Η Κοινωνική Υπευθυνότητα σαφώς και δεν είναι μόνο το περιβάλλον αλλά δεκάδες δράσεις που είναι πλήρως ενσωματωμένες στην κουλτούρα και στην καρδιά της επιχείρησης γιατί αυτή πιστεύει πλήρως στην κοινωνική της δράση , την οποία και θεωρεί υποχρέωση της απέναντι στην κοινωνία και άρα όταν τις πράττει δεν τις διαφημίζει αλλά αφήνει την ίδια την κοινωνία να τις διαπιστώσει .
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε την πρακτική του Word Of Mouth ή στην Ελληνική απόδοση , διάδοση με το στόμα μέσω φημών , διαδόσεων και γενικότερα προφορικών αφηγήσεων από άνθρωπο σε άνθρωπο .
Η διάδοση αυτή όταν είναι στοχευμένη , εντάσεται στη λογική της προπαγάνδας . Δηλαδή όταν έχουμε σχεδιάσει να διαδοθούν θετικές φήμες , σημαίνει πως όλα είναι κάτω από έναν ευρύ σχεδιασμό που κινείται μηχανικά γιατί πρέπει να διαμορφώσουμε μία θετική εικόνα , γιατί αυτή εκτιμάται δημόσια , γιατί αυτή στο τέλος …..πουλάει .
Η ηθική όμως διάσταση της διαμόρφωσης της εικόνας , υπαγορεύει πως δεν στοχεύουμε σε θετικό σχολιασμό τον οποίο και σχεδιάζουμε ενώ στην πραγματικότητα απαιτούμε , αλλά πράττουμε κάτι τόσο καλά που ενδεχομένως διαδοθεί .
Σύμφωνα με μελέτη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ( ΟΚΕ , Ελλάδος ) σχετικά με την Κοινωνική Υπευθυνότητα καταγράφονται δεκάδες τομείς Κοινωνικής δράσης μίας επιχείρησης και όχι μόνο και επιλεκτικά για το περιβάλλον ή κάποιες συνεργασίες με ΜΚΟ πρός επίδειξη δήθεν των Κοινωνικών μας ενστίκτων .
Στη μελέτη της ΟΚΕ ως τομείς Κοινωνικής Δράσης , ενδεικτικά αναφέρονται :
- Kαταπολέμηση Ανεργίας .
- Παροχές και στήριξη σε Ευπαθείς ομάδες.
- Προστασία του Περιβάλλοντος.
- Προγράμματα Ανακύκλωσης .
- Προστασία από την Ατμοσφαιρική Ρύπανση.
- Παροχές στους εργαζόμενους και στις οικογένειες τους .
- Περιβάλλον υγιεινής και αφάλειας στις επιχειρήσεις .
- Παροχή εκπαίδευσης στα στελέχη .
- Πολιτισμός και Ψυχαγωγία πρός τους εργαζόμενους .
- Κοινωνική Επιχειρηματικότητα .Ανάπτυξη με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και όχι μόνο το κέρδος της επιχείρησης .
- Υπεύθυνη Διοίκηση .
- Βοήθεια πρός όλους τους Τομείς Υγείας .
- Αιμοδοσία.
- Ενημέρωση για απειλητικές συνήθειες στην ανθρώπινη ζωή ( κάπνισμα / παχυσαρκία / υγιεινή ζωή …).
- Κυκλοφοριακή αγωγή .
- Υποστήριξη ομάδων απεξάρτησης από ναρκωτικά .
- Υποστήριξη ιδρυμάτων προστασίας παιδιών και άλλων σχετικών φορέων και ΜΚΟ.
- Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές ενέργειες για παιδιά και ενηλίκους για ορθολογική διαχείριση των λειτουργιών της εταιρείας ώωστε να μην μολύνεται το Περιβάλλον.
- Θέσεις εργασίας για ειδικές ομάδες και γενικότερα καταπολέμησης της ανεργίας .
- Ενίσχυση άπορων ομάδων .
- Στήριξη και επιστημονική βοήθεια κακοποιημένων και εγκατελελειμμένων παιδιών .
- Βοήθεια και ενίσχυση άπορων οικογενειών.
- Δωρεάν ιατρικές εξατάσεις.
- Καμπάνια για μη κατανάλωση αλκοόλ πρίν την οδήγηση .
- Ευθύνη για τον πολιτισμό και την τέχνη.
- Σεβασμός στο ανθρώπινο δυναμικό.
- Ίσες ευκαιρίες .
- Υπεύθυνη αντιμετώπιση πελατών και ομάδων κοινού.
- Στήριξη του αθλητισμού.
- Υποστήριξη Αθλητικών ιδεωδών .
- Δράση κατά του Ρατσισμού και του Χουλιγκανισμού .
- Δημιουργία Βιοκλιματικών σχολείων .
- Σεβασμός στο Περιβάλλον και στον μαθητή.
- Δράση για ανάπτυξη κατανάλωσης καυσίμων με τη μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος .
- Δημιουργία ενός κοινωνικού Τραπεζικού συστήματος , όπως παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες .
- Αγροτικός τομέας / κτηνοτροφία .
- Επιδόματα στα στελέχη .
- Προγράμματα ομαδικής ασφάλισης .
- Προώθηση και καλλιέργεια των καλλιτεχνικών , πνευματικών και πολιτιστικών ενδιαφερόντων των εργαζομένων και των οικογενειών τους .
- Ίδρυση πολιτιστικών ιδρυμάτων με ειδικές συλλογές έργων τέχνης , εκδοτική δραστηριότητα .
- Βοήθεια σε πολίτες εμπόλεμων χωρών ή σε πολίτες χωρών που έχουν ανάγκη ( για παράδειγμα σεισμόπληκτων χωρών ) .
Η Κοινωνική υπευθυνότητα επικοινωνείται με ενέργειες δημοσιότητας , δηλαδή με συνεντεύξεις τύπου , αρθρογραφία , συνεντεύξεις κτλπ .
Η σύγχρονη επιχειρηματική λογική να πείσει με κάθε μέσο την κοινωνία για την Κοινωνική της δράση , αρχίζει και γίνεται αντιληπτή ως προσποιητή από τους πολίτες .
Σύμφωνα με την πιό πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας σε συνεργασία με την MRB :
- Οι Έλληνες καταναλωτές είναι απογοητευμένοι και με αυξημένη καχυποψία απέναντι στις ενέργειες Ε.Κ.Ε – CSR .
- Τηρείται έντονη επιφύλαξη για την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία που επιδεικνύουν οι εταιρείες .
- Όσο αυξάνεται η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τον βαθμό της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων , παράλληλα αυξάνεται και η δυσπιστία τους ως πρός το κοινωνικό έργο που παρέχουν .
- Είναι πολύ σημαντικό το ποσοστό των καταναλωτών που τιμωρούν τις επιχειρήσεις για τις κακές πρακτικές τους .
- Το 70,7% των ερωτηθέντων διαφωνούν με την άποψη ότι οι περισσότερες εταιρείες αφουγκράζονται το κοινωνικό σύνολο και ανατποκ΄ρινονται στις ανησυχίες τους για το περιβάλλον και την κοινωνία .
- Το 86,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εταιρείες δείχνουν ένα κοινωνικό πρόσωπο για να βελτιώσουν την εταιρική τους εικόνα και όχι γιατί θέλουν να συμβάλλουν θετικά στο κοινωνικό σύνολο.
- Το 76% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την ειλικρίνεια και την τιμιότητα της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δραστηριότητας των εταιρειών ( αύξηση 35,9% από το csr του 2005 ) .
Στην έρευνα καταγράφεται μικρή εξοικείωση των πολιτών με την έννοια της ΕΚΕ.
- 1 στους 10 πολίτες δηλώνει ότι γνωρίζει την έννοια της ΕΚΕ.
- 3 στους 10 δηλώνουν ότι γνωρίζουν την ύπαρξη εταιρειών που υποστηρίζουν οικονομικά ή υλοποιούν δράσεις κοινωνικού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
- 1 στους τρείς πολίτες θεωρεί ότι το έργο των εταιρειών στο πλαίσιο της ΕΚΕ ταυτόσημο με τις έννοιες της φοροαπαλλαγής και του προσωπικού συμφέροντος , και τη διαφήμιση της εταιρείας .
- 6 στους 10 πολίτες δήλωσαν ότι η αγοραστική τους συμπεριφορά θα επηρρεαζόταν αρκετά ή πολύ εάν υπήρχε περισσότερη ενημέρωση για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες των εταιρειών .
Κάθε επιχείρηση οφείλει να παρουσιάζει κερδοφορία . Πρέπει όμως πάντα να έχει στραμμένο το βλέμμα της στην κοινωνία και στις ανάγκες αυτής .
Μέσα από τη διαμόρφωση και διαχείριση της εικόνας κα της φήμης των εταιρειών δεν προσπαθούμε να εξαπατήσουμε αλλά να παρουσιάσουμε την αληθινή , ειλικρινή εικόνα των επιχειρήσεων
Οι επιχειρήσεις είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι τους . Με σεβασμό ήθος , αξιοπρέπεια , συνέπεια , ειλικρινές ενδιαφέρον για τονν άνθρωπο και πελατοκεντρικές στρατηγικές δημιουργείτε ένα πλαίσιο ιδεών που οδηγούν σε ηθική συμπεριφορά η οποία να είστε σίγουροι πως εκτιμάται από τους ανθρώπους όταν όμως αυτοί διαπιστώνουν την ανάγκη της επιχείρησης για την Κοινωνία επειδή το πιστεύει και όχι για τί γνωρίζει πολύ καλά πως η Ηθική συμπεριφορά , πουλάει .