Η σύγχυση για το τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις .

Εταιρική Εικόνα = η άποψη , η γνώμη της κοινωνίας για έναν οργανισμό .

Του Γιώργου Παπατριανταφύλλου .

Είμασταν με μία μεγάλη και ωραία παρέα , κάποιο καλοκαίρι σε ένα πανέμορφο νησί . Το βράδυ βγήκαμε για φαγητό . Καθήσαμε σε ένα ένα θαυμάσιο μεζεδοπωλείο . Ξαφνικά μία από τις κοπέλες του μεζεδοπωλείου πλησίασε με έκπληξη και μεγάλη χαρά μία από τις γυναίκες της παρέας μας η οποία και ήταν καθηγήτρια της στο λύκειο στην Αθήνα . Η κοπέλα τώρα ήταν φοιτήτρια σε σχολή στο νησί αυτό και μάλιστα της άρεσε τόσο πολύ το μέρος αλλά παράλληλα ήταν και η δουλειά της στο μεζεδοπωλείο που παρέμεινε και το καλοκαίρι .

Αφού καταλάγιασε η έκπληξη και για τις δύο , ξεκίνησαν να συζητούν .Τότε η καθηγήτρια έθεσε ένα συνηθισμένο ερώτημα στην πρώην μαθήτρια της .
« Και εδώ στο μαγαζί , τι ακριβώς κάνεις ;»

Η απάντηση ήταν εξαιρετικά αναμενόμενη σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς η κοπέλα , δεν ήταν σερβιτόρα και έδειχνε καλοντυμένη .

« Κάνω Δημόσιες Σχέσεις» .

« Δηλαδή ;» συνέχισε η καθηγήτρια .

« Τα γνωστά . Κλείνω τα τραπέζια , καλωσορίζω τον κόσμο , φέρνω γνωστούς μου ………………………..»

Όντως , αυτά είναι τα γνωστά για τις Δημόσιες Σχέσεις . Αυτά θεωρεί και το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινής γνώμης πως είναι η εργασία ενός επαγγελματία των Δημοσίων Σχέσεων .

Δεν ευθύνεται βέβαια η κοπέλα στην πραγματική ιστορία που σας έγραψα . Δεν ευθύνονται ούτε και το πλήθος των ανθρώπων των νυχτερινών κέντρων , που υποδέχονται τον κόσμο , ούτε τα κορίτσια σε διάφορες εκδηλώσεις που συνήθως κρατούν ένα Folder στα χέρια με τα ονοματεπώνυμα των προσκεκλημένων ,ούτε……………………………………………… οι οποίοι αναφέρουν πως ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ .

Ευθυνόμαστε όλοι εμείς οι επαγγελματίες και τα σωματεία επαγγελματικά και επιστημονικά :

Δεν έχουμε εργαστεί όπως πρέπει για την εικόνα των Δημοσίων Σχέσεων .

– Δημόσιες Σχέσεις ΔΕΝ είναι οι επαγγελματίες στις εισόδους κέντρων διασκέδασης . Αυτοί είναι Υπάλληλοι Υποδοχής ( receptionist ).

– Δημόσιες Σχέσεις ΔΕΝ είναι οι γνωριμίες . Αντίθετα ο επαγγελματίας των Δημοσίων Σχέσεων δεν είναι προυπόθεση να διαθέτει γνωριμίες . Δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες του και » χτίζει» σχέσεις βασισμένες σε αξίες .

– Δημόσιες Σχέσεις ΔΕΝ είναι οι επαγγελματίες που καθορίζουν τα ραντεβού και τις εθιμοτυπικές ανάγκες σε μία επιχείρηση . Αυτοί είναι υπάλληλοι γραμματιακής υποστήριξης και στελέχη του γραφείου Πρωτοκόλλου και Εθιμοτυπίας ( γραφείο το οποίο στο οργανόγραμμα υπάγεται στη διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων ).

Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων :

1. Μελετά και ερευνά διαρκώς τα κοινωνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά .
2. Διαμορφώνει την εικόνα του οργανισμού ,με στρατηγικό σχεδιασμό . Δηλαδή εφόσον μάθει δια της έρευνας σχεδιάζει τα Προγράμματα των Δημοσίων Σχέσεων .
3. Εκπαιδεύει και πείθει τους ανθρώπους του οργανισμού να εργάζονται και να συμπεριφέρονται με αγάπη – σεβασμό – ειλικρίνεια – αξιοπρέπεια – ακεραιότητα .
4. Κρατά πάντα ενήμερους τους ανθρώπους εντός και εκτός οργανισμού σε οτιδήποτε τους αφορά και επιθυμούν να ενημερωθούν .
5. Είναι πρότυπο μη ανταγωνιστικότητας .
6. Αποδέχεται κάθε ευθύνη και ομολογεί πάντα την αλήθεια σε περιπτώσεις κρίσεων .
7. Δημιουργεί και αναπτύσει σχέσεις εμπιστοσύνης , μεταξύ των ανθρώπων της επιχείρησης , αυτών και των συνεργατών τους , αυτών και της κοινωνίας .
8. Έχει προορισμό του το κοινωνικό καλό .
9. Είναι ηθικός .
10. Απευθύνεται στη διοίκηση και είναι σύμβουλος αυτής .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s