article 2.
The Professional Public Relations should attempt to establish communications patterns and channels of communication, so encouraging the free flow of essential information to make each member of the social group to date and provide an awareness of personal involvement and responsibility but also solidarity  to the other members.
Article 3.
The Professional Public Relations should try to behave always and under all circumstances, in a way that honors the confidence of those with whom it comes into contact.
 Article 4.
The Professional Public Relations should attempt to take into account that because the nature of the profession referred to in public, his professional behavior – often private – reflected in the way that it is the profession as a whole.
 Article 5.
The Professional Public Relations, is obliged to keep in practice, the principles and precepts of the Universal Declaration of Human Rights.
Article 6.
The Professional Public Relations, is obliged to respect and safeguard the credibility of the human personality and gives every person the right to formulate its own personal discretion.
 Article 7.
Professional Public Relations is required to establish the moral, spiritual and psychological conditions for genuine dialogue and recognizes the right of participants to raise the issue and express their views.
 Article 8.
The Professional  PR is obligated to act in all cases in a manner that takes into account the interests of both the participating parties: the Agency for whom it provides services and stakeholders together.
 Article 9.
The Professional Public Relations is obliged to keep its promises and obligations, which must be made always a manner which leaves no room for misinterpretation and to act lawfully and with integrity in all cases, to retain customer loyalty or employers past or present, and all groups together on the actions.
Article 10.
The Professional Public Relations, should refuse to subordinate the truth to other requirements.
Article 11.
The Professional Public Relations should refuse to transmit information that is not based on evidence and established facts.
Article 12.
The Professional Public Relations should refuse to undertake or take part in any activity that offends morality, honor or dignity of human personality.
Article 13.
A professional PR need to deliberately refuse to use methods or techniques to create unconscious motives, which deprive a person of discretion and therefore the responsibility of its actions.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΚΩΔΙΚΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s